Beste middel tegen acne

vrouw met acne middel

Bestaat het beste middel tegen puistjes wel?

Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen acne of een middeltje dat het predicaat beste middel tegen acne, puistjes of littekens draagt. Maar, maak je geen zorgen, er zijn wel degelijk effectieve middelen beschikbaar die kunnen helpen bij het bestrijden van acne.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het vinden van de juiste behandeling een persoonlijk proces is en dat het beste middel kan variëren per individu. Wat voor de ene persoon het beste werkt, kan voor een ander helemaal niet effectief zijn.

Hoe start je jouw acne behandeling?

Voor een goede behandeling is het essentieel om verschillende producten uit te proberen en te experimenteren om te ontdekken welke producten de beste acne behandeling voor jouw huidtype en de ernst van je acne.

Het kan soms even duren voordat je het juiste product of de juiste combinatie van middelen hebt gevonden. Daarom is het ook van belang om geduldig te zijn tijdens dit proces, al is dat lastig.

Je moet je huid de tijd te geven om te reageren op de middelen, om zo het beste middel te vinden. In dit artikel helpen we je op weg.

vrouw zonder acne

Wat is acne?

Acne is ook bekend als jeugdpuistjes en kan zich voordoen in het gezicht, op de rug, de borst of de schouders. Dit komt doordat onze huid kliertjes bevat die talg produceren, een vettige stof die onze huid beschermt. Wanneer deze kliertjes verstopt of ontstoken raken, kunnen er puistjes ontstaan.

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem dat de meeste mensen op een bepaald moment in hun leven ervaren. Acne wordt meestal geassocieerd met de puberteit.

Maar helaas kunnen volwassenen ook last hebben van acne en kan het langdurig aanhouden. Dit kan leiden tot verschillende gevolgen voor de huid, maar ook voor de mentale gezondheid.

Lees verder over: Wat is acne?

Wat zijn de gevolgen van acne?

Een van de meest voor de hand liggende gevolgen van langdurige acne zijn littekens en pigmentatie. Wanneer acne niet goed wordt behandeld of lang aanhoudt, kan dit leiden tot blijvende littekens op de huid.

Dit kan een negatieve invloed hebben op het zelfvertrouwen en kan leiden tot gevoelens van schaamte en angst om gezien te worden.

Daarnaast kan langdurige acne ook leiden tot ontstekingen op de huid. Dit kan pijnlijk zijn en kan ervoor zorgen dat de huid gevoelig en geïrriteerd aanvoelt. Dit kan ook leiden tot meer roodheid en zwelling van de huid, waardoor het er nog meer ontstoken en onrustig uitziet.

Gevolgen van langdurige acne zijn littekens en pigmentatie.

Naast de fysieke gevolgen kan langdurige acne ook leiden tot psychologische gevolgen. Mensen met acne kunnen zich onzeker voelen over hun uiterlijk en zich ongemakkelijk voelen in bepaalde situaties.

Het is daarom superbelangrijk om acne serieus te nemen en op tijd met het juiste middel te behandelen. Als acne langdurig aanhoudt of ernstig is, is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen voor professionele behandeling en advies.

Gelukkig zijn er een tal van effectieve manieren om acne tegen te gaan en een gezonde, stralende huid te krijgen.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van acne?

Een van de belangrijkste oorzaken van acne is overmatige talgproductie. Talg is een olieachtige stof die wordt geproduceerd door de talgklieren in de huid.

Het dient om de huid te beschermen en te hydrateren, maar overmatige productie kan leiden tot verstopping van de haarzakjes en uiteindelijk tot acne.

Lees meer over: Welke vitaminen tegen puistjes?

Hoe ontstaat overmatige talgproductie?

De overmatige talgproductie wordt veroorzaakt door veranderingen in de hormonen die de talgklieren reguleren, zoals testosteron.

De verstopping van haarzakjes kan ook worden veroorzaakt door de ophoping van dode huidcellen. Deze cellen blijven aan de huid plakken en blokkeren de poriën, waardoor de talg zich ophoopt en de haarzakjes ontsteken. Dit kan leiden tot rode, gezwollen bultjes die soms pijnlijk zijn.

Hoe ontstaan ontstekingen?

Een andere factor die bijdraagt aan de ontwikkeling van acne is ontsteking. Wanneer de haarzakjes ontstoken raken, worden de omliggende weefsels rood en gezwollen. Dit kan leiden tot pijn en ongemak, en kan ook het risico op het ontwikkelen van littekens vergroten.

Naast hormonale veranderingen, dode huidcellen en ontsteking, kunnen ook andere factoren bijdragen aan de ontwikkeling van acne. Dit kunnen bijvoorbeeld bacteriën zijn die zich op de huid bevinden, of bepaalde medicijnen die hormonale veranderingen veroorzaken. Stress en een slechte voeding kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van acne.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de oorzaken van acne verschillen van persoon tot persoon en dat er geen eenduidige oplossing is voor het behandelen van acne.

beste middelen tegen acne

Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen, zoals die tijdens de puberteit of menstruatiecyclus, kunnen bijvoorbeeld de productie van talg, de olieachtige substantie die de huid beschermt, verhogen. Ook stress, slechte voeding en genetica kunnen een rol spelen.

En, zoals eerder aangegeven zijn er gelukkig een tal van effectieve manieren om acne tegen te gaan en een gezonde, stralende huid te krijgen.

Wat kun je doen aan acne?

Het belangrijkste wat je kunt doen is de huid regelmatig reinigen en overtollige olie en vuil te verwijderen. Gebruik een milde reiniger die speciaal is ontworpen voor de vette of acne-gevoelige huid.

Vermijd absoluut het gebruik van agressieve scrubproducten, omdat deze de huid kunnen beschadigen en het probleem juist kunnen verergeren.

Gebruik een merk met pure glycerine en aloë vera om je huid te hydrateren.

Kies voor die combinatie omdat aloë en glycerine een verzachtend team van humectanten zijn, wat betekent dat ze water naar je huid aantrekken – en de huid perfect gehydrateerd doen aanvoelen.

Zorg ervoor dat je huid vochtig is als je het aanbrengt. Vervolg je routine dan met een druppel olie om het vocht in te sluiten.

Wat zijn de 5 beste middelen tegen acne?

Op basis van beschikbare onderzoeken en reviews van gebruikers met acne problemen, hebben we hieronder een Top 5 samengesteld met middelen waar je baat bij zou kunnen hebben.

Top 5 middelen tegen acneWaarom goed middel bij acne?
1. AstaxanthanineVerminderd ontstekingsreactie
2. DIM supplementVerminderd de talgproductie
3. Exfoliant met AHA of BHAHelpt verstopte poriën voorkomen
4. Rode frambozenolieVoorkomt onstekingen in de huid
5. BenzoylperoxideDoodt bacteriën die acne veroorzaken
Onderzoek & rating: Dave Leusink

1. Astaxanthine

Astaxanthine is een krachtig antioxidant dat kan helpen bij het bestrijden van acne. Dit supplement helpt de ontstekingsreactie van de huid te verminderen en de aanmaak van talg te reguleren, wat twee belangrijke factoren zijn die bijdragen aan acne.

Daarnaast beschermt astaxanthine de huid tegen de schadelijke effecten van uv-straling, wat kan bijdragen aan het verminderen van acne-littekens en het voorkomen van nieuwe uitbraken.

Lees ook: Astaxanthine onzin óf juist heel goed?

astaxanthine tegen ance

Door deze eigenschappen kan astaxanthine helpen bij het verbeteren van de algehele gezondheid en uitstraling van de huid, waardoor het een waardevol ingrediënt is voor degenen die worstelen met acne.

2. DIM supplement

DIM (diindolylmethaan) in het DIM supplement is een stof die voorkomt in groenten zoals broccoli en spruitjes. Gelukkig bestaat er een stand-by supplement voor de huid, waardoor de groene groenten niet in overmaat geconsumeerd hoeven te worden.

DIM heeft de reputatie om te helpen bij het verminderen van acne bij volwassen vrouwen, met name bij kin acne die wordt veroorzaakt door hormonale onbalans.

DIM werkt door het verminderen van de niveaus van het mannelijke hormoon testosteron in het lichaam en het bevorderen van de omzetting van testosteron in minder actieve vormen. Dit kan helpen om de overmatige talgproductie te verminderen die vaak wordt geassocieerd met acne.

DIM verminderd mogelijk acne bij volwassen vrouwen.

Bovendien kan een DIM supplement helpen om ontstekingen te verminderen en de algehele gezondheid van de huid te verbeteren.

Het is echter belangrijk om op te merken dat niet alle gevallen van acne worden veroorzaakt door hormonale onbalans en dat DIM mogelijk niet effectief is bij alle mensen met acne.

Belangrijk om ook te weten is dat het nemen van DIM supplementen bepaalde bijwerkingen kan veroorzaken, zoals misselijkheid, hoofdpijn en maagklachten. Het is dus altijd raadzaam om met een arts te overleggen voordat je het beste DIM supplement probeert.

vrouw broccoli met dim

3. Exfoliant met AHA of BHA

Een geweldige huidverzorgingstip is en blijft de exfoliant. Dit is een chemisch peelingsmiddel zonder korrels, dat effectief dode huidcellen verwijdert zonder de pH-waarde van de huid te beïnvloeden, wat leidt tot een snellere huidvernieuwing.

Exfoliant helpt om verstopte poriën te voorkomen, wat een belangrijke oorzaak is van mee-eters en puistjes. Er zijn verschillende soorten exfolianten op de markt, waarvan BHA en AHA de bekendste zijn.

BHA / beta-hydroxyzuur

BHA, oftewel beta-hydroxyzuur, is meestal te vinden in de vorm van salicylzuur. Het is ontstekingsremmend en antibacterieel, wat vooral gunstig is voor mensen met acne. Houd er wel rekening mee dat het de huid kan uitdrogen, dus het aanbrengen van een crème of olie na gebruik is essentieel.

AHA / alfa-hydroxyzuur

AHA / alfa-hydroxyzuur, wordt vaak gevonden in glycolzuur of melkzuur. Het helpt bij huidvernieuwing en het vasthouden van vocht, wat perfect is voor een droge of gevoelige huid.

Exfolianten zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes, variërend van 1% tot wel 10%. Het is raadzaam om te beginnen met een lage concentratie om huidirritatie te voorkomen.

Je kunt geleidelijk de sterkte verhogen, afhankelijk van de behoeften van jouw huid. Vergeet niet om overdag een crème met SPF te gebruiken, aangezien exfolianten de huid gevoeliger maken voor zonlicht.

4. Rode frambozenzaadolie

Rode frambozenzaadolie is een natuurlijke olie die gewonnen wordt uit de zaden van rode frambozen. Het zit boordevol vitamines, antioxidanten en essentiële vetzuren die de huid voeden en hydrateren.

Daarnaast heeft deze olie ook helende eigenschappen en is het niet-comedogeen, wat betekent dat het je poriën niet verstopt. Hierdoor is het een goede keuze voor mensen met acne-gevoelige huid.

Een van de belangrijkste eigenschappen van frambozenzaadolie is het hoge gehalte aan linolzuur. Dit is een essentieel vetzuur dat niet door ons lichaam geproduceerd kan worden en dat we dus uit onze voeding moeten halen.

Linolzuur is belangrijk voor het behoud van een gezonde huidbarrière en het voorkomen van ontstekingen. Het kan helpen om de talgproductie in evenwicht te brengen en ontstekingsreacties in de huid te verminderen, waardoor acne minder kans krijgt om te ontstaan.

rode frambozen olie acne

5. Benzoylperoxide

Benzoylperoxide is een krachtig middel dat voor veel mensen effectief is bij de behandeling van acne. Het werkt door de bacteriën te doden die acne veroorzaken en het verminderen van de talgproductie.

Gebruik een product met 2,5% of 5% benzoylperoxide en breng dit aan op de aangedane gebieden.

Waarom geen make-up op oliebasis gebruiken?

Het vermijden van make-up op oliebasis is een belangrijk aspect van het voorkomen van acne. Make-up op oliebasis kan de poriën verstoppen en zo bijdragen aan de vorming van mee-eters en puistjes.

De olie in deze make-up kan de talgproductie in de huid ook stimuleren, waardoor het risico op acne wordt vergroot. Bovendien kan make-up op oliebasis moeilijk te verwijderen zijn en kan het tijdens het slapen of sporten in de huid wrijven, waardoor de poriën nog meer verstopt raken.

In plaats daarvan is het beter om te kiezen voor make-up op waterbasis of op basis van siliconen. Deze producten zijn minder comedogeen en irriteren de huid minder.

Make-up op oliebasis kan juist meer acne veroorzaken.

Het is ook belangrijk om de make-up zorgvuldig te verwijderen met een milde reiniger en geen agressieve producten te gebruiken die de huid kunnen irriteren.

Door het vermijden van make-up op oliebasis en het zorgvuldig verwijderen van make-up kan de huid beter ademen en worden verstopte poriën voorkomen, wat bijdraagt aan een gezonde en acne-vrije huid.

Wist je dat collageen ook goed voor je huid is? Lees: Collageen supplement onzin of niet?

Het effect van voeding op acne

Er is bewijs dat er een verband bestaat tussen voeding en acne. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals suikerhoudende dranken en snacks, kunnen de insulineproductie verhogen en daardoor bijdragen aan ontstekingen en de productie van talg in de huid.

Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat zuivelproducten en voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan verwerkte voedingsmiddelen en vetten de symptomen van acne kunnen verergeren.

Aan de andere kant zijn er ook voedingsmiddelen die juist kunnen helpen bij het verminderen van acne, zoals voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan antioxidanten, zoals fruit en groenten, en voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren, zoals vis en noten.

Het is dus belangrijk om te onthouden dat voeding niet de enige oorzaak is van acne, en dat er ook andere factoren zijn die bijdragen aan het ontstaan ​​ervan, zoals genetica en hormonen.

Ook is het aan te raden om een ​​gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen en daarnaast te zorgen voor een goede huidverzorging en levensstijl om acne te verminderen.

vrouw met stress en puistjes

Wat is het effect van stress op acne?

Stress is een bekende trigger voor acne bij veel mensen. Wanneer het lichaam onder stress staat, produceert het meer van het hormoon cortisol, wat kan leiden tot een verhoogde talgproductie en ontstekingen in de huid.

Een verhoogde talgproductie kan leiden tot verstopte poriën en de ontwikkeling van acne.

Stress kan ook de hormonale balans van het lichaam verstoren, wat de ontwikkeling van acne kan beïnvloeden.

Stress kan de productie van hormonen zoals androgenen verhogen, wat de talgproductie kan verhogen en kan leiden tot meer ontstekingen en acne.

Bovendien kan stress ook leiden tot slechte gewoonten, zoals het aanraken van het gezicht of het niet goed reinigen van de huid, wat de kans op acne kan vergroten. H

et verminderen van stress door middel van ontspanningsoefeningen, meditatie, lichaamsbeweging zoals yoga en een gezonde levensstijl en regelmatig slaapschema kan helpen bij het voorkomen van acne veroorzaakt door stress.

acne vrouw retinoiden

Zijn retinoïden een goed middel tegen acne?

Retinoïden zijn afgeleid van vitamine A en staan bekend als krachtige middelen tegen acne. Ze werken door de celdeling en -groei te reguleren, waardoor verstopping van de poriën wordt verminderd en ontstekingen worden verminderd. Dit leidt tot een vermindering van puistjes en mee-eters.

Supplementen met retinoïden zijn beschikbaar in verschillende vormen, waaronder crèmes, gels en pillen. Het kan enkele weken duren voordat de resultaten merkbaar zijn, en het is belangrijk om retinoïden regelmatig en consequent te gebruiken om de beste resultaten te behalen.

Hoewel retinoïden zeer effectief kunnen zijn bij de behandeling van acne, kunnen ze ook bijwerkingen hebben, zoals droogheid en irritatie van de huid.

Vermijdt retinoïden wel tijdens de zwangerschap

Het is daarom belangrijk om ze alleen te gebruiken onder begeleiding van een dermatoloog. Retinoïden worden ook afgeraden tijdens de zwangerschap, omdat ze een risico kunnen vormen voor de ontwikkeling van de foetus.

Wat is jouw beste middeltje tegen acne?

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem dat niet alleen fysieke gevolgen heeft, zoals littekens en ontstekingen, maar ook psychologische gevolgen, zoals angst en depressie.

Acne wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder overmatige talgproductie, ontsteking en verstopping van haarzakjes. Andere factoren, zoals hormonale veranderingen, bacteriën, stress en slechte voeding, kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van acne.

Conclusie: verzorg de huid, leef gezond & vermijdt stress

Het is en blijft belangrijk om acne serieus te nemen en op tijd te behandelen en proefondervindelijk het beste middeltje tegen acne te vinden zoals pure glycerine, DIM supplementen, rode frambozenzaadolie of retinoïden.

Verzorg de huid goed en op de juiste manier en leef gezond en vermijdt stress! Neem een kijkje op onze website voor onder andere het DIM supplement voor de huid of astaxanthine.

Bronnen https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8226785/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32941710/ https://www.dermatologytimes.com/view/specific-dietary-supplements-linked-to-acne https://link.springer.com/article/10.1007/s13555-021-00664-z

Wat is het beste middel tegen acne?

Helaas, het “beste middel” tegen acne bestaat niet. De oorzaak van acne kan namelijk enorm variëren. Bovendien spelen vaak verschillende factoren een rol in het ontstaan van acne. Een algemene oplossing of middel is er dus niet.

Wel kun je een aantal dingen ondernemen waardoor acne hopelijk vermindert. 

Wat is acne precies?

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die in de essentie wordt veroorzaakt door verstopte poriën in de huid. Haarzakjes raken daardoor verstopt met talg en dode huidcellen, wat kan leiden tot puistjes, mee-eters en soms diepe ontstekingen in de huid.

Wat zijn veroorzakers van acne?

In theorie wordt acne dus veroorzaakt door te veel talgproductie in de huid, wat de poriën kan verstoppen. Talg is eigenlijk een vetachtige substantie die je huid beschermt tegen uitdroging. Talg bedoelt het misschien dus goed, maar we worden meestal niet blij van acne.

Naast talg kunnen ook bacteriën en ontstekingen zorgen voor acne. Hormonale veranderingen, genetische huidaandoeningen en bepaalde cosmetica of medicijnen kunnen bovendien ook bijdragen aan het ontwikkelen van acne.

Wat zijn de gevolgen van acne? 

Door ontstekingen op de huid en/of onjuiste behandelingen van acne kunnen er littekens ontstaan op de huid. Ook kan er pigmentatie optreden: dat betekent dat de kleur van je huid op bepaalde plekken kan veranderen.

Niet alleen heeft acne fysieke gevolgen, ook kan het emotionele schade met zich meebrengen. Heb je last van acne? Dan is de kans groot dat je onzekerheid en stress ervaart, en dat kan sommige dagen best lastig voelen. 

Wat kun je doen tegen acne? 

Er zijn verschillende opties voor het behandelen van acne. De oorzaak van acne kan echter verschillen per persoon, maar over het algemeen helpen deze tips bij het behandelen van acne: 

  • Reinig je huid elke dag met een milde reiniger. Het is belangrijk je huid schoon te houden zonder het te veel te irriteren. Kies dus een milde reiniger, het liefst zonder parfum en alcohol.
  • Hydrateer je huid. Al lijkt je huid met acne heel vettig, het heeft nog steeds hydratatie nodig. Vermijd echter producten die je poriën verstoppen.

  • Knijp je puistjes niet uit. Hoe verleidelijk het ook is, knijp je puistjes niet uit en probeer zo min mogelijk je acne aan te raken. Hoe meer bacteriën, hoe slechter voor de acne. Als je je puistjes uitknijpt irriteer je niet alleen de huid, maar verspreid je ook de bacteriën en heb je een grotere kans op littekens en pigmentatie. Dat willen we natuurlijk juist niet!

  • Eet gezond en drink voldoende water. Een uitgebalanceerd eetpatroon draagt bij aan een gezonde huid. Zorg dat je gezond eet en drink voldoende water. Probeer voeding met een hoge glycemische index te vermijden, zoals toegevoegde suikers. Ook lactose kan bij sommigen een nadelig effect hebben op acne. Goed om eens uit te proberen!

  • Heb geduld. Helaas is acne niet binnen één dag opgelost. Je huid heeft tijd nodig om te herstellen, wees dus geduldig en extra lief voor je huid.

  • Raadpleeg eventueel een dermatoloog. Kom je er zelf niet uit? Je kunt altijd een dermatoloog raadplegen. 

Welke vitamines dragen bij aan een gezonde huid?

Een aantal vitamines en mineralen dragen ook bij aan het behoud van een gezonde huid, daarom is een uitgebalanceerd dieet extra belangrijk. 

  • Vitamine B8 (biotine) helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit*
  • Jodium is belangrijk voor de huid*
  • Koper ondersteunt een normale pigmentatie van de huid*
  • Vitamine B3 (niacine) ondersteunt het herstellend vermogen van de huid*
  • Vitamine B2 (riboflavine) helpt bij het gezond houden van de huid*
  • Vitamine A voedt de huid (van binnenuit)*
  • Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen wat van belang is voor de huid*
  • Zink, voor inwendige huidverzorging*

*Goedgekeurde gezondheidsclaims. 

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.
DIM supplement bestsellers