Winterdagen lijken vaak een stuk somberder. De buitenlucht is vaak grijs en de zon schijnt minder vaak. Hierdoor neemt ons lichaam ook minder vitamine D op, omdat we minder lang aan zonlicht blootgesteld worden. In de winter is het aan te raden om een dosis van 10 microgram vitamine D(3) supplementen per dag te nemen.
Of een winterdip daadwerkelijk veroorzaakt kan worden door een vitamine D tekort, dat is niet helemaal duidelijk. Wel kun je het krijgen van een tekort voorkomen, door 10 microgram vitamine D per dag te suppleren. Dan weet je in elk geval zeker dat je winterdip daar niet aan zal liggen!
Eet in ieder geval gezond en ga regelmatig naar buiten!
Waar is vitamine D goed voor?
Vitamine D speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van ons immuunsysteem, spieren, botten en tanden. Deze vitamine, ook bekend als de zonnevitamine, wordt door ons lichaam aangemaakt als onze huid aan zonlicht wordt blootgesteld, waarbij de variant die uit zonlicht voortkomt, vitamine D3, het meest effectief is.
Waarom vitamine D als je ouder wordt?
Naarmate je ouder wordt, neemt het vermogen van het lichaam om zelf vitamine D te produceren af. Dit geldt ook voor mensen met een donkere huid, mensen die gesluierd zijn, of zij die in nachtdiensten werken, aangezien zij een verhoogde behoefte aan vitamine D hebben.
Vitamine D tijdens de winter
In Nederland is het door het klimaat en de zonnekracht voor bijna iedereen belangrijk om extra vitamine D3 in te nemen. Van mei tot en met september is het zonlicht sterk genoeg om voldoende vitamine D te produceren, mits men dagelijks tussen 11:00 en 15:00 uur minimaal een half uur buiten is.
Echter, van oktober tot april is de zonnestraling onvoldoende, waardoor aanvullende vitamine D via voedingssupplementen nodig kan zijn.