Opgeblazen buik? Oma weet raad!

opgeblazen buik oma weet raad

Je kunt je ook opgeblazen voelen als je géén opgezette buik hebt. Andere mensen ervaren een dikke buik ‘alsof’ ze zwanger zijn. Hoe dan ook, een opgeblazen gevoel duidt volgens oma vaak op spijsverteringsprobleem, maar hormonen en stress spelen ook een rol. Soms is er sprake van een onderliggende medische aandoening.

In het kader van opgeblazen buik oma weet raad, delen we op deze pagina maar liefst 14 tips én ons favoriete supplement.

Waarom heb ik een opgeblazen buik?

De meest voorkomende oorzaak van een opgeblazen gevoel weet oma zeker: dat is overtollig darmgas, ook wel lucht in de darmen genoemd. Als je een opgeblazen buik krijgt na het eten, kan dit duiden op een probleem met de spijsvertering.

Vaak is de oorzaak overtollig darmgas.

Het kan veroorzaakt worden door iets simpels als te snel te veel eten, of je kunt een voedselintolerantie of andere aandoening hebben die ervoor zorgt dat gas en spijsverteringsinhoud zich ophopen.

De menstruatiecyclus is bij vrouwen een andere veel voorkomende oorzaak van een tijdelijk opgeblazen gevoel.

Wat te doen tegen opgeblazen buik?

De meeste mensen willen direct iets doen tegen een opgeblazen buik. Het favoriete supplement van oma tegen een opgeblazen gevoel is Boom Greens.

In slechts één drankje krijg je dankzij 35 soorten groenten en fruit direct een flinke boost aan vitamines, mineralen, vezels, enzymen én probiotica binnen.

Hoe werkt het? De probiotica in BOOM Greens gaan meteen aan de slag om de darmflora te reguleren, wat leidt tot een betere spijsvertering en vermindering van gasvorming.

Daarom hebben de meeste mensen minder opgeblazen buikgevoel na het gebruik van probiotica. Het is volgens oma weet raad een natuurlijke en effectieve manier om een opgeblazen gevoel aan te pakken.

Ik heb een opgeblazen buik alsof ik zwanger ben

Een opgeblazen buik die lijkt alsof je zwanger bent kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals spijsverteringsproblemen, gasvorming, intoleranties voor bepaalde voedingsmiddelen, constipatie, of hormonale veranderingen. Het is zo’n situatie raadzaam om medisch advies in te winnen voor een accurate diagnose en behandeling, vooral als deze symptomen nieuw zijn, verergeren, of gepaard gaan met andere zorgwekkende symptomen.

Oma weet raadt: lucht in darmen

Oma weet raadt met lucht in de darmen, je kunt proberen met oma’s huismiddeltjes je maag te ontlasten of een opgeblazen gevoel te voorkomen. Kruidenthee, pepermuntolie capsules en probiotica zijn populaire middelen van oma:

 • Kruidenthee, waaronder pepermunt, kamille, gember, kurkuma en venkel kunnen de spijsvertering bevorderen en helpen bij het verwerken van gas. Paardenbloem thee kan helpen bij het vasthouden van water.
 • Magnesium supplementen kunnen helpen maagzuur te neutraliseren en de darmspieren te ontspannen. Magnesium heeft een natuurlijk laxerend effect, dat van tijd tot tijd nuttig kan zijn, maar een gewoonte kan vormen als je het te vaak gebruikt.
 • Pepermuntolie capsules zijn een favoriet natuurlijk middel van oma om de darmspieren helpen te ontspannen. Dit kan je helpen om vastzittende poep en gas te laten passeren, vooral als je problemen voortkomen uit een motiliteitsprobleem.
 • Volgens oma is van maagzuurremmers al jaren geleden aangetoond dat ze ontstekingen in het spijsverteringskanaal verlichten en helpen bij het gemakkelijker laten passeren van winderigheid. Antacida bevatten vaak het actieve ingrediënt simethicone, dat gas doorlaat door kleinere gasbelletjes te groeperen. Simethicone is ook apart verkrijgbaar.
 • Je kunt probiotica kopen om je darmbacteriën aan te vullen of weer in balans te brengen. Sommige helpen je om je voedsel beter te verteren en andere kunnen helpen om overtollige gassen te absorberen. Oma zegt dat je ze een paar dagen of weken consequent moet innemen om echt een verschil te merken.
 • Psyllium is een populair vezelsupplement dat je kan helpen regelmatiger te poepen. Introduceer vezelsupplementen altijd geleidelijk en met veel water. Vrij verkrijgbare laxeermiddelen kunnen volgens grootmoeders ook worden gebruikt als dat nodig is.
 • Regelmatige lichaamsbeweging met de nadruk op het versterken van de romp kan helpen tegen een opgeblazen buik.

opgeblazen buik verhelpen

Opgeblazen buik verhelpen met 16 tips

Een opgeblazen buik ontstaat volgens oma als er zich overtollig gas ophoopt in de maag of darmen. Als een opgeblazen gevoel vlak na een maaltijd optreedt, lost het volgens oma meestal vanzelf op, maar het is vaak mogelijk om dit proces te versnellen.

Grootmoeders adviezen kunnen gelukkig helpen het ongemak van een opgeblazen gevoel onder controle te houden, en zijn vergelijkbaar met oma’s tips tegen obstipatie.

1. Wandelen

Lichamelijke activiteit kan volgens oma de darmen regelmatiger in beweging brengen, wat kan helpen om overtollig gas en ontlasting los te laten. De darmen laten bewegen is vooral belangrijk als iemand last heeft van verstopping. Een blokje om kan snel verlichting geven van de gasdruk.

2. Yoga

Bepaalde yogahoudingen kunnen de spieren in de buik op zo’n manier positioneren dat ze het loslaten van overtollig gas uit het spijsverteringskanaal bevorderen. Dit kan een opgeblazen gevoel verminderen.

yoga buik

3. Pepermuntcapsules

Pepermuntoliecapsules kunnen ook helpen tegen indigestie en winderigheid. Fabrikanten brengen ze meestal op de markt als behandeling voor de symptomen van het prikkelbare darm syndroom (IBS), maar mensen zonder IBS kunnen ze ook gebruiken om een opgeblazen gevoel te verlichten.

Oma weet dat pepermunt werkt door de darmspieren te ontspannen, waardoor gas en ontlasting beter kunnen bewegen. Mensen moeten altijd de instructies op de verpakking volgen. Iedereen die gevoelig is voor brandend maagzuur kan pepermunt beter vermijden.

4. Buikmassage

Het masseren van de buik kan helpen om de darmen in beweging te krijgen. Een massage die het pad van de dikke darm volgt, is vooral nuttig. Mensen kunnen de onderstaande stappen volgen om dit te doen:

 • De handen net boven het rechter heupbeen plaatsen.
 • Wrijf in een cirkelvormige beweging met lichte druk omhoog naar de rechterkant van de ribbenkast.
 • Recht over de bovenbuik wrijven in de richting van de linker ribbenkast.
 • Langzaam naar beneden bewegen in de richting van het linker heupbeen.
 • Herhalen indien nodig.

Opmerking van oma: als de massage pijn veroorzaakt, kun je er het beste onmiddellijk mee stoppen.

buik massage

5. Essentiële oliën

Veel oma’s zweren bij essentiële olie. Verrassend genoeg wordt dit ook ondersteund door onderzoek.

Een onderzoek uit 2016 testte de effectiviteit van supplementen met een combinatie van essentiële olie van venkel en curcumine bij 116 mensen met milde tot matige IBS. Na 30 dagen rapporteerden de mensen een verbetering van hun IBS-symptomen, waaronder een opgeblazen gevoel en buikpijn.

Mensen moeten geen essentiële oliën gebruiken zonder eerst met een arts te overleggen. Dit komt omdat sommige formuleringen giftig kunnen zijn of kunnen interfereren met medicatie.

6. Warm bad

Oma weet dat de warmte van het bad kan verlichting geven bij een opgeblazen buikgevoel. Ontspanning kan het stressniveau verlagen, waardoor het maag-darmkanaal beter kan functioneren en een opgeblazen gevoel kan verminderen. Tevens werkt dit tegen een hoge bloeddruk.

Lees ook: Grootmoeders tips tegen hoge bloeddruk

opgeblazen gevoel bad oma tip

7. Verhoog (geleidelijk) vezels

Het eten van meer vezels helpt volgens oma constipatie en een opgeblazen buik te voorkomen. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat het eten van te veel vezels of het te snel verhogen van de vezelinname nog meer gas en een opgeblazen gevoel kan veroorzaken.

Door een redelijke hoeveelheid vezels in je dieet op te nemen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat je voldoende water drinkt, kun je dit voorkomen. De meeste voedingsdeskundigen raden volwassenen aan om ongeveer 18-38 gram vezels per dag te eten.

Dit gezegd hebbende: maar 7% van de mensen voldoet aan de aanbevolen dagelijkse vezelinname van 25 gram voor vrouwen en 38 gram  voor mannen.

8. Geen frisdrank maar water

Bij het verhogen van de vezelinname kun je het beste langzaam beginnen en de inname over meerdere weken verhogen, zodat het lichaam zich kan aanpassen aan deze verandering in het dieet.

Bruisende, koolzuurhoudende dranken bevatten gas dat zich kan ophopen in de maag. Het koolzuur dat frisdrank en soortgelijke dranken bruisend maakt, kan volgens oma ook borrelen en een opgeblazen gevoel in de maag veroorzaken.

Suikers of kunstmatige zoetstoffen in de voeding kunnen ook gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

water tip

9. Geen kauwgom

De suikeralcoholen in kauwgom kunnen bij sommige mensen een opgeblazen gevoel veroorzaken. Het inslikken van lucht tijdens het kauwen kan leiden tot een opgeblazen buik en pijn door winderigheid.

10. Word (elke dag) actiever

Lichaamsbeweging helpt je lichaam om ontlasting en gas uit de dikke darm te verplaatsen en kan de stoelgang regelmatiger maken. Lichaamsbeweging maakt ook extra natrium vrij door zweten, wat kan helpen om het vasthouden van vocht te verlichten.

Het is volgens oma belangrijk om voor en na het sporten veel water te drinken om gehydrateerd te blijven, want uitdroging kan constipatie verergeren.

Een opgeblazen buik ontstaat door overtollig gas.

11. Eet met regelmatige tussenpozen

Oma weet ook dat veel mensen een opgeblazen gevoel ervaren direct na een grote maaltijd. Het is mogelijk om dit te voorkomen door meerdere kleinere maaltijden per dag te eten, wat kan helpen om de spijsvertering in beweging te houden.

Snel voedsel doorslikken kan lucht in het spijsverteringskanaal brengen. Drinken uit een rietje kan er ook toe leiden dat mensen meer lucht inslikken, wat weer leidt tot winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Mensen met een opgeblazen buik moeten het gebruik van rietjes indien mogelijk vermijden en proberen langzaam te eten om te voorkomen dat ze lucht inslikken tijdens de maaltijd.

12. Probeer probiotica

Probiotica zijn goede bacteriën die in de darmen leven. De probiotica werking kan helpen bij het reguleren van de darmbacteriën die gas kunnen produceren en een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken.

Voor veel oma’s is probiotica het eerste middel dat ze proberen wanneer de buik opgeblazen voelt. Wil je een goed probiotica supplement proberen? Kies dan voor BOOM Greens. Daarin zitten niet alleen goede probiotica, maar ook maar liefst 35 soorten groenten en fruit.

13. Minder zout eten

Een teveel aan natrium zorgt ervoor dat het lichaam water vasthoudt. Dit kan een gezwollen en opgeblazen gevoel veroorzaken in de buik en andere delen van het lichaam, zoals de handen en voeten.

14. Sluit medische aandoeningen uit

In sommige gevallen kan een opgeblazen gevoel het gevolg zijn van een medische aandoening. Om van dit opgeblazen gevoel af te komen, heb je geen oma’s tips nodig maar een arts om een diagnose te stellen en die de aandoening weet te behandelen.

Een inflammatoire darmziekte, waaronder de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, kan een opgeblazen gevoel veroorzaken. Het prikkelbare darm syndroom (IBS) kan dit symptoom ook veroorzaken.

Een opgeblazen gevoel kan komen door een medische aandoening.

Gynaecologische aandoeningen, zoals endometriose en eierstokcysten, kunnen ook pijn, zwelling en een opgeblazen gevoel in de buik veroorzaken.

Mensen met deze symptomen moeten ze bespreken met een arts, die ook informatie wil over een relevante medische familiegeschiedenis en andere medische aandoeningen. De arts kan diagnostisch onderzoek laten doen om eventuele problemen op te sporen. Deze kunnen bestaan uit een röntgenfoto, echografie, colonoscopie of bloedonderzoek.

medisch onderzoek

15. Houd een voedseldagboek bij

Voedselintoleranties zijn verantwoordelijk voor veel gevallen van een opgeblazen gevoel. Oma weet bijvoorbeeld dat deze kunnen leiden tot overmatig gas in het spijsverteringskanaal.

Een opgeblazen gevoel komt vaak voor bij mensen die lactose-intolerantie hebben en de lactosesuiker in zuivelproducten niet kunnen verteren. Auto-immuunintolerantie voor gluten, bekend als coeliakie, is een andere mogelijke boosdoener.

Voor mensen bij wie het opgeblazen gevoel na de maaltijd optreedt, moet het bijhouden van de inname van eten en drinken gedurende een aantal weken helpen om te bepalen of specifieke voedingsmiddelen verantwoordelijk zijn.

16. Kalium en ijzer supplementen

Sommige supplementen, zoals ijzer supplementen, kunnen constipatie en andere symptomen van indigestie veroorzaken. Dit kan een opgeblazen gevoel vergroten. Kalium daarentegen kan een opgeblazen gevoel verminderen door te helpen het natriumgehalte van het lichaam in balans te brengen.

Medicijnen kunnen ook bijwerkingen veroorzaken die de werking van de GI beïnvloeden of indigestie veroorzaken. Als dit gebeurt, kan een arts of apotheker alternatieven voorstellen die vriendelijker zijn voor het spijsverteringskanaal.

opgeblazen buik voorkomen

Opgeblazen buikgevoel voorkomen

Voorkomen blijft beter dan genezen, en dit geldt natuurlijk ook voor een opgeblazen buikgevoel. Als je opgeblazen gevoel wordt veroorzaakt door voeding of alcohol, kun je het helpen voorkomen door een aantal veranderingen in je levensstijl aan te brengen.

Oma’s tips om een opgeblazen buik te voorkomen zijn:

 • Eet voldoende vezels: Als je normaal gesproken niet veel vezels binnenkrijgt, moet je geleidelijk beginnen zodat je je systeem niet overweldigt. Vezels zullen in het begin meer winderigheid veroorzaken, maar als het eenmaal door je spijsverteringsstelsel gaat, helpt het om de gistende ontlasting die daar vastzit op te ruimen. Vezels zorgen er ook voor dat je lichaam meer water drinkt, en het geeft je eerder een vol gevoel zodat je niet te veel eet.
 • Drink voldoende water: Dit bevordert de beweeglijkheid van je hele spijsverteringskanaal en voorkomt dat je verterende voedsel te hard en samengeperst wordt om er doorheen te gaan. Water helpt je ook om je vol te voelen tussen maaltijden door.
 • Meer lichaamsbeweging: Lichaamsbeweging helpt het vasthouden van water te voorkomen en houdt je darmen in beweging. Het kan ook helpen om snelle gewichtstoename te voorkomen die vaak direct naar je buik gaat. Als je een kantoorbaan hebt, kan regelmatige lichaamsbeweging ontmoedigender lijken, maar er is niet veel voor nodig – denk er gewoon aan om af en toe op te staan en rond te lopen.
 • Vermijd bewerkte voedingsmiddelen: Bewerkt voedsel bevat weinig vezels en veel zout en vet. Zout veroorzaakt het vasthouden van water en vet vertraagt het spijsverteringsproces omdat het langer duurt om te verteren. Al deze dingen kunnen leiden tot constipatie en een opgeblazen gevoel. Bewerkt voedsel bevat ook weinig voedingsstoffen, dus je krijgt er een hongergevoel van, zelfs nadat je veel calorieën hebt gegeten. Dit leidt tot meer eten en verergert het probleem.
 • Oefen mindful eten: Of in oma’s woorden, neem de tijd om goed te kauwen en stop voordat je vol zit. Je vol voelen is een vertraagde reactie omdat het even duurt voordat het voedsel dat je eet je maag bereikt. De meeste mensen eten genoeg om vol te zitten voordat ze voelen dat ze vol zitten.
 • Let op gevoeligheden. Of het nu gaat om alcohol of bepaalde voedingsmiddelen, door er gewoon op te letten kun je merken voor welke ingrediënten je het meest gevoelig bent. Sommige mensen houden een eetdagboek bij en maken aantekeningen om bij te houden hoe verschillende maaltijden hen laten voelen. Je kunt ook proberen om één voor één voedingsmiddelen te elimineren en kijken of je een verschil merkt in je symptomen.

Veelgestelde vragen

Waarom zet mijn buik zo op?

Een opgezette buik kan volgens oma verschillende oorzaken hebben, zoals voeding, intoleranties of spijsverteringsproblemen. Als het een terugkerend probleem is, raadpleeg dan zeker je huisarts voor een diagnose of behandeling.

opgeblazen gevoel onderzoek

Hoe kom ik van een opgeblazen buik af?

Probeer oma tips zoals vezelrijke voeding, drink voldoende water en beweeg regelmatig. Vermijd gasveroorzakende voeding zoals bonen en kool. Bij aanhoudende klachten kun je het beste met je arts overleggen.  

Waarom een opgeblazen buik na eten?

Meestal komt dit door het snel eten en inslikken van lucht, of door het eten van bepaalde voedingsmiddelen die gas veroorzaken. Ook kan een voedselintolerantie een rol spelen bij een opgeblazen buik.

Opgeblazen buik symptomen

Men spreekt van een opgeblazen buik wanneer:

 • Je buik vol aanvoelt of groter is dan normaal
 • Je buikpijn of ongemak hebt
 • Je buik rommelt of geluiden maakt
 • Je meer scheten laat dan normaal

Oma weet raad met een opgeblazen gevoel

Zoals je hebt kunnen lezen: oma weet raad als je een opgeblazen gevoel hebt. Lichaamsbeweging, massage, veranderingen in het dieet en andere tips kunnen allemaal helpen om een opgeblazen gevoel snel te verminderen.

Ook zijn er enkele goede supplementen voor dit probleem, waarbij probiotica de belangrijkste zijn.

Twijfel je wat je moet kopen tegen een opgeblazen buik? Probeer dan BOOM Greens.

Opgeblazen buik

Over intolerantie voor gluten of peulvruchten

Een opgeblazen buik kan diverse oorzaken hebben, variërend van voedselallergie en intolerantie voor gluten of peulvruchten tot constipatie en zelfs zwangerschapssymptomen. Obstipatie en constipatie kunnen stoelgang en poepen bemoeilijken, wat kan leiden tot pijn in je buik en gasvorming.

Citroen en Iberogast

Overmatig kauwgum kauwen kan eveneens bijdragen aan een opgezette buik door luchtinslag en brandend maagzuur. Drink citroensap of probeer Iberogast, een kruidenmiddel dat de darmflora kan verbeteren. Beweeg verstandig en pas ademhalingstechnieken of meditatie toe als therapie tegen stress, die het probleem kan verergeren. Laat bij aanhoudende buikkrampen je buikvlies onderzoeken door een arts.

Direct naar het toilet

Bloedarmoede, te veel buikvet en slaapproblemen kunnen bijkomende symptomen zijn. Peterselie en diep ademhalen kunnen soms verlichting geven weet oma te vertellen. Ga altijd direct het toilet bij aandrang en wees alert op misselijkheid als symptoom wanneer je last hebt van <bbuikkrampen.

Bronnen

Wat is een opgeblazen buik?

Voelt jouw buik soms ook te vol? Extra groot? Of gespannen? Grote kans dat je last hebt van een opgeblazen buik. 

Bij een opgeblazen buik is je buik meestal wat groter dan normaal en kan het wat meer gespannen en zelfs pijnlijker aanvoelen dan normaal.

Gelukkig weet oma raad met een paar handige tips zoals beweging, een dagboek, probiotica* en het vermijden van gasvormend voedsel. 

Hoe ontstaat een opgeblazen buik?

Heel simpel gezegd ontstaat een opgeblazen buik door de ophoping van gas in het spijsverteringskanaal.

Deze ophoping kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Denk aan: lucht inslikken tijdens het eten of drinken, gasvorming door de afbraak van voedsel in de darmen, constipatie, of bepaalde voedingsmiddelen en dranken.

Wat zijn de symptomen van een opgeblazen buik?

Je kan een of meerdere van deze symptomen ervaren bij een opgeblazen buik: 

 • Een vol gevoel en druk in je buik
 • Zichtbare vergroting van je buik
 • Winderigheid en boeren
 • Ongemak of milde pijn in je buik
 • Gerommel in je buik

Kan een opgeblazen buik kwaad?

Nee, in de meeste gevallen kan een opgeblazen buik geen kwaad. Meestal komt het gewoon door te veel lucht en gas in de darmen. 

Een opgeblazen buik kan wel wijzen op het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) of bijvoorbeeld een lactose-intolerantie. Raadpleeg je arts als je twijfelt aan je opgeblazen buik. 

Wat te doen tegen een opgeblazen buik?

Gelukkig weet oma raad met een opgeblazen buik. Probeer deze tips maar eens:

 • Vermijd gasvormend voedsel. Welk voedsel (te veel) gas veroorzaakt in je darmen kan per persoon verschillen. De meest bekende boosdoeners zijn koolsoorten, ui, knoflook, bonen, melk (lactose), koolzuurhoudende dranken en tarwe. 
 • Eet langzaam en kauw genoeg. Zorg dat je je eten niet naar binnen slokt, maar eet op een rustige manier met af en toe een pauze tussen je happen. Kauw daarnaast ook voldoende op je eten, en dat is vaker dan je denkt!
 • Vermijd kauwgom en roken. Kauwgom is een echte boosdoener als het gaat om lucht inslikken. Ook roken kan nadelig werken op een opgeblazen buik. 
 • Drink voldoende water. Water helpt de spijsvertering, waardoor het gunstig kan werken voor je buik. Vermijd echter water met prik. 
 • Beweeg voldoende. Het is belangrijk je spijsvertering een handje te helpen door voldoende te bewegen. Ga na het eten niet meteen op de bank zitten, maar ga bijvoorbeeld een klein stukje wandelen (of ruim vast de vaatwasser in).
 • Probiotica. Voedingsmiddelen met probiotica, zoals yoghurt, kunnen ook bijdragen aan het beter verteren van lactose.*
 • Warm bad of warmtekruik. Warmte kan de spieren helpen ontspannen, zo ook je buik. Het is geen oplossing, maar het kan de pijn even verlichten. 
 • Houd een voedseldagboek bij. Schrijf op wat, wanneer en hoeveel je eet. Zo kun je patronen ontdekken en eventueel intoleranties gaan herkennen.
 • Vermijd strakke kleding. Hoe hip jeans ook zijn, een strakke broek dragen terwijl je last hebt van een opgeblazen buik is geen pretje. Kies daarom voor loszittende kleding waar jij je gemakkelijk in voelt.

*Goedgekeurde gezondheidsclaims

 • Levende bacterie culturen in yoghurt of gefermenteerde melk verbeteren de lactosevertering van het product bij personen die lactose moeilijk verteren. De yoghurt of gefermenteerde melk bevat ten minste 108 kolonievormende eenheden van levende startermicro-organismen (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus en Streptococcus thermophilus) per gram.
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.