Waar zit vitamine D3 in?

D3 is een essentiële vitamine die we meestal van de zon krijgen. Wel lastig natuurlijk, zeker in herfst of winter wanneer de zon zich minder laat zien. Daarom zetten we in dit blog de voedingsmiddelen op een rij waarin je vitamine D3 kunt vinden.

Wat is vitamine D3?

Vitamine D3 is een essentiële vitamine die ons lichaam nodig heeft. Deze vitamine, die we maximaal uit het zonlicht halen, speelt een integrale rol bij het behoud van onze gezondheid. Maar de meesten van ons zijn ervan verstoken. Volgens voedingsdeskundigen heeft een groot deel van de bevolking, zeker in de winter, een tekort aan vitamine D3.

waar zit vitamine d3 in vrouw zon

Vervelend, want deze vitamine speelt een enorme rol in ons immuunsysteem en de onderdrukking van ontstekingsbevorderende cytokinen. Hoewel zonlicht essentieel is om deze vitamine binnen te krijgen, zijn er ook veel (niet-vegetarische) voedingsmiddelen die veel vitamine D3 bevatten.

Top 5 voeding met vitamine D3

1. Zalm

Zalm is een uitstekende bron van vitamine D en een favoriete vette vis. Zo bevat één maaltijd van (100 gram) zalm ongeveer 66% van de benodigde dagelijkse hoeveelheid.

2. Eigeel

De dooier bevat het grootste deel van het vet, de vitaminen en de mineralen in een ei, terwijl het wit het grootste deel van het eiwit bevat. 5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine D inname is aanwezig in het ei.

3. Koemelk

De meest voorkomende melksoort, koemelk, is rijk aan calcium, fosfor en riboflavine. Bovendien wordt koemelk in veel landen aangevuld met vitamine D. Het bevat doorgaans 15-22% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Lees meer over: Wat is vitamine D3?

4. Levertraan

Als je niet van vis houdt, kan levertraan je helpen een aantal voedingsstoffen binnen te krijgen die je uit andere bronnen niet zou krijgen. Het is een goede bron van vitamine D. Volgens de USDA is het goed voor maar liefst 56% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

5. Sojamelk

Omdat vitamine D uitsluitend voorkomt in dierlijke producten, zijn vegetariërs en veganisten extra kwetsbaar voor een tekort. Daarom worden plantaardige melkalternatieven zoals sojamelk vaak verrijkt met deze voedingsstof.

Goede vraag: Kun je teveel vitamine D3 innemen?

Nee, gelukkig hoef je niet snel bang te zijn voor een vitamine D3 overdosis, het komt haast niet voor. Als je een vitamine D supplement van 75 mcg per dag of meer inneemt, is het echter wel aan te raden dat je dit combineert met een vitamine K2 supplement want dit minimaliseert de mogelijke negatieve effecten van teveel vitamine D in het lichaam. Daarnaast kan een te lage vitamine D waarde sneller gevaarlijk zijn, omdat we in Nederland vaak niet genoeg van deze zonnevitamine aanmaken.

Dave Leusink
administrator
Dave Leusink schrijft dagelijks over vitamines, supplementen en interessante gezondheidsvragen.
Meer advies van Dave Leusink
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk