Collageen supplement: onzin of beauty geheim?

De claims voor collageen zijn niet mis: minder rimpels, mooier haar en sterkere nagels. Werken collageen supplementen echt of is het een beetje onzin?

Wie een rondje langs de beauty blogs en supplementen winkels maakt weet: collageen is zeer populair. En niet alleen bij vrouwen, ook een groeiend aantal mannen weet het collageen poeder in onze webshop te vinden. Maar waar komt die hype vandaan en is een collageen supplement onzin? We duiken in de zin en onzin van collageen poeder.

Hoe werkt een collageen supplement?

Collageen ansich is niets bijzonders: het stofje zit al in je lichaam en heeft een specifieke rol: het zorgt namelijk voor stevigheid en elasticiteit van je huid, haar en nagels. De reden waarom collageen supplementen geen onzin zijn heeft een goede reden: hoe ouder je wordt, hoe minder collageen je lichaam aanmaakt. Dit proces begint op ongeveer 25-jarige leeftijd.

“Dikker haar, sterkere nagels én rimpels verminderen dankzij collageen?”

Niet zo vreemd dus dat je op 25-jarige leeftijd vaak de eerste kleine fijne rimpeltjes ontdekt. De claim van collageen poeder producenten is dat je dankzij collageen het ouderdomsproces kunt vertragen en dus ook de rimpels kunt verminderen, naast andere voordelen die een collageen supplement zou bieden zoals dikker haar en sterkere nagels. Not bad, right?

Wat enigszins de belofte waarmaakt is dat collageen in Azië al enkele decennia een onmisbaar supplement voor consumenten is geworden. Als het niet zou werken, zouden miljoenen Aziatische vrouwen inmiddels wel gestopt zijn, maar het tegendeel blijkt waar. Collageen poeders zijn ook in het land waar het als eerste populair werd niet aan te slepen.

Kun je collageen aanmaak stimuleren?

Nu je weet dat hoe ouder je wordt, hoe minder collageen je lichaam aanmaakt, is het zaak je collageen niveaus zo goed mogelijk te ondersteunen. Het goede nieuws is dat je jouw lichaam kunt helpen met het zelf aanmaken van collageen, door heel goed gezond te eten, zeker niet te roken en de zon zoveel mogelijk te vermijden.

collageen supplement
Het meest verkochte supplement: Herbolist

‘Collageen crèmes zijn wél onzin’

In tegen stelling tot collageen poeders zijn collageen crèmes wél onzin. Volgens bekende cosmetisch dermatologen heeft het smeren van collageen niet het beoogde effect, omdat de collageen als crème niet door de eerste huidlaag kan dringen. Het collageen eiwit moet van binnenuit komen, en daarom zijn voor jouw doel supplementen de eerste keus.

Vitamine C als collageenbooster

Collageen is dus belangrijk voor het behoud van een jonge huid, maar je kunt het supplement nog beter laten werken als bewaker van jeugdigheid en schoonheid. Zo zijn er nog andere stoffen en processen die je lichaam nodig heeft om de huidelasticiteit te kunnen verbeteren. Het bekendste voorbeeld is vitamine C: vitamine C zorgt er namelijk voor dat het collageen poeder beter en sneller zijn werk kan doen. De betere poeders hebben dan ook vitamine C als toevoeging.

Werken collageen pillen ook?

Maar wacht, er zijn ook nog collageen pillen? Werken die net zo goed? Een collageenpil kan net zo goed zijn, ze hebben echte één groot nadeel: je moet meerdere grote pillen slikken om de juiste hoeveelheid collageen binnen te krijgen. Daarom is een poedersupplement veel makkelijker: één schepje in je koffie of smoothie is al voldoende. Supermakkelijk!

Conclusie: collageen is geen onzin

In de beauty wereld worden de grootste claims gedaan, maar lang niet altijd zijn deze op een gedegen theorie of wetenschap gestoeld. Naar de beste collageen poeders is al heel veel onderzoek gedaan en ook het feit dat vele miljoenen consumenten in sommige gevallen al decennia collageen kopen, sterkt ons geloof in collageen supplementen en dat collageen wat ons betreft geen onzin is.

Vitamines.com

Veelgestelde vragen

Welke peptiden als skincare injecties volgens Beautylab?

Op dit moment zijn er geen specifieke peptiden of skincare injecties nodig volgens Beautylab.

Wat is beter: gehydrolyseerd collageen eiwit of collageencreme?

Een gehydrolyseerd collageen eiwit heeft de voorkeur ten opzichte van een collageencreme.

Welke cosmetica heeft collageen peptiden in hun skincare?

De cosmetica lijn van Herbolist heeft 100% collageen peptiden waardoor het de ideale beauty poeder is.

collageensupplementen-onzintest

Heeft eten van voedingsmiddelen met eiwitten zin?

Het heeft zeker zin om voedingsmiddelen te eten war meer eiwitten inzitten. Ook is het belangrijk te weten dat collageenpoeders spierpijn kunnen verlichten en de eiwitsynthese voor allerlei andere zaken goed is. Collageen en protein gaan dan ook vaak hand in hand en komen niet voor in onze onzintest.

Collageensupplementen tegen spierpijn of oorsuizen?

Nee, collageensupplementen staan niet bekend als een werkend voedingssupplement tegen oorsuizen. Maar collageenvezels als middel tegen spierpijn en sterkere gewrichten is collageeneiwit wel geschikt. Kortom, wil je een droge huid of ooglidcorrectie voorkomen heb je interesse in een collagen powder of een goede hormoonhuishouding? Voedingssupplementen kunnen een antwoord zijn. Koop geen sigaretten of geurstof meer, en bestel iets waarop hyaluronzuur of hydrolyzed staat zodat je geen zonnebrand nodig hebt. Let altijd wel op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en vraag de huisarts om advies.

collageen creamer

Daarom zijn collageen supplementen zo fijn. Gooi het in de creamer, vermijdt suiker en sante op je gezondheid zonder echt spiritueel te hoeven zijn. Het is zeer belangrijk de aanmaak van collageen op peil te houden middels de skin producten in onze webshop die goed zijn als collageen boost op basis van kraakbeen. Last but not least koop je het beste rundercollageen, want runder collageenpoeder heeft zeker zin tegen afbraak van de huid (bron).

Manon is founder van Vitamines.com. Na een zoektocht naar een leuk leven gezonder maken ervaarde zij zelf hoe het is om meer energie te hebben door een gezonde levensstijl. Naast vitamines.com is Manon voormalig founder van Magioni pizza en is zij jurylid in het programma Dragons Den