Hoe snel werkt vitamine D?

Wat is een vitamine D supplement en hoe snel werkt het?

Veel mensen vragen zich af hoe snel een vitamine D supplement werkt. De reden om vitamine D te slikken kan heel verschillend zijn, bijvoorbeeld iemand die te weinig zonlicht krijgt of juist wil afvallen door een caloriearm dieet in combinatie met vitamine D.

Hoe snel effect van vitamine D?

Hoe snel vitamine D werkt is volledig afhankelijk van je leeftijd en hoe laag jouw vitamine D gehalte is in het bloed. Er is onderzoek dat het ongeveer 3 tot 4 maanden kan duren om weer op het juiste niveau te komen.

Hoe snel vitamine D werkt is volledig afhankelijk van je leeftijd.

De duur van het herstel is afhankelijk van je leeftijd en hoe laag het vitamine D gehalte in het bloed is. Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.

Lees ook: Kan je dik worden van vitamine D?

Van alle vitamines is vitamine D ook zeker belangrijk voor een optimale gezondheid. Vitamine D is namelijk onmisbaar om calcium uit voeding op te kunnen nemen in je lichaam. Uit onderzoek blijkt dat dit belangrijk is voor de groei en het behouden van een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Vitamine D is ‘gratis’

Het fascinerende is dat het één van de weinige vitamines is die je zelf kunt aanmaken in de zon: gratis vitamine D dus! Door simpelweg even in de zon te zitten kan je lichaam aan de slag gaan om dit stofje aan te maken.

Vitamine D in voeding

Ongeveer 65% van de vitamine D hoeveelheid die je nodig hebt krijg je dankzij de zon. De overige 35% kun je binnen krijgen dankzij vettere vis, rundvlees, boter en eieren. Het is belangrijk om per dag 10 microgram van vitamine D binnen te krijgen. Voor mensen ouder dan 70 wordt gezegd dat men kan streven naar 20 microgram per dag.

Vitamine D-tekort

Wie vaak naar buiten gaat en gezond eet zal niet echt snel een vitamine D tekort oplopen. Maar er zijn genoeg mensen die niet in die luxe positie zijn. Denk bijvoorbeeld aan mensen op leeftijd of juist hele jonge kinderen of mensen die beroepsmatig veel binnen moeten zitten. Deze doelgroepen doen er verstandig aan zich in vitamine D te verdiepen.

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines, supplementen en algemene gezondheidsvragen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin.
Meer advies van Dave Leusink