Keuzehulp

Aanbieding

Vitamine C

Vitamine C tabletten

Vitamine C tabletten worden meer verkocht dan kauwtabletten, maar ieder supplement heeft zijn eigen voordelen. Voor capsules zijn er geen hulpstoffen nodig en kauwtabletten worden vooral door kinderen gewaardeerd. Vitamine C poeder kan handig zijn wanneer je meerdere grammen per dag wilt innemen. Poeders hebben als nadeel dat het lastiger te doseren is.

Vitamine C

Vitamine C kopen: Kruidvat of Vitakruid?

Wil je goedkope vitamine C kopen, dan heb je de keuze uit voordelige supplementen zoals die van Kruidvat of goede pillen van Vitakruid. Daar zit nogal een verschil tussen, want vitamine pillen van de goedkope drogist bevat vaak lage dosissen en onnodige toevoegingen, soms zelfs suiker.

vitamine c tabletten

Ook past de goedkope drogist trucjes toe om de prijs laag te houden. Zo is bijvoorbeeld ascorbinezuur de meest gebruikte vorm van vitamine C, terwijl een vitamine C tablet op basis van Ester-C of een gebufferde vitamine C die Vitakruid toepast variant veel beter.

Dit verklaart meteen het grote prijsverschil tussen de drogisterijen en de premium supplementen merken. De stuntmerken kunnen veel lagere prijzen hanteren, maar leveren ook minder kwaliteit. Veel consumenten weten dit echter niet en denken dat alle vitamine C bruistabletten hetzelfde zijn.

Vitamine C tekort symptomen

Als je een klein vitamine C tekort hebt, kun je merken dat je je in het algemeen voelen aan misselijkheid, verminderde eetlust en minder fit voelen. Sommige mensen met een tekort aan vitamine C melden griepachtige symptomen. Dit kan deels te wijten zijn aan een laag ijzergehalte, omdat de opname van ijzer afhankelijk is van vitamine C.

Een groot vitamne C tekort aan vitamine C (inname van minder dan 7 mg per dag, wat overeenkomt met ongeveer één stukje sinaasappel, gedurende meer dan 4 weken) kan leiden tot scheurbuik. Deze aandoening gaat gepaard met aandoeningen aan botten en bloedvaten, bloedingen in handen en voeten, en in extreme gevallen: de dood.

Je lichaam gebruikt ook vitamine C om collageen op te bouwen, een belangrijk onderdeel van een gezonde huid. Vitamine C-tekort kan je huid kwetsbaarder maken, je kunt bloedend tandvlees opmerken, en je haar kan in gebogen of opgerolde vormen groeien. Een ander teken van een ernstig vitamine C-tekort is traag genezende wonden.

Loop ik het risico op een tekort?

Je bent extra kwetsbaar als je geen toegang hebt tot verse, ingevroren of ingeblikte groenten en fruit. Dit kan komen doordat je mobiliteitsproblemen hebt die het boodschappen doen en het bereiden van voedsel bemoeilijken, of door aandoeningen die je eetgewoonten kunnen beïnvloeden, zoals depressie, anorexia nervosa of boulimia nervosa.

vitamine c kopen

Mensen met gezondheidsproblemen die hun vermogen om voedsel te verteren en op te nemen beïnvloeden, mensen met chronische diarree en mensen met langere perioden van weinig eetlust (bijvoorbeeld mensen met door chemotherapie veroorzaakte misselijkheid) lopen ook een risico op een tekort.

Voorkom een tekort met verse groenten en fruit

Omdat vitamine C oplost in water, kan het koken of stomen van groenten de hoeveelheid vitaminen verminderen die je lichaam kan opnemen uit het voedsel dat je eet. Overweeg om verse groenten en fruit te eten, of je groenten licht te stomen, om de voedingswaarde ervan te verbeteren.

Als je bang bent dat je niet genoeg vitamine C-rijk voedsel eet of opneemt, loop je misschien risico op een vitamine C-tekort en kan een voedingssupplement nuttig zijn, maar ga eerst naar je medisch specialist of diëtist voor persoonlijk advies.

Wat gebeurt er als ik te veel vitamine C binnenkrijg?

Vitamine C is wateroplosbaar (lost op in water) en dus zal je lichaam, zelfs als je veel voedsel eet dat rijk is aan vitamine C, alleen opnemen wat het nodig heeft. Alle extra vitamine C die je via eten of drinken binnenkrijgt verdwijnt vanzelf uit je lichaam.

Oppassen met hooggedoseerde supplementen

Een teveel aan vitamine C komt meestal alleen voor als je hooggedoseerde supplementen neemt, en dan kan het gebeuren dat je misselijkheid, buikkrampen, hoofdpijn, vermoeidheid, nierstenen of diarree ervaart. Als je diabetes hebt, let er dan speciaal op dat je geen overdosis vitamine C supplementen neemt, want te veel van deze vitamine kan medische testen verstoren.

Vitamine test van een diëtist

Als je denkt dat je te veel (of te weinig) vitamine C binnenkrijgt via je voeding, praat dan met je arts en vraag om een verwijzing naar een diëtist voor een uitgebreide vitamine test.

Is Vitamine C poeder of bruistablet gezond?

Vitamine C poeder kan je gezondheid ondersteunen. Zo helpt het immuunsysteem te versterken en kan helpen de bloeddruk te verlagen. Het zit in veel fruit en groenten.

Vitamine C is een essentiële vitamine, wat betekent dat je lichaam het niet kan aanmaken. Toch vervult het vele functies en is het in verband gebracht met indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Ze is oplosbaar in water en zit in veel fruit en groenten, waaronder sinaasappels, aardbeien, kiwi’s, paprika’s, broccoli, boerenkool en spinazie.

“Vitamine C poeder kan je gezondheid ondersteunen.”

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C is 75 milligram voor zowel mannen als vrouwen. Hoewel algemeen wordt aangeraden om C uit voedsel te halen, gebruiken veel mensen vitamine C poeder of een vitamine C tablet om in hun behoefte te voorzien.

Hoeveel vitamine C per dag bij griep?

Een mens heeft dagelijks gemiddeld 75 mg vitamine C nodig en in normale omstandigheden hebben we daar zelden of nooit gebrek aan. Deze belangrijke vitamine zit niet alleen in citrusvruchten, maar wordt ook als conserveermiddel gebruikt.

vitamine c per dag bij griep

Sommige mensen geloven dat een bruistablet van 1000 mg vitamine C per dag hun weerstand tegen verkoudheden en andere ongemakken kan op te krikken, maar dat is zinloos, tenzij je aan een extreme sportinspanning doet. Een overschot aan deze wateroplosbare vitamine heeft verder geen nadelen want deze wordt uitgeplast.

Label:

Filter

41 artikelen gevonden

41 artikelen gevonden

Nu -15%
Vitakruid Vitamine C 1000

Vitakruid Vitamine C 1000

Vitakruid Gebufferde Vitamine C

Vitakruid Gebufferde Vitamine C

Nu -15%
Orthica Vitamine C1000

Orthica Vitamine C1000

A.Vogel Geriaforce Doorbloeding Tabletten

Royal Green Camu Camu + Vitamine C

AOV 316 Vitamine C 1000mg

AOV 316 Vitamine C 1000mg

AOV 333 Vitamine C ascorbyl palmitaat

AOV 333 Vitamine C ascorbyl palmitaat

Vitals Vitamine C met magnesium

Vitals Vitamine C met magnesium

Daily Co Vitamine C 1000

Daily Co Vitamine C 1000

Orthica Vitamine C 1500 SR

Orthica Vitamine C 1500 SR

Vitals Vitamine C 250 mg bio

Vitals Vitamine C 250 mg bio

Lucovitaal Super Vitamine C 1000mg

Lucovitaal Super Vitamine C 1000mg

A.Vogel Geriaforce Doorbloeding Tabletten

Royal Green Vitamine C Complex

Orthovitaal Vitamine C Liposomaal

Orthovitaal Vitamine C Liposomaal

AOV 315 Vitamine C 1000mg

AOV 315 Vitamine C 1000mg

  • Gratis verzending boven de €35.-
  • Voor 23:00 uur besteld, vandaag verzonden
  • Gratis tips bij inschrijving

Waar is vitamine C goed voor?

Het blijkt dat vitamine C goed is voor een groot aantal essentiële functies in ons hele lichaam, waaronder een goede werking van het immuunsysteem, weefselgenezing, collageenvorming, onderhoud van botten en kraakbeen, en optimale opname van ijzer.

Voordelen voor de huid, botten en gewrichten

Wist je dat vitamine C een belangrijk bestanddeel is van de productie van collageen? Je kunt vitamine C bedanken voor het helpen fris en sterk houden van je huid. Van zowel orale als vitamine C serums is vastgesteld dat ze een heldere en gezonde huid ondersteunen. Volgens een observationele studie wordt een hogere inname van vitamine C in verband gebracht met een beter huidbeeld en minder rimpels.

Hoewel collageen zeker een modewoord is in de huidverzorging (met goede reden) is het structurele eiwit in feite ook essentieel voor de gezondheid van botten en gewrichten.

Collageen is namelijk het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam, dus ja, dat zijn huid, gewrichten en botten, maar ook spieren, pezen, kraakbeen, bloedvaten, de darmen en meer. Aangezien vitamine C nodig is voor de normale collageensynthese en de bescherming en het behoud ervan tegen oxidatieve stress, heeft het dagelijks binnenkrijgen van deze voedingsstof enorme gevolgen voor het hele lichaam.

Voordelen voor je zenuwstelsel en je hersenen

Vitamine C komt in zeer hoge concentraties voor in de hersenen en in neuro-endocrien weefsel (b.v. bijnier en hypofyse) – wat wijst op een belangrijke rol in deze organen en weefsels. Sterker, de wetenschap geeft aan dat de hersenen en hun neuronen letterlijk hunkeren naar vitamine C en gevoelig zijn voor de afwezigheid of het tekort eraan.

De rol van vitamine C in de hersenen wordt zelden besproken, maar is enorm belangrijk. Deze voedingsstof zorgt er bijvoorbeeld voor dat neuronen en de myelineschede op zenuwen zich kunnen vormen.

En de vitamine C hersenondersteuning houdt daar niet op. Zelfs voor de vorming van bloedvaten (angiogenese) in de hersenen is vitamine C nodig, dankzij zijn eerder genoemde rol in de collageen productie. En als er ooit een orgaan was waar je een stellaire antioxidant als vitamine C nodig hebt om vrije radicalen en de redoxbalans te bestrijden, dan zijn het wel de hersenen.

Neurotransmitters en neuropeptide hormonen

Zo zou vitamine C de stemming kunnen ondersteunen door de synthese van neurotransmitters en neuropeptide hormonen. Naast hun invloed op de stemming spelen neurotransmitters en neuropeptiden beide een rol in de manier waarop informatie wordt overgedragen. Alles bij elkaar wordt het duidelijk dat vitamine C meerdere, centrale rollen vervult in het hele zenuwstelsel.

Onderzoek wijst zelfs uit dat voldoende vitamine C nodig is om het geheugen en de cognitieve functie te ondersteunen. Dit is waarschijnlijk de reden waarom de gepubliceerde wetenschap heeft vastgesteld dat proactief omgaan met je vitamine C-status een beloning kan zijn voor je hersenen en cognitieve gezondheid.

Lees meer Lees minder

Werkt als vetoplosbare antioxidant

Vitamine C werkt niet alleen zelf als antioxidant, maar bevordert ook de regeneratie van vitamine E, zijn vetoplosbare antioxidant vriendje. Deze herstellende activiteit helpt vitamine C en E samen te werken om verschillende cellen en weefsels in het hele lichaam te beschermen – van de huid en de ogen tot ons hart, onze hersenen en nog veel meer.

Voordelen van een vitamine C tablet

Omdat vitamine C in water oplosbaar is (en daarom niet in grote hoeveelheden in het lichaam kan worden opgeslagen zoals vetoplosbare vitamines), moeten we de vitamine C die we nodig hebben elke dag via voedsel en suppletie binnenkrijgen. Wie last heeft van een tekort kan baat hebben bij dagelijkse inname van vitamine C tablet ter ondersteuning van het immuunsysteem.

Het dagelijks aanvullen van die voorraden vitamine C helpt je weefsels en cellen de C te krijgen die ze nodig hebben wanneer ze die nodig hebben. Vitamine C ondersteunt ook de collageensynthese, dus supplementen van hoge kwaliteit zijn een prima aanvulling op je dagelijkse routine als je de gezondheid van je huid van binnenuit wilt ondersteunen.

Kun je deze tabletten dagelijks slikken?

Terwijl de meeste andere dieren zelf vitamine C kunnen aanmaken, hebben mensen een beetje hulp nodig. Omdat we vitamine C niet kunnen aanmaken (of zelfs maar opslaan), moeten we het dagelijks innemen.

Qua veiligheid is het uiterst moeilijk om te veel vitamine C binnen te krijgen, omdat het een in water oplosbare vitamine is zal je lichaam het teveel aan vitamine C afvoeren als je plast, wat betekent dat er een uiterst laag toxiciteitsrisico is en dus iedere dag veilig kunt slikken.

Wat is een vitamine C kauwtablet?

Een vitamine C kauwtablet is een tablet waar je makkelijk op kunt kauwen. Je hoeft dan geen groot tablet in zijn geheel door te slikken, je kauwt er eerst op en slikt het daarna in kleine stukjes door, vaak heeft het ook een lekkere smaak.

Een kauwtablet die in veel delen de maag in komt, wordt sneller en beter opgenomen, dan een hele tablet, daarom wordt een paracetamol bijvoorbeeld vaak ook opgelost, om een snellere werking te verkrijgen.

Wat zijn de beste kauwtabletten?

De beste vitamine C is volgens ons van Vitakruid, zij hebben hun weerstandsfavoriet gekoppeld aan calcium/magnesium ascorbaat wat weer resulteert in een geschiktere vorm voor hoog gedoseerde vitamine C supplementen.

Deze zogenoemde gebufferde vorm is door zijn mineraal gebonden structuur ontzuurt, waardoor het nutriënt vriendelijker is voor maag en darmen. Bovendien zorgt het ontzuurde karakter voor een hogere biologisch beschikbaarheid, wat resulteert in een aanzienlijk betere opname!

Wat is een vitamine C bruistablet?

Een vitamine C bruistablet is een tablet dat in water zal oplossen. Er wordt vaak reclame gemaakt dat vitamine C bruistabletten sneller werken en dat klopt. Er is nog niet veel wetenschappelijk onderzoek naar gebeurd, maar de onderzoeken die er zijn, bevestigen dat bruistabletten inderdaad iets sneller werken.

Wat zijn de beste vitamine C bruistabletten?

De beste vitamine C bruistabletten zijn tabletten zonder hulpstoffen. En dat is best een uitdaging, want veel vitamine C bruistabletten bevatten hulpstoffen, waardoor je beter een vitamine C poeder kopen kunt. Let wel op dat ascorbinezuur niet goed is voor de gezondheid van je tanden, waardoor deze optie niet geschikt is voor mensen met een slecht gebit.

Klantenservice Vitamines.com

De klantenservice van Vitamines.com staat iedere dag voor je klaar om je vragen over vitamine C supplementen te beantwoorden. Kies je voor een abrikoos, framboos, limoen of citroen, of heb je liever een Supradyn vitamine C voedingssupplement? In de vitamine winkel van Vitamines.com vind je goede voedingssupplementen voor iedere levensfase en we beantwoorden graag al je vragen over de werking of eventuele bijwerkingen van je kauwtablet of vitaminepreparaat. Heb je vragen contact ons dan via klantenservice@vitamines.com of support@vitamines.com.

Lees meer Lees minder
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk