Top 10 voedingsmiddelen voor een hormonale disbalans

Tien keer de beste voeding voor hormonale disbalans

Hormonale disbalans kan ontstaan als het evenwicht van dit complexe systeem wordt verstoord. In deze blog geven we je tien keer de beste voedingsmiddelen om hier vanaf te komen en de hormoonbalans een optimale ondersteuning te bieden.

Hoe kan een hormonale disbalans ontstaan?

Bij alle lichaamsfuncties zijn hormonen betrokken als signaalstoffen. Daardoor bevinden ze zich overal in het lichaam. Hormonen bereiken via de bloedbaan de goede locatie waar ze organen en weefsels aanzetten tot actie of juist doen afremmen. Je kunt hierbij denken aan de energiestofwisseling, spijsvertering, gedrag, gevoelens en lichaamstemperatuur.

In alle onderdelen van ons geestelijk en fysiek welzijn komen symptonen van een verstoorde hormoonhuishouding voor. Hormonale disbalans is daarom een ingewikkeld en breed begrip. We hebben geslachtshormonen progesteron, oestrogeen en testosteron. We hebben het slaaphormoon melatonine een eetlusthormonen leptine en ghreline. Daarnaast hebben we nog stresshormonen cortisol en adrenaline en nog veel meer.

De oorzaak van de hormonale disbalans vinden is daarom erg moeilijk. Het is meestal een combinatie van meerdere factoren zoals het stressniveau, je slaappatroon en de lichaamsbeweging. Voeding is altijd de basis hiervan.

Voeding en hormonen zijn namelijk onlosmakelijk verbonden. Voor de productie van hormonen heb je specifieke nutriënten nodig en het herhalen van verkeerde voeding kan juist weer schade toebrengen.

Voedingsmiddelen voor het ondersteunen van de hormoonbalans

Je kunt je hormoonbalans ondersteunen (op natuurlijke wijze) met de volgende tien voedingsmiddelen: 

1. Avocado
Gemiddeld bevat een avocado 7,7 gram voedingsvezels en 31 gram aan (gezonde) onverzadigde vetten. De avocado komt je hongerhormonen ten goede.

2. Pure chocolade
Pure chocolade (minimaal 80%) bevat een bron van magnesium en polyfenolen. Het mineraal magnesium lijkt verband te hebben met de problemen tijdens de menstruatiecyclus.

3. Fruit en groenten
Een gezonde basisvoeding kan natuurlijk niet achterwege blijven. Fruit en groenten staan zeker bovenaan de lijst. Het wordt geadviseerd om iedere dag 2 tot 3 stuks fruit te eten en 400-800 gram groenten.

4. Vette vis
(Vette) vissoorten zoals haring, makreel en zalm bevatten veel omega-3 vetzuren. Voor een gezond cholesterol zijn deze vetzuren belangrijk. Ook is het een belangrijke grondstof voor testosteron, progesteron en oestrogeen. Onderzoek nu zou ook aantonen dat omega-3-vetzuren gunstig zijn bij het verstoringen rondom de geslachtshormonen.

5. Noten
Voeding die zink bevat kan je helpen bij het onderhoud van het testosterongehalte en de hormoonhuishouding. Een voorbeeld daarvan zijn noten (vooral cashewnoten). Daarnaast voorziet het ons van gezonde vetzuren, magnesium en (plantaardige) eiwitten. Testosteron wordt voornamelijk gezien als een mannenhormoon maar is voor de vrouw ook in kleinere hoeveelheden een belangrijk hormoon. Dit hormoon kan seksuele verlangens stimuleren.

Voeding wat ook bronnen van het mineraal testosteron bevat zijn hele granen, zaden, gevogelte en rood vlees.

6. Volkoren granen
Voor je insulinehuishouding is de combinatie van complexe koolhydraten met vezels in volkoren granen gunstig.De insulinehuishouding is het hormoon dat doet zorgen voor de stabiele bloedsuikerspiegel. Met volkoren granen krijg je ook vitamine B6 binnen wat voor onze geestelijke balans belangrijk is. Voor gebruikers van orale anticonceptie is dit goed nieuws omdat zij vaak eerder te maken krijgen met ontoereikende niveaus van de hormoonregelaar.

7. Peulvruchten
Voor de balans tussen hongerhormonen leptine en ghreline zou een eiwitrijk dieet gunstig kunnen zijn. Met peulvruchten schroef je eenvoudig de eiwitopname op. Dit kan ook met boekweit, haver, bonen, zaden en noten.

8. Hennepzaden
Hennepzaad is goed voor de hormonen en ook een echt superfood. Het zal je voorzien van gezonde vetzuren, vezels, vitamine E, eiwitten en de mineralen magnesium, kalium, koper, mangaan, fosfor, ijzer en calcium. Je kunt makkelijk een schepje hennepzaden door een groene smoothie of je yoghurt doen.

9. Kefir
Bij de regulatie van het geslachtshormoon oestrogeen is de darmflora betrokken. Als je daar extra goed voor wilt zorgen kun je gebruik maken van de gefermenteerde drank kafir. Deze drank bevat natuurlijke, gunstige bacteriën. Je kunt heg gebruiken in dressings of het mixen door je smoothies.

10. Komkommerkruid
Dit frisse kruid met komkommerachtige smaak is afkomstig van de bernangie plant (Baroga officinalis). Het is een goede toevoeging aan desserts, fruitsappen en salades.  Naast een goede smaak heeft het ook nog een positieve invloed op de hormoonhuishouding doordat het een hoog omega 6 vetzuur (GLA) gehalte heeft. Je kunt het daarom goed inzetten bij ongemakken rondom de overgang en de menstruatie.

Conclusie

Het is moeilijk om alleen je dieet aan te passen en daarmee heel je hormoonbalans te herstellen. Of het moet zo zijn dat ongezonde voeding de aanstichter hiervan is. Praat eens met een orthomoleculair therapeut en verdiep je in mogelijke oorzaken. Probeer kritisch te kijken naar je lichamelijke activiteit, stressniveau en je slaappatroon. Wat kun je hier verbeteren? Onderneem direct actie en ondersteun de hormonale disbalans eventueel met voeding.