Vaak kan je helemaal niets doen aan kaalheid of haaruitval. Dit is in de meeste gevallen erfelijk bepaald. Het is wel handig om goed te zorgen voor je haar. Haar valt minder snel uit als het in goede conditie is. Eén van de manieren om haaruitval tegen te gaan is door middel van haar vitamines.

Wat is de oorzaak van haaruitval?

Een veel voorkomende oorzaak van haaruitval is een tekort aan verschillende vitamines en mineralen. Sommige supplementen zijn juist essentieel voor je haar. Als je een tekort hebt dan kan dit een mogelijke oorzaak zijn. Daarom tijd om even wat dieper in te gaan op dit onderwerp. En leggen we uit welke vitamines en mineralen je het beste kan nemen om haaruitval tegen te gaan.

1. Vitamine B

Er zijn in totaal 8 verschillende B-vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11 en B12) en alle 8 van deze vitamines werken tegen haaruitval. De belangrijkste vitamines uit deze groep zijn Biotine, wat ook wel het haarvitamine wordt genoemd. Biotine is een ander woord voor vitamine B8. Ook foliumzuur, een andere benaming voor vitamine B11 is belangrijk om haaruitval tegen te gaan.

Biotine ondersteund de haargroei en voedt het haar van binnenuit. Dit houd je haar gezond en sterk. Biotine kan je vinden in eieren, melk, sojaproducten en noten. Foliumzuur heeft weer een andere werking. Deze vitamine herstelt weefsels en bevordert de bloedcirculatie. Een goed doorbloedde hoofdhuid helpt je om gezondere haren te krijgen. Foliumzuur vind je in volkoren producten. Maar ook in linzen, bruine bonen en fruit.

2. Vitamine C

Celbeschadiging kan ontstaan door vrije radicalen. Een overschot aan vrije radicalen kan ontstaan door invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan roken, verkeerde voeding, alcohol, stress of teveel zonlicht. Door beschadiging krijg je te maken met een verschelde veroudering van je haar. Vitamine C kan je vinden in verschillende soorten groenten en fruit. Vitamine C is een krachtig antioxidant dat celbeschadiging tegen kan gaan. Het zorgt ervoor dat je lichaam collageen kan opbouwen. Waardoor je haar glanzend en gezond wordt. Vitamine C kan je nemen als supplement.

3. Vitamine A (Retinol)

Vitamine A is een antioxidant. Het stimuleert onder andere de productie van talg. Dit olie achtige goedje beschermt je haar tegen uitdroging en houdt de hoofdhuid soepel. Vitamine A vind je in voeding. Met name in verschillende groente. Denk hierbij aan wortel, pompoen, zoete aardappel, kool en spinazie. Ook dierlijke producten kunnen retinol bevatten. Denk bijvoorbeeld aan eieren en melk.

4. Selenium

Selenium is een mineraal. Selenium helpt je haar tegen haaruitval, omdat het je lichaam ondersteunt bij het verwerken van eiwitten. En ons haar bestaat voor een groot deel uit eiwitten. Als je een tekort hebt aan selenium, dan kan dit ook de oorzaak zijn van broos haar en haar uitval. Selenium kan je vinden in vis, schelpdieren, maar ook in noten.

5. Zink

Zink kan een rol spelen bij het voorkomen van haaruitval. Het helpt bij de opbouw van eiwitten in je lichaam. Zink kan je vinden in vlees, oesters, zonnebloempitten en peulvruchten.

6. IJzer

Door ijzer kunnen de cellen in je lichaam voorzien worden van een goede zuurstoftoevoer. Bloedarmoede kan een gevolg zijn van een tekort aan ijzer. Dit heeft gevolgen voor meerdere funcites in je lichaam. De kwaliteit van je haren is er één van. Bij een tekort aan ijzer krijgt je haar niet genoeg zuurstof en onvoldoende voedingsstoffen binnen. Hierdoor zal het haar in kwaliteit gaan afnemen. Ijzer kan je vinden in groene bladgroenten, denk aan spinazie, boerenkool. Maar ook in vlees, bonen, zeewier.

Kun je haaruitval voorkomen door haar verbeterende vitamines?

Een gevarieerd voedingspatroon, eventueel aangevuld met supplementen, houdt je haar gezond en gaat haaruitval tegen. Merk je duidelijk dat je haar dunner begint te worden? En kan je wel een steuntje in de rug gebruiken? Ga dan aan de slag met haar verbeterende vitamines. Er zijn voldoende multivitamines beschikbaar die speciaal ontwikkelt zijn voor je haar.

Laatste update: 11-08-2022

Medicijngebruik en haaruitval?

Niet zelden ismedicijngebruik een reden van haaruitval bij mensen. Andere steekwoorden zijn voedingssupplementen, selenium eczeem hairlust en koper naast Medisch Spectrum Twente.

Voedingssupplementen haar uitval en vitamine b2 voor hairgrowth en haartransplantatie.

Haaruitval kan ook door medicijngebruik komen.

Haartransplantaties en vitamine d-tekort

Men schrijft online dat ook vitamine d-tekort en ook een reden kan zijn. Haartransplantaties zijn wel een middel om de symptomen te bestrijden.

Welke vitamines?

  • Vitamine D
  • Vitamine B

Wie meer wil weten over dit onderwerp kan kijken bij een apotheek online of via onze webshop. Je leest er alles over buikvet, de huid, zink, selenium, retinol tablets en meer. Alles voor mooiere haargroei .


Het beste wat je kunt doen om haaruitval te voorkomen is zo gezond mogelijk eten en de juiste supplementen nemen om een haartransplantatie te voorkomen.

Tot slot wijzen we je nog op vitamine b11 en andere belangrijke haarvitamines voor vitaminetekorten en provitamine.

1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk

Toegevoegd aan bestelling

X