Foliumzuur zwangerschap: Wat, wanneer & hoeveel?

Is een zwangerschap binnenkort zeer gewenst? Of ben je echt nét zwanger? Dan is het belangrijk dat je foliumzuur gaat slikken. En waarom? Dat leggen we je uit in deze blog!

Hoeveel foliumzuur zwangerschap vrouw op strand

Yes, je gaat gehoor geven aan je kinderwens! Je wilt graag zwanger worden, of misschien heb je net ontdekt dat je zwangerschap is begonnen. Wist je dat het belangrijk is dat je foliumzuur slikt? Eigenlijk al voordat je zwanger bent? Dit verlaagt namelijk een aantal gezondheidsrisico’s van je kindje. Benieuwd welke dit zijn en hoeveel je dan bij moet slikken? En of je ook te veel kunt innemen? Wij leggen je alles uit over vitamine B11!

Wat is foliumzuur / vitamine B11? 

Foliumzuur is eigenlijk een vitamine, daarom noemen we foliumzuur ook wel vitamine B11 (in andere landen wordt het soms aangeduid als vitamine B9). Het behoort tot de B-vitamines en is dus ook een wateroplosbare vitamine. Omdat ons lichaam niet zelf foliumzuur aan kan maken, noemen we dit ook wel een essentiële voedingsstof: we krijgen vitamine B11, ofwel foliumzuur, binnen door gevarieerd te eten. 

Folaat of foliumzuur?

Misschien heb je ook ooit de naam “folaat” voorbij zien komen. Maar wordt er met folaat eigenlijk foliumzuur bedoeld? Nee, er zit namelijk verschil tussen deze twee. Zowel folaat als foliumzuur is vitamine B11, maar toch wijken ze af van elkaar. We leggen het je uit: 

Folaat

Folaat is de natuurlijke vorm van vitamine B11. Je vindt het terug in pure voedingsmiddelen zoals bladgroenten, peulvruchten, citrusvruchten en lever(vlees). Over het algemeen wordt folaat door het lichaam gemakkelijker omgezet in de actieve vorm (5-MTHF), wat direct door de cellen kan worden gebruikt. Maar de biologische beschikbaarheid (hiermee bedoelen we hoe goed het wordt opgenomen) is iets lager dan die van foliumzuur, maar wordt door het lichaam beter gereguleerd.

Foliumzuur

Foliumzuur is de synthetische vorm van vitamine B11. Het wordt toegevoegd aan supplementen en verrijkte producten, zoals sommige granen en brood. Foliumzuur moet eerst door de lever worden omgezet in de actieve vorm (5-MTHF) voordat het bruikbaar is in het lichaam. Dit proces is alleen iets  minder efficiënt.

Lees ook: Hoe kun je gespleten of broze nagels herstellen? 6 tips!

Waar zit foliumzuur in voeding? 

Foliumzuur komt van nature niet voor in voeding, omdat het de synthetische vorm van vitamine B11 is. Toch zijn er een aantal producten die vaak verrijkt wordt met foliumzuur. Denk aan:

Foliumzuur toegevoegd in voeding

  • Ontbijtgranen
  • Brood en andere graanproducten
  • Pasta en rijst
  • Bakkersgist

Folaat, de natuurlijke vorm van vitamine B11, vind je wel terug in voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld:

Voedingsmiddelen met folaat (vitamine B11)

  • Donkere bladgroenten (zoals spinazie, boerenkool en sla)
  • Peulvruchten (bijvoorbeeld linzen, bonen en kikkererwten)
  • Citrusvruchten (denk aan sinaasappels en grapefruit)
  • Asperges
  • Avocado
  • Eieren
  • Levervlees (vooral van kip en rund)
Vrouw wil foliumzuur zwangerschap bij slikken

Waarom foliumzuur als je zwanger worden?

Het wordt aangeraden om foliumzuur bij te slikken als je zwanger bent, en dat heeft voornamelijk te maken met de gezondheid van je kindje. Foliumzuur, wanneer je het slikt voorafgaand en tijdens de eerste weken van de bevruchting, verlaagt namelijk de kans op een open ruggetje bij de foetus.* 

Daarom wordt aangeraden om, wanneer je zwanger wilt worden en tijdens de eerste weken, foliumzuur bij te slikken. Een lage folaatstatus van de moeder is namelijk een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus.* Daarnaast lopen er een aantal onderzoeken dat ook het risico op een gespleten lip/kaak en/of gehemelte (schisis) verlaagd kan worden door voldoende foliumzuur.

Leestip: Hoeveel gram eiwit per dag (afvallen vs. spieropbouw)

Waarom foliumzuur slikken?

In principe hoef je geen foliumzuur te slikken als je niet zwanger bent en ook niet van plan bent om zwanger te worden. Je kunt vitamine B11, ofwel folaat, gewoon uit je voeding halen. Je hebt vitamine B11 namelijk wel nodig voor onder andere groei, een goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.

Foliumzuur zwangerschap

Wil je graag zwanger worden? Of ben je er recentelijk achter gekomen dat je zwanger bent? Dan wordt het aangeraden om foliumzuur bij te slikken. Zoals je hierboven al kon lezen, verlaagt het slikken van foliumzuur de kans op een open ruggetje bij je baby.* 

Vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden tot 10 weken van de zwangerschap wordt aangeraden 400 microgram foliumzuur bij te slikken.

Wat is een goede foliumzuur waarde?

Wat een normale of goede foliumzuurwaarde is, hangt af van het laboratorium waar je bloed wordt getest. Over het algemeen geldt: een normale foliumzuurwaarde in het bloedserum: tussen 4 en 20 nanogram per milliliter (ng/mL) of 10 tot 45 nanomol per liter (nmol/L). Twijfel je of je gehalte goed is? Check dit dan bij je huisarts.

Lees ook: Kun je met het groente & fruit dieet afvallen?

Wanneer starten met foliumzuur?

Zodra je zelf of met je partner hebt besloten om zwanger te willen worden, start je met het slikken van foliumzuur. Meestal weet je niet precies wanneer je zwanger wordt, daarom is het belangrijk supplementen te nemen zodra je probeert zwanger te worden. Dan weet je zeker dat je voldoende foliumzuur binnen krijgt wanneer je eenmaal zwanger bent. 

Hoe lang en tot wanneer foliumzuur slikken? 

Hoe lang je precies foliumzuur moet slikken hangt natuurlijk af van hoe snel je zwanger wordt. Soms lukt het vrij snel, soms duurt het wat langer. Begin in ieder geval meteen met slikken zodra je hebt besloten om te gaan proberen zwanger te worden. 

Ben je zwanger geworden? Gefeliciteerd! Slik foliumzuur tot 10 weken van de zwangerschap.

Leestip: Lustopwekkers: welke werken écht? 7 Tips!

Vrouw vraagt wanneer foliumzuur slikken als je zwanger wilt worden

Hoeveel foliumzuur per dag als je zwanger bent?

Het wordt aangeraden om 400 microgram foliumzuur per dag bij te slikken. Je begint met deze hoeveelheid op het moment dat je hebt besloten dat je zwanger wil worden en dit ook gaat proberen. Als je eenmaal zwanger bent, dien je deze hoeveelheid tot 10 weken van de zwangerschap te slikken. Zo verlaag je het risico op een open ruggetje van je kind. 

Moet je ook foliumzuur slikken als je niet zwanger bent?

Nee, in principe niet. De dagelijkse inname van vitamine B11 is 300 microgram (dit geldt dus niet voor zwangere vrouwen). Maar een vitaminetekort kan altijd ontstaan, door stressvolle periodes, een eentonig eetpatroon of andere medische oorzaken. Heb je het gevoel dat je een tekort aan vitamines of mineralen hebt? Raadpleeg dan je huisarts. Als je inderdaad een tekort hebt zal je arts een advies geven wat je het beste kunt doen. 

Het is belangrijk voldoende foliumzuur binnen te krijgen, omdat dit het risico op een open ruggetje bij je baby verlaagt.*

Lees ook: Wat is het beste dieet om af te vallen? Onze Top 3!

Kun je te lang foliumzuur slikken?

Er is geen bewijs dat een teveel aan vitamine B11 schadelijk is voor de gezondheid wanneer je dit uit je voeding haalt. Wel kun je te veel foliumzuur innemen. Een te hoge inname kan de opsporing van een vitamine B12-tekort bemoeilijken. Daarom heeft Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) een aanvaardbare bovengrens vastgesteld voor supplementen met foliumzuur. Dit ligt voor volwassen op 1000 microgram. 

Tot wanneer foliumzuur slikken

Het wordt alleen aangeraden aan vrouwen die zwanger willen worden en al zwanger zijn (de eerste 10 weken) om foliumzuur bij te slikken (400 microgram per dag). Ben je niet zwanger en heb je ook geen wens om zwanger te worden? Dan hoef je geen foliumzuur bij te slikken, tenzij dit door je dokter wordt geadviseerd.  

Wat merk je bij een tekort aan vitamine B11?

Als je een tekort hebt aan vitamine B11 dan ontstaat er bloedarmoede. Je kunt je dus (zeer) zwak en vermoeid voelen. Ook verhoogt een (te) laag folaatgehalte de kans op een open ruggetje bij je ongeboren kindje. Daarom is het extra belangrijk foliumzuur bij te slikken voor en tijdens de zwangerschap!

Leestip: Libido: wat is normaal, hoog & laag?

Vrouw met baby vraagt waarom foliumzuur zwangerschap

Tot slot, kent foliumzuur bijwerkingen? 

Ja, maar alleen als je er dagelijks te veel van slikt. De bovengrens ligt op 1000 microgram, slik je dus per dag meer dan dat? Dan kun je bijwerkingen gaan merken. Je kunt last krijgen van je maag en/of darmen en ook wordt het moeilijker een tekort aan vitamine B12 op te sporen. Dus, slik niet te veel!

Samenvatting foliumzuur zwangerschap

Wil je graag zwanger worden? Of ben je net zwanger? Slik dan 400 microgram foliumzuur per dag bij tot 10 weken van de zwangerschap. Dit verlaagt het risico op een open ruggetje van je kind en wellicht ook de kans op een gespleten lip, kaak en/of gehemelte. 

En is je kinderwens uitgekomen? Gefeliciteerd natuurlijk!

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

Foliumzuur zwangerschap

Over dit artikel

Dit artikel over hoeveel foliumzuur zwangerschap is voor het eerst gepubliceerd op dinsdag 17 september 2024. Er wordt aangeraden extra foliumzuur te slikken rond het zwanger worden. In Nederland wordt aangeraden 400 microgram foliumzuur bij te slikken als je zwanger bent of wilt worden. De absorptie van foliumzuur is iets hoger dan folaat. Of je verder nog een medicijn of medicijnen (zoals methotrexaat) nodig hebt kan je arts je vertellen, Ook kan de juiste diagnose (zoals in een zeldzaam geval homocystinurie) worden gesteld als je bang bent een tekort te hebben. Heb je verder vragen over je zwangerschap? Ook de verloskundige kan je veel verstellen. Foliumzuur koop je online, bij de drogist of apotheek. Een overdosering is mogelijk wanneer je dagelijks meer dan 1000 microgram foliumzuur inneemt. Je hebt soms ook supplementen die zwangerschap foliumzuur perfect combineren, zoals precies 400 microgram of bijvoorbeeld met vitamine D. De hoeveelheid foliumzuur dat je dus dient te slikken (naast je normale voeding) is 400 mcg microgram per dag.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Hoeveel foliumzuur zwangerschap
Foliumzuur zwangerschap

Dit artikel gaat over hoeveel foliumzuur slikken tijdens zwangerschap.

Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.