Wanneer werken vitamine pillen?

We kennen allemaal wel het effect dat je je (gevoelsmatig) direct iets beter voelt na het inslikken van een vitaminepil. Maar is dit een terecht gevoel en wanneer werken vitamine pillen écht? Als webshop gespecialiseerd in voedingssupplementen gaan we hierop een duidelijk antwoord geven.

Wanneer werkt een vitamine pil?

Uit onze rondvraag blijkt dat veel mensen geen idee hebben hoe snel een vitaminepil werkt, antwoorden variëren tussen uren en maanden. Toch werken vitamine pillen op biologisch niveau verrassend snel: binnen enkele uren werken de stoffen uit jouw vitamine supplement omdat deze dan al zijn opgenomen in je lichaam. De antioxidanten zullen als eerste beginnen te werken en daarna de vitamines die worden gelinkt aan de aanmaak van hormonen.

wanneer werken vitamine pillen

Soorten vitamine pillen

Het soort vitamine pil dat je koopt heeft invloed op hoe snel je lichaam deze kan opnemen. Zo werken vitaminesupplementen die vloeibaar zijn sneller op dan pillen, omdat je lijf eerst het omhulsel moet oplossen. Tegelijkertijd bevatten poeders of vloeistoffen vaak minder voedingsstoffen dan tabletten en capsules.

Daarnaast is het belangrijk te weten of het gaat om een vitamine dat in vet oplosbaar is, of juist wateroplosbaar is. Vetoplosbare vitamines (zoals A, D, E en K) haalt het lichaam uit bepaalde vetten in voeding of supplementen en worden in je lijf opgeslagen. Dit is een langzamer proces dan bij wateroplosbare vitamines, omdat deze samenwerken met het vocht in je lichaam waardoor het opnameproces sneller gaat.

Voedingsdeskundigen wachten 3 maanden om te zien of vitaminepillen werken.

Gezond voedingspatroon of slechte leefstijl

Bij de werking van vitaminepillen is ook van belang welke levensstijl van toepassing is. Bij iemand die veel rookt, alcohol of koffie drinkt, kan het langer duren dat de vitamines beginnen te werken. Ook mensen die iets zwaarder zijn zullen iets langer op de werking moeten wachten. Tot slot speelt mee wanneer je met vitaminen begonnen bent mee: wanneer je een vitamine tekort hebt, zul je deze eerst moeten aanvullen om de voordelen te kunnen ervaren.

Hoe merk je dat een vitamine supplement werkt?

Personen merken heel verschillend of een vitaminepil al werkt. Zo speelt dus het soort supplement mee, maar ook de leeftijd, geslacht en lichaamsbouw. Je kunt je daarom het best focussen op een specifiek probleem waarbij vitaminen een belangrijke rol spelen.

Wanneer je tijdens de donkere dagen vaak of snel moe bent en bijvoorbeeld een vitamine D supplement gaat slikken, kun je wellicht merken dat deze specifieke symptomen zullen afnemen, en daarmee heb je een bewijs dat jouw vitaminepil werkt.

Voedingsdeskundigen: ‘meestal binnen 3 maanden’

De voedingsdeskundigen die wij voor dit artikel hebben geraadpleegd geven aan dat zij gemiddeld zo’n drie maanden wachten om vast te kunnen stellen of vitamine supplementen al dan niet een positief effect hebben op de gezondheid van hun cliënt.

Vitamines.com

Veelgestelde vragen bij onze klantenservice

Vitaminen in levensmiddelen volgens Consumentenbond, Voedingscentrum en de NVWA?

De Consument schrijft veel over vitaminen in levensmiddelen, en ook het Voedingscentrum heeft een uitgebreid content team rondom dit onderwerp. De NVWA test levensmiddelen op kwaliteit.

vitaminen werken

Want doet groente als je ziek bent of mindere gemoedstoestand of energie hebt?

Er zijn verschillende groenten die je kunnen helpen als je ziek bent. Ook zijn er speciale vitamines die een rol hebben bij een goede gemoedstoestand en energie kunnen geven. Daarnaast kunnen bepaalde groenten je luchtwegen een handje helpen.

Welke vleesvervangers voor je lichaam?

Er zijn diverse vleesvervangers in de vorm van vitaminen die je lichaam een handje kunnen helpen. Bekijk hiervoor ons assortiment voor jouw specifieke voedingssupplementen met de perfecte concentratie voor een goede bloedsuikerspiegel en een gezond immuunsysteem. Ook aminozuren spelen een rol bij het kiezen van de juiste supplementen.

Video over multivitaminen:

Tot slot, houd voor je gezondheid rekening met voldoende fruit eten, houd je gewrichten gezond en een goede darmflora met de juiste enzymen en uiteraard kruiden. Maar onthoud één belangrijk ding: vitaminen werken voor je haar en lichaam.

Dave Leusink
administrator
Dave Leusink schrijft dagelijks over vitamines, supplementen en interessante gezondheidsvragen.
Meer advies van Dave Leusink
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk