Hormonen in balans krijgen

Wat kan ik doen om mijn hormonen weer in balans te krijgen?

Op de emotionele, geestelijke en lichamelijke gezondheid spelen hormonen een belangrijke rol. Om het lichaam als een goed-geoliede machine te laten werken spelen hormonen een belangrijke rol bij verschillende processen.

Hormonale onevenwichtigheden

Om bepaalde processen in het lichaam te laten plaatsvinden scheiden kleuren een specifieke hoeveelheid van een hormoon af. Hormonale onevenwichtigheden komen steeds vaker voor door de jachtige, moderne levensstijl die we hedendaags hebben. Naarmate we ouder worden neemt ook de productie van een aantal hormonen af. Bij de een gaat dit proces sneller dan bij de ander.

Adaptogenen supplementen

Er zijn supplementen verkrijgbaar met adaptogene plantaardige stoffen. Deze adaptogenen geven het lichaam precies waar het naar verlangt: Bij lusteloosheid geven ze meer vitaliteit en bij drukte geven ze rust. De Peruaanse maca, Mucuna pruriens en ashwagandha zijn voorbeelden van deze plantaardige supplementen.

 Om de hormonen terug in balans te brengen zijn er ook andere natuurlijke manieren. Het aanpassen van de levensstijl en het voedingspatroon zijn hier voorbeelden van.

Wat zijn zeven natuurlijke manieren om de hormonen terug in balans te brengen?

Eet voldoende eiwitrijk voedsel

Het is erg belangrijk om voldoende eiwitten te eten. Je krijgt essentiële aminozuren binnen op het moment dat je afwisselend en gezond eet. De huid wordt van binnenuit verzorgd en draagt bij aan de instandhouding van gezonde, sterke botten en spieren. Eiwitten hebben daarbij ook invloed op de eetlust en voedselinname door de afgifte van hormonen. Peulvruchten, granen noten, zuivel en eiwitten zijn bronnen van eiwitten.

Leptine en Ghreline
Het niveau van het ‘hongerhormoon’ ghreline wordt verlaagd door het eten van eiwitten. Ghreline werkt eetlustopwekkend en stimuleert de leptine aanmaak. Je voelt je op een bepaald moment verzadigd en leptine zorgt hiervoor. Je voelt je verzadigd op het moment dat je minimaal 20-30 gram eiwit per maaltijd eet.

Zorg voor regelmatige beweging

De hormonale gezondheid wordt sterk beïnvloed door lichaamsbeweging. De geluks- en beloningsstoffen dopamine, serotonine en endorfine komen vrij tijdens het sporten. Stress neemt af op het moment dat je regelmatig beweegt. Dit zorgt voor een optimistische en evenwichtige gemoedstoestand. Beweging buiten in de natuur biedt nog een extra voordeel.

Probeer geraffineerde koolhydraten en suikers te vermijden

Geraffineerde koolhydraten en suikers dragen niet positief bij aan een goede gezondheid. Deze producten worden vaak teruggevonden in de voedingsmiddelen die sterk bewerkt worden. Om de hormoonbalans te optimaliseren is het van belang deze voedingsmiddelen zo veel als mogelijk te vermijden. Zo veel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen eten en verse voeding is hierdoor erg belangrijk.

Probeer beter om te gaan met stressvolle situaties

Het hormoonstelsel wordt sterk beïnvloed door stress. Cortisol en adrenaline zijn twee stoffen die door stress worden beïnvloed. Het stresshormoon cortisol helpt om lange termijn het lichaam om te gaan met stressvolle situaties. Het ‘vecht-of-vlucht’ hormoon adrenaline is er om op korte termijn energie aan te maken zodat je snel kan reageren op gevaarlijke situaties.

De dreigende aanwezigheid van roofdieren was in de tijd van het stenentijdperk hetgeen wat de productie van deze hormonen in gang zette. Door de overweldigende, drukke levensstijl die mensen hedendaags ervaren worden deze hormonen ook geactiveerd. Te hoge cortisolspiegels kunnen het gevolg zijn van langdurige stress. De bloeddruk en de hartslag worden beïnvloed door te hoge adrenaline gehaltes.  

Cortisol kan worden verlaagd door meditatie, yoga, ontspannende muziek en het lezen van een boek. Ashwagandha, passiebloem en valeriaan zijn natuurlijke supplementen die het lichaam tot rust kunnen brengen.

Het eten van gezonde vetten

Het gevoel van verzadiging kan worden behaald door ongeraffineerde, koudgeperste vetten te eten. Ook zorgen deze vetten voor energie voor het lichaam. Op basis van cholesterol worden in het lichaam de volgende hormonen aangemaakt: testosteron, oestrogeen, DHEA en progesteron.

DHEA zorgt in het lichaam voor de vetverbranding, de hersenfunctie, een normaal libido en het afweersysteem. Harde, verzadigde vetten worden vaak gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te verlengen en zijn hierdoor niet erg gezond. Kies hiervoor dus altijd voor ongeraffineerde oliën en koudgeperst. Vervang margarine door roomboter en gebruik voor bakken en braden ongeraffineerde kokosolie. Gebruik in salades en onverwarmd eten vloeibare, plantaardige oliën.

Eet per week een paar keer vette vis

Voor omega-3 vetzuren is vette vis de belangrijkste bron. Op de hormonale gezondheid hebben deze vetzuren een gunstig effect. De stresshormonen adrenaline en cortisol worden namelijk hierdoor verlaagd en dragen bij aan een betere gemoedstoestand. De hart en bloedvaten worden ook positief ondersteund door omega-3 vetzuren. Eet je om wat voor reden dan ook geen vis? Kies dan voor supplementen met omega 3.

Zorg voor een goede nachtrust

De hormonen ghreline, leptine, cortisol en insuline hebben baat bij een goede nachtrust. De kwaliteit en hoeveelheid slaap zijn hierbij erg belangrijk. Kijk 30 minuten voordat je gaat slapen niet meer naar een beeldscherm. Kies in plaats van een beeldscherm voor het lezen van een boek. Dit zorgt er namelijk voor dat je het hoofd leeg maakt.

Om de slaapkwaliteit de bevorderen bestaan er diverse natuurlijke supplementen zoals valeriaan en passiebloem. Andere manieren om de slaapkwaliteit te bevorderen zijn een paar dadels of een banaan in een warme kop (amandel)melk. Deze voedingsmiddelen bevatten tryptofaan en zijn hierdoor ideaal om te drinken voor het slapen gaan. 

1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk