1200 calorieën dieet: weekmenu, uitleg & tips

Die oneindige strijd met de kilo’s: wanneer houdt die een keer op? Misschien is het 1200 calorieën dieet wat voor jou, en wij vertellen je hoe je dit doet!

Vrouw die het 1200 calorieën dieet volgt

Strak in je bikini het strand op? We willen allemaal het liefst zo snel mogelijk afvallen. Toch is het belangrijk dat we dit op een gezonde manier doen! Om af te vallen is het belangrijk minder calorieën te eten dan dat je verbruikt, dus is het 1200 calorieën dieet dan perfect?

Wij leggen het je uit, geven je tips én hebben een weekmenu voor je samengesteld die je easy peasy over kunt nemen. Let’s get that summer body!

Wat is een restrictief dieet?

Bij een restrictief dieet moet iemand zijn dagelijkse inname beperken tot bijvoorbeeld 1200 calorieën. Dit kan veilig en effectief zijn voor sommige mensen, maar 1200 calorieën is niet altijd genoeg.

Het aantal calorieën dat je per dag nodig hebt, hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, geslacht, activiteitenniveau en lichaamsgrootte. Veel voedingslabels baseren hun aanbevelingen echter op een dieet van 2000 calorieën.

Wanneer is het 1200 calorieën dieet geschikt?

Het is dus sterk afhankelijk per persoon of een 1200 calorieën dieet geschikt is. Je kunt je vast voorstellen dat een gespierde jonge man van 2 meter die dagelijks sport meer calorieën nodig heeft dan een vrouw van 1.60 meter die één keer per week sport. 

Calorietekort met 1200 kcal dieet

Het consumeren van 1200 calorieën per dag kan daarom een aanzienlijke vermindering van dagelijkse calorieën betekenen of gewoon een lichte vermindering, afhankelijk van iemands gebruikelijke calorie-inname. Voor mensen die minder calorieën nodig hebben, kan een dieet van 1200 calorieën veilig en effectief zijn om af te vallen.

Lees ook: Eiwitrijk dieet: afvallen, schema & tips!

Gewichtsverlies wanneer je 1200 calorieën eet

De gemiddelde volwassene heeft dagelijks 1600-3000 calorieën nodig om op gewicht te blijven. Meestal wordt gezegd: vrouwen hebben gemiddeld 2000 calorieën per dag nodig, mannen gemiddeld 2500. Wanneer iemand minder calorieën binnenkrijgt dan hij nodig heeft, begint het lichaam af te vallen. Dit doet je lichaam door eerst vet te verbranden en uiteindelijk ook ander weefsel, waaronder spieren.

De meeste mensen hebben meer dan 1200 calorieën per dag nodig. Dus, ga je 1200 calorieën per dag eten? Dan is er een grote kans dat je afvalt. 

Jonge vrouw eet 1200 kcal per dag

Andere aanpakken om gewicht te verliezen

Niet alleen is de calorie-inname belangrijk bij afvallen, er spelen ook andere factoren mee. Wat dacht je bijvoorbeeld van het soort voedsel dat je eet? Je genen? Of de hoeveelheid beweging?

Het is daarom zeker mogelijk dat sommige mensen geen gewicht verliezen of een lange tijd op een caloriebeperkt dieet moeten blijven voordat ze resultaten zien. Gewichtsverlies verschilt sowieso per persoon. 

Soms is het 1200 calorieën dieet minder geschikt, en is het voordeliger om je te richten op meer beweging en bijvoorbeeld het minderen van suiker. 

1200 kcal dieet maaltijd ideeën

Wil je starten met het 1200 calorieën dieet? Zorg dan dat je voedzaam eet om hongergevoel te voorkomen en bovendien voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. 

Magere eiwitten zijn meestal zeer rijk aan voedingsstoffen en arm aan calorieën. Witte koolhydraten, zoals wit brood, bevatten daarentegen meer calorieën en minder voedingsstoffen.

Leestip: Hoe kun je op gewicht blijven na afvallen? 7 tips!

Hieronder hebben we een aantal caloriearme maaltijdideeën:

Ontbijt

Als ontbijt kunnen mensen een van de volgende opties eten:

  • ½ kop geraspte tarwegranen met 1 kop 1% melk
  • magere yoghurt met blauwe bessen
  • smoothie met bessen en bananen
  • hardgekookt ei
  • 1 sneetje volkoren toast met pindakaas
  • 1 kop vetvrije kwark met ananas of aardbeien
  • 1 kop havermout met bessen of een banaan
  • ½ avocado met 1 kop vetvrije kwark

Lunch

Mensen kunnen de volgende lunchopties proberen:

  • Een blikje of zakje tonijn op smaak gebracht met citroensap of peper
  • rucola salade met veenbessen, walnoten, citroensap, balsamico vinaigrette en een beetje Parmezaanse kaas
  • 1 kop Griekse yoghurt met honing, bessen en amandelen
  • amandelboter op een volkoren muffin
  • 1 avocado met salsa
  • broodje rosbief met caloriearme mayonaise, sla en tomaat op volkorenbrood

Diner

Mensen kunnen de volgende ideeën voor het avondeten proberen:

  • 2 ons zalm gekookt in plantaardige olie, met peper of citroensap
  • avocado op volkoren toast met groene bonen
  • zoete aardappel met margarine en 4 oz gegrilde kip
  • ½ kopje zilvervliesrijst met 1 kopje gestoomde groenten en magere kwark
  • 1 kop volkoren pasta met marinara saus en drie gehaktballetjes van kalkoen of soja

Tussendoortjes en snacks

De volgende opties kunnen gezonde, voedzame snacks zijn:

  • gemengde gewone noten zonder toegevoegd suiker of zout
  • perzik of mango
  • guacamole en rauwe groenten
  • ½ avocado met hete saus
  • 1 portie ongezouten gemengde groenten uit blik
  • pindakaas op volkoren toast
  • 1 oz ongezouten pistachenoten
  • ⅓ kopje hummus met rauwe groenten
  • snoerkaas
  • ½ kopje gesneden perziken en 1 oz prosciutto

Hoe snel je afvalt met het 1200 calorieën dieet is per persoon verschillend.

Lees ook: Val je af van zweten?

Vermijd lege calorieën

Wat zijn lege calorieën eigenlijk? Met lege calorieën bedoelen we calorierijk voedsel dat maar weinig tot geen voedingsstoffen bevat. Denk bijvoorbeeld aan (sterk) bewerkte producten zoals chips.

Voorbeelden van lege kcal zijn:

  • gezoete dranken, waaronder suiker in koffie, alcohol en gezoete vruchtensappen
  • wit brood en pasta
  • frisdrank
  • koek, snoep en chips
  • oliën en boter die veel verzadigde vetten en transvetten bevatten
  • calorierijke specerijen

Je kunt met deze bewerkte producten ook minder dan 1200 calorieën binnenkrijgen, maar het probleem met deze lege calorieën is dat je geen voedingsstoffen binnenkrijgt waardoor je ondervoed raakt. Daarom is het extra belangrijk dat je pure, voedzame producten eet zoals groenten, fruit, vlees, vis, peulvruchten, noten, zaden en nog veel meer!

Lees ook: Afvallen: Wat mag je niet eten bij een vetarm dieet?

Vrouw heeft 1200 calorieën dieet weekmenu

1200 calorieën dieet weekmenu

Wil je een concreet weekmenu? Dan hebben we goed nieuws! Hieronder vind je een weekmenu waarbij je onder de 1200 calorieën per dag blijft. Om het makkelijk te maken komen een aantal maaltijden terug, zodat je ook kunt mealpreppen. 

OntbijtLunchDinerSnacks
MaandagGriekse yoghurt (150g) met 1 eetlepel honing en 1 eetlepel chiazaad en wat vers fruitSalade van 100g kikkererwten, 50g spinazie, 50g komkommer, 50g tomaat, en een lichte dressingGegrilde tofu (100g) met gestoomde broccoli (150g) en 1/2 kopje quinoaEen kleine appel, 10 amandelen, Cottage cheese (100g)
DinsdagHavermout (30g) met 200ml amandelmelk, 1 eetlepel gemengde bessenQuinoa salade met 50g linzen, 50g spinazie, 50g komkommer, en een lichte dressingRoerbak van 100g tempeh, 100g broccoli, 50g paprika, en 1 eetlepel sojasausEen klein handje worteltjes, een grapefruit, handje blauwe bessen
WoensdagSmoothie met 1 banaan, 100g Griekse yoghurt, 1 eetlepel chiazaad, en 200ml amandelmelkSalade van 100g kikkererwten, 50g spinazie, 50g tomaat, en een lichte dressingGegrilde kip (100g) met geroosterde bloemkool (150g) en 1/2 kopje quinoa10 cashewnoten, handje druiven, 100g kwark
DonderdagHavermout (30g) met 200ml amandelmelk en een halve banaanSalade van 100g linzen, 50g spinazie, 50g komkommer, en een lichte dressingGegrilde tofu (100g) met gestoomde spruitjes (150g) en 1/2 kopje zilvervliesrijstHandje cherrytomaatjes, grapefruit of andere citrusvrucht, 100g cottage cheese
VrijdagSmoothie met 1 banaan, 100g Griekse yoghurt, 1 eetlepel chiazaad, en 200ml amandelmelkSalade van 100g kikkererwten, 50g spinazie, 50g komkommer, 50g tomaat, en een lichte dressingGegrilde vetarme vis (100g) met gestoomde broccoli (150g) en 1/2 kopje quinoaAppel, handje druiven en noten, 100g cottage cheese
ZaterdagGriekse yoghurt (150g) met 1 eetlepel honing, 1 eetlepel chiazaad en wat fruitQuinoa salade met 50g linzen, 50g spinazie, 50g komkommer, en een lichte dressingRoerbak van 100g mager vlees, 100g broccoli, 50g paprika, en 1 eetlepel sojasausHandje worteltjes, appel, handje blauwe bessen en noten
ZondagSmoothie met 1 banaan, 100g Griekse yoghurt, 1 eetlepel chiazaad, en 200ml amandelmelkSalade van 100g kikkererwten, 50g rucola, 1 courgette en aubergine, en een lichte dressingQuinoa met gegrilde groenten en paddenstoelen10 amandelen, handje fruit en 100g magere kwark

Val je altijd af als je 1200 calorieën eet?

Een calorietekort is een van de belangrijkste factoren voor gewichtsverlies. Maar andere factoren, zoals de timing van maaltijden en het soort voedsel dat iemand eet, dragen ook bij aan gewichtsverlies.

Gewichtsverlies gebeurt niet bij iedereen op dezelfde manier. Sommige mensen vallen sneller af dan anderen of hebben baat bij verschillende methoden.

Hoeveel val je af met het 1200 calorieën dieet?

Omdat iedereen anders is en ook je gewichtsverlies per persoon verschilt, is het lastig te zeggen hoeveel je precies afvalt. Gemiddeld val je 1 kilo per week af bij een calorietekort van 1000 calorieën per dag. Het hangt er dus vanaf hoeveel calorieën je normaal nodig hebt en wat je calorietekort precies is. 

Lees ook: Hoe kun je met krachttraining afvallen? 5 tips!

Aanbevolen calorietekort

Als je op een gezonde manier wilt afvallen wordt aangeraden niet in één keer veel gewicht te verliezen. Het is verstandiger om voor een duurzame oplossing te kiezen: aanpassingen in je leefstijl waardoor je langzaam, maar op een gezonde manier, afvalt. 

Het wordt aangeraden om zo’n halve kilo per week te verliezen. Dit komt neer op een dagelijks calorietekort van 500 calorieën. 

Hoeveel calorieën is te weinig?

Extreme calorierestrictie – bijvoorbeeld het verminderen van de calorie-inname met 40% – kan nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan ook moeilijk zijn om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen op een dieet met zeer weinig calorieën.

Raadpleeg eventueel je huisarts of diëtist om een uitgebalanceerd dieet te eten en toch een veilig calorietekort te bereiken.

Is het 1200 calorieën dieet veilig?

Het is moeilijker om essentiële macronutriënten, zoals eiwitten en gezonde vetten, en micronutriënten, waaronder vitaminen en mineralen, binnen te krijgen op een caloriearm dieet.

Daarom is het belangrijk om voedingswaarde-etiketten te lezen en met je huisarts of diëtist te praten voordat je deze manier van eten uitprobeert. Een diëtist kan je namelijk helpen bij het opstellen van een persoonlijk eetplan.

Leestip: Wat is een écht gezond ontbijt om af te vallen?

Vrouw doet aan 1200 kcal dieet

Een zeer caloriearm dieet is niet geschikt voor:

  • iedereen die al ondergewicht heeft
  • mensen van wie de menstruatiecyclus stopt als gevolg van ondergewicht of het eten van een zeer caloriearm dieet
  • personen met eetstoornissen
  • zwangere vrouwen of mensen die borstvoeding geven
  • kinderen, vooral zeer jonge kinderen
  • mensen met specifieke voedingstekorten of onevenwichtigheden
  • mensen van wie de artsen hebben gezegd dat ze caloriearme diëten moeten vermijden

Andere nadelen van caloriearm dieet

Een dieet van 1200 calorieën kan voor sommige mensen ongezond zijn. Iemand die bijvoorbeeld al zijn calorieën uit gezoete ontbijtgranen, chips of koekjes haalt, kan ondervoeding krijgen.

Het is daarom belangrijk dat je pure producten eet met complexe koolhydraten, vezels, gezonde vetten en eiwitten. 

Negatieve effecten op het lichaam

Extreme calorierestrictie kan iemands immuunfunctie aantasten, waardoor het risico op infecties toeneemt. Een belangrijk risico van langdurige calorierestrictie is ondervoeding. Je kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van:

  • vermoeidheid
  • zwakte
  • frequente ziekte
  • langer nodig hebben om te herstellen van ziekte of wonden
  • depressie of een laag humeur
  • voortdurend een koud gevoel hebben
  • gedragsveranderingen, zoals irritatie of concentratieproblemen
  • Bij kinderen kan ondervoeding ook de groei belemmeren.

Zorg dat je pure, voedzame producten eet en je calorieën niet “verspilt” aan koek, snoep en andere caloriebommen.

Lees ook: Met Griekse yoghurt afvallen: welke moet je hebben?

Maaltijden plannen voor een dieet van 1200 calorieën

Vind je het lastig elke dag te bedenken wat je gaat eten en tegelijkertijd niet boven de 1200 calorieën uit te komen? Dan kan het handig zijn om een weekmenu op te stellen, zodat je van tevoren je boodschappen in huis haalt en je maaltijden voorbereidt. Hieronder hebben we een aantal tips voor je om dit vlekkeloos te laten verlopen: 

  • Plan vooruit en bereid je maaltijden voor. Als je op een zondag of vrije dag de tijd neemt om je wekelijkse maaltijden te plannen, boodschappen te doen en van tevoren voorbereidingen te treffen, bespaar je veel tijd tijdens drukke weken. Het kan ook de stress van het uitzoeken wat je moet eten verminderen en je helpen om op schema te blijven.
  • Begin je dag met een uitgebalanceerd ontbijt. Zorg voor voldoende eiwitten, gezonde vetten en vezels om je energie te geven en je vol te houden tot de lunch.
  • Vergeet de timing niet. Je wilt ongeveer elke 3-4 uur eten. Dit houdt je energieniveau gedurende de dag op peil en voorkomt dat je uitgehongerd naar een maaltijd gaat.
  • Houd je voedselgroepen in gedachten. Het kan een uitdaging zijn om elke dag een maaltijd te bedenken. Om het makkelijker te maken, kun je in elke maaltijd eiwitten, koolhydraten, vetten en fruit of groenten verwerken. Deze combinatie helpt je om de voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt en houdt je verzadigd.
  • Een maaltijdplan van 1200 calorieën kan tijdelijk zijn. Voor langzaam, duurzaam gewichtsverlies moet je dieetplan realistisch en langdurig zijn. Hoewel 1200 calorieën op een bepaald moment genoeg voor je kunnen zijn, kan het zijn dat het dat op de lange termijn niet is, afhankelijk van je voedingsbehoeften en levensfase. Beoordeel hoe je je voelt en overweeg een gesprek met een geregistreerde diëtist voor een meer individueel plan.

Samenvatting 1200 kcal dieet

Het verminderen van het aantal calorieën dat iemand binnenkrijgt kan helpen om gewicht te verliezen. Een caloriearm dieet kan ook het risico op bepaalde ziekten verminderen. Gewicht is echter niet de enige of beste maatstaf voor gezondheid. Iemand wordt niet noodzakelijk gezonder door alleen maar af te vallen.

In sommige gevallen kan gewichtsverlies de gezondheid zelfs negatief beïnvloeden, vooral als iemand ongezond eet of niet genoeg essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Een arts of diëtist kan iemand helpen bij het plannen van een aangepast dieet en een veilig voedingsplan dat een balans biedt van voedingsrijk voedsel naast af en toe wat lekkers.

1200 calorieën dieet

Over dit artikel

Dit artikel over 1200 kcal dieet is voor het eerst gepubliceerd op 23 juli 2024. Volg je het 1200 calorieen dieet maar val je niet genoeg af? Om meer af te vallen kun je ook kiezen voor fitness. Blijf wel altijd letten op je bloeddruk wanneer je minder calorieën gaat eten. Het 1 200 calorie dieet kan je helpen om af te vallen. Je kunt ook een ander calorieën dieet volgen, zoals een koolhydraatarm dieet.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • 1200 calorieën dieet
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.