Wat zijn NAC supplementen & hoe werkt N-Acetyl Cysteïne?

NAC (N-Acetyl Cysteïne) Cysteïne is een semi-essentieel aminozuur. Het wordt als semi-essentieel beschouwd omdat je lichaam het zelf kan produceren uit andere aminozuren, namelijk uit methionine en serine. Het wordt alleen essentieel wanneer de inname van methionine en serine via de voeding (te) laag is. Cysteïne kun je vinden in de meeste eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals kip, kalkoen, yoghurt, kaas, eieren, zonnebloempitten en peulvruchten. N-acetylcysteïne (NAC) is een supplementvorm van cysteïne.

Wat maakt NAC belangrijk?

Het voldoende binnenkrijgen van cysteïne en NAC is belangrijk om verschillende gezondheidsredenen, zoals het aanvullen van de krachtigste antioxidant in je lichaam, glutathion. Deze aminozuren helpen ook bij chronische aandoeningen van de luchtwegen, vruchtbaarheid en hersengezondheid.

1. NAC belangrijk voor de aanmaak van de krachtige antioxidant glutathion

Het feit dat het NAC supplement populairder wordt komt vooral omdat NAC wordt gewaardeerd om zijn belangrijke rol in de productie van antioxidanten. Samen met twee andere aminozuren – glutamine en glycine – is NAC nodig om glutathion te maken en aan te vullen.

Glutathion is een van de belangrijkste antioxidanten van je lichaam, antioxidanten zijn verbindingen die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen die cellen en weefsels in je lichaam kunnen beschadigen. Het is essentieel voor de gezondheid van het immuunsysteem en voor het bestrijden van cellulaire schade. Sommige onderzoekers geloven dat het zelfs kan bijdragen aan een lang(er) leven.

Glutathion is een van de belangrijkste antioxidanten van je lichaam, antioxidanten zijn verbindingen die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen die cellen en weefsels in je lichaam kunnen beschadigen. Het is essentieel voor de gezondheid van het immuunsysteem en voor het bestrijden van cellulaire schade. Sommige onderzoekers denken dat het zelfs kan bijdragen aan een lang(er) leven.

De antioxiderende eigenschappen zijn gunstig voor tal van andere aandoeningen die worden veroorzaakt door oxidatieve stress, zoals hartaandoeningen, onvruchtbaarheid en sommige psychische aandoeningen. NAC kan dus helpen bij het verbeteren van verschillende gezondheidsproblemen.

2. NAC helpt nier- en leverschade te voorkomen

NAC speelt ook een belangrijke rol in het ontgiftingsproces van je lichaam. Het kan bijvoorbeeld bijwerkingen van medicijnen en milieutoxines helpen voorkomen. In feite geven artsen regelmatig NAC intraveneus aan mensen met een overdosis paracetamol om nier- en leverschade te voorkomen of te verminderen. Dankzij de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft NAC ook toepassingen voor andere leverziekten. NAC wordt soms ook ingezet om een overdosis paracetamol behandelen.

3. NAC kan de geestelijke gezondheidstoestand verbeteren

NAC helpt bij het reguleren van de niveaus van glutamaat, de belangrijkste neurotransmitter in de hersenen. Hoewel glutamaat nodig is voor normale hersenactiviteit, kan teveel glutamaat in combinatie met glutathiondepletie ook hersenbeschadiging veroorzaken. Dit kan bijdragen aan psychische aandoeningen zoals bipolaire stoornis, schizofrenie, obsessief-compulsieve stoornis (OCD) en stoornis in het gebruik van middelen.

copd nac supplement

Voor mensen met een bipolaire stoornis en depressie kan NAC de symptomen helpen verminderen en het algehele vermogen om te functioneren verbeteren. Bovendien suggereert onderzoek dat het een rol kan spelen bij de behandeling van matige tot ernstige OCS. Een Amerikaanse studie suggereert dat NAC de negatieve effecten van schizofrenie, zoals sociale terugtrekking, apathie en verminderde aandacht spanne, kan minimaliseren.

NAC supplementen zouden ook kunnen helpen ontwenningsverschijnselen te verminderen en terugval te voorkomen bij mensen met cocaïneverslaving. Bovendien tonen voorlopige studies aan dat NAC het gebruik van marihuana en nicotine en de hunkering hiernaar kan verminderen. Veel van deze aandoeningen hebben beperkte of momenteel ineffectieve behandelingsopties. NAC kan daarom een effectief hulpmiddel zijn voor mensen met deze aandoeningen.

4. NAC helpt bepaalde luchtwegaandoeningen te verlichten

NAC kan de symptomen van luchtwegaandoeningen verlichten door te werken als een antioxidant en slijmoplossend middel, waardoor slijm in uw luchtwegen wordt losgemaakt.

Als antioxidant helpt NAC de glutathionspiegels in uw longen aan te vullen en ontstekingen in uw bronchiën en longweefsel te verminderen.

“NAC wordt ingezet om de gezondheid van de longen te verbeteren.”

Mensen met chronische obstructieve longziekte (COPD) ervaren langdurige oxidatieve schade en ontsteking van longweefsel, waardoor de luchtwegen samentrekken, wat leidt tot kortademigheid en hoesten.

NAC-supplementen worden bijvoorbeeld ingezet om COPD-symptomen, exacerbaties en achteruitgang van de longen te verbeteren. Uit een overzicht van meerdere onderzoeken bleek dat tweemaal daags NAC de longfunctie en symptomen aanzienlijk verbeterde bij mensen met stabiele COPD en dat hogere doses effectiever waren dan lagere.

Ook mensen met chronische bronchitis kunnen baat hebben bij NAC. Bronchitis treedt op wanneer de slijmvliezen in de bronchiale doorgangen van je longen ontstoken raken, opzwellen en de luchtwegen naar uw longen afsluiten.

Door het slijm in de bronchiën te verdunnen en het glutathiongehalte te verhogen, kan NAC de ernst en frequentie van piepende ademhaling, hoesten en ademhalingsaanvallen helpen verminderen.

Naast het verlichten van COPD en bronchitis, kan NAC ook andere long- en luchtwegaandoeningen verbeteren. Zoals cystische fibrose, astma en longfibrose evenals symptomen van verstopte neus en sinussen als gevolg van allergieën of infecties.

5. NAC verbetert de gezondheid van de hersenen

Het vermogen van NAC om glutathion aan te vullen en de glutamaatspiegels in de hersenen te reguleren, kan de gezondheid van de hersenen stimuleren. De neurotransmitter glutamaat is betrokken bij een breed scala aan leer-, gedrags- en geheugenfuncties, terwijl de antioxidant glutathion de oxidatieve schade aan hersencellen helpt verminderen die wordt geassocieerd met veroudering.

Omdat NAC helpt bij het reguleren van glutamaatniveaus en het aanvullen van glutathion, kan het gunstig zijn voor mensen met gezondheidsproblemen die de hersenen en het geheugen aantasten.

De neurologische aandoening ziekte van Alzheimer vertraagt het leer- en geheugenvermogen. Enkele studies suggereren dat NAC het verlies van denkvermogen bij mensen met de ziekte van Alzheimer kan vertragen.

“NAC vertraagt mogelijk de ziekte van Alzheimer.”

Een andere hersenaandoening, de ziekte van Parkinson, wordt gekenmerkt door de verslechtering van cellen die de neurotransmitter dopamine genereren. Zowel oxidatieve schade aan cellen als een afname van het antioxidantvermogen dragen bij aan deze ziekte.

NAC-supplementen lijken zowel de dopaminefunctie als ziektesymptomen zoals tremoren te verbeteren. Hoewel NAC de gezondheid van de hersenen kan verbeteren, is er meer onderzoek nodig om harde conclusies te kunnen trekken.

Conclusie

NAC vermindert sterke overgevoeligheid van de luchtwegen en kan de behoefte aan luchtwegverwijders verminderen. NAC beschermt tevens tegen de toxiciteit van methyleendioxymethamfetamine/ecstasy (zenuwstelsel), alcohol (lever, zenuwstelsel) en nicotine (longen).

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines, supplementen en algemene gezondheidsvragen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin.
Meer advies van Dave Leusink