Wat helpt tegen misselijkheid?

Iedereen voelt zich wel een keertje misselijk. Misselijkheid komt doordat een plekje in de hersenen wordt geprikkeld en een seintje geeft aan je maag. In dit artikel leer je wat te doen tegen misselijkheid.

Medicijnen tegen misselijkheid kunnen helpen bij misselijkheid. Ze kunnen echter bijwerkingen geven, zoals slaperigheid. Sommige mensen geven er daarom de voorkeur aan om eerst natuurlijke huismiddelen tegen misselijkheid te proberen.

In dit artikel ontdek je wat je kunt proberen én wat je juist niet moet doen als je je misselijk voelt.

Wat is misselijkheid?

Misselijkheid is het gevoel te moeten overgeven of de drang te hebben om over te geven. Braken kan al dan niet optreden als gevolg van misselijkheid. Sommigen beschrijven het gevoel van misselijkheid als een onrustig gevoel in de maag of misselijkheid.

Misselijkheid is geen ziekte, maar een symptoom van verschillende aandoeningen, variërend van virale en bacteriële infecties tot reisziekte, voedselvergiftiging en hersenabcessen. Bepaalde medicijnen kunnen misselijkheid veroorzaken.

Wie heeft er meer kans op misselijkheid en overgeven?

Zowel kinderen als volwassenen kunnen last hebben van misselijkheid en overgeven. Mensen die kankerbehandelingen ondergaan, zoals bestraling of chemotherapie, hebben een verhoogd risico op misselijkheid en overgeven.

Zwangere mensen in hun eerste trimester kunnen ook last hebben van misselijkheid en overgeven, ook wel ‘ochtendmisselijkheid’ genoemd. Onderzoekers schatten dat 50% tot 90% van de zwangere mensen last heeft van misselijkheid, terwijl 25% tot 55% last heeft van overgeven.

misselijke vrouw onder de douche

Lees ook: Wat is clownseczeem?

Wat zijn symptomen van misselijkheid?

Misselijkheid is een veelvoorkomend symptoom dat kan wijzen op een reeks gezondheidsproblemen. Het is vaak een signaal van het lichaam dat er iets niet in orde is. Mogelijke oorzaken van misselijkheid zijn bijvoorbeeld:

  • Voedselvergiftiging
  • Zwangerschap
  • Migraine
  • Maag-darmstoornissen
  • Chemotherapie
  • Reisziekte
  • Medicatiebijwerkingen
  • Stress en angst
  • Alcohol- en drugsgebruik
  • Infectieziekten

Wat te doen tegen misselijkheid?

Huismiddeltjes zoals gember en pepermunt kunnen helpen bij misselijkheid. Misselijkheid kan veel verschillende oorzaken hebben en het kan daarom lastig zijn met natuurlijke middelen en algemene tips te bestrijden.

De bekendste tips die je tegen misselijkheid kunt proberen zijn:

  • Gember
  • Pepermunt
  • Citroengeur
  • Koolzuurhoudende dranken vermijden
  • Gehydrateerd blijven
  • Iets kleins eten
  • Vooroverbuigen vermijden
  • Langzaam en diep ademhalen
  • Rechtop zitten
  • Frisse lucht

1. Gember

Gember is misschien wel het meest bekende huismiddeltje tegen misselijkheid. Gember heeft relatief weinig bijwerkingen en verse gember kan worden gebruikt bij het koken of alleen worden gegeten. Gemberthee is ook een optie.

2. Pepermunt

Bij sommige mensen helpt pepermunt de gevoelens van misselijkheid wat te verzachten. Door te zuigen op iets gaan namelijk de speekselklieren werken en dat voorkomt een droge mond en een vieze smaak. Op deze manier kan pepermunt het gevoel van misselijkheid iets helpen te verminderen en je maag tot rust te brengen.

Gember is het meest bekende middel tegen misselijkheid.

3. Citroengeur

Een ander veelgebruikt huismiddeltje tegen misselijkheid is de inzet van citroengeur. De frisse, schone geur van citroen staat erom bekend de maag te kalmeren en de productie van maagsappen te stimuleren, wat mogelijk iets helpt bij de verlichting van misselijkheid.

4. Vermijd koolzuurhoudende dranken

Van cola werd jarenlang gezegd dat het een goed huismiddeltje tegen misselijkheid was. De werkelijkheid is echter tegenovergesteld: koolzuurhoudende dranken zoals cola kunnen juist een opgeblazen gevoel veroorzaken en de misselijkheid verergeren.

5. Gehydrateerd blijven

Als misselijkheid gepaard gaat met overgeven, is het essentieel om gehydrateerd te blijven door regelmatig kleine slokjes water te nemen. Zout voedsel eten of een niet-koolzuurhoudende, suikerhoudende drank drinken kan helpen om de suikers en zouten die door het braken verloren zijn gegaan weer aan te vullen.

man is misselijk

Lees ook: Wat zijn rode vlekken op de huid?

6. Probeer iets te eten

Misselijkheid komt meestal met een vermindering van de eetlust. Toch is het heel belangrijk om in kleine porties te blijven eten. Een lege maag kan namelijk ook misselijkheid veroorzaken. Wanneer je iets wil eten, geef dan de voorkeur aan licht verteerbare voedingsmiddelen zoals rijstwafels, crackers, rijst of geroosterd witbrood.

7. Vermijd vooroverbuigen en knijpen met de buik

Sommige alledaagse activiteiten en houdingen zoals deze kunnen misselijkheid ook verhogen. Voorover buigen vermijden kan de druk op de maag verminderen en de symptomen verbeteren.

8. Rechtop zitten

Het lichaam rechtop houden kan de spijsvertering ondersteunen en misselijkheid helpen passeren. Wat je zeker niét moet doen is gaan liggen, want als je gaat liggen kan de kans op misselijkheid alleen maar toenemen.

Ook een lege maag kan misselijkheid veroorzaken.

9. Langzaam en regelmatig ademen

Diep ademhalen in een langzaam en regelmatig tempo kan helpen om gevoelens van misselijkheid te verlichten. Het kan daarom ook helpen om deel te nemen aan mindfulness meditatie, die zich richt op gecontroleerde ademhalingstechnieken.

10. Braken

Braken kan in sommige gevallen helpen om misselijkheid te verminderen en overgeven is meestal onschadelijk. Bij misselijkheid voelt overgeven vaak ook als een verlichting. Zodra de maag leeg is, komen de maag en darmen doorgaans vanzelf tot bedaren.

Let wel op: je verliest behoorlijk veel vocht bij frequent overgeven, zeker wanneer je ook diarree of koorts hebt.

frisse lucht

Leestip: Hoeveel calorieën zitten er in een banaan?

11. Frisse lucht

Een raam openzetten of naar buiten gaan kan helpen om gevoelens van misselijkheid te verminderen. Wat zeker niet helpt zijn etensluchtjes, dus probeer zo min mogelijk in de keuken te verblijven.

Conclusie: wat te doen tegen misselijkheid?

Misselijkheid is een vaak voorkomend symptoom dat varieert van lichte ongemakken tot het intense gevoel van overgeven. Het is geen op zichzelf staande aandoening maar eerder een signaal van diverse mogelijke onderliggende problemen.

Er zijn verschillende huismiddeltjes om misselijkheid tegen te gaan zoals gember en pepermunt, maar je kunt ook aanpassingen doen zoals gehydrateerd blijven en het vermijden van bepaalde voedsel- en dranktypes.

In ernstige gevallen, of wanneer misselijkheid persistent is, is professioneel medisch advies essentieel om onderliggende oorzaken aan te pakken.

Verder lezen: Wat zijn zeer ernstige burn-out symptomen?

Misselijkheid

Over dit artikel

Dit artikel over wat tegen misselijkheid helpt is voor het eerst gepubliceerd op zaterdag 6 april 2024.

Naar de huisarts of apotheek

Dus ik ben misselijk wat nu? Als je last hebt van misselijkheid, zijn er verschillende methoden die je kunt proberen om je comfort te verhogen. Een gesprek met je huisarts kan nuttige inzichten bieden. In de apotheek vind je producten zoals pepermuntolie, die een kalmerende geur heeft.

Brandend maagzuur

Sinaasappelschil, vaak gebruikt in thee, kan de geest verfrissen. Mensen die gevoelig zijn voor brandend maagzuur kunnen baat hebben bij het vermijden van triggers zoals koffiebonen. Ginger beer, een drankje met gember, wordt soms gebruikt als een traditioneel middel. Lavendelolie wordt gewaardeerd om zijn rustgevende aroma. Kauwen op voedsel kan soms de maag tot rust brengen; denk aan een stukje augurk.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Wat helpt tegen overgeven
Geschreven door

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.