Wat is vitamine b12?

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd, het is onderdeel van het vitamine B-complex. Voorheen werd gedacht dat er maar één vitamine B was, net zoals er maar één vitamine C bestaat. Vitamine B bleek later uit meerdere werkende vitamines te bestaan. Dit is de reden dat het vitamine-B complex nu uit verschillende vitamines bestaat en elk een eigen cijfer hebben.

Vitamine B12 speelt diverse rollen in het lichaam. Vitamine B12:

  • Is belangrijk voor je zenuwstelsel
  • Levert een bijdrage aan de vorming van rode bloedcellen
  • Zorgt voor een goede weerstand
  • Speelt een belangrijke rol in de afbraak en productie van homocysteïne, net als foliumzuur
  • Voorkomt een vorm van bloedarmoede, pernicieuze anemie
  • Helpt vermoeidheid te verminderen

Lees ook: Wat zijn de symptomen van een vitamine B12 tekort?

Alle B-vitamines zitten in het vocht van voedingsmiddelen, het zijn water oplosbare vitamines. Deze vitamines worden direct opgenomen in je bloed, wanneer je lichaam de vitamines op dat moment niet nodig heeft dan worden ze weer meteen via je urine afgevoerd. Het is belangrijk dat je voor een regelmatige inname van vitamine B zorgt.

Waar zit vitamine B12 in?

Alleen voedingsmiddelen van dierlijke herkomst bevatten vitamine B12, het zit onder andere in:

Zuivel

Vlees

Hoeveel vitamine B12 heb je nodig?

Per dag hebben volwassenen 2,8 mcg vitamine B12 nodig. Voor kinderen tot en met 18 jaar verschilt per levensfase. Ook voor volwassenen kan de behoefte aan vitamine B8 per levensfase verschillen.

Wat is een veilige inname vitamine B12?

Bij een hoge inname van vitamine B12 zijn er tot zover geen negatieve effecten bekend. Om deze reden is er geen veilige bovengrens vastgesteld. De richtlijn die gehanteerd wordt is maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Deze richtlijn is gebaseerd op de opgestelde maximaal veilige bovengrenzen in de VS, EU en Nederland.

Supplementen kun je veilig gebruiken

Door een te hoge dosering supplementen of injecties met vitamine B12 kan er een teveel aan vitamine B12 in je bloed ontstaan. Raadpleeg je huisarts indien je een behandeling met vitamine B12-injecties nodig hebt. Dit is geen probleem bij een regelmatige suppletie van multivitamine, hier zit namelijk maximaal 300% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine B12?

Een verstoring in je maag-darmkanaal van de opname van vitamine B12 is de meest voorkomende oorzaak een tekort aan deze vitamine. Een tekort aan vitamine B12 kan ook ontstaan wanneer mensen langere tijd geen dierlijke producten gebruiken, zoals bij veganisten. Het lichaam legt een grote voorraad vitamine B12 aan, hierdoor zijn de verschijnselen van een tekort aan vitamine B12 vaak pas jaren later zichtbaar. Vitamine B11 en vitamine B12 werken samen, hierdoor kan een tekort aan vitamine B12 leiden tot een tekort aan vitamine B11. Deze vitamine is ook wel bekend als foliumzuur en is onder andere van belang voor een goed werkend immuunsysteem en zenuwstelsel.

Lees ook: Hoeveel vitamine B12 zit er in een bananenschil?

Ook kan er een vorm van bloedarmoede ontstaan, ook wel pernicieuze anemie genoemd, bij een tekort aan vitamine B12. Een gebrek aan eetlust, angina pectoris (pijn op de borst), ademnood en vermoeidheid zijn hier symptomen van. Mogelijk is vitamine B12 ook belangrijk voor het functioneren van je denken en geheugen. Bij ouderen wil het nog weleens voorkomen dat ze problemen met hun geheugen krijgen bij een vitamine B12-tekort.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan vitamine B12?

De kans op negatieve effecten van een teveel aan vitamine B12 is heel erg klein. Alle vitamine B12 dat je lichaam niet nodig heeft, wordt direct via je urine afgevoerd. Hierdoor zorgt je lichaam er zelf voor dat er niet te veel opgenomen wordt. Om deze reden is er geen bovengrens vastgesteld voor het innemen van vitamine B12.

Lees ook: Waar zit vitamine B12 in?

1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk