Bananen dieet: kun je met een banaan gezond afvallen?

Afvallen vlak voor de zomer willen we allemaal. Maar hoe doe je dat precies en kan een banaan daar écht bij helpen?

Vrouw die gezond afvalt met banaan

Wie kent de gele, gezonde rakker niet? We hebben het natuurlijk over de banaan! Want wist je dat bananen hartstikke goed voor je zijn, vol zitten met vitamines en mineralen en ook nog eens kunnen helpen bij afvallen?

Hoewel bananen geen wondermiddel zijn, kunnen ze je wel een zetje in de goede richting geven. Ben je benieuwd hoe? Wij vertellen je alles over dit tropische fruit!

Val je af van bananen?

Hoewel er geen onderzoeken zijn die direct de effecten van bananen op gewicht onderzoeken, bevatten ze veel vezels en weinig calorieën. En dat is natuurlijk wat je wil tijdens het afvallen! Als bananen deel uitmaken van een evenwichtig dieet, kunnen ze zeker helpen bij het behalen van gewichtsverlies. 

Meer groenten en fruit

Sowieso is het belangrijk om voldoende groenten en fruit te eten. Want wist je dat een groot deel van de Nederlanders hier te weinig van eet? En daardoor ook te weinig vezels binnenkrijgt? Daarom is het extra belangrijk om veel fruit (minimaal 2 stuks per dag) en groenten (minimaal 250 gram per dag) te eten.

Lees ook: Professionele hulp bij afvallen: 7x simpele middelen!

Vrouw met exotisch fruit zoals banaan om gezond af te vallen

Is suiker in fruit ongezond?

Sommige mensen maken zich zorgen dat vruchten met een hoog suikergehalte, zoals bananen, dikmakend kunnen zijn. De meeste vruchten bevatten ongeveer 90% koolhydraten, wat betekent dat ze meer suiker bevatten. Toch is fruit een essentieel onderdeel van een evenwichtig dieet omdat er veel voedingsmiddelen in zitten. 

Bovendien is natuurlijke suiker niet per definitie slecht en geeft het je juist energie! Vooral als het gecombineerd is met vezels en voedingsstoffen is een beetje suiker niet erg. 

Wat werkt nog meer bij afvallen?

Naast een evenwichtig en gezond dieet en voldoende beweging zijn er nog een aantal hulpmiddelen die je kunt inschakelen bij de strijd tegen de kilo’s. Want wist je dat Daily Co Skinny Support, met als basis glucomannan, werkt als natuurlijke eetlustremmer en je dus ondersteunt bij gewichtsverlies?* In combinatie met een energiebeperkt dieet merk je binnen de no time verschil!

Het is dus wel belangrijk dat je Daily Co Skinny Support gebruikt, terwijl je energiebeperkt eet. Neem per dag 3 gram glucomannan in drie porties van elk 1 gram, vóór de maaltijd met een groot glas water. En that’s it!

Lees ook: Afvallen gaat langzaam? 10 tips die je snel helpen!

Voedingsstoffen van een banaan: wat zit er precies in?

Bananen bevatten veel voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Ze bevatten veel vezels en koolhydraten, evenals een aantal essentiële vitaminen en mineralen.

Een middelgrote banaan bevat:

  • Kalium: 9% RI*
  • Vitamine B6: 25% RI
  • Vitamine C: 11% RI
  • Magnesium: 8% RI
  • Koper: 10% RI
  • Mangaan: 14% RI
  • Vezels: 3,07 gram

*Referentie-inname

Hoeveel kcal zitten er in een banaan?

In een middelgrote banaan zitten ongeveer 105 calorieën, waarvan 90% uit koolhydraten bestaan. De meeste koolhydraten in rijpe bananen zijn suikers – sacharose, glucose en fructose.

Aan de andere kant bevatten bananen weinig vet en eiwit, maar wel antioxidanten.

Bananen bevatten veel vezels, vitamines en mineralen en in verhouding weinig calorieën.

Bananen bevatten veel vezels maar weinig calorieën

Een middelgrote banaan levert ongeveer 7% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën, met slechts 105 calorieën. Met weinig calorieën krijg je dan toch veel vezels (ruim 3 gram) binnen!

Vezels zijn belangrijk voor het behoud van gezonde darmen en spelen een vitale rol bij een gezonde spijsvertering. Daarom is het extra belangrijk dat je veel pure, natuurlijke producten eet zoals bananen.

Leestip: Love handles kwijtraken met trainen? 12 tips die ECHT werken!

Hoe groener de banaan, hoe hoger het resistente zetmeel

Het soort koolhydraten in een banaan hangt af van hoe rijp hij is. We leggen het je uit:

Groene bananen

Onrijpe groene bananen bevatten veel zetmeel en resistent zetmeel, terwijl rijpe gele bananen vooral natuurlijk voorkomende suikers bevatten.

Resistent zetmeel zijn lange ketens van glucose (zetmeel) die bestand zijn tegen vertering. Ze gedragen zich als oplosbare vezels in het lichaam en bieden daarom veel potentiële voordelen voor je gezondheid! Let wel op dat groene, onrijpe bananen minder zoet zijn. 

Rijpheid van de banaan: hoeveel suiker zit erin?

Bananen hebben een lage glycemische index, maar die hangt af van de rijpheid

De glycemische index (GI) is een maat voor de mate waarin voedingsmiddelen de bloedsuikerspiegel verhogen. Als een voedingsmiddel lager dan 55 scoort, wordt het beschouwd als een voedingsmiddel met een lage GI. Een score van 56-69 is gemiddeld en 70 of hoger is hoog.

Voedingsmiddelen die veel eenvoudige suikers bevatten worden snel opgenomen en hebben een hoge GI-waarde omdat ze een grotere stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken.

Lees ook: Afvallen

Bananen en ander fruit voor gezond afvallen

De glycemische index van bananen

De GI-score van bananen is 42-62, afhankelijk van de rijpheid. Dit betekent dat ze laag tot gemiddeld zijn op de glycemische index (31).

Rijpe bananen hebben een hogere GI dan groenere bananen. Het suikergehalte neemt toe naarmate de banaan rijper wordt, wat weer invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Over het algemeen lijken bananen hun suikers langzaam vrij te geven.

Hoeveel bananen per dag om af te vallen?

Er zit geen minimum of limiet aan hoeveel bananen je per dat moet eten om af te vallen. Bananen zijn simpelweg een gezonde fruitsoort met veel vezels, waardoor je lang vol zit én vitamines en mineralen binnenkrijgt. 

Het is goed om te variëren met fruit en groenten, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarom is het verstandig maximaal 1 tot 2 bananen per dag te eten en verder voor andere fruitsoorten te kiezen. 

Leestip: 1 kilo per week afvallen? Met deze 9 tips ben jij summer ready!

Gebakken of gekookte bananen voor afvallen

Je kunt natuurlijk ook variëren met bananen. Wist je dat er ook bananen zijn die je kunt koken? Of bak bijvoorbeeld een keer een (gezond) bananenbrood! Let wel op dat verschillende soorten bananen andere voedingsstoffen bevatten. 

Met banaan kun je veel kanten op: verwerk het in je ontbijt, eet het als snack of maak voedzaam bananenbrood!

Is banaan goed voor buikvet?

Ja, banaan is een gezond product en bevat weinig calorieën in verhouding tot het vezelgehalte en andere voedingsstoffen. Al helpt een banaan natuurlijk niet per direct met het verminderen van buikvet, het is wel een gezond alternatief op bijvoorbeeld koek of snoep. 

Een evenwichtig dieet en voldoende beweging zullen je uiteindelijk helpen om van buikvet af te komen. Een banaan past perfect in dat eetpatroon!

Leestip: Ik wil afvallen maar heb altijd honger (zo fix je dat)

Vrouwen met bananen voor gezond afvallen

Wat is het beste fruit om af te vallen?

Er bestaat niet één fruitsoort dat het beste helpt bij afvallen. Bananen bevatten niet veel calorieën, maar wel veel vezels waardoor je langer vol zit. Er bestaat natuurlijk ook ander fruit dat minder calorieën bevat, zoals appel of aardbeien. Voor elk fruit is er wat te zeggen: het een bevat meer vitamine C en de ander meer vezels. 

Het beste is om af te wisselen met je fruit en groenten. Zo weet je zeker dat je al je voedingsstoffen binnenkrijgt. Fruit is sowieso gezond, dus wanneer je wilt afvallen is het altijd een goede keuze! 

Conclusie banaan en afvallen

Bananen zijn gezond en voedzaam en ze bevatten veel vezels en weinig calorieën.

Hoewel er geen onderzoeken zijn die direct de effecten van bananen op gewicht onderzoeken, hebben bananen verschillende eigenschappen die perfect passen in een evenwichtig dieet. 

Wil je dus afvallen? Dan is banaan een perfecte, gezonde én vezelrijke fruitsoort dat je lang vol laat zitten. Kies bijvoorbeeld banaan als ontbijt met afvallen of als gezonde snack tussendoor. De opties zijn eindeloos!

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

Banaan gezond afvallen

Over dit artikel

Dit artikel over banaan gezond afvallen is voor het eerst gepubliceerd op 4 juni 2024. Bananen gezond? Dat zijn ze zeker!

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Banaan voor slapen afvallen
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.