Is aardbei gezond?

Zijn aardbeien gezond?

Aardbeien zijn een heerlijke zomersnack, ze zijn lekker fris, zoet en zitten vol met vitaminen. Deze vruchten zijn heel erg gezond. Aardbeien zijn onder andere goed voor je hersenen, bloedsuikerspiegel en hart.

Welke voordelen aardbeien hebben voor je gezondheid, maar ook welke nadelen dit fruit kan hebben leggen we uit in deze blog.

Wat zijn aardbeien?

De aardbei is een vrucht, deze groeit aan een aardbeien plant. De meeste aardbeien zijn hartvormig en zijn mooi rood van kleur. De vrucht bevat pitjes, deze zitten in een soort kleine deukjes. Ook heeft de aardbei een groen kroontje aan de bovenkant.

Waar komt de aardbei vandaan?

De oorsprong van aardbeien is dit geheel duidelijk. Volgens enkele wetenschappers komen aardbeien uit Zuid Amerika, maar anderen denken juist weer dat de aardbeiplant oorspronkelijk uit Europa komt. De aardbei is in ieder geval een oude vrucht, aardbeien werden namelijk al gegeten in de tijd van de Romeinen.

De teling van aardbeien

In Nederland worden aardbeien doorgaans geteeld in een kas, terwijl ze hier gewoon in de grond kunnen groeien. In een kas is het gemakkelijker om de temperatuur te controleren. Het voordeel hiervan is, dat de aardbeien het hele jaar door geoogst kunnen worden. Wanneer aardbeien buiten groeien, rijpen ze pas zodra het warm is. Hierdoor heb je vaak pas in juni of juli rijpe aardbeien in de open lucht. Zodra aardbeien rijp zijn verandert de witte of groene kleur in een mooie rode kleur.

Hoe wordt de aardbei gegeten?

Aardbeien kun je los en in hun geheel opeten, wel is het handig om het kroontje eraf te halen. In combinatie met chocolade of suiker is de aardbei ook erg lekker. De meest gezonde manier om van een aardbei te genieten is door ze zonder toevoegingen van suiker te eten. Je kan aardbeien door je yoghurt verwerken, snijd ze in stukjes en gebruik ze als topping.

Aardbeienplanten zijn familie van de roos, wellicht dat hierdoor een relatie is ontstaan voor om aardbeien toe te voegen als traktatie aan romantische gelegenheden.

Welke voedingsstoffen zitten in aardbeien?

Aardbeien zijn heel erg gezond en natuurlijk ontzettend lekker! In de vruchten zitten weinig calorieën en ze bevatten veel gezonde voedingsstoffen. In 100 gram aardbeien zitten de volgende voedingsstoffen:

  • Calorieën: 36
  • Koolhydraten: 6,5 gram
  • Eiwitten: 0,8 gram
  • Vetten: 0,4 gram
  • Vezels: 2 gram

De grootste boost aan je gezondheid komt voort uit de vitaminen en mineralen die in aardbeien zitten. De belangrijkste vitaminen en mineralen die 100 gram aardbeien zitten, zijn:

  • Vitamine B11: 65 ug
  • Vitamine C: 64 mg
  • Vitamine K: 3 ug
  • Kalium: 150 mg
  • IJzer: 0,9 mg
  • Magnesium: 15 mg
  • Koper: 0,12 mg

De voordelen van aardbeien

Wil je je gezondheid verbeter? Dan is het eten van aardbeien daar een goede manier voor. Deze vruchten bevatten namelijk meerdere gezondheidsvoordelen, van gezondere hersenen tot een gezonder hart. Dit zijn de belangrijkste voordelen voor je gezondheid:

Aardbeien zijn goed voor je hart

Uit onderzoek is gebleken dat het toevoegen van aardbeien aan je dagelijkse dieet kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Aardbeien bevatten namelijk ontzettend veel vezels, antioxidanten, kalium en vitamine C. Al deze stofjes hebben een belangrijke werking voor een gezond en sterk hart.

Wanneer je aardbeien eet, draag je zorg voor:

  • Het makkelijker opnemen van zuurstof
  • Een toename aan antioxidanten in je bloed
  • Vermindert risico op ontstekingen in je hart
  • Beter functioneren van de bloedvaten
  • Een toename aan gezonde vetten in je bloed
  • Een afname aan schadelijk cholesterol in je bloed

Op langer termijn zorgen deze voordelen voor een verminderd risico op klachten zoals hartkloppingen of een hoge bloeddruk. Het eten van aardbeien kan zelfs het risico op hartaanvallen verkleinen, dit is uit onderzoek gebleken. Tijdens een onderzoek moest een groep vrouwen wekelijks 3 porties aardbeien eten. Uit dit onderzoek is gebleken dat bij deze groep het risico op een hartaanval met 30% was verminderd, ten opzichte van de groep vrouwen die geen aardbeien hadden gegeten.

Aardbeien zorgen voor een lagere bloeddruk. Dit komt doordat je bloedvaten ontspannend van de natuurlijke kleurstoffen die in aardbeien zitten.

De vrucht zorgt voor een beter geheugen

In aardbeien zitten veel goede stofjes die zorgen voor een beter geheugen, deze stofjes worden flavonoïden genoemd. Dus indien je nog scherp wilt zijn op latere leeftijd, dan doe je er goed aan om aardbeien te eten.

Deze stoffen werken ontstekingsremmend, ruimen beschadigde cellen op en werken als antioxidanten. Wetenschappers zeggen dat het risico op hersenbeschadiging verminderd kan worden door deze stofjes.

Je hersencellen beschadigen door de jaren heen, door onder andere stress en ontstekingen, de mogelijke gevolgen zouden door aardbeien verminderd kunnen worden. Het risico op ziektes zoals alzheimer verkleint, wanneer je gezonde hersenen hebt en een goed geheugen. Levenslang regelmatig aardbeien eten kan de gezondheid van je hersenen met een gemiddelde van 2,5 jaar verlengen.

Aardbeien zijn goed voor je bloedsuikerspiegel

Je lichaam breekt koolhydraten af wanneer je deze eet. De koolhydraten worden omgezet in simpele suikers, die je bloed vervolgens gemakkelijk kan opnemen. Tijdens dit proces maakt je lichaam insuline aan.

Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat je lichaam suiker uit je bloed haalt en gebruikt als brandstof. Wanneer er iets misgaat in dit proces, kan een verhoogde bloedsuikerspiegel het gevolg zijn. De kans op hartproblemen en overgewicht worden groter en je loopt het risico op ziektes als diabetes.

Aardbeien creëren balans. Er zitten stofjes in die zorg dragen voor de verminderde opname van suiker in het bloed en ze bevatten koolhydraten. Doordat je lichaam minder gemakkelijk suiker in het bloed opneemt, blijft je bloedsuikerspiegel gelijk en wordt de energie die je binnenkrijgt gelijkmatiger verdeeld.

Dit zorgt voor een beter gevoel op zowel de korte als lange termijn. Je ervaart geen last van hoge pieken en dalen in je energieniveau en je honger gevoel is beter in balans.

De oorzaak en symptomen van een aardbeienallergie

Veel mensen vinden aardbeien lekker, maar helaas is het eten hiervan niet voor iedereen veilig. Bij sommige mensen komt een aardbeienallergie voor. In dit geval kan je lichaam heftig reageren op het eten van aardbeien.

Binnen twee uur, na het eten van aardbeien kunnen deze symptomen ontstaan:

  • Misselijkheid en/of overgeven
  • Buikpijn en/of diarree
  • Duizeligheid en/of een licht gevoel in je hoofd
  • Jeukende of tintelende mond
  • Jeukende huid
  • Huiduitslag, zoals blaartjes of eczeem
  • Hoesten
  • Verstopte neus
  • Benauwd gevoel en kortademigheid

De meeste symptomen zijn niet ernstig en ze gaan doorgaans vanzelf weer weg. Wil je de symptomen behandelen, dan kan dit met antihistamine. Deze medicatie zorgt ervoor dat de allergische reactie onderdrukt wordt in je lichaam. Deze medicijnen zijn te koop bij de drogist, net als hooikoorts pillen. Het is voor je gezondheid niet gevaarlijk om een milde reactie te hebben. Bij een extreme allergie voor aardbeien, kunnen wel ernstige symptomen ontstaan:

  • Zwelling van de tong
  • Geblokkeerde luchtwegen
  • Ernstig opgezwollen keel
  • Plotseling verlaagde bloeddruk
  • Versnelde hartslag
  • Duizeligheid
  • Licht gevoel in het hoofd
  • Bewusteloosheid

Bij een extreme allergie voor aardbeien kunnen mensen anafylactische shock krijgen. Zo’n shock is levensgevaarlijk en moet direct behandeld worden. In dit geval is het verstandig om direct 112 te bellen. Een ernstige reactie kan ook behandeld worden met een EpiPen. Deze pen opent de luchtwegen, doordat er adrenaline het lichaam in wordt geschoten.

Hoe ontstaat een aardbeienallergie?

Je immuunsysteem reageert op het binnenkrijgen van bepaalde stoffen tijdens een allergische reactie. Dit systeem is verantwoordelijk voor het buiten houden van schadelijke stoffen uit je lichaam, zoals bacteriën en virussen.

Het kan ook voorkomen dat je immuunsysteem heel heftig reageert op veilige stoffen. Lichaam gaat direct in de aanval, als je immuunsysteem een aardbei als gevaarlijke stof ziet. In dit geval wordt het stofje histamine aangemaakt. Dit stofje vernietigd schadelijke deeltjes in je lichaam, maar is ook verantwoordelijk voor de symptomen die je kan ervaren tijdens een allergische reactie.

Een intolerantie voor aardbeien is echter iets anders dan een aardbeienallergie. Bij een intolerantie reageert je lichaam namelijk slecht op een bepaalde voedingsstof, omdat het bijvoorbeeld niet goed kan worden verteerd. De klachten hiervan lijken wel op een allergische reactie, maar dit is het dus niet.

Wie loopt er risico op een aardbeienallergie?

Wie er risico loopt op een aardbeienallergie is moeilijk te zeggen. Een aardbeienallergie kan namelijke ook op latere leeftijd ontstaan. Wanneer kinderen op jonge leeftijd nog geen aardbeien hebben gegeten, kan er een allergie ontwikkelen.

Het wordt om deze reden geadviseerd om kinderen tussen vijf en acht maanden oud aardbeien te laten eten. Op deze manier heeft het lichaam kans om aan dit fruit te wennen. Sommige mensen hebben een verhoogd risico op het oplopen van een aardbeienallergie. Komt deze allergie bijvoorbeeld in je familie voor, dan is de kans groter dat jij ook een allergie ontwikkeld. Ook bij mensen met last van astma of eczeem is er een verhoogd risico.