Weerstand verhogen voeding? Top 10 voedingsmiddelen voor een verhoogde weerstand

Tien voedingsmiddelen die de weerstand helpen te verhogen

De basis van onze gezondheid is een goede voeding. Voor een gezond lichaam en een lage weerstand hebben we gezond eten nodig zoals mineralen, vitamines en bouwstoffen. In deze blog bespreken we tien voedingsmiddelen die het immuunsysteem in topconditie helpen te houden.

Hoe kun je je weerstand verhogen? Het is mogelijk om je immuunsysteem te versterken met voeding. Als je een slechte weerstand wilt voorkomen is het belangrijk om een gezond en volwaardig dieet te hebben. Daarvoor zijn koolhydraten, gezonde vetten, voedingsvezels en eiwitten onmisbaar.

Tips voor het verhogen van de weerstand via voeding

Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan om gezond te eten. We hebben naast het advies om gevarieerd en vers te eten nog een aantal tips om je afweersysteem te verbeteren.

-Eet het liefst zoveel mogelijk biologisch (dynamisch)
-Probeer koolhydraten en geraffineerde suikers te vermijden
-Genoeg water drinken
-Probeer sterk bewerkte voedingsmiddelen en voorverpakte voedingsmiddelen te vermijden
-Houd je vetzurenbalans op orde door ongezonde vetten te laten staan en genoeg gezonde vetten te eten
-Het vermijden van drugs en alcohol

Er zijn naast de basistips ook specifieke ingrediënten die kunnen bijdragen aan een gezond lijf. We zetten op een rijtje tien ingrediënten die je kan kiezen om de weerstand te verbeteren.

1. Gefermenteerde voeding

Een voorbeeld hiervan is zuurkool. Dit combineert namelijk de voedselbereiding fermentatie met een van de gezondste groenten: kool. Zuurkool heeft weinig calorieën en bevat een grote hoeveelheid tyramines, melkzuur, mineralen en vitamines.

Een extra gezondheidsvoordeel is dat micro-organismen in zuurkool zorgen voor een gezond microbioom doordat ze gezonde bacteriën in je darmen voeden. Voor het functioneren van je immuunsysteem speelt dit een belangrijke rol. 

2. Bouillon van botten

Is je weerstand verminderd? Bij een verkoudheid trokken onze oma’s vroeger al een bouillon van botten. Vroeger gebruikten Chinezen ook al kippenbouillon als tonicum voor de ziel. Daarmee geloofden ze dat de Chi (ook wel levensenergie) hersteld zou worden in het lichaam. Deze oude wijsheden worden door de moderne wetenschap bevestigd:

-Botten zijn rijk aan fosfor en calcium. Ook zit er in botten redelijk wat zwavel, kalium, silicium en magnesium.
-Merg beschikt over veel omega 3 & 6 vetzuren, vitamine K2 en vitamine A. Ook zit er in merg veel mineralen zoals selenium, boron, zink, ijzer en mangaan. In het merg van een lam en rund zit ook CLA (tweevoudig onverzadigd omega-6-vetzuur).
-Bindweefsels bevat veel chondroïtine en glucosamine.

In het bindweefsel, de botten en merg zit ook veel collageen dat met het koken naar gelatine wordt omgezet. Gelatine is rijk aan aminozuren proline, glycine en glutamine.

3. Gember

In gember zitten veel mineralen, antioxidanten en vitamines zoals vitamine B1, B2, B6 en C. Gember bevat ook veel magnesium, natrium, kalium, ijzer, koper, calcium, fosfor en zink. Voeg gember dus vooral toe aan je boodschappenlijst.

4. Kurkuma

Kurkuma is vooral bekend als antioxidant en is daarnaast familie van de gemberwortel. Deze wortel kan helpen bij het behandelen van verschillende lichamelijke problemen die zich langer aanhouden. Dit heeft de wortel te danken aan het actieve bestanddeel curcumine.

5. Honing

Honing is rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en enzymen zoals probiotica. Rauwe honing bevat daarnaast ook veel vitamines zoals biotine, rutine, vitamine A, B3, B5, C en mineren zoals magnesium, ijzer, kalium, calcium, jodium, koper en zink. Een tip is om te kiezen voor een koudgeslingerde honing die is gemaakt door een (lokale) imker. Dit product is niet verhit boven 45 graden, natuurlijk en zuiver. De goede eigenschappen worden zo bewaard in de honing. De gezonde nutriënten gaan verloren wanneer de honing wordt verhit boven de 40 graden.

6. Knoflook

Het versterken van je immuunsysteem is al mogelijk met één (rauwe) teen knoflook. Volgens onderzoekers heeft knoflook een aantal bijzondere eigenschappen die je sneller kunnen helpen herstellen.

7. Paddenstoelen

Het is bewezen dat chaga, shiitake en reishi echt krachtige paddenstoelen zijn. Ook normale champignons worden aangeraden omdat ze een bron van vitamine D zijn. In de herfst en witter kunnen we deze ondersteuning voor het immuunsysteem goed gebruiken.

8. Citrusvruchten

Een goede vitamine voor je weerstand is vitamine C. Een goede bron van vitamine C is citrusfruit. Deze vitamine kan het immuunsysteem positief beïnvloeden. Je kunt geen voorraad van vitamine C aanleggen omdat het niet wordt opgeslagen in je lichaam. Daarom is dagelijks voeding eten waar vitamine C in zit erg belangrijk. Kies voor limoen, citroen, sinaasappel of zelfs paprika’s en kiwi’s. 

9. Peper

Met peper kun je je weerstand opbouwen. Peper bevat vaak nog meer vitamine C dan citrusvruchten. Als je van pittig eten houdt voeg dan wanneer mogelijk een peper toe aan de maaltijd. Peper heeft naast een positief effect op je immuunsysteem ook een stimulerende werking op de spijsvertering en verbeterd de doorlaatbaarheid van micronutriënten.

10. Kaneel

Een specerij met veel gezondheidsvoordelen is kaneel. Het kan onze gezondheid verbeteren. Het heeft ook het vermogen om de vermenigvuldiging van bacteriën tegen te gaan.

YouTube video

Conclusie, verhogen weerstand voeding

Het heeft veel gezondheidsvoordelen wanneer je afweersysteem op en top werkt. Daarom is het goed om te weten wat voor soort producten jouw immuunsysteem kunnen versterken. Smaakmakers zoals peper, honing en kaneel kun je daarom goed toevoegen aan je voedingspatroon.

Geschreven door

Anouk van der Laan