Vitamine K. Top 10 voedingsmiddelen met de meeste vitamine K

Voedingsmiddelen top 10 met de meeste vitamine K

Vitamine K is onder te verdelen in vitamine K1 (phylloquinon) en vitamine K2 (menaquinonen). De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K is voor een volwassene 120 mcg / µg. Er is nog geen maximum hoeveelheid voor deze vitamine vastgelegd. Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine die betrokken is bij de bloedstolling en in het in stand houden van sterke botten. Een tekort aan vitamine K kan leiden tot een trage bloedstolling, waardoor wondjes langer kunnen blijven bloeden en minder snel genezen. Baby’s krijgen, tot ze drie maanden oud zijn, extra vitamine K toegediend om (hersen)bloedingen te voorkomen. Groene bladgroenten, zuivel, fruit, eieren en granen zijn rijk aan vitamine K.

Snijbiet

– 830 microgram per 100 gram (692% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Snijbiet, ook wel warmoes genoemd, is een smakelijk bladgewas met rode, gele of witte stelen. Vooral de rode stelen doen wel wat denken aan rabarber. Het is lastig verkrijgbaar, omdat de groente zich niet lang goed houdt. Gelukkig is het zeer gemakkelijk om snijbiet in eigen tuin te kweken. Snijbiet wordt al lange tijd verbouwd en werd vroeger vaak gegeten. De smaak is te vergelijken met spinazie. De bereidingswijze van beide bladgewassen komt ook overeen. Snijbiet is niet het loof van rode bieten, maar een apart ras dat behoort tot de amarantenfamilie.

Boerenkool

– 623 microgram per 100 gram (519% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Boerenkool is in Nederland een echte wintergroente. Het kan op vrijwel alle grondsoorten geteeld worden. Boerenkool wordt ook wel krulkool genoemd doordat de bladeren een gekrulde rand hebben. De smaak van boerenkool is te omschrijven als een pittige, stevige koolsmaak. Van alle groente is boerenkool één van de gezondste. Boerenkool bevat veel voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine C, vitamine K, calcium, koper en mangaan. Boerenkool wordt in Nederland vaak gecombineerd met spekjes en rookworst in een boerenkoolstamp. Boerenkool past daarnaast ook erg goed fijngemalen in een smoothie, rauw in een salade of als toevoeging in bakproducten zoals een quiche.

Peterselie

– 548 microgram per 100 gram (457% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Peterselie is afkomstig uit de schermbloemenfamilie. Het is een kruidachtige, winterharde en tweejarige plant. Peterselie helpt het lichaam gezond te houden omdat het een goede bron is van ijzer, foliumzuur, provitamine A en vitamine-C. Ook kan peterselie een rol spelen bij de voorkoming van hart- en vaatziekten. Peterselie heeft naast bovenstaande voordelen nog meer positieve eigenschappen.

Zo zouden de zaden, bladeren en wortels vocht afdrijvend zijn vrije radicalen opruimen tegen huidveroudering. Peterselie is een smaakvol, geurig kruid. Er zijn verschillende soorten peterselie zoals bladpeterselie en krulpeterselie. Het wordt vaak gebruikt bij sauzen en maaltijden.

Spinazie

– 394 microgram per 100 gram (328% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Spinazie is een groene bladgroente. En deze wordt ook wel superfood genoemd. Spinazie is een bron van belangrijke vitamines. Hierbij kan je denken aan vitamine A, vitamine B11 en vitamine K. Spinazie bevat veel onoplosbare vezels. Daardoor kunnen ze werken als een soort gas in de dikke darm. En dit kan voordelen hebben op de spijsvertering. Spinazie nog een keer opwarmen kan, maar doe eet liever alle groentes gewoon vers. Lange tijd werd het opwarmen ervan afgeraden wegens hoge nitrietconcentraties. Maar dit is niet meer relevant en oud advies. 

Lees tip: Wat doet vitamine K voor de gezondheid?

Raapstelen

– 251 microgram per 100 gram (209% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Raapstelen zijn bladstelen en jonge bladeren van een aantal koolsoorten. Het is een heldergroene voorjaarsgroente die ook wel bekend is als kelen of keeltjes. Het jonge blad en de bladstelen worden dus voornamelijk in het voorjaar gegeten. Raapstelen bevatten een nuttige combinatie van ijzer en vitamine C. Die combinatie is nuttig omdat vitamine C ervoor zorgt dat er uit plantaardige bronnen meer ijzer wordt opgenomen in je bloed. De smaak van raapstelen is best pittig al verschilt dit per ras. Je kunt de groente zowel rauw eten als koken. Het wordt vaak gebruikt in een stamppot of salade. 

Waterkers

– 250 microgram per 100 gram (208% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Waterkers is familie van de tuinkers en radijs die ook behoren tot de kruisbloemigen. Het is een groene bladgroente en wordt ook wel Cresson of watercress genoemd. De waterkers is rijk aan vitamine K en vitamine C. Daarnaast bevat het ook nog een grote hoeveelheid bètacaroteen. Je lichaam kan bètacaroteen omzetten in vitamine A. Vitamine A is belangrijk om de huid gezond te houden en is ook belangrijk om je ogen goed te laten werken. De waterkers kan je zowel verhit als rauw eten. De smaak van waterkers is een zachte mosterdsmaak en wordt daarom veel gebruikt als garnering van verschillende gerechten. 

Lees ook: Vitamine K supplement voor ouderen?

Kool

– 242 microgram per 100 gram (202% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Kool heb je in verschillende soorten en maten. Je hebt broccoli, spruitjes, bloemkool, groene, witte en rode kool. Deze behoren allemaal tot de kruisbloemenfamilie en zijn allemaal stuk voor stuk koolsoorten. Kool wordt in Nederland veel in de winter gegeten. Naast dat kolen een sterke smaak hebben, zijn ze vaak ook nog heel gezond. Kool werkt namelijk anti bacterieel en antiviraal. Kolen bevatten ook relatief veel Vitamine K. Ook zit er veel vitamine C in kool. En andere mineralen zoals ijzer een calcium. Genoeg reden om kool te eten dus. 

Andijvie

– 231 microgram per 100 gram (193% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Andijvie is geliefd in Nederland en wordt vooral   gegeten in stamppot met aardappelen en ei of spek. Van andijvie zijn er twee soorten verkrijgbaar: de gewone (heelbladige) andijvie en de krulandijvie (frisée). Frisée is wat steviger en sterker van smaak dan heelbladige andijvie. Het bittertje in de andijvie is te vergelijken met dat van witlof. De twee soorten zijn dan ook nauw verbonden aan elkaar. Andijvie heeft snel last van doorschieten. De plant gaat dan bloemen en zaad aanmaken en kan dan tot wel 1,5 meter hoog worden! De  kroppen moeten op tijd geoogst worden, zeker op (onverwachte) warme dagen. 

Broccoli

– 185 microgram per 100 gram (154% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
De broccoli is een koolgroente behorend tot de familie van de kruisbloemigen. Deze groene groente is nauw verwant aan de bloemkool. Een broccoli bestaat uit allemaal kleine bloemknoppen in een groene of paarse kleur. In deze bloemknoppen liggen veel voedingsstoffen opgeslagen. In de zestiende eeuw werd broccoli in Nederland verbouwd als sierplant. De eerste grootschalige consumptieteelt vond plaats in Italië. Vanuit Italië is de broccoli in Europa bekend geworden als groente. Vroeger werd broccoli daarom ook wel ‘Italiaanse bloemkool’ genoemd. Broccoli is zeer rijk aan het stofje sulforafaan, dat in verband wordt gebracht met een werking tegen kanker. 

Spruitjes

– 153 microgram per 100 gram (128% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Iedereen heeft wel een mening over spruitjes. De één houdt ervan en de ander die vindt de smaak te bitter. Vroeger was de smaak nog veel sterker, maar door de teelt tegenwoordig smaken spruitjes een stuk milder. Spruitjes worden gezien als een Nederlands product, maar dit is niet helemaal waar. Van Origine komt de spruit uit het middellands zeegebied. Spruitjes groeien compleet anders dan dat je denkt. Dit verschilt ook met andere koolsoorten. Een leuk feitje is dat een spruitje wel drie keer zoveel vitamine C bevat dan een sinaasappel. 

Goudse kaas

– 67,6 microgram per 100 gram (56% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Goudse kaas vormt een harde kaassoort. Kaas mag pas ‘Gouds’ heten wanneer het een bepaald gewicht en vetgehalte heeft. Deze kazen werden oorspronkelijk alleen in Gouda verhandeld. Goudse kaas wordt gemaakt van vetten, eiwitten en melkzouten. De verse melk wordt als eerste gepasteuriseerd. Hierna wordt er zuursel (melkzuurbacteriën) en stremsel toegevoegd zodat de melk gaat samenklonteren. Hierdoor ontstaat wrongel, het beginstadium van kaas. De kazen worden in een bad met zout water gelegd, ook wel het pekelbad genoemd, zodat de kaas steviger van vorm wordt. Hierdoor wordt ook de houdbaarheid verlengd en krijgt de kaas haar typische smaak.

Doperwten

– 67,7 microgram per 100 gram (56% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Doperwten zijn verse peulvruchten die als kleine erwten in een peul groeien; de vrucht van de plant. Doperwten groeien als zaad binnen de peulen aan een klimmende plant die houvast zoekt met dunne lusjes. De plant produceert witte bloemetjes waar later de peulen uit groeien. Zij horen tot de vlinderbloemenfamilie, net als andere peulvruchten, zoals soja, pinda’s en bonen. De wilde doperwt uit Azië is hoogstwaarschijnlijk de voorloper van de doperwt zoals wij deze kennen. De doperwt is populair geworden in Frankrijk en heeft zich zo verspreid over Europa. 

Olijfolie

– 53,7 microgram per 100 gram (45% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Een olijf is de kleine vrucht die groeit aan de olijfboom en behoort tot de familie van de steenvruchten. Olijfolie is de plantaardige olie die uit de vrucht van olijven geperst wordt. Olijfolie heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Daarnaast bestaat het voornamelijk uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren. De gezondheidseffecten van onverzadigd vet zijn erg gunstig. Het verlaagt o.a. het LDL-cholesterol. Daardoor wordt de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Door het dagelijks eten van ongeveer 7 gram olijfolie zou je deze voordelen al moeten kunnen ervaren. De beste olijfolie is de extra vierge olie omdat die onbewerkt is en bekend staat om de hoogste kwaliteit. 

Bekijk snel ons actuele vitamine K assortiment, of kies voor een goede multivitamine met uiteraard vitamine K.