Kunnen vitaminepillen bederven?

De meeste mensen weten dat op het label van vitamine supplementen de verplichte ‘tenminste houdbaar tot’ (THT) datum staat. Belangrijk, want na de THT-datum zou de kwaliteit van een voedingssupplement achteruit kunnen gaan. Hierdoor komt de vraag op: kunnen vitaminepillen bederven, of werken ze alleen een beetje minder?

Vitaminepillen die over de THT-datum zijn kunnen een deel van hun werking verliezen. Dit komt omdat vitamines kunnen oxideren en door deze oxidatie kunnen vitaminepillen inderdaad bederven.

Hoeveel vitamines zitten er in oude supplementen?

Zo neemt de werking van vitamine supplementen sneller af in een vochtige en warme omgeving, dus een potje vitamines bewaren op de keukentafel is niet de beste plek. Hoeveel procent een ‘oude vitaminepil’ is niet zomaar te zeggen; dit kan nog 80% zijn maar ook 40%.

Fabrikanten doen er iets meer vitamines in

Gelukkig houden fabrikanten ook rekening met een zekere degradatie van vitamines. Zo stoppen ze er bijvoorbeeld 104% van een bepaalde vitamine in plaats van 100%. Hiermee zorgt het vitaminen merk ervoor dat het supplement langer goed blijft en voor enige rek in de houdbaarheidsdatum die op het etiket staat.

Hoe kun je vitamines het beste bewaren?

De beste plek om vitamines te bewaren is een koele en droge plek met een temperatuur die rond de 16 graden ligt. Laat je vitaminepillen dus niet in de schuur of badkamer slingeren, maar bewaar je vitamines bijvoorbeeld in de voorraadkast. Bewaren in het kastje boven het gasfornuis is ook geen goede plek.

Oude vitamines bederven niet

Bedorven eten door oxidatie is schadelijk voor je gezondheid, maar dit is niet zomaar het geval bij vitamines. Maar voor zover wij weten is het onwaarschijnlijk dat vitaminesupplementen na (te) lange tijd bewaren schadelijk zijn.

‘Er zitten nog wel wat vitaminen in’

Het innemen van oudere vitamine pillen kan in ieder geval geen kwaad en er zitten echt nog wel wat vitaminen in. Maar de meeste mensen die voedingssupplementen overwegen doen dit wel overwogen en zullen de beste werking verlangen. Als dit voor jou ook geldt: dan kun je beter nieuwe vitamines aanschaffen.

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.