Wat is vitamine d3?

Wat is vitamine D3?

Vitamine D bestaat uit vijf verschillende vormen, waarvan je twee vormen kunt kopen namelijk vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze twee vitamines?

Hoe krijg je vitamine D binnen?

Vitamine D bestaat uit vijf verschillende vormen: vitamine D1, D2, D3, D4 en D5. Het belangrijkst zijn vitamine D2 en D3 voor het menselijk lichaam. In de huid wordt vitamine D gevormd tot D3 (cholecalciferol). Deze vitamine kun je uit je voeding halen, maar ook uit supplementen waar altijd de plantaardige vorm van vitamine D2 (ergocalciferol) of de de vitamine D3 variant in zit. Vitamine D wordt ook geleverd door sommige plantaardige bronnen zoals algen, korstmos of paddenstoelen.

Paddestoelen leveren vitamine D2 op, maar een goed opneembare vitamine D3 kan tegenwoordig zelfs met behulp van geavanceerde technologie gewonnen worden. De natuurlijke vorm die het lichaam zelf kan vormen met behulp van de zon is de beste vitamine voor je lichaam. Ook kan deze natuurlijk vitamine gehaald worden uit je voeding door het eten van dierlijke of uit voedingsbronnen gebaseerd op vis, zoals:

 • Margarine
 • Eigeel
 • Vette vis, onder andere sardines, tonijn, zalm en makreel

In het lichaam verhogen van de vitamine D-concentraties is vitamine D3 ongeveer 85% beter.

Wat is het verschil tussen vitamine D2 en D3?

Er werd lange tijd gedacht dat er tussen deze vitamines geen verschil was en dat vitamine D2 (ergocalciterol) en D3 (cholecalciferol) gelijk aan elkaar waren. Op historische studies die betrekking hadden tot het voorkomen van Engelse ziekte bij kinderen was deze opvatting gebaseerd. Vitamine D werd simpelweg op deze manier bekend.

Lees meer over: Wat doet vitamine D3?

Het grootste verschil tussen vitamine D2 en D3 is de mate waarin de vitamines worden opgenomen. Vitamine D3 blijkt 85% beter te zijn in het vasthouden en verhogen van vitamine D-concentraties in het lichaam, dit is aangetoond in recent onderzoek. Ook produceert deze vitamine 200 tot 300% meer opslag van vitamine D dan vitamine D2 dit doet. Een ander verschil is dat vitamine D3 500% sneller word omgezet dan vitamine D2. Vitamine D2 maakt slechter verbinding met de proteïnen in je bloed en heeft een kortere houdbaarheidsdatum. De effectiviteit wordt hierdoor tegengewerkt.

In tegenstelling tot roomboter is er aan halvarine of margarine vaak vitamine D toegevoegd.

Hoe weet je welke vorm van vitamine D je binnenkrijgt?

Op het etiket van de supplementen verpakking staat doorgaans alleen vitamine D vermeldt zonder nummer na de D. Om erachter te komen welke vorm van vitamine D erin zit, kun je kijken bij de ingrediëntenlijst. Ga op zoek naar ergocalciferol (D2) of cholecalciferol (D3).

Melk gevat weinig vitamine D, ondanks dat het bekend staat als een bron die rijk is aan vitamines A, C en E, magnesium en calcium. In tegenstelling tot roomboter is er aan halvarine of margarine vaak vitamine D toegevoegd.

Vitamines D2 en D3 online kopen

Je kunt online diverse varianten aan vitamine D kopen, zoals bij vitaminesperpost.nl. Voorbeelden van deze varianten zijn:

 • Vitamine D3 400 ie, een lage dosering die geschikt is voor kinderen
 • Vitamine D3 Premium, dit is vitamine D3 gecombineerd met zink, vitamine C, selenium en EpiCor®
 • Vitamine D3 3000 IE, dit is vitamine D3 op basis van gezuiverde lanoline
 • Vitamine D3 2000 IE, dit is vitamine D3 op basis van gezuiverde lanoline
 • Vitamine D3 1000 IE, dit is vitamine D3 op basis van gezuiverde lanoline
 • Vitamine D3 en K2, dit is goed opneembare, plantaardige vitamine D3 combinatie voor sterke botten
 • Vegan vitamine D3 3000 IE, dit is goed opneembare, plantaardige vorm van D3 uit algen
 • Vegan vitamine D3 2000 IE, dit is goed opneembare, plantaardige vorm van D3 uit korstmos
 • Vegan vitamine D3 1000 IE, dit is goed opneembare, plantaardige vorm van D3 uit korstmos
 • Natuurlijke vitamine D, dit is een plantaardige vorm van vitamine D2 die gewonnen is uit paddestoelen.