Buikvet wegtrainen? 3 oefeningen voor een strakke buik!

Hoe kom je toch van dat buikvet af? Het is een combinatie van verschillende factoren en wij verklappen je welke!

Vrouw zonder buikvet door trainen

Hoe fijn zou het zijn als je kon aanwijzen waar je precies vet wil verliezen? Helaas gaat het niet zo makkelijk en is het niet mogelijk om van één specifiek lichaamsdeel vet te verliezen. Het strakker maken van je buik betekent over het algemeen dat je over de hele linie vet verliest. 

Toch kun je de focus vooral leggen op buikvet wegtrainen, door bepaalde sport, oefeningen en voeding. Ben je benieuwd welke precies en welk middel je nog een extra zetje geeft in de goede richting? Wij verklappen je de geheimen voor een platte buik!

Waarom heb ik eigenlijk buikvet?

Ieders lichaam slaat vet anders op. De onderbuik is voor veel mensen een plek waar vet zich verzamelt. Dit komt door onder andere:

Factoren buikvet

  • genetica
  • dieet
  • ontsteking
  • leefstijlfactoren

Geduld is de sleutel als je buikvet wilt kwijtraken, maar er zijn dingen die je kunt proberen om het proces te versnellen.

Lees ook: Bananen dieet: kun je met een banaan gezond afvallen?

Buikvet kwijtraken: hoe doe je dat?

Alleen buikspieroefeningen doen gaat helaas niet helpen. Buikvet verliezen is een combinatie van gezonde voeding, krachttraining, cardio en een paar leefstijlveranderingen.

Vrouw met strakke buik door wegtrainen buikvet

Oefeningen zoals cardio, yoga en crunches kunnen je spieren strakker maken en je onderbuik wegtrainen en verstevigen, maar ze zullen vetophopingen niet laten “verdwijnen”.

De enige manier om vet op je onderbuik te verliezen is door in het algemeen vet te verliezen. Dat doe je onder andere door een calorietekort te creëren. En wat helpt nog meer?

Buikvet verminderen door glucomannan

Naast evenwichtige voeding en veel beweging bestaan er ook andere hulpmiddelen voor het verminderen van buikvet. Want wist je dat er een natuurlijk eetlustremmer bestaat? Glucomannan, het hoofdbestanddeel van Daily Co Skinny Support, ondersteunt bij gewichtsverlies wanneer je een energiebeperkt dieet volgt.* Zo vermindert je (onnodige) hongergevoel, waardoor je minder gaat snacken en snaaien!

Het is essentieel dat je een energiebeperkt dieet volgt wanneer je glucomannan neemt, anders merk je geen verschil. Gebruik 3 gram glucomannan per dag, in drie doses van elk 1 gram. Neem het in vóór de maaltijd met 1-2 glazen water. 

Leestip: Professionele hulp bij afvallen: 7x simpele middelen!

Buikvet verliezen door gezonde voeding

Hoe creëer je een calorietekort?

Het creëren van een calorietekort komt neer op een eenvoudige rekensom: verbrand je meer calorieën dan je dagelijks verbruikt? Zo ja, dan heb je een calorietekort!

Halve kilo per week afvallen

Met een tekort van 500 calorieën – door een combinatie van voeding en beweging – verlies je ongeveer een halve kilo vet per week.

Meer dan 2 kilo vet per week verliezen betekent voor de meeste mensen extreme calorierestrictie en wordt niet aanbevolen.

Dieet om overtollig buikvet kwijt te raken

Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, is de kans groter dat je visceraal vet ontwikkelt. Dit vet hoopt zich soms op rond de buik en is gevaarlijk voor je organen.

Het eten van de juiste voedingsmiddelen kan helpen bij het afvallen. Vermijd of beperk sterk bewerkte voedingsmiddelen met veel geraffineerde suikers, zoals koek, snoep, gebak en chips.

Combineer gezond, caloriearm eten met veel beweging en krachttraining om een strakke buik te krijgen!

Lees ook: Virtuele maagband: hoe werkt afvallen onder hypnose?

Focus op gezonde voeding, vezels, groenten en eiwitten

Concentreer je in plaats daarvan op het toevoegen van gezonde eiwitten en vezelbronnen aan je dieet. Kruisbloemige groenten kunnen helpen om je langer vol te houden en bevatten veel voedingsstoffen. Deze omvatten:

  • broccoli
  • boerenkool
  • bloemkool

Eiwit kan je uithoudingsvermogen en energie een boost geven zonder veel calorieën toe te voegen aan je dagelijkse caloriebehoefte. Enkele eiwitbronnen zijn:

  • hardgekookte eieren
  • mager vlees
  • bonen en peulvruchten
  • noten en zaden

Vermijd of beperk kunstmatig gezoete dranken, waaronder energiedrankjes en light frisdrank. Houd het bij water, groene thee of af en toe zwarte koffie. 

Jonge vrouw gezond eet voor verminderen buikvet

Zo raak je buikvet kwijt met personal training

HIIT voor minder buikvet

Intervaltraining met hoge intensiteit, ook wel HIIT genoemd, is perfect als je wil afvallen en je buikvet weg wil trainen. Met HIIT verbrand je namelijk ontzettend veel calorieën. Ideaal!

Je kunt een app of stopwatch gebruiken om je intervallen te timen. Bepaal welke oefeningen je gaat doen – zoals sprints, burpees, speed bag of een andere cardiobeweging – en train je lichaam minstens 45 seconden op zijn hardst.

Pauzeer 45 seconden voordat je de oefening herhaalt voor zoveel mogelijk herhalingen binnen 45 seconden. Herhaal dat in een circuit met vijf tot zeven oefeningen.

Leestip: Afvallen gaat langzaam? 10 tips die je snel helpen!

3 HIIT oefeningen voor het wegtrainen van buikvet

De honderd

De honderd is een klassieke Pilates oefening die de diepe binnenste buikspieren aanpakt. En zo doe je het:

StappenUitvoering van de honderd
1.Begin plat op je rug op een yogamat te liggen, met je knieën gebogen en je voeten op de grond.
2. Beweeg je benen één voor één omhoog zodat je knieën in een tafelstand staan en je voeten gebogen blijven.
3. Wijs je vingers van je af en strek je armen terwijl je ze optilt, ongeveer een centimeter van de grond.
4. Til je borst en bovenrug van de grond om je buikspieren te activeren.
5. Adem in en begin je armen op en neer te pompen terwijl je je borst en nek van de grond houdt. Probeer eenstemmig te ademen met de beweging van je armen en begin te tellen.
6. Houd de pose vast tot 100 voordat je je knieën tegen je borstkas drukt en uitademt om de spanning van je borstkas los te laten. Herhaal dit 2 of 3 keer als je kunt, en werk op naar meer herhalingen.

Scissor switch

Scissor switch, ofwel schaarwissel, is een andere oefening voor de onderbuik die soms wordt gebruikt in Pilates workouts. Zo voer je het uit:

StappenUitvoering van schaarwissel
1.Begin op je rug op een yogamat en til je benen op naar het plafond in een hoek van 90 graden. Je voeten moeten gebogen zijn. Je kunt je handen achter je hoofd houden.
2.Breng je kin naar je borst en houd vast zodat je ribbenkast omklapt naar je navel. Je zou je onderbuikspieren moeten voelen.
3.Laat in een gecontroleerde beweging een van je benen naar de grond vallen. Als je daartoe in staat bent, stop dan je been voordat het de vloer raakt en laat het ongeveer een centimeter boven de vloer zweven.
4.Breng dat been weer omhoog. Herhaal dit met het andere been, afwisselend terwijl je je borst omhoog houdt. Doe 20 herhalingen.
Vrouw sporten om buikvet weg te trainen

Jackknife crunch

Jackknife crunches zijn grondoefeningen waarbij de onderste buikspieren worden getraind. De beweging voelt in het begin misschien eenvoudig aan, maar na een paar keer oefenen voel je hoe ze je kern aanspannen!

StappenUitvoering van Jackknife crunch
1. Ga plat op je rug liggen met je armen boven je oren gestrekt en reik naar de muur achter je.
2. Houd je core vast en breng je armen omhoog naar je benen. Breng tegelijkertijd je gestrekte benen omhoog en terug naar je hoofd.
3. Reik naar je knieën en zak dan naar beneden.
4. Herhaal dit 20 keer. Probeer om te beginnen 3 sets van 20 crunches en werk vanaf daar verder.

Lees ook: Buikvet bevriezen gevaarlijk of geniaal? 7 bizarre feiten

Verander je leefstijl om af te vallen

Naast dieet en lichaamsbeweging zijn er nog andere veranderingen in je levensstijl die je kunt maken om je te helpen bij het afvallen.

Gezonde gewoontes hebben vaak een domino-effect. Als je één of twee gezonde veranderingen aan je routine kunt toevoegen, zal het gemakkelijker worden om er na verloop van tijd meer toe te voegen.

Afvallen en buikvet verliezen is meer dan gezond eten en bewegen, zorg dat je goed slaapt, stress vermindert en mindful eet.

Extra tips om buikvet te verminderen

  • Hydratatie. Drink veel water en vermijd frisdrank.
  • Bewegen. Voeg meer wandelen toe aan je routine.
  • Mindful eten. Doe aan mindful eten en probeer langzamer te eten. Als je de tijd neemt om te eten, voorkom je dat je te veel eet.
  • Minder stress. (Langdurige) stress is zelden goed. Probeer de oorzaak van je stress aan te pakken en breng je stresshormoon (cortisol) omlaag. 
  • Niet roken. Stop met roken voordat je een calorierestrictie plan probeert. Stoppen met roken zal je trainingen leuker en effectiever maken, om nog maar te zwijgen over de vele andere gezondheidsvoordelen van stoppen. Stoppen is vaak moeilijk, maar een arts kan je helpen met het opstellen van een stopplan dat bij jou past.
  • Slaap goed en voldoende. Zorg waar mogelijk voor een goede nachtrust. Slecht slapen verhoogt stress en wordt in verband gebracht met gewichtstoename.

Leestip: Ik wil afvallen maar heb altijd honger (zo fix je dat)

Samenvatting buikvet wegtrainen

Waarom je last hebt van buikvet kan verschillende oorzaken hebben, maar vervelend is het wel en het kan je zelfvertrouwen aantasten. Hoe kom je er vanaf? Door gezonde, pure voeding en beweging val je af en verbrand je vet. Ook zijn er een aantal oefeningen (krachttraining) die je helpen je buik strak en plat te krijgen!

Ga jij vandaag nog starten? Dan zien we je platte, strakke buik binnenkort op het strand verschijnen!

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

Buikvet wegtrainen

Extra informatie

Over dit artikel

Dit artikel over buik weg trainen is voor het eerst gepubliceerd op 4 juni 2024. Buikvet kan ontstaan door verschillende dingen, zoals verkeerde voeding, overmatig alcoholgebruik, hormonen, burnout of te weinig beweging. Als je bmi te hoog is, is het verstandig om aan de slag te gaan met personal training. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, roeien, squats of zwemmen. Eet gezond en probeer eventueel een koolhydraatarm dieet of intermittent fasting.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Buikvet wegtrainen
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.