Zo doorbreek je het plateau als afvallen stagneert (13 tips!)

De kilo’s vlogen eraf, maar wat gebeurt er nu? De weegschaal blijft hangen… Met deze 13 tips pak je het afvallen zo weer op!

Gefrustreerde vrouw want afvallen staat stil

YES! Je bent een paar kilo kwijt. Maar wat gebeurt er nu? De weegschaal blijft haken op hetzelfde cijfer! Je was zo lekker bezig, maar het afvallen stagneert. Hoe kan dat nou? Je bent toch goed bezig?

Dit fenomeen kennen we allemaal en wordt ook wel het “plateau” genoemd. Het lijkt net alsof je na een paar kilo niet meer kunt afvallen. Maar gelukkig zijn er altijd manieren om tóch dat strakke lijf voor de zomer te krijgen. Lees je mee hoe? Let’s go!

Waarom blijf ik hangen op hetzelfde gewicht?

Hoewel je gewicht er in het begin vrij snel afgaat, kan het op een gegeven moment lijken alsof je gewicht niet meer wil dalen. Dit noemen ze ook wel een “plateau”. Hoe komt dat toch? Verschillende oorzaken kunnen een rol spelen in deze stagnering, zoals voeding, beweging of stress.

Lees ook: Wow! Kun je echt met zwarte koffie afvallen?

Wat te doen als je stilstaat met afvallen?

Als je ongeveer 3 weken op hetzelfde gewicht blijft hangen spreken we van een plateau. Deze kun je doorbreken door verschillende strategieën toe te passen, zoals aanpassingen in je leefstijl, voeding, beweging, stress en slaap. Het is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie welke factoren je moet aanpakken. 

Welke strategieën zijn er precies als het afvallen stagneert? Je hebt geluk, want wij gaan ze met je delen!

Afvallen staat stil bij jonge vrouw

13 tips om het afvallen plateau te doorbreken

1. Voeg glucomannan toe aan je routine

Heb je Daily Co Skinny Support al geprobeerd? Zo niet, dan is dit dé perfecte kans. Want glucomannan ondersteunt namelijk bij gewichtsverlies, en dat is nog wetenschappelijk bewezen ook!* Het vermindert je eetlust, waardoor je minder (onnodig) gaat snaaien. Een ideaal extra hulpmiddel om dat plateau te doorbreken!

Het is bij het gebruik van glucomannan  wel belangrijk dat je een energiebeperkt dieet volgt.* Elke dag dien je 3 gram glucomannan in te nemen, in drie doses van elk 1 gram. Neem ze in met een groot glas water vóór je maaltijd. Zo simpel is het!

2. Eet minder koolhydraten als het afvallen stagneert

Een koolhydraatarm dieet wordt vaak ingezet wanneer iemand wilt afvallen. En bij veel mensen is het zeker effectief! Of het ook voor jou werkt hang af van verschillende factoren. Toch kan het helpen minder koolhydraten te eten, met name simpele koolhydraten. 

Denk aan snoep, koek, witbrood en bewerkte producten. Deze bevatten veel calorieën en maar weinig voedingsvezels en voedingsstoffen. 

Lees ook: Is havermelk goed voor afvallen of een dikmaker?

3. Verhoog de frequentie of intensiteit van lichaamsbeweging

Natuurlijk is bewegen altijd goed. Want meer bewegen betekent meer calorieën verbranden! En dat is wat je uiteindelijk wil in de strijd tegen de kilo’s. 

Als je al aan lichaamsbeweging doet, kan een extra training van 1-2 dagen per week of het verhogen van de intensiteit van je training helpen om je vetverbranding te verhogen. Vergeet niet om ook krachttraining toe te voegen aan je routine, zodat je ook spieren behoudt en opbouwt. 

4. Houd alles wat je eet bij

Het bijhouden van je calorieën en macronutriënten – proteïne, vet en koolhydraten – geeft je concrete informatie over hoeveel je binnenkrijgt. Zo kun je je dieet aanpassen als dat nodig is en zie je beter waar het misgaat. 

Je kunt het simpel bijhouden in een boekje, of kies een app op je telefoon waarbij je handig alles invult. 

Zorg voor volwaardige voeding: eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten zodat je een verzadigd gevoel houdt.

5. Voeg voldoende eiwitten toe aan je dieet

Als je gewichtsverlies is gestagneerd, kan het verhogen van je eiwitinname helpen. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je een verzadigd gevoel houdt en bovendien dragen ze bij aan het behoud en de opbouw van je spieren.* Get that protein!

Leestip: Afvallen lukt niet door hormonen: 5 redenen waarom

6. Beheer je stress (cortisol)

Stress kan gewichtsverlies vaak afremmen. Naast het bevorderen van comfort-eten en het triggeren naar (ongezond) voedsel, verhoogt het ook de productie van cortisol in je lichaam.

Cortisol staat bekend als het “stresshormoon”. Hoewel het je lichaam helpt te reageren op stress, werkt het averechts voor veel andere lichaamsprocessen. Met name als je langdurige of chronische stress hebt. 

Probeer dus te achterhalen waar je stress vandaan komt, en pak de oorzaak aan zodat je minder getriggerd wordt.

Vrouw waarbij afvallen stagneert na een paar weken

7. Probeer intermittent fasting

Intermittent fasting is de laatste tijd erg populair geworden. Het houdt in dat je lange periodes niet eet, meestal tussen de 16-48 uur.

Voor veel mensen kan vasten en intermittent fasting werken, maar niet voor iedereen. Daarom is het verstandig eerst te overleggen met een arts voordat je begint met vasten. 

8. Vermijd alcohol

Alcohol kan je gewichtsverlies in de weg zitten. Hoewel één drankje niet zoveel calorieën bevat, zitten er verder geen tot weinig voedingsstoffen in. Bovendien vervagen je grenzen met alcohol en wordt het verleidelijker te grijpen naar ongezond voedsel. 

Als je gewichtsverlies stagneert, is het misschien het beste om alcohol te vermijden of het alleen af en toe in kleine hoeveelheden te drinken in het weekend.

Lees ook: Hoe vaak moet je sporten om af te vallen?

9. Eet meer vezels

Meer vezels in je dieet kan je helpen om een gewichtsverlies plateau te doorbreken. Dit geldt vooral voor oplosbare vezels, het type dat oplost in water of vloeistof.

Oplosbare vezels vertragen de beweging van voedsel door je spijsverteringskanaal, wat je kan helpen een vol en verzadigd gevoel te krijgen. Bovendien worden je darmen erg blij van lekker veel vezels. Zeker doen dus!

Vermijd alcohol, frisdrank en bewerkte producten. Ga voor vers, puur en caloriearm!

10. Drink water, koffie of thee

Frisdrank en fruitsappen zijn boosdoeners wat betreft afvallen. Je drinkt het namelijk makkelijk weg, maar krijgt er geen verzadigd gevoel van. Daarom kun je het beter houden bij water, zwarte koffie en/of thee. 

11. Slaap voldoende

Slaap is ontzettend belangrijk voor een goede mentale, emotionele en fysieke gezondheid. Het wordt aanbevolen ongeveer 7 tot 9 uur per nacht te slapen. 

Het wordt ook steeds duidelijker dat te weinig slaap kan leiden tot fysieke en mentale problemen. Je hormonen kunnen verstoord raken, wat weer invloed kan hebben op je hongergevoel. Vanavond op tijd naar bed dus!

Lees ook: Hoeveel afvallen per week is nog gezond?

12. Eet groenten bij elke maaltijd

Groenten zijn het ideale voedsel om af te vallen. De meeste groenten bevatten namelijk weinig calorieën en koolhydraten, veel vezels en zitten boordevol voedzame voedingsstoffen. Genoeg redenen dus: eat your veggies!

Afvallen plateau is doorbroken door jonge vrouw

13. Vertrouw niet alleen op de weegschaal

Het aflezen van de weegschaal geeft niet altijd een goed beeld van je vooruitgang, zoals veranderingen in je lichaamssamenstelling.

In plaats van gewichtsverlies is je doel eigenlijk vetverlies. Als je regelmatig sport, bouw je misschien spieren op, die dichter zijn dan vet en minder ruimte innemen in je lichaam.

Dus als het gewicht op de weegschaal niet daalt, zou het kunnen dat je spieren opbouwt en vet verliest, maar toch een stabiel gewicht behoudt. Daarom is het beter om je vetpercentage of bijvoorbeeld omvang te meten. 

Leestip: Snel en verantwoord afvallen? Voor áltijd slank met deze 13 tips!

Samenvatting afvallen plateau

Je bent wat kilo’s kwijt, maar nu blijft de weegschaal hangen? Dat noemen we ook wel een “plateau”. Het lijkt alsof je niet meer kunt afvallen, maar er zijn altijd manieren om dit te doorbreken! 

Denk aan aanpassingen in voeding, beweging en stressmanagement. Probeer bijvoorbeeld meer eiwitten, minder koolhydraten, of intermittent fasting. Vergeet niet voldoende te slapen en stress te verminderen. En deze mix van strategieën zou er toch echt voor moeten zorgen dat je gewicht weer gaat dalen. You got this!

Afvallen stagneert

Extra informatie afvallen stagneert

Over dit artikel

Dit artikel over afvallen plateau is voor het eerst gepubliceerd op 6 juni 2024. Ben je afgevallen maar stagneert het nu? Waarom je niet afvalt kan ook genetische oorzaken hebben, Het is altijd goed om het etiket van een product goed door te nemen om te zien hoeveel calorieën en suiker er bijvoorbeeld inzitten. Wil je jouw energieverbruik verhogen? Maak ketonen vrij met een personal trainer of personal training.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Afvallen stagneert
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.