Vitamine B1 tekort?

Wat zijn de symptomen van een vitamine B1 tekort?

Een aantal symptomen kunnen opspelen op het moment dat je een tekort aan vitamine B1 (thiamine) hebt. Deze symptomen zijn echter niet specifiek voor een tekort aan vitamine B1 kunnen ook voorkomen bij andere tekorten of ziektes. Herken jij je in een van ondergenoemde symptomen? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine B1?

Het zenuwstelsel is het voornaamste wat leidt onder een tekort aan vitamine B1. Depressies, geheugenverlies en problemen met concentreren kunnen voorkomen. Ook het ondervinden van maagstoornissen, zwakke spieren, een verminderde eetlust en een minder goede gemoedstoestand kan voorkomen.

Leestip: De top 10 voedingsmiddelen met de meeste vitamine B11

De meeste klachten verdwijnen op het moment dat je wel voldoende vitamine B1 binnenkrijgt. Wat echter onomkeerbaar is, is een aangetast zenuwstelsel. Het syndroom van Korsikov en/of Beriberi zijn de gevolgen van een langdurig tekort aan vitamine B1. Er zijn twee verschillende varianten Beriberi: een droge en een natte. Wanneer het zenuwstelsel is aangetast spreken we van droge Beriberi. In de armen en/of benen kunnen verlammingen en tintelingen ontstaan.

Bij een aantasting aan hart- en vaatstelsel spreken we over natte Beriberi. De gevolgen van natte Beriberi zijn onder andere een hartspierziekte, hartfalen of zelfs een hartstilstand. Blijvende schade aan het zenuwstelsel is het gevolg van het syndroom van Korsikov. Met het syndroom van Korsikov ontstaan er geheugenstoornissen waardoor mensen problemen ondervinden met zaken onthouden, herkennen en bepaalde dingen herinneren.

Is een tekort aan vitamine B1 veelvoorkomend?

Gelukkig komt een tekort aan vitamine B1 nauwelijks voor in Nederland. In landen waar vaak rijst wordt gegeten zoals Aziatische landen is het een groter probleem. Vitamine B1 komt namelijk bijna niet voor in rijst. Een ernstige alcoholverslaving is de voornaamste oorzaak van een vitamine B1 tekort in Nederland.

Leestip: De top 10 voedingsmiddelen met de meeste vitamine B3

Bij overmatig alcoholgebruik verbruikt je lichaam meer vitamines en tegelijkertijd zorgt alcohol voor een verminderde opname van vitamines. Ook bij mensen in een hongerstaking, mensen met een eetstoornis of na een maagverkleining is de kans groter op een vitamine B1 tekort.

Wat zijn vitamine B1 bronnen?

Graanproducten en varkensvlees zijn bronnen die van nature veel vitamine B1 bevatten. Ook zuivel, groenten en aardappelen bevatten veel vitamine B1. Suppletie met vitamine B1 is vaak overbodig omdat we genoeg van deze vitamine halen uit onze dagelijkse voeding.

Tip: Bekijk alle vitamine B voedingssupplementen van Vitamines.com.

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Vitamine B12

Vitakruid Vitamine B12 Combi 6000

#1
Vitakruid Vitamine B12 Combi 6000

60 tabletten
  • Beste vormen van B12 in hoge doseringen
  • Gunstige invloed op vermindering vermoeidheid en futloosheid*
  • Vitamine B12 suppletie wordt aangeraden voor Veganisten.
34.89
Bekijk product
Vitakruid Vitamine B12 1000mcg Methylcobalamine

#2
Vitakruid Vitamine B12 1000mcg Methylcobalamine

100 tabletten
  • Vitamine B12 heeft een aantoonbaar gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en futloosheid*
  • Heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand
  • Natuurlijke en goed opneembare vorm methylcobalamine
16.90
Bekijk product
Lucovitaal Vitamine B12 1000 mcg Kauwtabletten

#3
Lucovitaal Vitamine B12 1000 mcg Kauwtabletten

30 tabletten
  • Helpt vermoeidheid te verminderen
  • Vitamine B12 suppletie wordt aangeraden voor Veganisten.
  • Bevordert de aanmaak van rode bloedcellen
5.99
Bekijk product
Bekijk meer Vitamine B12