Is havermelk goed voor afvallen of een dikmaker?

Als je tijdens het afvallen zuivel wil vermijden en toch van een lekker bakkie cappuccino wilt genieten, dan is (ongezoete) havermelk eigenlijk een no-brainer.

afvallen havermelk of dikmaker

Havermelk is niet het enige plantaardige alternatief: amandelmelk, sojamelk of kokosmelk, het kan best lastig zijn om te weten welke het beste je doelen om af te vallen ondersteunt.

Zeker wie in de Randstad langs de koffiezaken wandelt, heeft gezien dat havermelk veruit het meest populaire alternatief voor koemelk is. Was een paar jaar geleden sojamelk nog een gangbaar alternatief, nu is het havermelk dat de klok slaat.

De meeste mensen vinden havermelk lekker vanwege de romige en lichtzoete eigenschappen, die meer lijken op koemelk dan andere soorten.

Maar afgezien van gemak en smaak, hoe scoort havermelk ten opzichte van gewone melk en andere plantaardige melksoorten als het gaat om gewichtsverlies? Is havermelk ongezond? Lees verder voor alles wat je moet weten.

Wat is havermelk?

Havermelk is waarschijnlijk ontstaan in Zweden, en brak dankzij het merk Oatly wereldwijd door. Havermelk wordt gemaakt van haver die is geweekt in water, gemengd en gezeefd.

Veel van de voedingsstoffen uit de haver blijven in de melk en de fijne deeltjes geven de vloeistof een romige textuur. Niet-gearomatiseerde havermelk heeft een vage haversmaak.

afgevallen met havermelk

Hoe wordt havermelk gemaakt?

Commerciële havermelk wordt gemaakt door haver te combineren met water en het mengsel daarna fijn te malen. Enzymen worden toegevoegd om het haverzetmeel af te breken. Daarna worden de vaste zemelen afgescheiden en blijft de vloeibare basis over.

Er worden ook extra smaakstoffen en ingrediënten toegevoegd en het mengsel krijgt uiteindelijk nog een warmtebehandeling om de houdbaarheid te verlengen voordat het wordt verpakt. Havermelk kan ook thuis worden gemaakt met behulp van een kaasdoek of notenmelkzak om te zeven.

Olie (meestal zonnebloemolie of canola/raapzaadolie) wordt toegevoegd aan commerciële havermelk om het vetgehalte en mondgevoel te verhogen. Soms worden ook nog suiker of smaakstoffen toegevoegd. De melk wordt soms ook nog verrijkt met andere voedingsstoffen en vitaminen om het voedingsprofiel te verbeteren.

Is havermelk gezond?

Havermelk is zeker niet ongezond, en juist geweldig voor mensen met een glutenintolerantie of een soja- of notenallergie. Lees simpelweg het etiket om er zeker van te zijn dat het niet is verwerkt op dezelfde apparatuur als deze allergenen. Havermelk bevat minder calorieën dan soja- en koemelk, is ook een betere bron van vezels en heeft verrassend genoeg meer calcium dan koemelk!

Hier zie je hoe hun voedingswaarden zijn:

  • Een kop havermelk bevat ongeveer 80 calorieën, 11 gram koolhydraten, 3 gram vet, 1 gram vezels, 4 gram suiker en 2 gram eiwit. Door het drinken van een kopje krijg je 20 procent van je aanbevolen dagelijkse waarde aan vitamine D, 25 procent aan vitamine A, 35 procent aan calcium, 25 procent aan riboflavine en 100 procent aan vitamine B12 binnen.
  • Eén kop volle koemelk bevat 150 calorieën, 12 gram koolhydraten, 8 gram vet, 11 gram suiker, 8 gram eiwit en geen vezels. Eén kopje bevat 30 procent van je aanbevolen calciuminname en 25 procent van je aanbevolen dosis vitamine D.
  • Een kopje sojamelk bevat 110 calorieën, 9 gram koolhydraten, 4,5 gram vet, 2 gram vezels, 6 gram suiker en 8 gram eiwit. De belangrijkste voedingsstoffen zijn 30 procent van de aanbevolen waarden voor calcium; 30 procent voor riboflavine; 15 procent voor vitamine D, vitamine A en fosfor; en 120 procent voor vitamine B12.
gezonde vrouw

Kun je met havermelk afvallen?

Het is mogelijk met havermelk af te vallen als je kiest voor ongezoete havermelk. Eén kopje ongezoete havermelk bevat namelijk 80 calorieën en slechts 3 gram vet, in tegenstelling tot volle koemelk die 150 calorieën en 8 gram vet bevat. Voor iedereen die wil afvallen is ongezoete havermelk dus een geweldig alternatief.

Bovendien is havermelk rijk aan vezels, wat helpt bij het bevorderen van een vol gevoel en het reguleren van de spijsvertering, cruciale factoren voor gewichtsverlies.

Het is dus wel belangrijk om op de toegevoegde suikers in (sommige) commerciële havermelk te letten, omdat deze je calorie-inname kunnen verhogen. Ongezoete havermelk is daarom altijd de beste optie voor gewichtsverlies.

Met ongezoete havermelk afvallen is absoluut mogelijk.

Lees ook: Afvallen lukt niet door hormonen

Hoe verhoudt havermelk zich tot andere soorten melk?

Je vraagt je misschien af of havermelk beter is dan koemelk of andere plantaardige alternatieven om af te vallen. Bekijk hieronder hoe havermelk zich verhoudt tot andere melkalternatieven.

Havermelk vs gewone melk

Hoewel havermelk een geweldig lactosevrij en iets caloriearmer alternatief is voor koemelk, bevat het niet zoveel proteïne en calcium als het echte werk.

Havermelk vs magere melk

Magere melk bevat meestal minder calorieën dan havermelk, maar vult minder goed en mist de goede onverzadigde vetten.

Havermelk vs amandelmelk

Drinkers van amandelmelk en havermelk hebben te maken met dezelfde uitdaging, namelijk dat cafévarianten vaak vol zitten met toegevoegde suiker. Maar als je de ongezoete versies vergelijkt, bevat amandelmelk ongeveer de helft minder calorieën en veel minder koolhydraten.

soja melk

Havermelk vs sojamelk

Hoewel sojamelk het plantaardige melkalternatief bij uitstek was, is het niet voor niets uit de gratie geraakt – de smaak en waterige textuur kunnen behoorlijk polariserend zijn (vooral als het om koffie gaat). Desalniettemin is het ontegenzeggelijk een betere bron van plantaardig eiwit dan havermelk.

Havermelk vs rijstmelk

Rijstmelk en havermelk lijken veel op elkaar, omdat ze afkomstig zijn van granen, meer koolhydraten bevatten en meestal verrijkt zijn voor extra voedingswaarde. Ze hebben ook een vergelijkbaar caloriegehalte. Havermelk wint het echter als het gaat om vezels en proteïne.

Havermelk vs kokosmelk

Kokosmelk bevat minder calorieën dan havermelk en is meestal minder bewerkt. Havermelk bevat echter meer proteïne en vezels en minder verzadigd vet – waardoor het een betere voedingsallrounder is.

Havermelk is geen dikmaker

Havermelk op zichzelf is geen dikmaker en zolang je kiest voor de ongezoete variant kun je er ook mee afvallen. Hoewel havermelk minder calorieën en vet bevat dan volle koemelk, kan het suikergehalte in sommige gezoete of gearomatiseerde versies behoorlijk oplopen, wat bijdraagt aan extra calorieën. Alleen gezoete havermelk soorten zijn dikmakers, de versies zonder suiker niet.

Kijk daarom goed op de verpakking of er suikers aan de havermelk van je keuze zijn toegevoegd.

Verder lezen: Hoe vaak sporten om af te vallen

Havermelk

Over dit artikel

Dit artikel over met havermelk afvallen is voor het eerst gepubliceerd op donderdag 6 juni 2024. Je hoort wel eens mensen die zijn afgevallen met havermelk. Havermelk is een populaire melkvervanger, vooral onder vegans en mensen met een overgevoeligheid of allergie voor melk. Het is rijk aan antioxidanten, mineralen en bevordert het metabolisme. Voeg havermelk toe aan je boodschappenlijst voor in de supermarkt en gebruik het in havermoutpap, veganistische crackers, of als basis voor kikkererwtenrecepten. Het past perfect binnen de schijf van vijf en is glutenvrij, ideaal voor een gezonde levensstijl.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Haver melk
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.