5 kilo afvallen in 3 weken of 1 week? 7 beste afslanktips!

5 kilo afvallen in slechts 3 weken? Of kan het in één week? Wij geven antwoord op deze brandende vraag én geven je tips hoe je zo snel mogelijk (gezond) afvalt!

Vrouw wil 5 kilo afvallen in 1 week

Een fit en strak lijf: is dat niet wat we allemaal willen? En het liefst willen we het zo snel mogelijk. Maar is snel wel altijd beter? En is het eigenlijk wel mogelijk om 5 kilo af te vallen in 3 of zelfs 1 week? Wij geven je 7 beste afslanktips én nemen je mee in de feiten en fabels van het snel afvallen. 

Maar first things first. Wat is afvallen precies?

Hoe val je af?

Om af te vallen moet je rekening houden met een simpele rekensom: verbruik meer calorieën dan je consumeert. Hoe makkelijk deze regel ook klinkt, het blijkt in de praktijk toch best een uitdaging te zijn. Natuurlijk is gezond eten en sporten belangrijk, maar ook andere factoren spelen een rol zoals leefstijl, leeftijd en stress. 

Om je een handje op weg te helpen stelden we 7 beste afslanktips op waarmee jij zo snel mogelijk 5 kilo verliest – op een gezonde manier!

Lees ook: 30 kilo afvallen: kan dat zonder operatie?

Tips: snel 5 kilo afvallen

1. Glucomannan ondersteunt bij gewichtsverlies*

Heb je ooit gehoord van glucomannan? Zo niet, you’re missing out! Want Daily Co Skinny Support met glucomannan biedt namelijk bewezen ondersteuning bij het afvallen.* Het zorgt ervoor dat je minder (onnodige) honger hebt, waardoor je minder gaat snaaien. Ideaal, toch?

Let er wel op dat je glucomannan combineert met een energiebeperkt dieet. Alleen dan merk je de effecten! Neem drie keer per dag glucomannan (1 gram per keer) vóór de maaltijd, met een groot glas water. 

2. Eet genoeg vezels

Wist je dat een groot deel van Nederland veel te weinig vezels binnenkrijgt? Vezels zitten in niet-dierlijke producten zoals groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten en alle andere plantaardige ingrediënten. Ze zorgen ervoor dat je langer vol zit, met name onoplosbare vezels. Deze gaan namelijk langzaam door je spijsvertering heen waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. 

Vrouw wil snel 5 kilo afvallen

Je kunt je dus wel voorstellen dat het voordelig is om veel vezels te eten. Niet alleen je darmen worden er blij van, maar ook jij ervaart minder honger waardoor je minder snel gaat snaaien naar ongezonde snacks. 

Dus zet jij vanavond een extra portie groenten neer? Ze bevatten ook nog eens weinig calorieën!

Leestip: Gewichtstoename na sterilisatie als vrouw: wat te doen?

3. Voeg eiwitten toe aan je maaltijd

Eiwitten zorgen, net zoals vezels, ook voor een langer verzadigd gevoel. Bovendien heb je ze ook nodig om je spieren te behouden én te laten groeien.* Belangrijk dus wanneer je een gezond dieet combineert met sporten. 

Kies voor gezonde eiwitten, zoals mager vlees, zuivel, eieren, vis, peulvruchten, tofu, noten en zaden. De keuze is reuze!

4. Combineer cardio met krachttraining voor afvallen

Weet je de simpele rekensom van het afvallen nog? Verbruik meer calorieën dan je consumeert. Dat betekent: let op je calorie-inname, maar ga ook aan de slag met sport! Met cardio, zoals bijvoorbeeld een HIIT training, verbrand je ontzettend veel calorieën. Ook kun je wat lichter beginnen, zoals hardlopen of fietsen. Zolang je maar in beweging blijft!

Daarnaast is het slim om cardio te combineren met krachttraining. We willen natuurlijk niet afvallen in spieren, maar juist in vet! Door krachttraining in je routine op te nemen train je je spieren, waardoor je ook fit en strak blijft. 

Afvallen is een simpele rekensom: verbruik meer calorieën dan je consumeert. Maar dit kan een behoorlijke uitdaging zijn!

Lees ook: Helpen smoothies om af te vallen? 10 smoothie dieet tips!

5. Neem voldoende rust

Tijdens het afvallen zijn we geneigd op elk grammetje te letten en als een maniak te gaan sporten. Maar houd je ook voldoende rust? Stress en slecht slapen zijn boosdoeners op veel vlakken, ook bij het afvallen. Zorg dus dat je je cortisol (stresshormoon) level in bedwang houdt en slaap voldoende en kwalitatief. 

6. Maak een weekmenu

Werk jij al met een weekmenu? Een weekmenu opstellen geeft niet alleen rust, het is ook voordeliger én het wordt een stuk makkelijker om gezonde keuzes te maken. Stel van tevoren een weekmenu samen en schrijf op welke avondmaaltijden, lunches, ontbijtjes en snacks je die week gaat eten en pas je boodschappen daarop aan. 

Dit geeft je op de dag zelf houvast om geen ongezonde keuzes te maken en het scheelt bovendien een hoop tijd! 

Leestip: Kun je met gember afvallen? 4 geheimen van gemberthee!

5 kilo afvallen in 1 week schema met gezond eten

7. Heb realistische doelen

Wees niet te streng voor jezelf. Je doet je best om af te vallen, meer kun je niet doen. Onthoud dat het veel belangrijk is dat je consistent bent om een gezonde leefstijl aan te houden, dan dat je in een keer veel kilo’s kwijt raakt. Je bent goed bezig!

Schema 5 kilo afvallen

5 kilo afvallen kan klinken als een hele opgave. Daarom helpen we je een handje op weg met een schema voor in ieder geval de eerste week. 

DagOntbijtSnackLunchSnackDinerAvondsnackBeweging
MaandagHavermout met bessen en notenStuk fruit (appel of banaan)Volkoren wrap met kipfilet, groenten en hummusHandje ongezouten notenGegrilde zalm met quinoa en gestoomde broccoliWortel- en selderijsticks met hummus30 tot 45 min wandelen/hardlopen
DinsdagSmoothie met spinazie, banaan en yoghurtGriekse yoghurt met honing en bessenSalade met tonijn, kikkererwten, groentenStuk fruit (peer of sinaasappel)Gegrilde kipfilet met zoete aardappel en sperziebonenKomkommer- en paprikasticks met guacamoleRust of lichte activiteit (wandelen of rustige yoga)
WoensdagVolkoren toast met avocado en eiHandje gemengde notenQuinoasalade met feta, olijven en groentenWortel- en selderijsticks met hummusLinzensoep met volkorenbroodStuk fruit (banaan of appel)30 tot 45 min cardio (fietsen)
DonderdagMagere kwark met honing en bessenStuk fruit (mandarijn of kiwi)Volkoren wrap met hummus, spinazie en tomaatHandje ongezouten notenGegrilde biefstuk met sperziebonen en zoete aardappelpureeWortel- en selderijsticks met hummusRust of lichte activiteit (wandelen)
VrijdagHavermout met appel en kaneelGriekse yoghurt met honing en bessenLinzensoep met volkorenbroodStuk fruit (appel of banaan)Gebakken tofu met bruine rijst en roerbakgroentenKomkommer- en paprikasticks met guacamole30 tot 45 min zwemmen
ZaterdagOmelet met groenten en volkoren toastStuk fruit (peer of sinaasappel)Caesar salade met gegrilde kipHandje gemengde notenVegetarische chili met volkoren rijstWortel- en selderijsticks met hummus45 min cardio + krachttraining
ZondagSmoothie met spinazie, banaan en yoghurtGriekse yoghurt met honing en bessenSalade met quinoa, avocado en gemengde groentenStuk fruit (banaan of appel)Gegrilde garnalen met couscous en groentenKomkommer- en paprikasticks met guacamoleRust of lichte activiteit (yoga of wandelen)

5 kilo afvallen in 3 weken 

Kun je 5 kilo afvallen in 3 weken? Ja, dat kan. Maar is het gezond? Waarschijnlijk niet. Het wordt aangeraden ongeveer een halve, tot maximaal één kilo af te vallen per week (mede afhankelijk van je startgewicht). 5 kilo in 3 weken is daarom erg krap. Wil je op een gezonde en duurzame manier afvallen? Houd dan een halve kilo per week aan!

We willen altijd alles snel doen en rap resultaat zien, maar in het geval van afvallen is dit niet altijd de beste manier. Het is beter om duurzaam af te vallen en echt je leefstijl aan te passen dan supersnel kilo’s te verliezen (die er vervolgens snel weer aankomen!). 

Lees ook: Omad dieet: schema, ervaringen & resultaten

5 kilo afvallen in 1 week 

Is 5 kilo afvallen in 1 week realistisch? Nee. 5 kilo in één week is niet gezond en is daarom ook niet aan te raden. Crashdiëten en in een keer veel afvallen lijkt misschien verleidelijk, maar meestal komen die kilo’s er net zo hard weer aan. Het is verstandiger om op een duurzame manier af te vallen, ofwel: pas je leefstijl aan op een consistente manier. 

5 kilo afvallen in één week is onrealistisch. Ga voor een duurzame en gezonde aanpak!

Wanneer verlies je te veel gewicht?

Hoewel de meesten hopen op snel gewichtsverlies, is het belangrijk dat je niet te snel te veel gewicht verliest. Snel gewichtsverlies is namelijk niet altijd gezond. 

Bijwerkingen van snel gewichtsverlies zijn bijvoorbeeld: 

  • hoofdpijn
  • prikkelbaarheid
  • vermoeidheid
  • constipatie
  • haaruitval
  • onregelmatige menstruatie
  • spierverlies

Hoewel gewichtsverlies sneller kan gaan aan het begin van je afvalreis, raden experts een gewichtsverlies van een halve (tot maximaal 1) kilo per week aan, of ongeveer 1% van je lichaamsgewicht.

Houd er ook rekening mee dat gewichtsverlies geen lineair proces is. Sommige weken kun je meer afvallen, terwijl je andere weken minder of helemaal niets kunt verliezen. Laat je dus niet ontmoedigen als je gewichtsverlies een paar dagen vertraagt of stagneert!

Leestip: Kun je écht met zwemmen afvallen? 9 tips & trainingsschema!

Vrouw wil 5 kilo afvallen met sporten

Hoe lang duurt het om 5 kilo af te vallen?

Hoe lang het duurt om 5 kilo af te vallen, hangt af van verschillende factoren, zoals je startgewicht, dieet, sport, metabolisme, en andere persoonlijke kenmerken. Over het algemeen is een gezond en duurzaam gewichtsverlies ongeveer een halve  tot 1 kilo per week. Dit betekent dat het tussen de 5 en 10 weken kan duren om 5 kilo af te vallen, natuurlijk afhankelijk van je eigen inspanningen.

Samenvatting 5 kg afvallen in vet

Iedereen wil snel een strak lijf, maar is dat eigenlijk wel haalbaar en gezond? Om af te vallen, moet je meer calorieën verbranden dan je consumeert. Gezond eten en bewegen zijn daarin onwijs belangrijk, maar ook stressbeheersing en goed slapen spelen een rol. Gebruik afslanktips zoals glucomannan, vezels en eiwitten, combineer cardio met krachttraining, en zorg voor voldoende rust. En blijf realistisch! Je doet je best, en die afslankdoelen komen er wel.

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

5 kilo afvallen

Extra informatie gewichtsverlies

Over dit artikel

Dit artikel over snel 5 kilo afvallen is voor het eerst gepubliceerd op 7 augustus 2024. Wil je toewerken naar je streefgewicht en 5kg afvallen? Zorg dan dat je afvalt in buikvet en stabiel blijft (of groeit) in spiermassa. Eet eiwitrijk, gezonde vetten (zoals omega 3-vetten), vezels en vermijd toegevoegde suikers. Ga detoxen door bijvoorbeeld geen bewerkt voedsel te eten of probeer intermittent fasting uit. Zorg voor voldoende beweging zoals fitness of een andere vorm van cardio. Ben je wat afgevallen? Of ben je zelfs 5 kilo afgevallen? Blijf dan consistent in je gezonde leefstijl.

Bronnen gewichtsverlies en 5 kilo afvallen

Je las een bericht in de categorie: 

  • 5 kilo afvallen in 3 weken
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.