Puistjes op je kin ontstaan wanneer de poriën verstopt raken door overtollige olie en dode huidcellen. Deze pluggen, die vaak op de kin te vinden zijn, ontstaan uit klodders huid en olie die voorkomen dat dode huidcellen afschilferen.
Soms komen bacteriën die van nature op je huid leven achter deze verstoppingen terecht. Als de bacteriën in je porie groeien, veroorzaken ze de roodheid en ontsteking die typisch zijn voor puistjes. Afhankelijk van de hoeveelheid ontsteking en bacteriën kan je puistje een whitehead ontwikkelen of cystevormig worden.
Wat is acne?
Acne is een huidprobleem dat verschillende soorten bultjes op het huidoppervlak kan veroorzaken. Deze bultjes kunnen overal op het lichaam ontstaan, maar komen het meest voor op het:
- gezicht
- hals
- rug
- schouders
Acne wordt vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam, dus het komt het meest voor bij adolescenten en tieners in de puberteit.
Acne verdwijnt langzaam zonder behandeling, maar soms verschijnt er juist meer als het begint weg te gaan. Ernstige gevallen van acne zijn meestal niet lichamelijk schadelijk, maar ze worden in verband gebracht me een hoger risico op angst, depressie en een laag zelfbeeld.
Lees ook: Beste middel tegen acne
Wat zegt de plek van mijn puistjes?
Als je wel eens van face mapping hebt gehoord, dan weet je misschien dat puistjes op bepaalde delen van je gezicht verschillende oorzaken kunnen hebben. Onderzoek suggereert dat acne op je kin en kaaklijn vaak te maken heeft met hormonen, vooral bij vrouwen.
Hormonen
Hormonen genaamd androgenen stimuleren de productie van talg, de olie die verantwoordelijk is voor het verstoppen van poriën. Acne komt vaak voor bij tieners omdat de hormoonproductie in deze periode toeneemt. Maar de hormoonspiegels schommelen gedurende de volwassenheid ook, vooral bij vrouwen.
Puistjes op je kin wijzen meestal op hormoonschommelingen, maar dit hoeft niet altijd de oorzaak te zijn.
Leestip: Wat te doen tegen hormonale acne?
Wat betekent veel puistjes op je kin?
Puistjes op je gezicht kunnen diverse oorzaken hebben, of een combinatie zijn van verschillende factoren. Acne op de kin of kaaklijn kan variëren met je maandelijkse menstruatie. Puistjes op de kin en kaak worden meestal geassocieerd met hormoonschommelingen, maar dit hoeft niet per se de oorzaak te zijn.
Het kan ook liggen aan je dieet, slaap, stress of verkeerde verzorgingsproducten. Ook kan het een combinatie zijn van deze oorzaken. Lastig te achterhalen dus!
Sommige vrouwen produceren meer androgenen dan andere. Een verhoogde androgeenproductie kan het gevolg zijn van een aandoening zoals het polycysteus ovarium syndroom (PCOS).
Lees ook: Ineens veel puistjes op je gezicht: wat nu?
Wanneer is het geen acne?
Soms is wat op acne lijkt eigenlijk iets anders. Als je veel kleine puistjes op je kin en gezicht hebt, kan het rosacea zijn. Rosacea komt veel voor en veroorzaakt roodheid en zichtbare bloedvaatjes. Mensen krijgen vaak uitbraken van met pus gevulde bultjes die op puistjes lijken.
Een andere oorzaak van kinpuistjes zijn ingegroeide haren. Hoewel ze vaker voorkomen bij mannen die zich scheren, kunnen ingegroeide haren iedereen overkomen. Een ingegroeide haar ontstaat wanneer een haarlok teruggroeit in je huid en roodheid en ontsteking veroorzaakt. Een ingegroeide haar kan een puistachtige puist ontwikkelen en gevoelig of jeukerig worden.
Leestip: Rode vlekken op de huid
Behandelingen voor puistjes op je kin
Er zijn veel acnebehandelingen waaruit je kunt kiezen. Niet alle behandelingen werken voor iedereen, maar de meeste puistjes kunnen met een beetje werk verdwijnen. Milde gevallen van kleine puistjes of pustels kunnen meestal worden behandeld met vrij verkrijgbare acne crèmes.
Producten met benzoylperoxide of salicylzuur helpen puistjes meestal binnen een paar dagen of weken opdrogen.
Lees ook: Huiduitslag door stress? 5 tips tegen eczeem & jeuk bultjes
Hoe krijg je puisten op kin weg?
Reinig je huid met een facial cleanser
Begin met het wassen van je gezicht of in ieder geval je kaaklijn met een zachte reiniger. Kies altijd voor een milde face wash die je gezicht niet te veel uitdroogt. Reinig in ieder geval iedere avond je gezicht, in de ochtend alleen wanneer je een vette huid hebt.
IJs voor verkoeling
Om roodheid te verminderen of pijn te behandelen, breng je ijs gewikkeld in een schone doek aan rond het getroffen gebied gedurende niet meer dan vijf minuten per keer en gebruik daarbij heel weinig druk. Dit kan vooral helpen bij dieperliggende, cystische acne.
Lees ook: 6 mogelijke biotine nadelen
Gebruik de juiste skincare tegen acne
Er zijn talloze producten op de markt die pretenderen je acne te verminderen. Ga goed op onderzoek uit welke producten bij jouw huid passen en welke geschikt zijn voor jouw acne. Ingrediënten en producten die werkzaam kunnen zijn zijn bijvoorbeeld:
- Salicylzuur
- AHA & BHA
- Retinoïden
- Glycolzuur
- Melkzuur
Wat is exfoliëren?
Exfoliëren is een proces waarbij de bovenste laag van de huid, ook wel de opperhuid genoemd, wordt verwijderd of met een moeilijk woord: geëxfolieerd. Dit proces kan zowel natuurlijk plaatsvinden als kunstmatig worden gestimuleerd met behulp van exfoliërende producten.
Het doel van exfoliëren is het verwijderen van dode huidcellen, waardoor je huid gladder, zachter en helderder wordt. Dit kan helpen bij het verminderen van oneffenheden, zoals droge huid, mee-eters en fijne lijntjes, en het verbeteren van de textuur en uitstraling van de huid. En dat is wat we willen, toch?
Lees ook: Collageen aanmaak stimuleren, hoe doe je dat?
Hoe kun je exfoliëren?
Exfoliëren kan worden uitgevoerd met behulp van fysieke methoden, zoals scrubs met korrels of borstels, of met behulp van chemische exfolianten, zoals alphahydroxyacids (AHA’s) of betahydroxyacids (BHA’s).
Waarom moet je opletten met exfoliëren?
Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met exfoliëren, omdat overmatig of onjuist gebruik ervan schadelijk kan zijn voor de huid. Hier zijn enkele redenen waarom je moet oppassen met exfoliëren:
- Huidirritatie
- Overgevoeligheid
- Uitdroging
- Verergering van huidproblemen
- Zonbeschadiging (gebruik altijd een SPF)
Zorg dat je het langzaam opbouwt: begin bijvoorbeeld met 2 tot 3 keer exfoliëren in de avond en kijk hoe je huid reageert. Gebruik het nooit vaker dan één keer per dag.
Het exfoliëren van je huid kan helpen om deze gladder, strakker en stralender te maken. Maar doe het niet te vaak!
Leestip: Wat is astaxanthine? Werking & bijwerkingen
Hydrateer je huid
Hoewel veel mensen denken dat een huid met acne altijd een vette huid is en geen hydratatie nodig heeft, is dit natuurlijk grote onzin. Het hydrateren van de huid is belangrijk, zelfs als je acne hebt. En dit is waarom:
- Behoud van vochtbalans. Acnebehandelingen, zoals benzoylperoxide of salicylzuur, kunnen de huid uitdrogen en irriteren. Het gebruik van een hydraterende crème helpt de vochtbalans van de huid te herstellen en voorkomt dat de huid uitdroogt.
- Voorkomen van overmatige talgproductie. Een uitgedroogde huid kan je huid juist aanzetten tot overmatige talgproductie als reactie op uitdroging. Dit kan de symptomen van acne verergeren door de poriën te verstoppen en de vorming van mee-eters en puistjes aan te wakkeren.
- Bescherming tegen irritatie. Acnebehandelingen kunnen de huid gevoeliger maken voor irritatie en ontsteking. Een goed gehydrateerde huid heeft een sterkere barrièrefunctie en is beter bestand tegen irritatie van externe factoren, zoals vervuiling van buitenaf.
- Verzachten van ontstekingen. Hydratatie kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en roodheid die gepaard gaan met acne. Het kan de huid kalmeren en verzachten, waardoor de symptomen van acne minder opvallen.
Het is echter altijd belangrijk om de juiste soort hydraterende producten te kiezen als je acne hebt (en ook met andere huidproblemen!). Kies bij voorkeur producten op waterbasis of niet-comedogene (niet-porie-verstoppende) formules die de poriën niet verstoppen.
Bekijk ook: gezichtsverzorging
Zit er niet aan
Hoe verleidelijk het ook is, ga niet zelf aan de slag met je puistjes uitknijpen. Eigenlijk geldt altijd: hoe minder je je gezicht aanraakt, hoe sneller je huid zal genezen.
Hoe stop je met pulken?
Het is ontzettend lastig om te stoppen met het uitknijpen van puistjes en pulken aan je eigen huid. Deze tips helpen je een handje op weg:
- Bewustwording. Ben je bewust van je gedrag. Let op wanneer je met je handen over je gezicht gaat, bijvoorbeeld tijdens stressvolle situaties of uit verveling.
- Vervang je gewoonte. Zit je veel aan je gezicht als je gestresst bent? Kies dan een vervanger, zoals een stressbal.
- Notities. Plak post-its op je scherm, spiegels en andere plekken waar je snel aan je gezicht gaat zitten.
- Beloon jezelf. Stel een beloning in voor jezelf wanneer je niet aan je gezicht zit.
- Houd je handen schoon. Als je dan toch aan je gezicht zit, kun je maar beter schone handen hebben!
- Stressmanagement. In stressvolle situaties gaan mensen vaak pulken, zorg daarom dat je je stress verlicht.
- Vermijd onnodig in de spiegel kijken. Tja, wat is onnodig in de spiegel kijken? Toch kan het ervoor zorgen dat je aan je gezicht gaat zitten, met name met fel licht. Probeer deze spiegels te vermijden wanneer het niet nodig is.
Ga niet zelf aan je puistjes zitten en knijp ze niet uit. Zo voorkom je meer puistjes en littekens.
Lees ook: Clownseczeem: oorzaak, behandeling & tips
Medische behandeling
Meer hardnekkige gevallen van acne vereisen hulp van een dermatoloog. Afhankelijk van het type en de ernst van je acne kan je dermatoloog een of meer van de volgende behandelingsopties aanraden:
- Topische behandelingen. Topische gels, crèmes en zalven helpen om bacteriën op je huid te doden, olie te verminderen en poriën te ontstoppen. Behandelingen op recept kunnen retinoïden, benzoylperoxide of antibiotica bevatten.
- Antibiotica. Je dermatoloog kan een kuur orale antibiotica voorschrijven om de bacteriën op je huid te helpen verminderen.
- Anticonceptie. Je arts kan hormonale anticonceptiepillen voorschrijven om acne-veroorzakende hormonen te reguleren.
- Isotretinoïne (Accutane). Je kunt deze medicatie krijgen voor ernstige acne die niet heeft gereageerd op andere behandelingen.
- Lasertherapie. Laser- en lichttherapieën kunnen helpen het aantal acne-veroorzakende bacteriën op je huid te verminderen.
- Chemische peeling. Een chemische peeling bij je dermatoloog of huidtherapeut kan puistjes en mee-eters verminderen.
- Extractie. Een grote acnecyste of -knobbel kan worden leeggezogen en operatief verwijderd door je dermatoloog.
Lees ook: Orthomoleculair therapeut: wat is dat?
Acne succesvol behandelen betekent ook weten wat je moet vermijden. Er zijn veel praktijken die goed aanvoelen, maar je acne juist kunnen verergeren. Hier zijn een paar tips:
- Was je gezicht maar twee keer per dag. Te vaak reinigen kan acne irriteren.
- Vermijd agressieve reinigingsmiddelen en scrubs. Te veel scrubben kan acne verergeren.
- Laat je puistjes nooit poppen. Dit kan meer ontstekingen veroorzaken en tot littekens leiden.
- Droog je huid niet uit. Olie kan een probleem zijn, maar droogte ook. Vermijd adstringerende middelen op alcoholbasis en vergeet niet te hydrateren.
- Slaap nooit met je make-up op. Was je gezicht altijd voordat je gaat slapen.
- Probeer niet elke week een nieuwe behandeling. Geef acnemiddelen of nieuwe huidverzorgingsroutines een paar weken de tijd om te werken.
Leestip: Wat is microneedling? Nadelen én voordelen uitgelegd
Rosacea en ingegroeide haren kunnen ook baat hebben bij deze huidverzorgingstips. De behandeling van couperose richt zich voornamelijk op het verminderen van roodheid door middel van topische behandelingen en vereist soms medicatie. Ga naar je huisarts om de juiste routine voor jou te bespreken.
Puistjes op de kin voorkomen
Je kunt het risico op puistjes verkleinen door wat basis preventieve verzorging uit te voeren.
- Face wash. Was je gezicht twee keer per dag, vooral na het zweten.
- Haren uit je gezicht. Was je haar regelmatig of houd het uit de buurt van je kaaklijn.
- Niet-comedogene producten. Gebruik huidverzorgingsproducten die je poriën niet verstoppen.
- Verlicht je stress. Vermijd stress, dat kan je hormonen in de war sturen.
- Gezond dieet. Eet gevarieerd, gezond en zo puur mogelijk. Probeer eens een tijdje lactose en suiker zoveel mogelijk te vermijden. .
- Gebruik een SPF. Draag dagelijks een olievrije zonnebrandcrème.
- Schone kussensloop. Maak je lakens en kussenslopen vaak schoon.
- Raak je huid niet aan. Houd je handen uit de buurt van je kin en kaaklijn.
- Eventueel zacht ontharen. Gebruik zachte ontharingstechnieken.
- Eet gezond. Sommige mensen ervaren meer puistjes bij het consumeren van zuivel en/of suikers. Probeer deze eens te vermijden en kijk of je verschil ziet.
Lees ook: Rimpels voorhoofd verwijderen zonder Botox, kan dat?
Samenvatting
Kinpuistjes komen vaak voor op volwassen leeftijd, vooral bij vrouwen.
Hormonen zijn meestal verantwoordelijk voor het stimuleren van de productie van extra olie op de kin, waardoor huidcellen of vuil en bacteriën vast komen te zitten, waardoor puistjes ontstaan. Iemand kan het ontstaan van puistjes vaak voorkomen door goede huidhygiëne en zelfzorg.
Als er puistjes ontstaan, beginnen behandelingen meestal met topische crèmes en zalven. In ernstige gevallen kan echter een agressievere behandeling door een dermatoloog nodig zijn.
Verder lezen: Waar zit collageen in voeding?
Puistjes op kin
Over dit artikel
Dit artikel over puistjes op kin volwassen is voor het eerst gepubliceerd op 1 mei 2024. Puistjes kin? We leggen je uit wat je ertegen kunt doen.
Bronnen
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5015761/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3935648/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rosacea/symptoms-causes/syc-20353815
- https://www.aad.org/public/diseases/acne-and-rosacea/adult-acne
Je las een bericht in de categorie:
- Puistjes op kin oorzaak