Hoe verlies je gezichtsvet?

Wil je eindelijk af van die onderkin? Of gewoon een strakke kaaklijn? Dat overtollige vet raak je maar niet kwijt in je gezicht. Wij leggen je uit hoe ook jij een pretty face krijgt!

Vrouw wil gezichtsvet verliezen

Een strakkere kaaklijn? Zichtbare jukbeenderen? Of een smal toetje? Dat wordt lastig als je veel gezichtsvet hebt. Maar wat is gezichtsvet eigenlijk en hoe kom je er vanaf? Het lijkt namelijk een onmogelijke taak om die vetjes te verliezen. Maar tóch is het mogelijk!

Wil je weten hoe? Wij verklappen je 8 geheimen voor een strak gezicht!

Afvallen in je gezicht, is het mogelijk?

Of het nu onze armen of dijen zijn, we zijn ons lichaamsvet liever kwijt dan rijk. Maar hoe zit het met ons gezicht? Hoewel er veel afslankbanden en apparaten op de markt zijn die beweren dat ze het verlies van gezichtsvet stimuleren, vereist het verliezen van lichaamsvet langdurige aanpassingen in je eetpatroon en leefstijl.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om toch van dat lichaamsvet af te komen, ook in je gezicht! En hoe je dat precies doet? Dat leggen we hieronder uit met 8 simpele tips!

Hoe krijg je minder gezichtsvet?

1. Doe gezichtsoefeningen

Gezichtsoefeningen kunnen worden gebruikt om het uiterlijk van je gezicht te verbeteren, veroudering tegen te gaan en spierkracht te verbeteren.

Een paar van de populairste oefeningen zijn het uitpuilen van je wangen en de lucht van links naar rechts duwen, je lippen om en om op elkaar doen en een glimlach vasthouden terwijl je je tanden een paar seconden op elkaar klemt.

Hoewel het bewijs beperkt is, zien toch veel vrouwen verschil in hun gezicht. Let op dat deze oefeningen niet per se zorgen voor vetverlies, maar vooral je spieren trainen. 

2. Voeg cardio toe aan je routine

Vaak is extra vet in je gezicht het gevolg van overtollig lichaamsvet. Afvallen kan in het algemeen bijdragen aan vetverlies en helpen om je lichaam én gezicht slanker te maken.

Cardio, of aerobe lichaamsbeweging, is ontzettend belangrijk wanneer je wilt afvallen. Het wordt algemeen beschouwd als een zeer effectieve methode om vet te verliezen. 

Probeer elke week 150-300 minuten matig tot intensief te bewegen, wat neerkomt op 20-40 minuten cardio per dag. Enkele veelvoorkomende voorbeelden van cardio-oefeningen zijn hardlopen, dansen, wandelen, fietsen en zwemmen.

3. Drink meer water

Water drinken is cruciaal voor je algehele gezondheid en kan vooral belangrijk zijn als je gezichtsvet wilt verliezen.

Water drinken kan de calorie-inname verlagen en het metabolisme tijdelijk verhogen. Het kan ook vochtretentie verminderen om een opgeblazen gevoel en zwelling in je gezicht te voorkomen.

Vrouw vraagt zicht af hoe verlies je gezichtsvet gezicht

4. Beperk alcoholgebruik

Af en toe een glas wijn bij het eten is prima, maar overmatige alcoholinname kan een van de grootste veroorzakers zijn van vetophoping en een opgeblazen gevoel.

Alcohol bevat voornamelijk lege calorieën, wat betekent dat het veel calorieën bevat maar geen belangrijke voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen.

5. Minder geraffineerde koolhydraten

Voedingsmiddelen die geraffineerde koolhydraten bevatten, zoals koekjes, snoep en chips, zijn vaak de boosdoeners van gewichtstoename en verhoogde vetopslag. Deze koolhydraten zijn zwaar bewerkt, waardoor ze ontdaan zijn van hun belangrijke voedingsstoffen en vezels en er behalve suiker en calorieën weinig overblijft.

Omdat ze weinig vezels bevatten, verteert je lichaam ze snel. Dit leidt tot pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel en kan ervoor zorgen dat je sneller geneigd bent om te veel te eten. Bovendien bevat (ultra)bewerkt voedsel ontzettend veel calorieën!

Beperk bewerkte producten en je zoutinname; deze geven je op korte én lange termijn een dikker gezicht.

6. Slaap voldoende

Slaap inhalen is een belangrijke strategie om af te vallen. Het kan je ook indirect helpen gezichtsvet te verliezen. Slaaptekort kan leiden tot een verhoging van de niveaus van het stresshormoon cortisol. Hoge cortisolspiegels gaan gepaard met een lange lijst van mogelijke bijwerkingen. Te veel tress is in ieder geval nooit goed!

Streef naar minstens 8 uur slaap per nacht en zorg ook dat je kwalitatief goed slaapt. Je zult vanzelf de voordelen merken!

7. Let op je zoutinname

De belangrijkste bron van natrium in het dieet van de meeste mensen is gewoon keukenzout. Je voegt zout toe aan bijvoorbeeld je avondeten, maar wist je dat je het ook passief kunt consumeren als onderdeel van bewerkte of kant-en-klare voedingsmiddelen, sauzen en andere ultrabewerkte producten?

Gezichtsvet door zout

Een kenmerkend symptoom van een te hoge natriuminname is een opgeblazen gevoel, wat kan bijdragen aan (licht) opgezwollen gezicht. Dat komt omdat natrium ervoor zorgt dat je lichaam extra water vasthoudt – dit wordt vochtretentie genoemd. Let dus op je zout en vermijd bewerkte producten!

Vrouw wil afvallen gezicht door gezonde voeding

8. Eet meer vezels

Een van de populairste aanbevelingen om je gezicht slanker te maken en wangvet te verliezen is om meer vezels te eten. Vezels zijn een stof in plantaardig voedsel die je lichaam niet absorbeert nadat je het hebt geconsumeerd. In plaats daarvan bewegen ze zich langzaam door je spijsverteringskanaal, waardoor je langer een vol gevoel houdt. Op deze manier kan het helpen het craven naar voedsel te remmen en de eetlust te verminderen.

Oplosbare vezels in je dieet

Oplosbare vezels zijn vezelsoorten die een soort gel vormen wanneer ze met water worden gemengd. Een veel voorkomende soort oplosbare vezels in de voeding is bèta-glucan, dat bijvoorbeeld voorkomt in havermout, gerst en andere granen.

Vezels komen van nature voor in een verschillende voedingsmiddelen, waaronder fruit, groenten, noten, zaden, volle granen en peulvruchten. Idealiter zou je moeten streven naar een consumptie van ten minste 25-38 gram vezels per dag.

Oefeningen voor afvallen in je gezicht

Hoewel je niet per se keuze hebt waar je lichaam vet verliest, kun je natuurlijk wél je gezichtspieren trainen. Zie het als een soort krachttraining, maar dan voor je gezicht! En welke oefeningen kun je dan precies doen? Wij zetten er een aantal op een rijtje. 

Gezichtsvet verliezen met deze oefeningen

1. Strakke kaaklijn oefening

  • Hoe? Steek je onderkaak naar voren en til je kin op zodat je naar het plafond kijkt. Houd deze positie 5-10 seconden vast.
  • Hoe vaak herhalen? Doe dit 10-15 keer, twee keer per dag.

2. Fish face

  • Hoe? Zuig je wangen naar binnen en probeer te glimlachen terwijl je deze positie 5-10 seconden vasthoudt. You go!
  • Hoe vaak herhalen? Herhaal dit 10-15 keer, twee keer per dag.

3. Kussende lippen

  • Hoe? Tuit je lippen alsof je iemand een dikke kus geeft en til ze richting je neus. Houd deze positie 5 seconden vast.
  • Hoe vaak herhalen? Doe dit ongeveer 15 keer achter elkaar, twee keer per dag.

4. Wang liften

  • Hoe? Glimlach zo breed als je kan terwijl je je wangen omhoog duwt met je vingers. Houd deze positie 10 seconden vast.
  • Hoe vaak herhalen? Herhaal deze oefening 10-15 keer, twee keer per dag.

5. Kin opdrukken

  • Hoe? Leg je vuist onder je kin en druk je kin naar beneden terwijl je terug duwt met je vuist.
  • Hoe vaak herhalen? Doe dit twee keer per dag, ongeveer 10 keer.
Oefening voor afvallen in gezicht

Hoe kun je gezichtsvet voorkomen?

Er zijn verschillende belangrijke langetermijngewoonten en veranderingen in je leefstijl die je kunt gebruiken om gewichtstoename en vetophoping op de lange termijn te helpen voorkomen:

  • Eet een evenwichtig dieet. Het volgen van een gezond dieet met veel voedingsrijke voeding – zoals fruit, groenten, volle granen en peulvruchten – kan je helpen een gezond gewicht te behouden en bovendien je algehele gezondheid te ondersteunen.
  • Beweeg regelmatig. Experts raden over het algemeen aan om minstens 150 minuten per week matig intensieve aerobe lichaamsbeweging (cardio) te doen om je gezondheid te verbeteren én gewichtstoename te voorkomen.
  • Beperk je inname van bewerkte voedingsmiddelen. Bewerkt voedsel bevat niet alleen veel calorieën, natrium en toegevoegde suikers, maar meestal krijg je er ook extra kilo’s voor terug. Zo veel mogelijk vermijden dus!
  • Blijf gehydrateerd. Veel water drinken is een eenvoudige maar effectieve manier om je gewicht te beheersen en overtollig gezichtsvet te voorkomen.
  • Slaap voldoende. Sommige onderzoeken suggereren dat een betere slaapkwaliteit het behoud van gewichtsverlies op de lange termijn zou kunnen verbeteren .
  • Probeer je stressniveau onder controle te houden. Verhoogde stress kan de eetlust en het verlangen vergroten en het moeilijker maken om actief te blijven, wat allemaal kan bijdragen aan gewichtstoename. Stressverminderingstechnieken zoals yoga en meditatie kunnen handig zijn.

Kun je vet verliezen van alleen je gezicht?

Hoewel het verliezen van overtollig lichaamsvet zou kunnen helpen om de hoeveelheid vet in bepaalde lichaamsdelen – waaronder je gezicht – te verminderen, is er weinig bewijs dat het concept van spot reduction, ofwel vetverlies gericht op een specifiek gebied, ondersteunt.

Het is erg lastig om specifiek op één plek vet te verliezen. Dit komt doordat vetcellen door je hele lichaam zijn opgeslagen en allemaal kunnen worden afgebroken en gebruikt als brandstof tijdens het sporten.

Helaas heb je geen keuze waar je lichaam het eerst vet verliest. Wél kun je jouw gezichtsspieren trainen!

Richt je op algemeen vetverlies

Daarom kun je, in plaats van je te richten op het verliezen van vet in alleen je gezicht, je beter richten op algeheel vetverlies en gewichtsverlies, wat kan leiden tot een vermindering van overtollig gezichtsvet.

Hoe verlies je snel gezichtsvet?

Snel is niet altijd beter. Zoals je eerder kon lezen is het namelijk niet mogelijk om zelf te bepalen waar je lichaam als eerste vet verliest. Het is belangrijk dat je alle tips volgt, zoals een gezond en evenwichtig dieet, voldoende beweging, weinig stress en kwalitatieve slaap. 

Daarnaast kun je dus zeker oefeningen doen om je gezichtsspieren te trainen. En onthoud: de aanhouder wint! Wees consistent en je gaat vanzelf de resultaten zien. Good luck!

Hoe kom ik van mijn onderkin af?

Helaas is er geen magische oefening die je onderkin als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Wil je van je onderkin af? Dan is het tijd om actie te ondernemen! Doe oefeningen die de spieren in je gezicht en nek verbeteren én pak je dieet en sportpatroon aan. Door over het algemeen af te vallen, zul je ook vet gaan verliezen in je gezicht. 

Vrouw wil gezichtsvet verliezen

Welk voedsel maakt mijn gezicht dik?

Er zijn geen specifieke voedingsmiddelen die gezichtsvet verergeren. Het consumeren van meer calorieën dan dat je dagelijks verbruikt kan echter bijdragen aan gewichtstoename, wat na verloop van tijd kan leiden tot meer gezichtsvet. Let dus op je calorie-inname en zorg dat je voldoende beweegt om te voorkomen dat je aankomt in je gezicht. 

Switch bijvoorbeeld van calorierijke producten naar caloriearme producten. Denk bijvoorbeeld aan komkommer met hummus als snack, in plaats van twee koekjes. Bovendien meer vezels, vitamines en mineralen!

Samenvatting gezichtsvet verliezen

Er zijn veel strategieën die je kunt gebruiken om het vet in je gezicht te verminderen. Het aanpassen van je dieet, het toevoegen van lichaamsbeweging aan je routine en het aanpassen van je dagelijkse gewoonten zijn allemaal effectieve manieren om meer vet en gewicht te verliezen, waardoor je gezicht slanker wordt.

Voor de beste resultaten moet je deze tips combineren met een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging om je gewicht onder controle te houden en je algehele gezondheid te verbeteren.

Gezichtsvet verliezen

Extra informatie over zelfvertrouwen gezicht

Over dit artikel

Dit artikel over hoe verlies je gezichtsvet is voor het eerst gepubliceerd op 3 juli 2024. Wil je gezicht vet verliezen? En wil je dat het vetpercentage in je gezicht verleden tijd is? Stop dan met het eten van lege calorieën, zoals witte pasta en chocolade en doe meer aan sport. Je zult zien dat ook je zelfvertrouwen een flinke boost krijgt!

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Gezichtsvet verliezen
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.