1 kilo per week afvallen? Met deze 9 tips ben jij summer ready!

1 kilo per week afvallen is echt mogelijk. Maar hoe doe je dat precies? Wij nemen je mee in 10 tips!

Vrouw 1 kg afvallen per week voor zomervakantie

Voel je de stress van de zomermaanden ook opkomen? De zomervakantie ligt op de loer en je wilt graag nog iéts strakker op het strand verschijnen. Maar hoe ga je dat doen? Kun je 1 kilo per week afvallen om voor je vakantie je beach body te bemachtigen?

Het antwoord is: ja, je kunt 1 kilo per week afvallen. We leggen je uit hoe je dit doet én wat je hierbij kan helpen. Let’s go!

Kun je 1 kilo per week afvallen?

Ja, je kunt 1 kilo per week afvallen! Hoewel 1 kilo per week afvallen mogelijk is, is het wel lastig. Om 1 kilo in één week af te vallen heb je namelijk een calorietekort van 1000 calorieën per dag nodig. En ja, dat is mogelijk, maar het vergt een flinke dosis zelfbeheersing. 

Halve kilo per week afvallen

Het is makkelijker om een calorietekort van 500 calorieën per dag te introduceren. Dan val je zo’n halve kilo per week af. Iets langzamer dus, maar wel makkelijker vol te houden! Wil je toch 1 kilo per week afvallen? Dan hebben wij een geheim hulpmiddel én 10 tips voor je. 

Je kunt 1 kilo per week afvallen wanneer je een calorietekort van 1000 calorieën per dag aanhoudt.

Lees ook: Afslank alarm! 10x beste sport om af te vallen

Tips 1 kg per week afvallen: zo doe je dat gezond en duurzaam

1. Extra ondersteuning bij je afvalplan

Kun je wel een extra zetje in de goede richting gebruiken? Want hoe fijn zou het zijn als je hongergevoel wat gestild wordt zodat je niet (ongezond en onnodig) gaat snacken?

En ja, we hebben goed nieuws. Want Daily Co Skinny Support, op basis van glucomannan, ondersteunt bij gewichtsverlies in combinatie met een energiebeperkt dieet* en draagt bij aan een (langer) verzadigd gevoel. 

Neem 3 gram glucomannan per dag, in drie doses van elk 1 gram. Je kunt het supplement gewoon innemen met een groot glas water, vóór je maaltijd. Let dus wel op dat je een energiebeperkt dieet volgt om alle voordelen van Daily Co Skinny Support te ervaren!

2. Eet genoeg vezels

Vezels zijn niet alleen ontzettend goed voor je darmen, je krijgt er ook een verzadigd gevoel van. Daarom is het extra belangrijk om veel vezels te eten wanneer je wilt afvallen; door het volle gevoel ga je minder snaaien naar ongezonde en calorierijke producten. 

Vezels vind je in alle niet-dierlijke producten. Met name onbewerkte producten bevatten veel vezels, eet dus zo puur mogelijk!

Leestip: Ik wil afvallen maar heb altijd honger (zo fix je dat)

Waar zitten veel vezels in?

  • Groenten en fruit
  • Noten, zaden en pitten
  • Volkoren en hele granen
  • Peulvruchten en bonen

3. Ruil calorierijke producten in voor caloriearme

Afvallen is in theorie een simpele rekensom: eet minder calorieën dan dat je verbruikt. Daarom is het ook slim om caloriearme producten te introduceren in je eetpatroon als je wil afvallen. Kies dus niet voor een gevulde koek, maar ga voor een rijstwafel met pindakaas. Hieronder geven we nog meer inspiratie voor caloriearme snacks!

Vrouw die 1 kilo wil afvallen met gezonde snacks

Caloriearme snacks

  • Komkommer en snoeptomaatjes met hummus
  • Ongezouten noten en zaden
  • Yoghurt met fruit
  • Pure chocola met wat noten
  • Rode paprika 
  • Edamame boontjes
  • Gepofte kikkererwten
  • Rijstwafel met kalkoenfilet

Lees ook: Beste manier om af te vallen? 11 tips voor de slankste jij!

4. Eet genoeg eiwitten

Eiwitten zijn hartstikke belangrijk voor het behoud en de opbouw van je spieren.* Maar wist je dat ze je ook een vol gevoel geven? Daarom is het extra belangrijk om voldoende eiwitten in je maaltijden te verwerken. Denk aan (mager) vlees, zuivel, vis, peulvruchten, tofu, noten en zaden.

5. Beweeg meer en kies een favoriete sport

Tja, wil je toch graag blijven genieten van eten? Dan kan sporten helpen om extra calorieën te verbranden. Je kunt al laagdrempelig beginnen met bewegen, zoals lopen, hardlopen, fietsen of touwtje springen. 

Kies in ieder geval een sport of activiteit uit die je graag doet en die je op lange termijn volhoudt. Als je er zelf ook blij van wordt is het veel makkelijker om te blijven bewegen!

6. Doe aan krachttraining en behoud je spieren

Naast cardio en vetverbranding is het ook verstandig krachttraining te beoefenen. Hiermee behoud je namelijk je spieren, want die willen we juist niet kwijt! Combineer daarom cardio met krachttraining en je zult zien dat je afvalt maar wél je spieren behoudt. Kom maar op met dat strakke lijf!

Leestip: Buikvet bevriezen gevaarlijk of geniaal? 7 bizarre feiten

7. Eet langzaam en mindful

Geniet van je eten en focus je op je maaltijd. Veel mensen eten te snel of consumeren hun maaltijd terwijl ze afgeleid zijn door de televisie of hun telefoon. In principe niks mis mee, maar door geen focus te hebben op je eten kun je zomaar meer eten dan dat je initieel honger had. 

Door te focussen op het koken, de maaltijd en het eten ervan, krijgt je lichaam duidelijke signalen wanneer het vol zit. Probeer tijdens het eten af en toe je bestek even neer te leggen om écht rustig te genieten van je eten. 

Zorg voor gezonde, vezelrijke voeding en vermijd alcohol, suiker en bewerkte producten.

8. Beperk alcohol en suiker

Alcohol en suiker zijn natuurlijk hartstikke lekker, maar gezond kunnen we het helaas niet noemen. Alcohol en suiker bevatten vaak veel lege calorieën. Hiermee wordt bedoeld dat je wel calorieën eet, maar eigenlijk geen nuttige voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Bovendien kan alcohol ervoor zorgen dat je meer trek krijgt in ongezonde producten en vervaagt het ook je grens. Beter laten staan dus!

9. Verminder je stress

Stress is haast niet meer weg te denken uit ons moderne leven, maar toch doet het meer kwaad dan ons lief is. Door veel stress kun je overeten of eerder grijpen naar ongezonde en kant-en-klare producten. 

Probeer daarom je stress te verminderen en onderzoek goed waar je stress precies vandaan komt. Het is beter om de oorzaak aan te pakken, zodat je minder stress ervaart. Ook kun je wat hulpmiddelen inzetten.

Stress verminderen door:

  • Yoga
  • Meditatie
  • Ademhalingsoefeningen
  • Dagboek bijhouden
  • Natuurwandelingen

Lees ook: Gezond afvallen? 32 Tips én het beste dieet

Vrouw die yoga doet om 1 kg afvallen per week te bereiken

10. Plan je (caloriearme) maaltijden vooruit

Door een gezond en caloriearm weekmenu samen te stellen, hoef je gedurende de week niet meer na te denken wat je kunt eten. Dat maakt het een stuk makkelijker en minder stressvol! Maar welke gezonde switches kun je maken?

Wat is caloriearm eten?

Caloriearm eten betekent eigenlijk dat je zo veel mogelijk producten eet met weinig calorieën (vaak minder dan 100 calorieën per 100 gram). In groenten en fruit zitten bijvoorbeeld weinig calorieën, maar ook kun je een paar handige switches maken. 

Een paar caloriearme switches schema

CalorierijkCaloriearm
RijstZilvervliesrijst of bloemkoolrijst
Kaas 48+Smeerkaas 20+
Griekse yoghurtMagere yoghurt
RundvleesKip of kalkoen
ZalmKabeljauw
FrisdrankWater
Koek/snoepBlokje pure chocola
CappuccinoZwarte koffie zonder suiker

Let op dat gezondheid niet alleen draait om weinig calorieën. Het blijft natuurlijk essentieel om voedingsstoffen binnen te krijgen. Kies daarom voornamelijk voor pure, volkoren producten. Daar zit je bovendien langer van vol!

Leestip: Waarom helpt veel water drinken bij afvallen?

Hoeveel kilo per week afvallen; wat is normaal?

Als je op een gezonde en duurzame manier wilt afvallen, dan ligt je gewichtsverlies doorgaans tussen de 0,5 en 1 kilogram per week. Dit tempo minimaliseert het risico op gezondheidsproblemen en helpt ervoor te zorgen dat het gewichtsverlies grotendeels afkomstig is van vet in plaats van spiermassa of water.

Sneller afvallen is wel mogelijk, maar kan leiden tot spierverlies, tekorten aan voedingsstoffen en een verhoogd risico op het terugkrijgen van het gewicht. En dat willen we natuurlijk niet!

Hoe kom je aan je streefgewicht?

Maak een duidelijk plan; hoeveel wil je per week ongeveer afvallen? Welke caloriearme maaltijden ga je maken? Welke sport ga je beoefenen? Vergeet niet realistische doelen voor jezelf te stellen. Meer dan 1 kilo per week afvallen is niet haalbaar op een gezonde manier. Wees dus een beetje lief voor jezelf!

Leestip: Hoeveel val je af als je niet eet?

Vrolijke vrouw die 1 kilo per week is afgevallen

Samenvatting 1 kilo per week afvallen

Wil je nog voor de zomer strakker in je vel zitten? Je kunt 1 kilo per week afvallen, maar het vergt wel een calorietekort van 1000 calorieën per dag. Dit is lastig, maar haalbaar met genoeg zelfbeheersing, gezonde voeding en voldoende beweging. 

Voor duurzame resultaten is een halve kilo per week iets realistischer. Volg een energiebeperkt dieet, beweeg meer en gebruik eventueel ondersteunende supplementen zoals glucomannan.* En over een paar weken kun jij al flaneren op het strand!

*Goedgekeurde gezondheidsclaims. 

1 kilo per week afvallen

Over dit artikel

Dit artikel over 1 kilo per week afvallen is voor het eerst gepubliceerd op 29 mei 2024. Wil je duurzaam afvallen? Dan is het belangrijk dat je je lifestyle aanpast. Eet minder kcal, heb meer lichaamsbeweging en je zult zien dat je winst behaalt. Helaas bestaan er ook veel mythes rondom afvallen. Zoals bepaalde kuren om te detoxen of andere fabels. Nederlands staan ook bekend om de ongezonde snacks, zoals cup-a-soup of een suikerrijke protein bar. Het lijkt gezond, maar stiekem zitten er veel calorieën in. Weet je niet wat voor sport je kunt doen? Kies voor fitness in de sportschool, haak eventueel een personal trainer aan en zorg dat je vetten verbrandt tijdens krachttraining met bijvoorbeeld dumbbells. Zo ga je helemaal content de zomer in!

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Kilo per week afvallen
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.