Kun je echt met de hoelahoep afvallen? Hoe dan?

Hoelahoepen is niet alleen leuk en simpel, je krijgt er ook een platte buik en strakke benen van. Dusseh… Waar wacht je nog op?

Vrouw wil met hoelahoep afvallen

Als je denkt dat hoelahoepen alleen voor kinderen is, think again! Deze ronde topper kan de maakt het niet alleen leuk om te bewegen maar geeft je ook een strakke buik. Top, toch? Maar hoe werkt dat dan, afvallen met de hoelahoep? 

Wij leggen het je uit én geven je een schema om vandaag nog te beginnen. Let’s hula hoop!

Waarom afvallen met een hoelahoep?

Als het op sporten en bewegen aankomt, is iets leuks vinden essentieel om het vol te houden. Als je workout leuk is en je ernaar uitkijkt om hem te doen, is de kans groter dat je hem volhoudt en gemotiveerd bent om te blijven verbeteren!

Hoelahoepen is perfect: het is toegankelijk, goedkoop én leuk. Bovendien verbrand je er veel calorieën mee en gebruik je je buikspieren. Kom maar op met die platte buik!

Lees ook: (Hoe) helpt stoppen met alcohol tegen buikvet?

Is hoelahoepen goed voor je buikvet?

Ja, hoepelen is zeker goed voor je buikvet! Je verbrandt namelijk calorieën én je traint je buikspieren. Dat is de gouden combi voor een platte en strakke buik! En natuurlijk een gezond en evenwichtig eetpatroon. Zeg maar dag tegen je buikvet!

Wat zijn de voordelen van hoelahoepen?

1. Hoelahoepen verbruikt calorieën

Het creëren van een calorietekort is een van de belangrijkste doelen als je probeert af te vallen. Het vinden van een fysieke activiteit die je leuk vindt, waarmee je ook calorieën verbrandt, is een van de beste manieren om dat voor elkaar te krijgen.

Hoelahoepen is vergelijkbaar met dansen, zoals salsa of buikdansen. Soepel in de heupjes dus! Vrouwen verbranden gemiddeld 165 calorieën en mannen 200 calorieën tijdens een hoepelsessie van 30 minuten. 

2. Verbrandt lichaamsvet en centimeters

Als je calorieën verbrandt door te sporten en de juiste veranderingen aanbrengt in je dieet, vergroot je de kans op vermindering van lichaamsvet. Door te hoelahoepen verbrand je calorieën én train je je (buik)spieren. Hierdoor versterk je je spieren, en verbrand je vet. Dubbel winnen dus!

Leestip: Appeldag: Hoe kun je met het appel dieet afvallen?

Vrouw die gaat hoepelen om af te vallen

3. Hoelahoepen verhoogt de cardiovasculaire conditie

Cardiovasculaire (ook bekend als aerobe) oefeningen werken op je hart en longen en verbeteren de zuurstofstroom door je lichaam. Dit kan op zijn beurt je risico op hartaandoeningen en diabetes verlagen, je cholesterolgehalte verbeteren, je hersenfunctie verbeteren en zelfs stress verminderen.

Als je eenmaal in een vast ritme zit met de hoepel, gaat je hartslag omhoog, gaan je longen harder werken en verbetert de bloedstroom. Je zult ook meer tijd doorbrengen in de aerobe zone, calorieën verbranden en je hartgezondheid een boost geven!

4. Daagt je core uit

Als je ooit een hoelahoep hebt gebruikt, dan weet je hoeveel je je heupen moet bewegen om de hoepel rond je middel te houden.

Om de hoelahoep in beweging te houden, heb je sterke buikspieren en een goede beweeglijkheid in je heupen nodig. Een hoelahoep leren gebruiken en regelmatig oefenen is een perfecte manier om je buikspieren aan te pakken en te trainen, evenals je obliques en heupspieren.

Met slechts 30 minuten hoepelen verbrand je bijna 200 calorieën!

Lees ook: Helpt chiazaad bij afvallen & wat zijn de ervaringen?

5. Hoepelen verbetert je evenwicht

Een goed evenwicht geeft je een betere controle over de bewegingen van je lichaam. Het helpt ook je houding te verbeteren en stelt je in staat andere oefeningen met de juiste vorm uit te voeren. Dit kun je perfect oefenen met de hoelahoep!

6. Strakke buik én benen

Niet alleen je buikspieren worden getraind met hoepelen. De spieren in je onderlichaam, waaronder je quadriceps (voorkant van je dijen), hamstrings (achterkant van je dijen), bilspieren en kuiten voelen ook allemaal de verbranding, vooral als je een verzwaarde hoepel gebruikt.

Om de beweging van voor naar achter en van zij naar zij vol te houden, moet je de grote spieren in je benen en bilspieren aanspreken om de beweging aan te drijven. Zo neem je bijna al je spieren meteen mee!

7. Gezinsgerichte activiteit

Het kan een uitdaging zijn om een workout in te plannen als je een gezin hebt. Tussen werk, school, sporttrainingen en al het andere dat erbij komt kijken, is lichaamsbeweging vaak het eerste dat van de to-do lijst wordt geschrapt.

Hoelahoepen kan makkelijk tussendoor en zelfs samen met de kinderen! Of strik je partner om samen elke dag 30 minuten te hoelahoepen. Easy does it!

Leestip: Afvallen lukt niet & geen discipline? Probeer dit!

Vriendinnen die willen afvallen met hoelahoep

8. Goedkoop en makkelijk mee te nemen

Voor hoelahoepen hoef je niet naar de sportschool te gaan, geen overvolle fitnesslessen te volgen of in de rij te staan om een fitnessapparaat te gebruiken. Bovendien is het goedkoop en kun je het praktisch overal doen, inclusief je woonkamer, voortuin of garage.

Hoe begin je met hoelahoepen voor afvallen?

Alles wat je nodig hebt om te beginnen is een hoepel en ruimte om te bewegen. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen. 

  • Zoek de juiste maat hoepel. Het succes van je workouts heeft veel te maken met de grootte van de hoepel die je kiest. Een tip voor beginners is om te beginnen met een grotere hoepel, omdat je dan langzamer draait. Als je kunt, probeer de hoepel dan uit voordat je hem koopt.
  • Kies het beste gewicht. Als je kiest voor een verzwaarde hoepel, is een goede vuistregel voor beginners om te beginnen met een hoepel van ongeveer één tot twee pond. Als je sterker wordt, kun je overwegen om over te gaan op een zwaardere hoepel, maar alleen als je de juiste vorm kunt behouden. 
  • Bekijk een video. Er zijn verschillende online tutorials die je uitleggen hoe je op de juiste manier kunt hoelahoepen. Als je plaatselijke sportschool hoepels gebruikt, overweeg dan om een les te volgen om de basis te leren voordat je zelf aan de slag gaat. 
  • Begin met kortere trainingen. Met hoelahoepen leer je je lichaam hoe je op de juiste manier met de hoepel moet bewegen en werk je tegelijkertijd aan je cardiovasculaire systeem. Daarom moet je misschien beginnen met kortere trainingen. Streef naar twee of drie sessies van 10 minuten per dag. Je kunt ze spreiden of verwerken in een totale lichaamstraining. Naarmate je beter wordt, kun je tijd toevoegen aan elke training. 

Hoelahoepen is ideaal: je verbrandt calorieën én werkt aan je buik-, bil- en beenspieren!

Lees ook: Waar word je dik van? Let op deze Top 10 dikmakers!

Focus op vorm en houding tijdens het hoepelen

Om hoelahoepen met de juiste vorm te doen, moet je de volgende stappen volgen:

  1. Zorg er om te beginnen voor dat je voeten goed staan. Je wilt dat je voeten iets meer dan schouderbreedte uit elkaar staan, met de ene voet iets voor de andere.
  2. Zorg er vervolgens voor dat je rug recht is en je core betrokken. Je wilt niet voorover buigen en je onderrug belasten.
  3. Met de hoepel om je middel en rustend tegen je rug, houd je elke kant van de hoepel vast.
  4. Met de hoepel tegen je rug begin je de hoepel tegen de klok in te draaien. Als je linkshandig bent, vind je het misschien makkelijker om de hoepel met de klok mee te draaien.
  5. Als de hoepel begint te draaien, beweeg dan je middel in een cirkelbeweging om de hoepel in beweging te houden. Duw je heupen iets naar voren als de hoepel over je buik beweegt, en duw naar achteren als de hoepel over je rug beweegt.
  6. Maak je in het begin geen zorgen dat de hoepel naar beneden valt. Dat is normaal. Pak hem gewoon op en blijf proberen tot je gewend bent aan de beweging.
Jonge vrouw met hoelahoep afvallen

Hoelahoep afvallen schema

Geen idee waar je moet beginnen? Logisch! Want hoe vaak en welke oefeningen moet je precies doen met de hoelahoep? Wij maakten een makkelijk schema voor je dat iedereen kan volgen!

Maandag

  • Ochtend:
    • 10 minuten hoelahoepen om op te warmen
    • 15 minuten interval hoelahoepen (1 minuut snel, 1 minuut rustig)
  • Avond:
    • 10 minuten hoelahoepen

Dinsdag

  • Ochtend:
    • 10 minuten hoelahoepen
    • 10 minuten hoelahoepen met squats (hoelahoep om je middel, en dan squats doen)
  • Avond:
    • 10 minuten hoelahoepen met armbewegingen (armen omhoog en omlaag terwijl je hoelahoopt)

Woensdag

  • Ochtend:
    • 15 minuten hoelahoepen met zijstappen (stap opzij terwijl je hoelahoopt)
  • Avond:
    • 10 minuten hoelahoepen
    • 10 minuten hoelahoepen met lunges (lunges doen terwijl je hoelahoopt)

Donderdag

  • Ochtend:
    • 20 minuten hoelahoepen, afwisselend tempo (2 minuten snel, 2 minuten rustig)
  • Avond:
    • 10 minuten hoelahoepen
    • 10 minuten core oefeningen (planken, crunches) zonder hoelahoep

Vrijdag

  • Ochtend:
    • 10 minuten hoelahoepen om op te warmen
    • 10 minuten hoelahoepen met knieheffen (knieën om de beurt omhoog terwijl je hoelahoopt)
  • Avond:
    • 10 minuten hoelahoepen
    • 10 minuten stretching na het hoelahoepen

Zaterdag

  • Ochtend:
    • 15 minuten hoelahoepen
    • 15 minuten krachttraining (gebruik gewichten of doe lichaamsgewichtoefeningen zoals push-ups en squats)
  • Avond:
    • 10 minuten hoelahoepen

Zondag

  • Ochtend:
    • 20 minuten hoelahoepen op een rustig tempo
  • Avond:
    • 10 minuten hoelahoepen met zijwaartse buigingen (zijwaarts buigen terwijl je hoelahoopt)
    • 10 minuten lichte yoga of stretching

Vind je bewegen tijdens het hoelahoepen nog lastig? Geen probleem. Bouw het langzaam op en leer eerst om de hoelahoep hoog te houden. De rest komt vanzelf!

Leestip: Ik wilde in mijn bovenbenen afvallen: zo deed ik dat

Samenvatting met de hoelahoep afvallen

Hoelahoepen is een simpele én leuke manier om calorieën en lichaamsvet te verbranden, je balans te verbeteren, je core te versterken en je conditie een boost te geven. En het beste deel? Het is goedkoop en makkelijk om mee te beginnen, en je kunt het overal doen!

Hoelahoep afvallen

Extra informatie hoelahoep en hoelahoepen

Over dit artikel

Dit artikel over hoepelen is voor het eerst gepubliceerd op 26 juni 2024. Ga aan de slag met je spieren met behulp van kettlebells en dumbbells. Wil je aerobic training doen? Hoelahoepen past perfect! Je hebt geen coaching nodig, en traint je taille en doet aan cardio (vetverbranding). Wil je gezond eten? Probeer dan ook eens intermittent fasting om af te vallen.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Hoelahoep afvallen
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.