Keuzehulp

Aanbieding

DIM supplement

Wat is DIM?

Diindolylmethaan oftewel DIM is een verbinding die ontstaat als je kruisbloemige groenten verteert, zoals broccoli of spruitjes. Onderzoekers denken dat DIM het oestrogeenniveau in je lichaam positief beïnvloedt.

Om die reden heeft het DIM supplement aan populariteit gewonnen als mogelijke behandeling voor een verscheidenheid aan hormoon gerelateerde aandoeningen, zoals acne, symptomen van de menopauze, prostaatproblemen tot aan bepaalde vormen van kanker.

DIM

Werking DIM supplements

Als je kruisbloemige groenten eet, breekt je maagzuur een verbinding genaamd indool-3-carbinol af om een nieuwe verbinding genaamd diindolylmethaan te produceren. Interessante studies brengen een hoge inname van kruisbloemige groenten en DIM supplements in verband met een verminderd risico op bepaalde kankers, waaronder borst- en prostaatkanker.

dim supplement

Hoewel het onderzoek naar DIM nog vrij beperkt is, wordt ook gedacht dat het helpt het oestrogeengehalte in je lichaam in evenwicht te brengen. In het bijzonder kan DIM de productie stimuleren van een wat krachtige, maar wel meer gunstige vorm van oestrogeen, bekend als ‘2-hydroxyestrone’.

Kruisbloemige groenten of supplement?

Kruisbloemige groenten zijn de belangrijkste voedselbron van DIM zijn, zou je dagelijks meerdere bloemkolen moeten eten om de volledige voordelen van deze verbinding te verkrijgen. Daarom kiezen de meeste mensen voor een supplement.

Mensen die een specifieke aandoening willen behandelen, bijvoorbeeld acne of prostaatproblemen, kunnen makkelijker een geconcentreerde dosis verkrijgen in de vorm van een DIM supplement.

Voordelen DIM supplementen

DIM supplementen zijn veel onderzocht op hun beschermende werking tegen bepaalde vormen van kanker. Ook worden supplementen ingezet om prostaatvergroting te helpen voorkomen, acne te behandelen, gewichtsverlies te bevorderen, premenstrueel syndroom (PMS) en de symptomen van de menopauze te verminderen.

Hoe wordt het ingezet tegen kanker?

Uit reageerbuis- en dierstudies blijkt dat DIM-supplementen de groei en verspreiding van borstkankercellen kunnen helpen voorkomen. Studies bij mensen zijn echter beperkt. In een jaar durend onderzoek kregen 130 vrouwen met borstkanker op tamoxifen therapie ofwel een placebo ofwel twee keer per dag 150 mg DIM.

kruisbloemige groenten

DIM supplementen resulteerden in een aanzienlijk verbeterde verhouding van twee soorten oestrogeen: 2-hydroxyestrone en 16-hydrozyestrone. En hoewel het onderzoek nog gaande is, kan het verhogen van de verhouding tussen 2-hydrozyestrone en 16-hydrozyesterone het risico op borstkanker verminderen en anti-tumor effecten veroorzaken. Ook is in een studie met muizen is vastgesteld dat DIM baarmoederhalskanker kan helpen voorkom.

Kan het beschermen tegen prostaat problemen?

DIM-supplementen kunnen bescherming bieden tegen prostaatvergroting en prostaatkanker.Het kan zelfs helpen tegen prostaat intra-epitheliale neoplasie (PIN), een aandoening die gekenmerkt wordt door prostaatcelgroei en beschouwd wordt als een voorloper van prostaatkanker. Ook dierstudies suggereren dat DIM prostaatkanker helpt bestrijden. Toch is meer menselijk onderzoek nodig om deze resultaten te bevestigen.

DIM supplement afvallen

Aangezien oestrogeen een zeer belangrijke rol speelt bij het reguleren van vetophoping, kunnen DIM supplementen mogelijk goed helpen bij het afvallen. Studies brengen een onbalans van oestrogeen (zowel te veel als te weinig) in verband met een verhoogd risico op gewichtstoename bij zowel mannen als vrouwen. Ook zouden deze supplementen de vetafbraak stimuleren en de vorming van vetcellen afremmen.

dim afvallen

Top 5 voordelen van diindolylmethaan

DIM supplementen zouden helpen bij andere hormoon gerelateerde aandoeningen. Toch is het belangrijk te onthouden dat meer onderzoek naar de onderstaande (veronderstelde) voordelen gedaan moet worden

 1. DIM kan acne bestrijden
 2. Kan opvliegers verminderen
 3. Kan oestrogeendisbalans bij mannen corrigeren
 4. Kan mogelijk helpen bij het verminderen van prostaatvergroting
 5. Kan mogelijk bescherming bieden tegen bepaalde vormen van kanker

Mogelijke bijwerkingen

Op dit moment zijn er niet veel mogelijke bijwerkingen bekend. Huidig onderzoek bij mensen toont aan dat DIM-supplementen niet giftig zijn of ernstige bijwerkingen zullen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn het donkerder worden van de urine, een toename van de stoelgang, hoofdpijn en winderigheid.

Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Misselijkheid
 • Braken
 • Diarree
 • Huiduitslag

Omdat diindolylmethaan supplementen inwerken op de oestrogeenspiegel, kunnen ze wel gevolgen hebben voor mensen met hormoongevoelige kankers of mensen die hormoontherapieën ondergaan. Deze mensen moeten suppletie met DIM vermijden, tenzij dat onder toezicht van een arts gebeurt.

Hoeveel DIM moet je innemen?

Vanwege beperkt onderzoek zijn de juiste doseringen voor DIM onbekend, maar de meeste supplementen met diindolylmethaan worden gebruikt in doses van 100 tot 150 mg per dag gedurende 1 tot 12 maanden.

Wanneer kun je het beste innemen?

De beste tijd van de dag om een DIM-supplement te nemen is nog steeds niet 100% helemaal duidelijk. De meeste mensen vinden dat DIM in de ochtend met een glas water bij het ontbijt het beste.

Bepaalde vrouwen die last hebben van slapeloosheid als gevolg van oestrogeendominantie, perimenopauze of menopauze merken dat zij door DIM ‘s nachts in te nemen langer in slaap blijven – en zelfs de hele nacht doorslapen.

De sleutel is om uit te testen wat voor jou werkt en je daaraan te houden. Maak het een onderdeel van je dagelijkse ochtend of avond ritueel om te voorkomen dat je hormoonspiegels op hol gaan slaan.

Wat zegt onderzoek?

Uit een onderzoek bij 24 gezonde mensen bleek echter dat DIM-doses tot 200 mg weliswaar goed werden verdragen en geen bijwerkingen veroorzaakten, maar dat één persoon misselijkheid, hoofdpijn en braken kreeg na inname van een dosis van 300 mg, wat suggereert dat hogere doses in verband kunnen worden gebracht met nadelige bijwerkingen.

Andere toepassingen van DIM-supplementen, zoals gewichtsverlies en behandeling van acne, zijn niet bij mensen onderzocht. Daarom kun je het beste met je arts praten om persoonlijke doseringsadviezen te krijgen op basis van je beoogde gezondheidsdoel.

In welke kruisbloemige groenten zit DIM?

 • Rucola
 • Broccoli
 • Spruitjes
 • Kool
 • Bloemkool
 • Boerenkool
 • Radijs
 • DIM in rapen

Kruisbloemige groenten zijn caloriearm en rijk aan foliumzuur, vitamine C, E en K, en vezels. Vezels zijn een belangrijke voedingsstof om op te nemen als afvallen het doel is, want ze helpen je langer vol te zitten.

Kruisbloemige groenten zijn ook goede bronnen van fytonutriënten, dat zijn plantaardige verbindingen die kunnen helpen ontstekingen te verminderen en het risico op het ontstaan van kanker te verkleinen.

Ook aanwezig in kruisbloemige groenten zijn glucosinolaten. Deze chemische stoffen zijn niet alleen verantwoordelijk voor het aroma en de smaak van deze planten, maar er is ook aangetoond dat ze kankerwerende effecten hebben.

hormonen

Studies bij ratten en muizen aangetoond dat indolen en isothiocyanaten, de verbindingen die ontstaan uit afgebroken glucosinolaten, cellen beschermen tegen DNA-schade, kankerverwekkende stoffen inactiveren, en antibacteriële en antivirale effecten hebben.

Enkele studies hebben echter aangetoond dat de bioactieve bestanddelen in kruisbloemige groenten bij sommige mensen gunstige effecten hebben op biomarkers van kankergerelateerde processen.

Broccoli

Zo’n 25 jaar geleden ontdekten onderzoekers van Johns Hopkins dat vier dagen oude broccoli kiemen 20 tot 50 keer zoveel kanker werende bestanddelen bevatten als volgroeide broccoli. Deze bestanddelen werden uiteindelijk bekend als DIM, de afkoring van diindolylmethaan. Sindsdien is duidelijk geworden dat diindolylmethaan ontstekingsremmende en kankerbestrijdende effecten heeft, en kwam DIM ook als supplement op de markt.

Diindolylmethaan ook geschikt voor mannen?

DIM wordt beschouwd als een testosteronblokker omdat het een enzym genaamd aromatase blokkeert dat testosteron omzet in oestrogeen, wat uw testosterongehalte kan ondersteunen. Daarom wordt het supplement ook veel gebruikt door:

 • Mannelijke bodybuilders
 • Mannen die van hun man boobs willen afkomen
 • Mannen die extra gewicht willen verliezen

Kortom, diindolylmethaan is ook heel goed voor mannen.

Filter

5 artikelen gevonden

5 artikelen gevonden

Helpt het bij afvallen?

Dat hangt af van wat je gewichtsverlies tegenhoudt. In sommige gevallen kan DIM je uitstekend helpen gewicht te verliezen omdat het je oestrogeenspiegel gelijkmaakt, waardoor uw stofwisseling ook beter functioneert.

Onderzoek heeft aangetoond dat DIM de lipolyse (vetverbranding) verhoogt, dus DIM zou kunnen helpen als je een paar kilo’tjes afvalt. Uit een onderzoek is gebleken dat kruisbloemige groenten die de verbinding als metaboliet produceren het potentieel hebben om chronisch overgewicht te voorkomen of te behandelen.

Lees meer Lees minder

Helpt het bij menopauzeklachten?

Absoluut! Vrouwen in de perimenopauze of menopauze hebben ontdekt dat DIM veel van de symptomen verlicht die samenhangen met de hormonale onbalans die deze aandoeningen veroorzaakt.

Kan ik DIM nemen als ik zwanger ben?

Nee. Uw hormoonspiegels veranderen voortdurend om uw lichaam en je groeiende baby tijdens de zwangerschap te ondersteunen. Het veranderen van de hormoonspiegels door het nemen van een DIM-supplement is gevaarlijk voor zowel de baby als jijzelf.

DIM voedingssupplement van Vitamines.com

Nu je weet wat een DIM supplement is en hoe het jou, je immuunsysteem en je hormonen kan helpen, kun je ons zorgvuldig uitgekozen uitgekozen suppletie bekijken. Zo is er een uitstekend voedingssupplement wat combineert DIM met vitamine B, foliumzuur en CoQ10 en andere heilzame ingrediënten. De klantenservice van Vitamines.com vertelt je er graag meer over.

Lees meer Lees minder
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk