Hoe vaak moet je sporten om af te vallen?

Één, twee of drie keer sporten per week, is dat genoeg om af te vallen? Lees mee hoe vaak en hoeveel je moet sporten om die kilo’s kwijt te raken!

Jonge vrouw hoe vaak sporten om af te vallen

Sporten is essentieel om gewicht te verliezen én het eraf te houden. Je lichaam verbrandt namelijk calorieën door te bewegen, waardoor je vet verbrandt én een strakker lijf krijgt. Maar hoeveel moet je precies sporten om af te vallen? 

Meer sporten betekent over het algemeen meer afvallen. Dus trek die sportschoenen maar vast uit de kast en wij leggen de rest aan je uit!

Hoeveel sporten om af te vallen?

Om af te vallen moet je het aantal calorieën dat je eet verminderen en meer bewegen. Meestal betekent dat dagelijks 500 calorieën minderen om 0,5 kilo per week af te vallen. Hoeveel je moet sporten om af te vallen, hangt af van je dieet en welke sport je beoefent. 

Andere factoren van langzaam afvallen

Er kunnen ook andere factoren meespelen bij het afvallen, zoals genen en je metabolisme. Door veranderingen in het lichaam na verloop van tijd moet je misschien meer calorieën minderen naarmate je ouder wordt om gewicht te blijven verliezen of om op hetzelfde gewicht te blijven.

Lees ook: Hoeveel afvallen per week is nog gezond?

Sportieve vrouw die vaak per week sport

Evenwichtig eten, veel bewegen en je beste vriend glucomannan

Dit is een gouden trio: gezond eten, veel bewegen en glucomannan. Daily Co Skinny Support, met glucomannan als hoofdbestanddeel, helpt je eetlust te verminderen op een natuurlijke manier. Glucomannan ondersteunt namelijk gewichtsverlies wanneer je een energiebeperkt dieet volgt.* Klinkt goed, toch? En het is een bewezen effect!

Neem heel gemakkelijk elke dag drie doses van glucomannan van elk 1 gram. Vóór je energiebeperkte maaltijd met een groot glas water. Dat is het enige! Daily Co Skinny Support doet de rest van het werk. 

Gezond dieet of sport: wat is belangrijker?

Beide zijn belangrijk en gaan hand in hand. Dieet heeft over het algemeen meer invloed op gewichtsverlies dan lichaamsbeweging. Lichamelijke activiteit, waaronder lichaamsbeweging, heeft een sterker effect op het voorkomen dat het gewicht terugkomt na gewichtsverlies én zorgt ervoor dat je je spieren behoud en vet verliest. 

Lees ook: Snel en verantwoord afvallen? Voor áltijd slank met deze 13 tips!

Hoe vaak sporten voor resultaat?

Aerobe activiteit (cardio)

Zorg voor minstens 150 minuten matige aërobe activiteit per week. Of 75 minuten krachtige cardio per week. Je kunt ook een gelijke mix van de twee soorten doen. Probeer de meeste dagen van de week te bewegen. Voor nog meer gezondheidsvoordelen streef je naar 300 minuten of meer matige aërobe activiteit per week of 150 minuten krachtige activiteit.

Doe minimaal 150 minuten per week aan cardio. Wil je meer afvallen? Streef dan naar 300 minuten!

Lichte cardio

Zoveel bewegen kan helpen om af te vallen of om het verloren gewicht te behouden. Maar zelfs kleine hoeveelheden lichaamsbeweging kunnen helpen. Als je gedurende de dag korte periodes actief bent, kan dat bij elkaar opgeteld grote voordelen voor je gezondheid én gewicht opleveren!

Krachttraining

Doe minstens twee keer per week krachttraining voor alle belangrijke spiergroepen. Eén set van elke oefening is genoeg voor de voordelen voor je gezondheid en conditie. Gebruik een gewicht of weerstandsniveau dat zwaar genoeg is om je spieren na ongeveer 12 tot 15 herhalingen te vermoeien.

Leestip: Buikvet wegtrainen? 3 oefeningen voor een strakke buik!

Vrouw moet hoeveel sporten om af te vallen

Hoeveel calorieën verbrand ik met sporten?

Deze lijst laat zien hoeveel calorieën je ongeveer verbrandt als je een uur lang bepaalde oefeningen doet. Dit is gebaseerd op iemand die 73 kilo weegt. De calorieën die je verbrandt zijn afhankelijk van de oefening die je doet, hoe hard je het doet, hoeveel je weegt en andere factoren.

Voorbeelden van calorieverbranding per sport

Activiteit gedurende 1 uurVerbrande calorieën (persoon van 73 kilo)
Aerobics, weinig belastend365
Aerobics, water402
Fietsen (16 km/u)292
Dansen, stijldansen219
Cross trainer, matige inspanning365
Golfen314
Hiken438
Hardlopen (8 km/u)606
Skiën314
Zwemmen, licht of matig423
Wandelen (5 km/u)314

Hoeveel val je af met 3 keer in de week sporten?

Hoeveel je exact afvalt met 3 keer sporten in de week hangt af van de soort sport en je eetpatroon. Eet je ongezond naast het sporten? Dan val je waarschijnlijk niet veel af. Combineer gezond eten met bewegen, en creëer een dagelijks calorietekort van 500 calorieën. Dan val je elke week een halve kilo duurzaam af!

Lees ook: Bananen dieet: kun je met een banaan gezond afvallen?

Hoeveel sporten om 10 kilo af te vallen?

Als je op een gezonde, verantwoorde en duurzame manier kilo’s wil verliezen, dan is het verstandig om een halve kilo per week af te vallen. Dat betekent dat je zo’n 20 weken bezig bent met 10 kilo afvallen. Hoeveel je daarvoor moet sporten hangt af van je dieet en je leefstijl. Wil je sneller afvallen? Zorg dan dat je minimaal 3 keer per week sport. 

Vergeet niet om ook gezond te eten én aan krachttraining te doen. Zo behoud je je spieren!

Tips om meer te sporten en te bewegen

  • Ga lopend naar de supermarkt, je werk of naar familie
  • Pak vaker de fiets in plaats van de auto
  • Loop een paar keer op en neer van je trap
  • Ga wandelen met collega’s in je pauze
  • Zet een timer dat je elk uur even beweegt
  • Doe in de ochtend een korte workout, zoals yoga

Leestip: Virtuele maagband: hoe werkt afvallen onder hypnose?

Vrouw die elke dag sport afvallen

Samenvatting

Sporten is essentieel om af te vallen én om het eraf te houden. Meer sporten betekent vaak meer afvallen, omdat je meer calorieën verbrandt. Voor effectief gewichtsverlies moet je meer bewegen en minder calorieën eten. Streef naar minstens 150 minuten matige cardio per week en doe krachttraining twee keer per week. Combineer dit met gezond eten voor de beste resultaten. Babe, pak die sportschoenen en ga ervoor!

Hoe vaak sporten om af te vallen

Over dit artikel

Dit artikel over hoe vaak sporten om af te vallen is voor het eerst gepubliceerd op 5 juni 2024. Basaal metabolisme wil zeggen de calorieën die je nodig hebt om te “leven”, zoals ademen en groeien. Lukt het mentaal niet om af te vallen? Check dan bij je huisarts op een eventuele psychische aandoening. Kies een sport die je leuk vindt, en waar je spiermassa mee opbouwt. Bijvoorbeeld kickboksen of cross fit. Krijg je te veel last van je gewrichten of spieren? Klop dan aan bij fysiotherapie, zij kunnen je verder helpen.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Hoeveel sporten om af te vallen
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.