Hoe lang moet je in de zon zitten voor vitamine D?

Hoe lang moet je in de zon zitten voor vitamine D?

Wanneer je in de tuin geniet van de laatste zonnestralen zal je lichaam vitamine D aanmaken. Maar na hoeveel tijd maakt je lichaam vitamine D aan? In deze blog vertellen we je er alles over.

De zon vitamine

Vitamine D is de vitamine die ontstaat door de zon. Het is op veel verschillende vlakken goed voor ons. Het zorgt voor sterkere tanden en botten. Dit komt omdat je lichaam vitamine D gebruikt voor het aanmaken van calcium. Daarnaast geeft het een boost aan ons immuunsysteem. We maken 80% vitamine D aan door zonlicht.

Hoelang of hoeveel moet je je dan blootstellen aan de zon?

Veel mensen hebben in de winter een vitamine D-tekort. Dit kunnen we vaarwel zeggen wanneer de zon weer meer schijnt (bijvoorbeeld in de lente). Vanaf maart maken we doorgaans meer vitamine D aan. Veel mensen met een donkere huidskleur, senioren, mensen die veel binnen blijven en jonge kinderen zijn extra kwetsbaar voor een vitamine D tekort.

Elke dag een kwartier

De aanmaak van vitamine D wordt belemmerd doordat we meer binnenshuis zijn gaan leven. Vitamine D halen we maar in beperkte mate uit voeding. De belangrijkste bron is de zon en dan voornamelijk de UV-B stralen.

Een kwartier per dag in de zon zou moeten volstaan om genoeg vitamine D aan te maken. Hiervoor moet je vijf procent van je lichaam blootstellen. Denk hierbij aan je handen en gelaat. Wanneer je veel tijd buiten doorbrengt heb je vaak een beter vitamine D-level. Daarom hebben sporters ook vaak een gezond vitamine D-gehalte. Overgewicht werkt juist tegenovergesteld. Dit kan komen doordat een deel van de vitamine D geabsorbeerd wordt in het lichaamsvet waar het in de bloedbaan terecht zou moeten komen. Daarnaast kan het ook te maken hebben met dat ze minder buiten komen.

Ook speelt pigmentatie van de huid een belangrijke rol. Je hebt namelijk veel meer actief zonlicht nodig bij een donkere huid voor het aanmaken van eenzelfde hoeveelheid vitamine D dan iemand met een licht huidtype. Door een veranderende structuur van de huid bij ouderen neemt de aanmaak van hun vitamine D vaak af. De opname van vitamine D kan ook belemmerd worden doordat ze minder vaak buiten de deur komen of zich heel dik aankleden.

Let wel op in de zon!

De zon is belangrijk bij de aanmaak van vitamine D, maar het is niet goed om onbeschermd of onbeperkt te zonnebaden. Wanneer we de huid blootstellen aan UVB-stralen wordt de productie van vitamine D gelijk gestart. Na ongeveer 20 minuten zijn precursoren in onze huid opgebruikt. Deze precursoren heb je nodig om vitamine D op te bouwen. Met andere woorden is de maximale dosis vitamine D op dat moment bereikt.

Het duurt daarna weer enkele uren voordat je ze opnieuw kan aanmaken. Het heeft dus absoluut geen zin om uren in de zon te liggen en het verhoogt daarnaast het risico op huidkanker. Wees daarom echt voorzichtig en zorg altijd voor de juiste zonbescherming.

UV-A en UV-B

Zonlicht bestaat uit ultraviolet licht. Dit is onder andere UV-A dat in onze huidlagen diep doordringt. Het kan vroegtijdige huidveroudering veroorzaken zoals rimpels of pigmentvlekken. UV-B stralen kunnen zorgen voor zonverbranding (roodhuid van onze huid). UV-B stralen zorgen voor de aanmaak van vitamine D.

Achter glas gaan zitten zonnen heeft geen zin omdat de UV-B stralen hier niet doorheen schijnen. Het smeren van zonnebrand verhindert niet de aanmaak van vitamine D door zonlicht. Alleen een total-sun-block kan dit. Verzorg je huid goed en voldoende zodat je optimaal kan genieten van heerlijke zonnestralen. Verzorg de huid en hydrateer het dagelijks om zo huidveroudering tegen te gaan.

Verder lezen: Welke vitamine D is het beste?