10 kilo afvallen met de loopband? Dat doe je zo!

Laagdrempelig afvallen? Het kan! Neem de loopband in de arm en ga aan de slag voor die strakke bikini body. Wij vertellen je hoe en wát je moet doen.

Vrouw met schema wandelen op loopband

De loopband, één van de bekendste fitnessapparaten. Maar wat is er zo speciaal aan? Wandelen op de loopband is dé perfecte manier om laagdrempelig extra calorieën te verbranden om een lekker strak lijf te krijgen! En wist je dat je binnen no time de kilo’s eraf vliegen met slechts een simpele workout?

En geloof ons, dat hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn. We leggen je uit hoe en wát je moet doen op de loopband. Let’s work that body!

Waarom loopband bij afvallen?

De loopband is een enorm populaire trainingsmachine, misschien zelfs wel dé populairste. Behalve dat het een veelzijdig cardiotoestel is, kan een loopband je zeker helpen snel en effectief af te vallen.

Naast gewichtsverlies heeft een loopband workout ook andere voordelen. Bijvoorbeeld:

  • Je kunt de loopband het hele jaar door gebruiken.
  • Het is meestal mogelijk om naar je favoriete foute reality tv-programma te kijken terwijl je traint.
  • De loopband heeft leuningen, wat ideaal is als je herstellende bent van een blessure.
  • Zoals bij elke hartversterkende cardiotraining, kan het helpen om je risico op hartaandoeningen en andere chronische ziekten te verminderen, je slaap te verbeteren en je humeur te verbeteren. 
  • Loopbanden zijn in bijna elke sportschool te vinden, waardoor het een toegankelijke optie is voor alle niveaus.

Lees ook: Afvallen door wandelen? 22 tips om nú te starten!

Slanke vrouw op loopband afvallen buik

Afvallen door wandelen op de loopband

Hoe meer je beweegt, hoe meer calorieën je verbrandt. En met een calorietekort (meer calorieën verbruiken dan je consumeert) val je af! Een loopband kan je zeker helpen extra calorieën te verbranden. Door sneller te lopen, te rennen of door bergopwaarts (helling) te gaan kun je je calorieverbruik nóg meer opschroeven. 

Maar hoe pak je het precies aan? Waar begin je? Wij maken het je makkelijk door een schema voor zodat jij strak de zomer in kan!

Loopband schema afvallen (weektabel)

DagTraining
Maandag60 minuten lopen, matig tot hoog tempo
DinsdagRustdag of langzaam wandelen
Woensdag30 minuten HIIT (high intensity interval training)
DonderdagRustdag of langzaam wandelen
Vrijdag30 minuten heuveltraining
ZaterdagRustdag of langzaam wandelen
Zondag30 minuten HIIT (high intensity interval training)

Hoe kun je de loopband workout zwaarder maken?

Er zijn verschillende manieren hoe je jouw workout naar een next level kunt tillen. Merk je na een week of paar weken verschil, en heb je het gevoel dat je jezelf nog meer kunt uitdagen? Probeer dan deze tips: 

  • Helling lopen om meer vet te verbranden
  • Verhoog je tempo
  • Doe een HIIT (intervaltraining)
  • Verleng je workout

Verbrand nóg meer calorieën door de helling, het verhogen van je tempo of doe een intervaltraining.

Wat is de 12-3-30 methode?

De 12-3-30 methode is een workout die een tijdje geleden viral ging. Je hebt er een loopband voor nodig én de juiste motivatie. Zo doe je het: je stelt de loopband in op een helling van 12%, zet de snelheid op 3 mijl per uur (ongeveer 4,8 km/u), en loopt dan 30 minuten. 

Het is een supersimpele, maar effectieve manier om aan je conditie te werken én natuurlijk calorieën te verbranden zonder echt te rennen! 

Leestip: Hoe verdwijnt je knorrende maag tijdens het afvallen?

Jonge vrouw afvallen loopband cardio

Loopband afvallen buik: hoe doe je dat?

Helaas kunnen we niet kiezen waar we precies afvallen, maar hoe zorg je toch dat je je buikvet zo snel mogelijk kwijtraakt? Cardio, en dus de loopband, werkt ontzettend goed om calorieën te verbranden. Daarnaast is het belangrijk dat je het combineert met krachttrainiing. 

Met krachttraining zorg je namelijk voor het behoud en opbouw van je spieren. Dit resulteert niet direct in minder buikvet, maar wél in een strakkere buik. Combineer dus cardio met krachttraining (en natuurlijk gezonde voeding) en je bent bikini ready!

Is elke dag op de loopband goed?

Elke dag op de loopband kan goed zijn, maar het hangt af van je conditie, doelen en andere medische factoren. Het is een prima manier om fit te blijven en calorieën te verbranden, maar zorg wel dat je niet elke dag hetzelfde doet, zodat je lichaam tijd heeft om te herstellen en je geen blessures krijgt. 

Wissel dus af met rustdagen of andere vormen van beweging, zoals fietsen, yoga of krachttraining, om je routine leuk, blessurevriendelijk én effectief te houden.

Elke dag op de loopband kan prima, maar wissel je workouts af om het effectief én leuk te houden.

Lees ook: Wat zijn gezonde vetten & hoe helpen ze met afvallen?

Hoeveel kcal verbrand je met 30 minuten loopband?

Het aantal calorieën dat je verbrandt in 30 minuten op de loopband hangt af van verschillende factoren zoals je eigen gewicht, de intensiteit van je workout, de helling en je snelheid. Gemiddeld kun je het volgende aanhouden: 

  • Lichte intensiteit (wandelen op een vlakke loopband, 4-5 km/u). Je verbrandt ongeveer 100-150 kcal.
  • Matige intensiteit (lopen met een helling, ongeveer 5-6 km/u). Je verbruikt ongeveer 200-300 kcal.
  • Hoge intensiteit (rennen of snel lopen met een helling, 7-9 km/u). Je verbrandt ongeveer 300-450 kcal.
Sportieve vrouw helling lopen vet verbranden voor zomer

Hoeveel calorieën per dag als je wil afvallen?

Als je wil afvallen, dan is het belangrijk dat je een calorietekort hebt. Ofwel: verbruik meer calorieën dan dat je consumeert. Het wordt aangeraden ongeveer een halve kilo per week af te vallen, dat betekent een dagelijks tekort van 500 calorieën.

Met een uur matige intensiteit op de loopband, heb je dit al bereikt! Al is het nog wel belangrijk dat je naast het sporten natuurlijk gezond en evenwichtig eet. 

Lees ook: Wat te doen tegen honger in de avond? 11 tips om de honger te stillen!

Samenvatting afvallen met loopband

De loopband is niet voor niets superpopulair, omdat het een makkelijke manier is om calorieën te verbranden en dus af te vallen. Je kunt hem het hele jaar gebruiken, zelfs tv kijken tijdens je workout en het is goed voor je hart en algehele gezondheid. Win-win-win dus!

Probeer bijvoorbeeld de 12-3-30 methode: 12% helling, 3 mijl per uur, 30 minuten. Afwisselen met HIIT, rustdagen en andere workouts om blessures te voorkomen én het natuurlijk leuk te houden.

Afvallen loopband

Extra informatie loopband

Over dit artikel

Dit artikel over loopband afvallen is voor het eerst gepubliceerd op 11 juni 2024. Wil je meer informatie over hoe je sneller kunt afvallen? En wil je op de loopband afvallen? Verhoog bijvoorbeeld de hellingshoek op de loopband. Dan gaat de vetverbranding harder en gewichtsverlies sneller! Ga vanavond niet op de bank zitten met netflix, maar zet realistische doelen en ga aan de slag! Je kunt ook bij hoge temperaturen sporten, zoals hot yoga om extra calorieën te verbranden. Je kunt al hele simpele workout spullen kopen bij bijvoorbeeld de Decathlon. Eet ook gezond voor de juiste energiebalans, zoals een smoothie, quinoa of andere gezonde producten die hardlopers vaak eten.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Afvallen met loopband
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.