Vitamine C voeding. De top 10 voedingsmiddelen met de meeste vitamine C

Voedingsmiddelen top 10 met de meeste vitamine C

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C is voor een volwassene 75 milligram. De maximum hoeveelheid is 2000 milligram. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot een trage wondgenezing. Scheurbuik, een aandoening die duidt op een ernstig en langdurig tekort aan vitamine C, kan hiertoe gerekend worden. Scheurbuik gaat gepaard met stijve of pijnlijke ledematen en zowel inwendige als uitwendige bloedingen, als gevolg van een tekort aan collageen. Bijvoorbeeld aan de huid of aan het tandvlees. Groente, fruit en aardappelen zijn rijk aan vitamine C. Vitamine C is een in water oplosbare vitamine die betrokken is bij de vorming en het in stand houden van een goede weerstand en de vorming van het bindweefsel.

Leestip: Wat is gebufferde vitamine C?

Paprika

– 150 gram per 100 gram (200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Een paprika is een gekweekte vrucht van een plantensoort die afkomstig is van de nachtschadefamilie. Tot diezelfde familie behoort ook de tomaat. Een paprika bevat veel goede voedingsstoffen. Zo is een paprika een natuurlijke bron van vitamine B6, B11 en vitamine E. Ook is een paprika rijk aan vezels en bevat het plantaardige eiwitten. De paprika kleurt geel tot roodoranje door de grote hoeveelheid bètacaroteen. Een rode paprika bevat ook veel vitamine C. Het beste is om de paprika niet te verhitten als je zoveel mogelijk van de vitamine C wilt profiteren. 

Zwarte bessen

– 150 milligram per 100 gram (200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
De zwarte bes is een plant uit de ribesfamilie. Een zwarte bes is donkerpaars van kleur tot bijna zwart. De kleurstof van deze bes is een goede antioxidant. Daarnaast bevat een zwarte bes veel vitamine C wat zorgt voor een versterkt immuunsysteem. De zwarte bessen hebben meerdere gezondheidsvoordelen en zijn caloriearm. Doordat de bessen een zure, kruidige smaak hebben eten veel mensen ze niet los. Ze worden vaak verwerkt in smoothies, gelei of een jam. Om de voordelen van zwarte bessen te ervaren is dagelijks een handjevol al voldoende. Het beste bewaar je de bessen in de koelkast in een papieren zak.

Spruitjes

– 132 milligram per 100 gram (176% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Iedereen heeft wel een mening over spruitjes. De één houdt ervan en de ander die vindt de smaak te bitter. Vroeger was de smaak nog veel sterker, maar door de teelt tegenwoordig smaken spruitjes een stuk milder. Spruitjes worden gezien als een Nederlands product, maar dit is niet helemaal waar.

Van Origine komt de spruit uit het middellands zeegebied. Spruitjes groeien compleet anders dan dat je denkt. Dit verschilt ook met andere koolsoorten. Een leuk feitje is dat een spruitje wel drie keer zoveel vitamine C bevat dan een sinaasappel.

Peterselie

– 125 milligram per 100 gram (167% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Peterselie is afkomstig uit de schermbloemenfamilie. Het is een kruidachtige, winterharde en tweejarige plant. Peterselie helpt het lichaam gezond te houden omdat het een goede bron is van ijzer, foliumzuur, provitamine A en vitamine C. Ook kan peterselie een rol spelen bij de voorkoming van hart- en vaatziekten. Peterselie heeft naast bovenstaande voordelen nog meer positieve eigenschappen. Zo zouden de zaden, bladeren en wortels vocht afdrijvend zijn vrije radicalen opruimen tegen huidveroudering. Peterselie is een smaakvol, geurig kruid. Er zijn verschillende soorten peterselie zoals bladpeterselie en krulpeterselie. Het wordt vaak gebruikt bij sauzen en maaltijden.

Boerenkool

– 120 milligram per 100 gram (160% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Boerenkool is in Nederland een echte wintergroente. Het kan op vrijwel alle grondsoorten geteeld worden. Boerenkool wordt ook wel krulkool genoemd doordat de bladeren een gekrulde rand hebben. De smaak van boerenkool is te omschrijven als een pittige, stevige koolsmaak. Van alle groente is boerenkool één van de gezondste. Boerenkool bevat veel voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine C, vitamine K, calcium, koper en mangaan. Boerenkool wordt in Nederland vaak gecombineerd met spekjes en rookworst in een boerenkoolstamp. Boerenkool past daarnaast ook erg goed fijngemalen in een smoothie, rauw in een salade of als toevoeging in bakproducten zoals een quiche.

Kiwi

– 79 milligram per 100 gram (105% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
De kiwi is een groene vrucht doe beschermd wordt door een bruine, harige schil. Een kiwi eet je door hem door midden te snijden en met een lepel het vruchtvlees eruit te halen. Een kiwi is een ontzettend gezond stuk fruit. Zo bevat 100 gram kiwi al meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Kiwi’s bevatten ook het antioxidant luteïne wat een positieve invloed heeft op de bloeddruk. Een onrijpe kiwi laat je het beste op kamertemperatuur rijpen voordat deze eet rijp is. Een eetrijpe kiwi kun je vervolgens enkele dagen in de koelkast bewaren.

Aardbeien

– 64 milligram per 100 gram (85% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
De aardbei is een rode, zachte vrucht die net als de framboos en bessen valt onder de besvruchten. Een aardbei is een gezonde vrucht die veel voedingsstoffen bevat. Aardbeien bevatten veel antioxidanten zoals anthocyaan en vitamine C. Het anthocyaan zorgt er ook voor dat een aardbei de rode kleur krijgt. Deze antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Een aardbei zit vast aan de plant met een groen kroontje. De meeste mensen halen dit kroontje er af voordat ze een aardbei eten. De kroon van de aardbei is eetbaar maar heeft een bittere smaak.    

Peulen

– 60 milligram per 100 gram (80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Peulen zijn jonge peulen van een erwtensoort. Ze worden ook wel peultjes genoemd en zijn een nauw verwant aan doperwten. Een peultje bevat veel vitamine A, B1, B5, B6 én vitamine C. Ook bevatten ze veel voedingsvezels maar relatief weinig calorieën. De voedingsvezels die een peultje bevat zijn goed voor de spijsvertering en zullen zorgen voor een verzadigd gevoel. Een peultje is plat en smaakt verfijnd en zacht. Peultjes moet je goed schoonmaken voordat je ze eet. Ze worden vaak gebruikt om te roerbakken of koken. 

Rode kool

– 55 milligram per 100 gram (73% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Rode kool is een sluitkoolgewas en een van de oudste koolsoorten. Naast dat rode kool erg lekker is, is het ook erg gezond. Een rode kool bevat namelijk antocyanen die een antioxiderende en ontstekingsremmende werking hebben. Ook is rode kool rijk aan de vitamine C, E en K en daarnaast ook calcium, foliumzuur, kalium, ijzer en bètacaroteen. Het bevat ook veel vezels. Rode kool heeft ondanks zijn naam een paarse kleur. Rode kool kun je uit blik of pot eten maar de varianten zonder toevoegingen blijven altijd een gezondere keuze. 

Olijven

– 55 milligram per 100 gram (73% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Een olijf is de vrucht die groeit aan de olijfboom. Een olijf behoort tot de familie van de steenvruchten. Olijven zijn gezond en passen in elk voedingsschema. Het eten van olijven is ook een goede keus als je wilt afvallen. Een van de meest belangrijke voedingsstoffen uit een olijf is het omega-9 vetzuur. Dit is een onverzadigd vetzuur die goed is voor de bloedvaten, het hart en je cholesterolgehalte. Ook bevatten olijven antioxidanten, mineralen en vitamines. De smaak van een olijf is hartig en wordt daarom toegevoegd aan veel gerechten. 

Spinazie

– 28 milligram per 100 gram (37% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Spinazie is een groene bladgroente. En deze wordt ook wel superfood genoemd. Spinazie is een bron van belangrijke vitamines. Hierbij kan je denken aan vitamine A, vitamine B11 en vitamine K. Spinazie bevat veel onoplosbare vezels. Daardoor kunnen ze werken als een soort gas in de dikke darm. En dit kan voordelen hebben op de spijsvertering. Spinazie nog een keer opwarmen kan, maar doe eet liever alle groentes gewoon vers. Lange tijd werd het opwarmen ervan afgeraden wegens hoge nitrietconcentraties. Maar dit is niet meer relevant en oud advies. 

Waterkers

– 43 milligram per 100 gram (57% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Waterkers is familie van de tuinkers en radijs die ook behoren tot de kruisbloemigen. Het is een groene bladgroente en wordt ook wel Cresson of watercress genoemd. De waterkers is rijk aan vitamine K en vitamine C. Daarnaast bevat het ook nog een grote hoeveelheid bètacaroteen. Je lichaam kan bètacaroteen omzetten in vitamine A. Vitamine A is belangrijk om de huid gezond te houden en is ook belangrijk om je ogen goed te laten werken. De waterkers kan je zowel verhit als rauw eten. De smaak van waterkers is een zachte mosterdsmaak en wordt daarom veel gebruikt als garnering van verschillende gerechten. 

Verder lezen over vitamine C: Waar is vitamine C goed voor?