Magnesium citraat: bijwerkingen & werking

Magnesium is één van de meest belangrijke mineralen voor de mens. Maar ondanks dit feit hebben steeds meer mensen een magnesium tekort. Niet zo vreemd dus dat magnesiumsupplementen zoals magnesium citraat steeds meer verkocht wordt. In dit artikel duiken we in de werking en eventuele bijwerkingen van dit supplement.

Welke klachten horen bij een magnesium tekort?

Een magnesium tekort kan leiden tot een groot aantal verschillende klachten. De meest voorkomende klachten bij een tekort zijn bijvoorbeeld stress, oververmoeidheid, gespannen gevoel, slapeloosheid, spierkramp en vastzittende spieren, een hoge bloeddruk, spanningshoofdpijn, migraine en zelfs depressieve gevoelens kan een klacht door een magnesium tekort zijn.

magnesium citraat bijwerkingen

Graag bespreken we in dit artikel de invloed van magnesium op jouw lichaam. Daarna kijken we naar de natuurlijke inname van magnesium en we ronden af met een uitleg over de werking van het magnesium citraat supplement, een van de populairste vormen om magnesium aan te vullen.

Wat doet magnesium citraat en waar is het goed voor?

Meer dan 300 bekende functies: zoveel functies heeft magnesium in je lichaam. Het gaat wat ver om ze alle 300 te bespreken maar de belangrijkste functies van dit mineraal willen we je niet onthouden, te weten:

  • Een goede prikkenoverdracht in je spieren en zenuwcellen;
  • Ontspannende werking op je lichaam en geest;
  • Het behouden van de juiste bloeddruk;
  • Magnesium is een belangrijke co-factor voor enzymen;
  • Helpt bij een gezonde celdeling;
  • Magnesium is belangrijk bij de energiestofwisseling.

Het moge duidelijk zijn dat magnesium een super belangrijke rol speelt om je lichaam goed te laten functioneren en het gezond te houden. Daarom is het erg belangrijk om genoeg magnesium binnen te krijgen. Een tekort aan magnesium kan al tot verschillende klachten leiden, maar gelukkig zijn magnesiumtekorten in Nederland geen dagelijkse kost.

“Depressieve gevoelens kunnen een klacht door een magnesium tekort zijn.”

Echt fikse magnesium tekorten worden vooral geconstateerd bij bepaalde ziekten of wanneer er sprake van alcoholmisbruik is. Wel hebben veel Nederlanders lichte magnesiumtekorten, die gelukkig lang niet altijd met serieuze klachten gepaard gaan. Maar nu komt het: vaak voelen deze mensen zich wel beter als zij een magnesium citraat supplement innemen.

Hoe ontstaat een tekort aan magnesium?

Doordat onze voedingspatronen de afgelopen 30 jaar sterk zijn veranderd hebben veel Nederlanders een licht tekort aan magnesium. Laten we de belangrijkste oorzaken van de huidige tekorten aan magnesium bespreken.

Magnesium in voeding

Groente en fruit zijn van oudsher onze belangrijkste bronnen van magnesium. Dit komt omdat deze het magnesium uit de grond halen waar zij opgroeien. Helaas wordt veel groente en fruit tegenwoordig gekweekt op kunstmest grond. Hierdoor bevat de bodem amper nog magnesium. Er wordt zelfs groente en fruit gekweekt op steenwol waardoor er helemaal geen magnesium in de groente en fruit is te vinden.

magnesium voeding

Te veel calcium in voeding

Nederland is een land waar zoveel zuivel wordt gemaakt en gedronken, dat we wel eens spreken van een zuivelberg. Er worden talloze zuiveldrankjes en toetjes bedacht en gemaakt om maar van die zuivelberg af te komen. Deze zuivelproducten bevatten vaak veel calcium, een mineraal dat amper nog verbonden is met magnesium.

Waar magnesium juist een fijne ontspannende werking heeft op je lichaam, heeft calcium juist een kwalijke rol, zoals vervelende spanningsreacties zoals het spannen van de spieren. Magnesium en calcium hebben elkaar wel nodig, maar de verhouding hoort natuurlijk in balans te zijn. Doordat we dus relatief veel calcium binnenkrijgen en in onze voeding juist te weinig magnesium zit, ontstaat er snel een magnesiumtekort en uiteindelijk leidt dit tot een zelfversterkend proces.

Te veel verzurende voeding

Vandaag de dag krijgen we veel voedingsmiddelen binnen die een verzurende werking heeft op je lichaam. Bekende voorbeelden van voedingsmiddelen met een verzurend effect op je lichaam zijn bijvoorbeeld alcohol, suiker, snoep, koek, gebak, snacks, producten op basis van witte meel, vet, zuivel en frisdrankjes.

Groente en fruit hebben door de grote hoeveelheid mineralen die ze bevatten ook een ontzurende werking. Wanneer je lichaam te veel verzuurd raakt, maakt het gebruik van mineralen zoals magnesium, wat een ontzurende werking heeft om de PH-waarde weer in balans te kunnen brengen.

Kort samengevat kunnen we stellen dat hoe meer verzurende voeding je binnenkrijgt, hoe meer magnesium je lichaam nodig heeft. Want hierdoor kan er eenvoudig een tekort ontstaan aan magnesium. En doordat groente en fruit vandaag de dag minder magnesium bevat, is de kans al snel aanwezig dat je zelfs een magnesiumtekort ontwikkelt als je genoeg groente en fruit eet volgens de norm van het Voedingscentrum.

Stress klachten

Stress klachten kunnen ook leiden tot een tekort aan magnesium. Dat zit zo: hoe meer stress je hebt, hoe meer magnesium verbruikt. Dit geldt voor fysieke stress door het intensief sporten als door mentale stress wat komt door een hoge werkdruk of relatiestress. Iets wat in de hedendaagse maatschappij vol stressmomentjes helaas vaak voorkomt.

Magnesium speelt van nature een belangrijke rol bij stress bestrijding, omdat het helpt om het stresshormoon cortisol af te breken. Als je lichaam veel stress ervaart, heeft het dus meer magnesium nodig om te ontspannen. En heb je te weinig magnesium in je lichaam, dan kan dit zelfs leiden tot méér stress, waardoor er een sneeuwbaleffect optreedt.

magnesium citraat stress

Belangrijke voedingsmiddelen die veel magnesium bevatten zijn dus biologische groenten, fruit, noten en zaden, rauwe cacao en volkoren granen. Toch blijkt het zoals gezegd lastig om via je voeding voldoende magnesium binnen te krijgen. Een aanvulling op de dagelijkse voeding middels een voedingssupplement is dan een mooie oplossing.

Floaten in epsom zout

Een alternatief waarop magnesium opgenomen kan worden is via de huid. Epsom zout is een magnesium soort dat door de huid op kan worden genomen. Dit is een van de belangrijke redenen waarom floaten in epsom zout als zeer ontspannend ervaren wordt.

Magnesium bijwerking

Bij Vitamines.com kun je diverse soorten magnesium supplementen vinden. Een veel verkocht supplement bij ons is magnesium oxide. Bekende magnesium bijwerkingen zijn bijvoorbeeld dat magnesium oxide is dat het soms laxerend kan werken.

Magnesium carbonaat is een supplement dat ook veel mensen kopen, maar deze vorm van magnesium wordt niet zo goed opgenomen door je lichaam. Sommige vormen van magnesium zijn zelfs als gevaarlijk te bestempelen, zoals magnesium aspartaat. Deze supplementen zouden zelfs bestaande depressieklachten kunnen verergeren.

De beste optie: magnesium citraat

De magnesium vorm die het best door het lichaam kan worden opgenomen is magnesium citraat. Magnesium citraat is een 100% natuurlijke vorm van magnesium die zeer snel en goed wordt opgenomen in het lichaam, en waar veel mensen dan ook erg positief over zijn.

Vitamines.com

Werkingsduur

De gemiddelde werkingsduur van een supplement is 10 uur.

Welke rol heeft magnesium of omega-3 bij diabetes?

Magnesium heeft zelfs invloed op patienten met diabetes, lees hiervoor de bron van dit artikel namelijk de Tilburg University. Voor wat betreft omega-3 en intermittent fasting is op dit moment door de Consumentenbond geen data bekend gemaakt.

Magnesiumbehoefte: aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Om gezond te blijven, zou de gemiddelde volwassen man 350 milligram magnesium per dag moeten consumeren. Voor de gemiddelde volwassen vrouw is dit vastgesteld 300 mg. Deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zou onder normale omstandigheden voor 98% van de volwassen mensen genoeg moeten zijn. Ook is er magnesiumolie verkrijgbaar in de vakhandel.

magnesiumbehoefte

Mindfulness

Mindfulness is ook een niet te onderschatten middel tegen stress klachten en een goede magnesiumspiegel. Het geeft geen bijwerkingen en is bovendien niet gerekend onder je zorgverzekering. Verder kun je stress misschien proberen te onderdrukken met vitamine C zodat je minder last van de winterblues krijgt in deze koude periode.

Magnesiumsulfaat

Magnesiumsulfaat is een magnesiumzout van zwavelzuur. Vaak wordt voor magnesiumsulfaat de naam bitterzout gebruikt en daarnaast de minder vaak gebruikte namen Engels zout, magnesiumzouten of epsomzout. Magnesiumsulfaat is vooral bekend door de sterk laxerende werking. Daarnaast is er nog magnesiumchloride wat belangrijk voor de magnesiumopname is.

Bijwerking

Kortom, je wilt bijwerking zoals diarree en misselijkheid altijd voorkomen, en zeker een overdosis lijkt ons niet gezond en zou tevens dorst kunnen veroorzaken. Zeker zwangere vrouwen vragen beter eerst advies aan de dokter, ook wanneer je last van kwalen zoals een lage bloeddruk hebt.

misselijkheid bijwerking

Denk je dat bepaalde symptomen zoals vermoeidheid of ongezonde hart en bloedvaten het resultaat zijn? Ken je mensen met een hartstilstand? Wees verstandig en raadpleeg altijd je huisarts als je een magnesiumsulfaat koopt. Een slecht symptoom voor je nieren en ademhaling moet worden voorkomen, zeker mensen die lijden aan een hoge cholesterol of borstvoeding geven.

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines, supplementen en algemene gezondheidsvragen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin.
Meer advies van Dave Leusink