Hoe lang duurt het voordat vitamine B12 werkt?
Wanneer je merkt dat vitamine B12 werkt hangt af van de ernst van het tekort, al zouden de eerste tekenen van verbetering zeker enkele weken op zich kunnen laten wachten. Wanneer er minder dan een jaar klachten zijn merkt 70% al binnen 8 weken dat vitamine B12 werkt, 8% na 2 tot 3 maanden, 8% na 3 tot 6 maanden, 7% na meer dan 6 maanden en een kleine groep (7%) merkt geen verbetering. Mensen die smelttabletten nemen merken over het algemeen snel verbetering.
Een professionele behandeling om een functioneel vitamine B12 tekort met tabletten aan te vullen, duurt overigens 8 tot 16 weken. Bij ernstige B12 tekorten gaat men vaak 6 maanden tot 1 jaar door zolang er vooruitgang optreedt. Omdat vitamine B12 en foliumzuur wateroplosbaar zijn kan er geen overdosering optreden.
Vitamine B12 tekort symtomen
Een vitamine B12 tekort kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder stemmingswisselingen, moeite met denken, vermoeidheid, een bleke huid, onvruchtbaarheid en dementie.
Vitamine B12-tekort kan ook je zenuwstelsel aantasten en leiden tot neurologische symptomen als gezichtsproblemen, paresthesie en geheugenverlies. Tot de risicogroepen voor B12-tekort behoren vooral volwassenen van 50 jaar en ouder, zwangere vrouwen, veganisten en vegetariërs.
In het algemeen staan B-vitaminen bekend om hun belangrijke rol bij het behoud van gezondheid en welzijn. Vooral vitamine B12 speelt talrijke rollen bij het in balans houden van het lichaam. Zo helpt vitamine B12 bij de groei van rode bloedcellen, de ontwikkeling van hersencellen en het binden van de geconsumeerde voedseleiwitten in het lichaam.
Misschien krijg je dus niet genoeg B12-vitaminen uit voeding alleen binnen en daarom kan het innemen van B12 supplementen een goede manier zijn om tekorten te beheersen.
Lees meer over: Wat doet vitamine B12?
Welke soorten B12 kun je kopen?
Cyanocobalamine
Heb je een gezonde maag- en darmwerking en is je omzetting/stofwisseling gezond, dan kan cyanocobalamine snel in een extra behoefte voorzien. Cyanocobalamine staat bekend als een goed en voordelig B12 supplement.
“Cyanocobalamine is een goed en voordelig B12 supplement.”
Methylcoblamine en Adenosylcobalamine
Neemt je lichaam vitamine B12 niet goed op, bijvoorbeeld door een mindere maag- en darmfunctie? Dan is een smelttablet een mooie oplossing op basis van methylcobalamine en Adenosylcobalamine een goede oplossing.
Dit zijn actieve biologische vormen van B12 waardoor ze direct werkzaam zijn in het lichaam. Alleen Methylcobalamine en Adenosylcobalamine zijn geschikt als smelttabletten. Via de slijmvliezen in onze mond worden deze twee vitamine B12 soorten makkelijk in ons lichaam opgenomen en worden er reserves opgebouwd in de lever.
Mentale ondersteuning en vermoeidheid
Heb je vooral behoefte aan mentale ondersteuning (stemming, concentratie, somber, zenuwen, hersenen) dan is voor Adenosylcobalamine je beste keuze. Ben je vermoeid en zit het vooral in het lichaam (zeurende spieren, gewrichten, darmen en je hormonen) dan neem je Methylcobalamine.
Ben je zowel vermoeid en zoek je mentale ondersteuning? Hiervoor zijn nieuwe innovatieve actieve B12 combi supplementen op de markt, welke naast methylcobalamine en adenosylcobalamine ook folaat en vitamine b6 bevatten.
Lees meer over: vermoeidheid vitamines
Vitamine B12: tabletten, capsules, druppels en injecties
Vitamine B12 supplementen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar, waaronder capsules, tabletten en druppels. De toediening kan afhangen van de ernst van je tekort, dus je kunt het beste je arts raadplegen voor advies. In het geval van ernstigere tekorten kan deze behandeld worden met injecties van vitamine B12, omdat deze methode eventuele barrières voor absorptie omzeilt.
Over het algemeen kunnen vitamine B12 supplementen een goede manier zijn om je energieniveau te herstellen als je aan een B12 tekort lijdt. Maar het is cruciaal om geduld te hebben met de resultaten en elke behandelingsoptie of product met een gezondheidsdeskundige door te nemen, vooral als je zwanger bent of een gezondheidsaandoening hebt.
In welke voeding zit veel B12?
Voeding rijk aan vitamine B12 zijn vis, vlees, gevogelte, zeevruchten, zuivel, en verrijkt voedsel zoals voedingsgist. Omdat B12 vooral voorkomt in dierlijk voedsel, lopen mensen die een strikt plantaardig dieet volgen een verhoogd risico op een tekort. Daarom is vitamine B12 een gebruikelijke aanbeveling voor veganisten en vegetariërs.
Hoeveel vitamine B12 per portie? | Microgram |
1 glas halfvolle melk (150 ml) | 0,7 |
1 schaaltje halfvolle yoghurt (150 ml) | 1,1 |
1 stukje rundvlees (gaar, 75 gram) | 1,6 |
1 stukje varkensvlees (gaar, 75 gram) | 0,3 |
1 stukje zalm (gaar, 100 gram) | 4,0 |
1 ei (50 gram) | 0,8 |
Wanneer een B12 supplement innemen?
Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine en moet daarom regelmatig uit voedsel of supplementen worden verkregen. Het wordt aanbevolen om een supplement ‘s morgens of aan het begin van de dag (met water) in te nemen, omdat het dan mogelijk je energieniveau kan ondersteunen.
Verder lezen: Welke vitamines heb ik nodig bij haaruitval?