Hoe snel werkt collageen?

De voordelen van collageen en hoe snel het werkt

In beauty blogs wordt veel over extra collageen gesproken. Maar in welke producten wordt het collageeneiwit dan precies verwerkt en wat zijn de voordelen hiervan? In deze blog leggen we je meer uit over collageen.

De bekendste voordelen van collageen

Het meeste bekende voordeel dat collageen met zich meebrengt is dat het de gezondheid van je huid zou kunnen verbeteren. Er wordt ook vaak opgemerkt dat mensen minder pijnlijke gewrichten hebben en het de botten gezond houdt. Er wordt ook steeds meer bekend over de voordelige effecten op de darmgezondheid.

Huiddokter spreekt over collageen

Debra Jaliman (een bekende huiddokter) heeft in haar boek geschreven dat we na de 25 jaar meer collageen gaan afbreken dan dat we het aanmaken. Ze zag een verband tussen het afnemen van het collageen eiwit en het ontstaan van rimpels.

Welk effect heeft collageen in je lichaam?

Je kunt collageen zien als een soort lijm die alles in je lichaam probeert vast te houden. In ons lichaam hebben we meer dan 28 soorten collageen. De meest voorkomende collageen zijn type I, II en III.

In je lichaam zendt collageen signalen uit. Deze signalen helpen bijvoorbeeld bij het herstellen van gehavende cellen en ontstekingen. De collageen productie neemt dus af wanneer je ouder wordt. Dit is slechts een onderdeel van de dingen die veranderen in de menselijke cyclus wanneer je ouder wordt.

De werking van collageen

Naarmate we ouder worden verlies onze huid de ‘jeugdige uitstraling’ doordat de huid steeds slapper wordt. Of collageen echt werkt is onderzocht door een dubbelblind, placebo-gecontroleerd onderzoek wat is uitgevoerd door Skin Pharmacology and Physiology. Vrouwen die 8 weken lang collageen innamen (2,5 tot 5 gram) zagen een duidelijke verbetering van de huidelasticiteit volgens dit onderzoek. Collageen doet dus echt zijn juiste werking.

Vermindering van gewrichtspijn

Gewrichtspijn is onderdeel van het fysiologische proces. In dit proces breekt het lichaam botcollageen af en bouwt het vervolgens weer opnieuw op. Om collageen in het lichaam weer te stimuleren kunnen gehydrolyseerde collageen supplementen helpen. Atleten die gewrichtspijn hadden gerelateerd aan activiteiten zagen een flinke verbetering in hun pijn nadat zij 6 maanden gehydrolyseerd collageen hadden gebruikt (bewezen door een studie). 

Verbetering van de darmgezondheid

Door het nemen van een kleine hoeveelheid collageen supplement kan de gezondheid van de darm al flink verbeteren. Vooral wanneer je lijdt aan een lekkende darm (hierbij kunnen bacteriën of andere gifstoffen het lichaam binnendringen) kan een collageen supplement helpen. In 1 van de studies werd al de conclusie getrokken dat collageen de maag- en darmwand zou kunnen versterken. Een positief effect voor mensen met een lekkend darmsyndroom.

Verbeteren van de nachtrust

Wie zou zijn nachtrust ook willen optimaliseren? Om het centrale en perifere zenuwstelsel te kalmeren kan glycine (aminozuur) zijn werking doen als neurotransmitter in collageen. Uit een eerder onderzoek naar collageen is gebleken dat glycine de slaperigheid overdag zou kunnen verminderen.

Wanneer werkt collageen?

Elk collageen supplement is uniek. Bij zowel de huid, nagels of de gewrichten heeft collageen minstens 3 maanden de tijd nodig om zijn werking te doen. Na de 3 maanden kun je dus pas zien of het collageen werkt. Er wordt daarom aangeraden minstens 4 maanden lang collageen te nemen.