Hoe helpt een detox kuur jou met afvallen?

Hoe werkt een detox kuur eigenlijk? En hoe val je ermee af? We vertellen je de geheimen én ervaringen met detox kuren.

Vrouw met detox kuur afvallen

Ben je van plan een detox kuur te doen voor je vakantie? Dat is zo gek nog niet! Detox kuren zijn razend populair, maar hoe helpt het je precies met afvallen? Wat voor detox kuren bestaan er? En wat zijn de ervaringen van anderen eigenlijk?

Wij nemen je mee in de wereld van de detox. Ben je klaar om die gifstoffen te verliezen?

Wat is een detox?

Detox kuren zijn over het algemeen kortdurende interventies die bedoeld zijn om gifstoffen uit je lichaam te verwijderen (en meestal ook gewicht te verliezen). 

Een typische detox kuur bestaat uit een periode van vasten, gevolgd door een strikt dieet van fruit, groenten, vruchtensappen en water. Soms bevat een detox ook kruiden, theeën, supplementen en darmreinigingen of klysma’s.

“Detox” betekent letterlijk “ontgiften”. Dit wordt meestal bereikt door bepaalde sappen of (tijdelijk) vasten.

Lees ook: Afvallen door wandelen? 22 tips om nú te starten!

Een detox kuur beweert meestal een of meerdere van deze effecten te hebben:

  • je organen tot rust te brengen door te vasten
  • stimuleert je lever om gifstoffen af te voeren
  • de afvoer van gifstoffen via ontlasting, urine en zweet bevordert
  • de bloedsomloop verbetert
  • je lichaam te voorzien van gezonde voedingsstoffen

Waarom een detox kuur of detox dieet?

Een detox kuur wordt meestal aanbevolen vanwege mogelijke blootstelling aan giftige chemicaliën in het milieu of je voeding. Hieronder vallen bijvoorbeeld vervuilende stoffen, synthetische chemicaliën, zware metalen en andere schadelijke verbindingen.

Wat beloven deze kuren?

Deze kuren beweren ook je immuunsysteem, spijsvertering, energieniveau en gewichtsverlies te helpen verbeteren. Bewezen onderzoek naar detox diëten ontbreekt echter, en het handjevol studies dat er is, is niet uitgebreid genoeg.

Vrouw die wil met detox kuur afvallen

De meest gebruikte manieren om te detoxen

Er zijn veel manieren om een detox dieet te volgen – variërend van totaal vasten tot eenvoudigere aanpassingen in je dieet.

Leestip: 10 kilo afvallen met de loopband? Dat doe je zo!

De meeste detox diëten omvatten ten minste 1 van de volgende punten:

  • vasten
  • alleen sappen drinken
  • het gebruik van voedingssupplementen
  • het gebruik van klysma’s of laxeermiddelen om de dikke darm te reinigen
  • het gebruik van kruiden
  • alle allergene voedingsmiddelen vermijden en ze daarna langzaam weer introduceren

Detoxdiëten variëren daarnaast natuurlijk ook in intensiteit en duur.

Hoe effectief zijn deze detox diëten?

Sommige mensen melden dat ze zich meer gefocust en energiek voelen tijdens en na een detoxdieet. Dit kan echter gewoon het gevolg zijn van het elimineren van bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en andere ongezonde stoffen uit je dieet.

Het kan ook zijn dat je vitaminen en mineralen binnenkrijgt die voorheen ontbraken. Maar het kan ook gebeuren dat je je juist onwel gaat voelen. Per persoon verschillend dus!

Lees ook: Hoe verdwijnt je knorrende maag tijdens het afvallen?

Detox kuur afvallen ervaringen: wat vinden anderen?

Allemaal leuk en aardig al die detoxkuren, maar wat ervaren anderen eigenlijk? Merken ze effect, of juist niet? We vroegen het een aantal vrouwen.

Ervaringen met detox dieet:

  • Sophie, 29 jaar. “De detoxkuur was precies wat ik nodig had! Ik voelde me binnen een paar dagen al energieker en lichter. Mijn huid is ook nog eens super glowy en ik heb veel minder last van opgeblazen gevoel. Zeker een aanrader zo’n detox!”
  • Ella, 42 jaar.  “Ik stond altijd een beetje sceptisch tegenover detoxkuren, maar het heeft me oprecht verrast. Na de eerste week voelde ik me echt veel fitter en mijn spijsvertering is aanzienlijk verbeterd. Ik ben helemaal fan!”
  • Laura, 35 jaar.  “Een detoxkuur is echt fantastisch! Ik ben nu drie weken bezig en ik voel me fitter dan ooit. Aan het begin was ik wat vermoeid, maar het is het zeker waard geweest. Ik slaap beter en heb meer energie gedurende de dag. Plus, ik ben al wat kilo’s kwijtgeraakt!”
  • Monique, 50 jaar.  “Na jaren van vermoeidheid en een slechte huid, ging ik toch maar een detox proberen. En ik voel me eindelijk weer mezelf. Mijn vrienden merken het ook!”
  • Anouk, 25 jaar. “Ik had nooit gedacht dat een detoxkuur zoveel verschil zou maken. Mijn concentratie is verbeterd en ik voel me zoveel lichter. Ik heb zelfs meer zin om te sporten! Echt een aanrader voor iedereen.”
  • Marlies, 55 jaar. “Wat een geweldige ervaring! De detoxkuur heeft me niet alleen fysiek geholpen, maar ook mentaal. Ik voel me helderder en minder gestrest. Ik ga dit zeker vaker doen, het is een echte oppepper!”

Leestip: Wat zijn gezonde vetten & hoe helpen ze met afvallen?

Vrouw met detox dieet die detox afvallen wil bereiken

Effecten op gewichtsverlies

Er zijn maar heel weinig wetenschappelijke studies die hebben onderzocht welke invloed detoxdiëten hebben op gewichtsverlies.

Hoewel sommige mensen snel veel gewicht verliezen, lijkt dit effect eerder te wijten te zijn aan het verlies van vocht- en koolhydraatvoorraden dan aan vet. Dit gewicht komt er meestal snel weer bij als je eenmaal van de kuur af bent.

Intermittent fasting of andere werkende detoxkuren

Toch kan een detox wel werken om af te vallen. Zo is intermittent fasting bijvoorbeeld een populaire manier om minder te snacken en de calorie-inname te beperken. Doe wat voor jou werkt en raadpleeg eventueel je huisarts voor professionele hulp. 

Afvallen met een detox kuur is zeker mogelijk en komt vaak voor. Wel is het belangrijk ook een gezonde leefstijl aan te houden, zodat het gewicht niet terugkomt.

Lees ook: Wat te doen tegen honger in de avond? 11 tips om de honger te stillen!

Wat is het 3 dagen detox dieet?

Het 3 dagen detox dieet houdt in dat je 3 dagen lang alleen maar dranken drinkt zoals specifieke smoothies en/of kruidenthee. Het hangt er vanaf welke detoxkuur je kiest wat je precies wel en niet mag eten/drinken met verschillende redenen. 

Wat is de beste manier om je lichaam te ontgiften?

De beste manier om je lichaam te ontgiften is door het gifstoffen op natuurlijke wijze te laten afvoeren. Het lichaam heeft zijn eigen effectieve ontgiftingsprocessen. Methoden die deze natuurlijke processen ondersteunen zijn onder andere sporten, voldoende slapen, gehydrateerd blijven en het beperken van bewerkte voedingsmiddelen en alcohol.

Lees ook: Factcheck: Is pasta een dikmaker of kun je ermee afvallen?

Vrouw die wil detox kuur zelf maken

Samenvatting detox kuur afvallen

Je lichaam wordt vaak blootgesteld aan giftige stoffen. Meestal kan het deze echter zelf verwijderen zonder extra hulp. Ook kun je ervoor kiezen een (eenmalige of terugkerende) detox kuur eraan toe te voegen. 

Kijk vooral wat voor jou werkt en wat past in jouw leefstijl!

Detox kuur afvallen

Informatie detox dieet

Over dit artikel

Dit artikel over detox kuur zelf maken is voor het eerst gepubliceerd op 11 juni 2024.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Detox kuur afvallen
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.