Wat is de oorzaak van rode vlekken op de huid?
Er zijn veel redenen te bedenken waarom rode vlekken op je huid ontstaan, dus het is vaak moeilijk om precies te zeggen wat de onderliggende oorzaak is. Huidirritatie kan namelijk verschillende oorzaken hebben, zoals een acute infectie, chronische aandoening of simpelweg een irritatie van een product. Al deze factoren kunnen rode vlekken of uitslag als gevolg hebben.
Maar hoe weet je of jouw rode vlekken gevaarlijk zijn? Om erachter te komen wat er precies achter je rode vlekken zit, is het het beste om een afspraak te maken met je huisarts om ze te laten onderzoeken. In de tussentijd geven wij je 10 van de meest voorkomende oorzaken van rode vlekken op de huid.
Bekijk hier: huidherstel producten
Wat zijn rode vlekken op de huid?
Rode vlekken op de huid hebben verschillende mogelijke oorzaken. Soms is het onschuldig, maar het kan ook een dieperliggende oorzaak hebben. Contact met een irriterend product (zoals wasmiddel of een bepaalde stof) kan bijvoorbeeld dermatitis veroorzaken, maar ook kunnen rode vlekjes ontstaan door een schimmelinfectie (ringworm). Daarnaast bestaan er ook auto-immuunziektes die rode vlekken veroorzaken.
Sommige vlekken gaan vanzelf weg, maar voor andere is behandeling nodig.
Rode vlekken op de huid kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals huidirritatie, virussen, bacteriën of auto-immuunziekten.
Rode huidvlekken foto’s
Het kan moeilijk zijn om te bepalen wat de oorzaak is van rode vlekken op je huid. Daarom hebben we 10 afbeeldingen toegevoegd van verschillende huidaandoeningen die de boosdoener kunnen zijn. Zo is het voor jou makkelijker te vergelijken, al is het altijd belangrijk om je huisarts te raadplegen.
Lees ook: 6 mogelijke biotine nadelen
Oorzaken rode plekken op huid
1. Pityriasis rosea
Pityriasis rosea is een inflammatoire huidaandoening die een rode uitslag veroorzaakt. De precieze oorzaak is onbekend, maar wetenschappers denken dat het komt door een virusinfectie.
De uitslag wordt ook wel “kerstboomuitslag” genoemd omdat het meestal begint met een grotere ovaalvormige rode vlek die een beetje op een kerstboom lijkt.
Deze grotere vlek verschijnt het eerst en ontstaat meestal op de borst, rug of buik. Deze wordt ook wel “de moedervlek” genoemd en de kleinere vlekken die zich op andere delen van het lichaam vormen, worden de “dochtervlekken” genoemd.
De plekken zijn ovaalvormig, rood en soms schilferig met een verhoogde rand die lijkt op ringworm. Naast de jeukende huiduitslag zijn de symptomen van pityriasis onder andere
- keelpijn
- jeuk die erger wordt als de huid warm wordt, zoals tijdens het douchen of trainen
- hoofdpijn
- koorts
Pityriasis rosea gaat meestal vanzelf over en hoeft niet behandeld te worden. Maar misschien wil je huismiddeltjes gebruiken om de jeuk te verzachten, zoals calaminelotion of een havermoutbad. Als je het niet vertrouwt, is het altijd slim om je dokter te raadplegen.
Lees ook: schurft symptomen herkennen
2. Warmte-uitslag
Hitte-uitslag ontstaat wanneer je poriën in je huid verstopt raken tijdens of na het zweten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het sporten of bij warm en/of vochtig weer.
Als het zweet niet naar het huidoppervlak kan komen, kunnen er kleine bultjes ontstaan die op blaasjes lijken. Ze kunnen rood zijn of gevuld met heldere vloeistof. De bultjes kunnen jeuken of pijnlijk aanvoelen.
Waar ontstaat warmte-uitslag?
Vaak ontstaat warmte-uitslag op plekken waar je huid tegen elkaar wrijft, zoals je oksels, of waar kleding tegen de huid wrijft. Bij baby’s kan het zich rond de nek vormen.
Hitte-uitslag verdwijnt meestal wanneer je huid afkoelt. Ongemakkelijke symptomen kunnen worden behandeld met zalfjes en crèmes.
Bekijk hier: producten tegen huidproblemen
3. Contactdermatitis
De huid kan reageren wanneer ze in contact komt met iets dat allergeen of irriterend is. Contactdermatitis is een uitslag die ontstaat als je een stof aanraakt waar je allergisch voor bent of die hard is voor de huid, zoals een sterk schoonmaak- of wasmiddel.
Of je contactdermatitis krijgt, hangt af van waar je allergisch voor bent of waar je aan wordt blootgesteld. De meeste mensen zijn bijvoorbeeld allergisch voor gifsumak en krijgen uitslag na aanraking.
Veel voorkomende symptomen van contactdermatitis zijn onder andere:
- roodheid
- netelroos
- zwelling
- brandend
- jeuk
- blaren die kunnen gaan sijpelen
- korstjes of schilfers op de huid
De behandeling hangt af van de oorzaak van de reactie. Mogelijk kun je verlichting krijgen met crèmes en antihistaminica. Als de reactie ernstig is, heb je misschien een recept van je arts nodig.
Lees ook: wat is astaxanthine?
4. Gordelroos
Gordelroos is een pijnlijke uitslag met blaasjes die zich aan één kant van het gezicht of lichaam ontwikkelt. Het wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus (VZV), hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Als je eerder waterpokken hebt gehad, kan het virus jaren later actief worden en gordelroos veroorzaken.
Voordat de uitslag zich ontwikkelt, kun je jeuk of tintelingen voelen in het gebied. Meestal vormt de huiduitslag een lijn aan de linker- of rechterkant van het lichaam met pijnlijke blaasjes die jeuken en na ongeveer 7 tot 10 dagen verdwijnen.
Bij wie komt gordelroos vaak voor?
Ouderen krijgen vaak last van gordelroos. Omdat gordelroos vaker voorkomt bij oudere volwassenen, bestaat er ook een vaccin dat ouderen kunnen nemen om gordelroos te voorkomen.
Uitbraken van gordelroos worden behandeld met antivirale geneesmiddelen om de duur van de huiduitslag te verkorten. Pijnstillers en crèmes tegen jeuk kunnen het ongemak verlichten.
Bekijk ook: producten voor huidherstel
5. Zwemmersjeuk
Zwemmersjeuk is een uitslag die ontstaat doordat je in water bent geweest dat besmet is met een parasiet. Slakken raken besmet met de parasiet en verspreiden deze in vijvers, meren en oceanen. Als mensen in het water zwemmen, kunnen de parasieten op hun huid terechtkomen.
Voor sommige mensen kunnen deze parasieten een reactie uitlokken. Ze veroorzaken een branderig gevoel, jeuk en kleine roodachtige puistjes of blaasjes.
Zwemmersjeuk gaat normaal gesproken na ongeveer een week vanzelf over en vereist meestal geen medische hulp. In de tussentijd kunnen crèmes tegen jeuk de symptomen verminderen.
6. Ringworm
Ringworm is een rode, vlekkerige uitslag met een verhoogde rand in een cirkelvormig patroon eromheen. Het wordt veroorzaakt door een schimmel en kan overal op het lichaam voorkomen. Atleetvoet ontstaat door deze schimmel op de voeten. Jock itch ontstaat wanneer de schimmel de liezen aantast.
Deze uitslag gaat niet weg tenzij de schimmel wordt gedood. Ringworm is ook besmettelijk, dus je kunt het verspreiden naar anderen. Je arts kan ringworm diagnosticeren en antischimmelmedicijnen voorschrijven om het te behandelen.
7. Atopische dermatitis
Atopische dermatitis is een veel voorkomende vorm van eczeem. Het begint vaak bij baby’s en kan weggaan als het kind ouder wordt of opflakkeren in de loop van het volwassen leven.
Onderzoekers weten niet zeker wat de huidaandoening veroorzaakt. Het kan genetisch zijn of het kan een overreactie van het immuunsysteem zijn op iets waar het lichaam mee in contact komt.
Lees ook: wat is hyaluronzuur?
Atopische dermatitis kan jeuken en pijnlijk zijn. De huid wordt droog, rood en gebarsten. Als er te veel aan gekrabd wordt, kan er een infectie ontstaan die blaasjes veroorzaakt die gele vloeistof lekken.
De behandeling voor atopische dermatitis bestaat uit het beheersen van opflakkeringen en het gehydrateerd houden van de huid. Een arts kan je vertellen of je atopische dermatitis hebt en een medicinale crème voorschrijven om de symptomen te verminderen.
8. Lichen planus
Er is helaas niet veel bekend over lichen planus. Wetenschappers weten namelijk niet zeker wat de oorzaak is.
Het is in ieder geval een aandoening waarbij op verschillende plaatsen op het lichaam rode, paarse bultjes ontstaan. De meest voorkomende plekken zijn de polsen, rug en enkels. Op plekken waar deze bultjes blijven terugkomen, kan de huid ruw en schilferig worden. Deze ruwe plekken kunnen bovendien ook jeuken.
Lichen planus kan niet worden genezen, dus de behandelingen richten zich op het beheersen van de symptomen. Je arts kan de juiste diagnose stellen en een behandelplan opstellen met onder andere topische crèmes, lichttherapie en voorgeschreven medicijnen.
Lees ook: collageen slikken: effect of niet?
9. Psoriasis
Psoriasis is een auto-immuunziekte die schilferige, jeukende vlekken veroorzaakt op de huid van ellebogen, knieën, hoofdhuid of ergens anders op het lichaam. Huidcellen groeien sneller dan normaal bij mensen met psoriasis, waardoor de dikke opeenhoping van cellen ontstaat. Dit kan erg ongemakkelijk zijn en jeuk en een branderig gevoel veroorzaken.
Wetenschappers weten niet precies wat psoriasis veroorzaakt. Het is waarschijnlijk een combinatie van genetica en omgevingsfactoren.
Er zijn verschillende soorten psoriasis en elke soort kan er net iets anders uitzien. Je arts kan een diagnose stellen en je helpen bij het opstellen van een behandelplan. Behandelingen kunnen bestaan uit crèmes en medicijnen die op de huid worden aangebracht, lichttherapie en injecteerbare medicijnen.
Lees ook: jeukende hoofdhuid oma’s tips
10. Uitslag door geneesmiddel
Er is sprake van medicijnuitslag wanneer je lichaam allergisch reageert op een medicijn. Dit kan elk type medicijn zijn, niet alleen de topische medicatie die je op je huid aanbrengt.
Geneesmiddelenuitslag kan variëren van mild tot ernstig. In ernstige gevallen kun je spoedeisende medische hulp nodig hebben.
Hoe ziet uitslag door een geneesmiddel eruit?
De uitslag kan er anders uitzien, afhankelijk van de manier waarop een medicijn op je lichaam reageert. Van sommige medicijnen is bijvoorbeeld bekend dat ze kleine, rode bultjes veroorzaken, terwijl andere schilfering en vervelling of paarse vlekken kunnen veroorzaken. Het kan ook jeuken.
Als je onlangs met een nieuw medicijn bent begonnen en een paar dagen of een paar weken later huiduitslag krijgt, ga dan naar je huisarts. Die kan je helpen de oorzaak van de reactie te achterhalen en je steroïden of antihistaminica voorschrijven om de symptomen te verminderen.
Lees ook: 7 symptomen van te veel collageen
Kan je rode vlekken krijgen van stress?
Ja, stress kan verschillende fysieke reacties in het lichaam veroorzaken, waaronder rode vlekken op de huid. Wanneer je gestrest bent of je opgejaagd voelt, kunnen je bloedvaten vernauwen, wat kan leiden tot veranderingen in de bloedstroom en zelfs huidreacties zoals roodheid, uitslag of vlekken.
Deze reacties variëren per persoon en kunnen bovendien afhankelijk zijn van factoren zoals genetica, de mate van stress en individuele gevoeligheid voor stressgerelateerde reacties. Als je merkt dat je rode vlekken op je huid krijgt als reactie op stress, kan het helpen om stressverlagende technieken te gebruiken, zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of lichaamsbeweging. Als de reactie ernstig is of aanhoudt, is het altijd een goed idee om je arts te raadplegen voor advies en behandeling.
Rode vlekjes kunnen ook plotseling ontstaan in je gezicht of nek, door een stressvolle situatie. Deze vlekjes zijn haast altijd onschuldig.
Welke ziekte geeft rode vlekken?
Rode vlekken kunnen ontstaan door ziektes zoals waterpokken, mazelen of rode hond. Dit zijn bijna altijd infectieziektes die ontstaan door een virus of bacterie. Als je plotseling veel rode vlekken krijgt, is het altijd verstandig naar je huisarts te gaan. Je huisarts kan vervolgens controleren of er iets ernstigs aan de hand is.
Lees ook: wat zijn zeer ernstige burn-out symptomen?
Samenvatting
Er zijn veel mogelijke oorzaken voor rode vlekken op de huid. Sommige worden veroorzaakt door allergieën, zoals contactdermatitis, terwijl andere worden veroorzaakt door bacteriën, een virus of een auto-immuunziekte.
Als je symptomen ernstig ongemak veroorzaken of niet verbeteren na het proberen van een vrij verkrijgbare anti-jeukcrème of pijnstiller, ga dan naar je huisarts. Hij of zij kan de juiste diagnose stellen en een behandeling aanbevelen op basis van de oorzaak van je rode vlekken.
Rode vlekken op de huid
Over dit artikel
Dit artikel over rode vlekken op de huid en is voor het eerst gepubliceerd op woensdag 3 april 2024. Rode plekken op de huid kunnen verschillende oorzaken hebben, van milde irritaties tot ernstige aandoeningen zoals rosacea of wondroos. Het is essentieel om bij blijvende symptomen een dermatoloog te raadplegen voor de juiste informatie en passende behandeling. Ongeacht de oorzaak, vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen verdere verspreiding van de plekken voorkomen en de huidgezondheid bevorderen.
Bronnen
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5683130/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5515628/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/itchy-skin/symptoms-causes/syc-20355006
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5515628/
Je las een bericht in de categorie:
- Rode vlekjes op huid