Afvallen lukt niet & geen discipline? Probeer dit!

Niemand zei ooit dat afvallen makkelijk was. En dat blijkt maar weer! Want hoe zorg je dat je gemotiveerd blijft voor dat strakke lijf?

Gefrustreerde vrouw want afvallen lukt niet geen discipline

Vol goede moed ga je de strijd aan tegen de kilo’s, maar na een tijdje zwakt het enthousiasme af. Waarom lukt het nou niet om gemotiveerd te blijven? Waar is die discipline? Afvallen vraagt consistentie en doorzettingsvermogen en dat is echt niet altijd makkelijk. Maar met deze 17 tips herken jij je gedisciplineerde zelf niet meer terug!

Let’s keep losing weight met deze 17 motivatietips!

Hoe kun je jezelf motiveren om af te vallen?

Beginnen met en vasthouden aan een gezond afslankplan kan soms onmogelijk lijken. Vaak ontbreekt het mensen gewoon aan de motivatie om te beginnen of verliezen ze hun motivatie om door te gaan. Gelukkig is motivatie iets waar je aan kunt werken om het te vergroten!

En zo doe je dat. 

Moeite met afvallen? Met deze 17 tips lukt het wél

1. Schakel een hulplijn in

Je hoeft niet alles alleen te doen. Ook niet met afvallen! Eet gezond, veel vezels, eiwitten en gezonde vetten zodat je een verzadigd gevoel hebt en houdt. Maar wist je dat Daily Co Skinny Support nog nét een zetje kan helpen met een verzadigd gevoel? Daily Co Skinny Support met glucomannan ondersteunt namelijk bewezen bij gewichtsverlies.*

Wanneer je glucomannan gebruikt is het wel essentieel dat je een energiebeperkt dieet volgt. Neem het altijd vóór de maaltijd, driemaal daags 1 gram glucomannan. En let the magic work!

2. Bepaal waarom je wilt afvallen

Bepaal duidelijk alle redenen waarom je wilt afvallen en schrijf ze ook op. Dit zal je helpen om toegewijd en gemotiveerd te blijven om je doelen voor gewichtsverlies te bereiken.

Probeer ze dagelijks door te lezen en gebruik ze als geheugensteuntje wanneer je in de verleiding komt om af te wijken van je afslankplannen.

Lees ook: Waar word je dik van? Let op deze Top 10 dikmakers!

Redenen om af te vallen

Goede redenen zijn bijvoorbeeld: lekkerder in je lijf zitten, ziektes voorkomen, er op je best uitzien op een evenement (zoals je huwerlijk of vakantie), je zelfvertrouwen verbeteren of andere redenen. Je kunt er natuurlijk ook meerdere hebben!

Vrouw heeft geen moeite met afvallen

3. Heb realistische verwachtingen van jezelf

Veel diëten en dieetproducten claimen snel en gemakkelijk gewichtsverlies. De meeste professionals raden echter aan om slechts 0,5-1 kg per week te verliezen. Een crash dieet zorgt er bijna altijd voor dat je kilo’s er daarna gewoon weer aankomen. 

Onbereikbare doelen

Het stellen van onbereikbare doelen kan leiden tot gevoelens van frustratie en ervoor zorgen dat je opgeeft. Het stellen en bereiken van haalbare doelen leidt daarentegen tot happy feelings!

Mensen die hun doelen voor gewichtsverlies bereiken, hebben ook meer kans om hun gewichtsverlies op lange termijn vol te houden.

4. Focus op het proces van afvallen

Veel mensen die proberen af te vallen stellen alleen resultaatdoelen, of doelen die ze aan het eind willen bereiken. Meestal is een einddoel je uiteindelijke streefgewicht. Deze resultaatdoelen kunnen echter overweldigend aanvoelen, want hoe ga je óóit 10 kilo afvallen?

In plaats daarvan moet je procesdoelen stellen, of welke acties je gaat ondernemen om je gewenste resultaat te bereiken. Een voorbeeld van een procesdoel is vier keer per week sporten.

Leestip: Ik wilde in mijn bovenbenen afvallen: zo deed ik dat

5. Kies een plan dat bij je leefstijl past

Zoek een afslankplan dat je kunt volhouden en vermijd plannen die op de lange termijn bijna onmogelijk vol te houden zijn.

Hoewel er honderden verschillende diëten zijn, zijn de meeste gebaseerd op het verminderen van calorieën. Het verminderen van je calorie-inname zal leiden tot gewichtsverlies, maar diëten, vooral met een jojo-effect, zorgen er bijna altijd voor dat je weer aankomt.

Vermijd daarom strenge diëten waarbij bepaalde voedingsmiddelen volledig worden geëlimineerd. Een “alles” of “niets” mentaliteit werkt bijna altijd averechts. 

Vier je successen en ben niet te streng voor jezelf! Alleen zo blijf je gemotiveerd om af te vallen.

6. Houd een dagboek bij om af te vallen

Zelfcontrole is cruciaal voor motivatie en succes bij het afvallen. Om een eetdagboek goed bij te houden, moet je echter alles opschrijven wat je eet. Dit omvat maaltijden, snacks en het stuk snoep dat je van het bureau van je collega hebt gegeten.

Je kunt ook je emoties noteren in je eetdagboek. Dit kan je helpen bepaalde triggers voor overeten te identificeren en je helpen gezondere manieren te vinden om ermee om te gaan.

Je kunt eetdagboeken bijhouden op pen en papier of een website of app gebruiken. 

7. Vier je successen met afvallen!

Afvallen is hartstikke moeilijk, dus vier al je successen om jezelf gemotiveerd te houden. Geef jezelf een flinke schouderklop als je een doel hebt bereikt. Deel je doelen met vrienden, familie of online communities. Als je trots op jezelf bent, zal je motivatie toenemen!

Lees ook: Hoe (snel) kun je met lijnzaad afvallen?

Vrouw bij wie afvallen lukt niet geen discipline

Vergeet bovendien niet om gedragsveranderingen te vieren en niet alleen het bereiken van een bepaald getal op de weegschaal. Als je bijvoorbeeld je doel hebt bereikt om vier dagen per week te sporten, plan dan iets leuks voor jezelf in, zoals een massage. 

Beloon jezelf niet met eten, maar een leuk uitje of product!

8. Zoek sociale steun voor motivatie

Mensen hebben regelmatig steun en positieve feedback nodig om gemotiveerd te blijven. Vertel je familie en vrienden over je doelen om af te vallen, zodat ze je kunnen steunen op je afvalreis.

Veel mensen vinden het ook nuttig om een afslankmaatje te zoeken. Je kunt samen sporten, elkaar verantwoordelijk houden en elkaar aanmoedigen tijdens het hele proces. Daarnaast kan het nuttig zijn om je partner erbij te betrekken, maar zorg ervoor dat je ook steun krijgt van andere mensen, zoals je vrienden.

9. Doe een belofte over je doelen

Anderen vertellen over je afslankdoelen zal je helpen om verantwoordelijk te blijven. Vertel het je familie en vrienden, en overweeg zelfs om ze te delen op sociale media. Hoe meer mensen je je doelen vertelt, hoe groter de verantwoording.

Overweeg bovendien om te investeren in een lidmaatschap van een sportschool, een pakket met groepslessen of een vooruitbetaling voor een hardloopwedstrijd. De kans is groter dat je doorzet als je al een investering hebt gedaan.

Leestip: Kun je met gezonde smoothies afvallen?

10. Denk en praat positief als je moeite hebt met afvallen

Mensen die positieve verwachtingen hebben en vertrouwen hebben in hun vermogen om hun doelen te bereiken, hebben over het algemeen de neiging om meer af te vallen. Mensen die “change talk” gebruiken hebben ook meer kans om hun plannen door te zetten.

Change talk is het doen van uitspraken over toewijding aan gedragsveranderingen, de redenen erachter en de stappen die je gaat nemen of aan het nemen bent om je doelen te bereiken. Begin daarom positief te praten over je gewichtsverlies. Praat ook over de stappen die je gaat nemen en committeer je gedachten hardop.

Houd rekening met tegenslagen en laat je niet uit het veld slaan door negatieve gedachten.

11. Plan voor uitdagingen en tegenslagen

Alledaagse stressfactoren zullen altijd de kop opsteken. Door manieren te vinden om ze in te plannen en de juiste omgangsvaardigheden te ontwikkelen, kun je gemotiveerd blijven, ongeacht wat het leven je voor de voeten werpt.

Er zullen altijd vakanties, verjaardagen of feestjes zijn om bij te wonen. En er zullen altijd stressfactoren zijn op het werk of bij familie.

Lees ook: Wat zijn symptomen van te snel afvallen?

Knappe vrouw geen moeite met afvallen

Probleemoplossing in plaats van eten

Het is belangrijk om te beginnen met probleemoplossing en brainstormen over deze mogelijke uitdagingen en tegenslagen bij het afvallen. Dit voorkomt dat je van het pad raakt en je motivatie verliest.

Veel mensen grijpen naar voedsel om zich te troosten. Dit kan er snel toe leiden dat ze hun doelen om af te vallen opgeven. Het creëren van de juiste copingvaardigheden zal voorkomen dat dit jou overkomt.

12. Streef niet naar perfectie en vergeef jezelf

Je hoeft niet perfect te zijn om af te vallen. Als je een “alles of niets” benadering hebt, is de kans kleiner dat je je doelen bereikt.

Te hard zijn voor jezelf werkt averechts

Als je te restrictief bent, kan het zijn dat je zegt: “Ik heb een hamburger en frietjes gegeten als lunch, dus ik kan net zo goed pizza eten als avondeten.” Probeer in plaats daarvan te zeggen: “Ik heb uitgebreid geluncht, dus ik moet streven naar een gezonder diner”.

En voorkom dat je jezelf de schuld geeft als je een fout maakt. Negatieve gedachten over jezelf zullen je motivatie alleen maar belemmeren. Vergeef jezelf in plaats daarvan. Onthoud dat één fout je vooruitgang niet zal verpesten.

Leestip: Mounjaro kopen zonder recept? Bekijk dit eerst!

13. Leer van je lichaam te houden en het te waarderen

Als je niet van je eigen lichaam en jezelf houdt, wordt het extra lastig om af te vallen. Stappen ondernemen om je lichaamsbeeld te verbeteren kan je helpen meer gewicht te verliezen en je gewichtsverlies te behouden.

Bovendien zullen mensen met een beter lichaamsbeeld eerder een dieet kiezen dat ze kunnen volhouden en nieuwe activiteiten uitproberen die hen zullen helpen hun doelen te bereiken.

De volgende activiteiten kunnen helpen om je lichaamsbeeld te verbeteren:

  • Oefening
  • Waardeer wat je lichaam kan doen
  • Doe iets voor jezelf, zoals een massage of manicure nemen
  • Omring jezelf met positieve mensen
  • Stop met jezelf te vergelijken met anderen, vooral met modellen
  • Draag kleding die je leuk vindt en die je goed past
  • Kijk in de spiegel en zeg hardop de dingen die je leuk vindt aan jezelf

14. Zoek een oefening die je leuk vindt

Lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van afvallen. Het helpt je niet alleen calorieën te verbranden, maar het verbetert ook je welzijn. De beste soort lichaamsbeweging is lichaamsbeweging die je leuk vindt en die je kunt volhouden.

Er zijn veel verschillende soorten en manieren om te bewegen, en het is belangrijk om verschillende opties te verkennen om er een te vinden die je leuk vindt.

Binnen, buiten, alleen of in een groep

Bedenk waar je wilt sporten. Ben je liever binnen of buiten? Train je liever in een sportschool of lekker thuis? Ook is het goed om uit te zoeken welke muziek voor jou het beste werkt om op te sporten. Dat kan ook ontzettend motiverend werken!

Bedenk ook of je liever alleen sport of met een groep. Groepslessen zijn erg populair en helpen veel mensen om gemotiveerd te blijven. Maar als je niet van groepslessen houdt, is alleen trainen net zo goed.

Lees ook: Een slanke taille in een week, kan het?

Sportieve vrouw waarbij afvallen lukt niet psychisch

15. Zoek een rolmodel

Een rolmodel kan je helpen gemotiveerd te blijven om af te vallen. Je moet echter wel het juiste soort rolmodel kiezen om jezelf gemotiveerd te houden. Een foto van een supermodel op je koelkast ophangen zal je na verloop van tijd niet motiveren. Zoek in plaats daarvan een rolmodel waarmee je je gemakkelijk kunt identificeren.

Het hebben van een herkenbaar en positief rolmodel kan namelijk helpen om je gemotiveerd te houden. Misschien ken je een vriend die veel is afgevallen en jouw inspiratie kan zijn. Je kunt ook op zoek gaan naar inspirerende blogs of verhalen over mensen die succesvol zijn afgevallen.

16. Neem een hond

Oké, dit is een iets radicalere tip. Maar het kan echt helpen! Honden kunnen de perfecte maatjes zijn bij het afvallen. Ten eerste kunnen honden je fysieke activiteit verhogen omdat je ze natuurlijk uit moet laten. Daarom word je geforceerd om in ieder geval drie keer per dag ver te wandelen.

Ten tweede zijn honden een geweldige sociale steun. In tegenstelling tot je menselijke trainingsmaatje, zijn honden bijna altijd enthousiast om aan lichaamsbeweging te doen.

Leestip: Hoe helpt een detox kuur jou met afvallen?

17. Zoek professionele hulp als dat nodig is

Aarzel niet om professionele hulp in te roepen om je te helpen bij het afvallen wanneer dat nodig is. Mensen die meer vertrouwen hebben in hun kennis en vaardigheden zullen meer afvallen.

Dit kan betekenen dat je een geregistreerde diëtist moet zoeken die je kan leren over bepaalde voedingsmiddelen of een inspanningsfysioloog die je kan leren hoe je op de juiste manier moet sporten.

Veel mensen vinden het ook prettig om verantwoording af te leggen aan een professional.

Kies een rolmodel waardoor jij écht geïnspireerd raakt. Dus geen supermodel, maar bijvoorbeeld je buurvrouw die ook veel is afgevallen!

Afvallen lukt niet psychisch, wat moet ik doen?

Het kan natuurlijk zijn dat je een bepaalde blokkade voelt bij het afvallen. Waarom lukt het mentaal niet om die knop om te zetten? Er kunnen duizenden oorzaken zijn waarom afvallen niet lukt, zo ook psychische. In dit geval kun je het beste je huisarts raadplegen, zodat jullie samen kunnen kijken waar het probleem precies ligt en welke zorgprofessional je het beste kan helpen. 

Waarom val je niet af terwijl je sport?

Hoewel je vaak sport, kan het toch zo zijn dat je niet afvalt. De oorzaak waarom je moeite met afvallen hebt, kan verschillen. Als je naast het sporten alsnog te veel calorieën eet en drinkt, dan val je niet af. Ook als je te veel stress hebt, weinig slaapt en niet bewust eet wordt het lastig om van die extra kilo’s af te komen. 

Zorg dat je voldoende beweegt, evenwichtig eet en voldoende slaapt en rust pakt. Blijf jezelf motiveren en zie het echt als leefstijlverandering.

Lees ook: Afvallen door wandelen? 22 tips om nú te starten!

De conclusie: afvallen lukt niet, geen discipline

Gemotiveerd zijn om af te vallen is belangrijk voor langdurig succes bij het afvallen. Mensen vinden verschillende factoren motiverend, dus het is belangrijk om uit te zoeken wat jou specifiek motiveert.

Vergeet niet om jezelf flexibiliteit te geven en de kleine successen tijdens je afslankreis te vieren! En wees niet bang om hulp te vragen als dat nodig is.

Met de juiste hulpmiddelen en ondersteuning kun je gemotiveerd raken en blijven om je doelen voor gewichtsverlies te bereiken.

Moeite met afvallen

Extra informatie

Over dit artikel

Dit artikel over afvallen lukt niet geen discipline is voor het eerst gepubliceerd op 20 juni 2024. Zorg dat je je spier traint om fit te blijven. Sporten kan zelfs verslavend werken!

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Afvallen lukt niet geen discipline
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.