Is kamille thee gezond & kun je er mee afvallen?

Waarschijnlijk heb je ooit al gehoord van kamille thee, of drink je het al regelmatig. Maar is het eigenlijk wel gezond? En helpt het bij afvallen?

Mooie jonge vrouw wil met kamille thee afvallen

Een kopje kamille thee in de avond voor een goede nachtrust. Dat is je vast wel bekend! Maar is kamille thee eigenlijk wel gezond en kun je er ook mee afvallen? Wij geven antwoord op je brandende vragen over deze bloemige thee. Dusseh… laten we uitzoeken of kamille your cup of tea is!

Wat is kamille thee?

Kamillethee is een bekende kruidenthee gemaakt van de gedroogde bloemen van de kamilleplant. Het heeft een milde, licht bloemige smaak en een heerlijke, zoete geur die veel mensen doet denken aan appels. De thee heeft een prachtige lichtgele tot goudgele kleur! 

Kamillethee staat vooral bekend om zijn ontspannende en kalmerende eigenschappen, ideaal dus als kopje thee voor je bedtijd!

Wat doet kamillethee met je lichaam?

Kamillethee is niet alleen ontzettend lekker, het heeft ook een hoop voordelen voor je lichaam. Zoals:

Kalmeren en ontspannen

Kamillethee staat bekend om zijn kalmerende effecten. Daarom is kamillethee extra populair in de avond! Maar ook overdag kan het zorgen voor een relaxt gevoel.  

Beter slapen door kamille

Omdat kamillethee ontspannend werkt, kan een kopje thee voor het slapengaan helpen om beter te slapen.

Lees ook: Door koud douchen afvallen? 14 tips & voordelen!

Vrouwenhand met verse kamille thee gezond

Kalmeert je spijsvertering

Kamillethee kan bij sommige ook werken om je maag of darmen te kalmeren. De kalmerende werking zet zich voort in het maag-darmkanaal, ideaal als je vaak last hebt van een rommelende buik.

Ontstekingsremmende kamille

Het heeft licht ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn. Ideaal bij verkoudheid of een vervelend hoestje!

Goed voor je huid

Het kan ook goed zijn voor je huid, want het is belangrijk dat je elke dag 1,5 tot 2 liter vocht drinkt om gehydrateerd te blijven. Daar kan kamille thee zeker aan bijdragen!

Kamille thee werkt niet alleen ontspannend voor jezelf, maar ook voor je maag en darmen.

Leestip: Afvallen door minder te eten? Dit kun jij volhouden!

Kun je met kamille thee afvallen?

Kamille thee zorgt niet direct dat je kilo’s kwijt raakt, maar het kan wel indirect bijdragen aan je afvalproces. Het kan namelijk je slaap verbeteren, je spijsvertering kalmeren en je krijgt meer vocht binnen, wat uiteindelijk kan zorgen voor gewichtsverlies. Bovendien is kamille thee een perfecte vervanger voor calorierijke dranken. Neem dus vooral een extra kopje thee!

Kan je elke dag kamille thee drinken?

Ja, je kunt gewoon veilig elke dag kamille thee drinken! Omdat kamillethee een kalmerende en ontspannende werking heeft, wordt het vooral in de avond gedronken. Maar ook in de ochtend is kamillethee hartstikke lekker en gezond!

Welke thee is hongerstillend?

Er zijn verschillende soorten thee die bekend staan om hun hongerstillende eigenschappen. Bijvoorbeeld:

Hongerstillend kopje thee 

  1. Groene thee. Groene thee kan de vetverbranding ondersteunen.*
  2. Pepermuntthee: De geur van pepermunt kan helpen om je eetlust te verminderen en je trek in snacks te onderdrukken.
  3. Gemberthee. Gember is natuurlijk goed voor de spijsvertering.* Doe wat verse schijfjes gember in heet water. Lekker!
  4. Kamillethee. Hoewel kamille thee vooral bekend is om de kalmerende effecten, kan het ook helpen om stressgerelateerd snacken te verminderen.
  5. Fenegriek thee. Bekend om zijn vezelrijke samenstelling die je langer een vol gevoel kan geven.

Lees ook: Kun je echt met de hoelahoep afvallen? Hoe dan?

Vrouw wil met kamille thee afvallen

Is kamille thee gezond of niet?

Ja, kamille thee is hartstikke gezond! Als je last hebt van je maag of gewoon een beetje gestrest bent, is een kopje kamillethee een perfecte keuze. Het is ook lekker zacht voor je buik en kan je huid helpen kalmeren. Ideaal! 

Allergie of medicijn

Tenzij je natuurlijk allergisch bent voor bepaalde planten of specifieke medicijnen slikt, is kamillethee een veilige en gezonde keuze. Zet dus maar een extra kopje thee vandaag!

Kamille thee voordelen

Kamille thee kent dus verschillende voordelen: het heeft een kalmerende werking, waardoor je beter kunt ontspannen. Daarnaast kan het licht ontstekingsremmend werken, kan het de spijsvertering kalmeren en zorgt het voor extra vocht! Genoeg redenen dus om kamillethee in je routine op te nemen.  

Kamille thee kan indirect bijdragen aan gewichtsverlies, maar het is geen wondermiddel.

Leestip: (Hoe) helpt stoppen met alcohol tegen buikvet?

Kamille thee nadelen

Hoewel kamille thee een gezonde keuze is, kan het toch nadelen hebben. We hebben ze voor je op een rijtje gezet: 

  • Allergische reacties. Als je allergisch bent voor planten uit de composietenfamilie (zoals ambrosia, chrysanten, goudsbloemen of madeliefjes), kan het zijn dat je ook allergisch bent voor kamille. 
  • Interactie met je medicijnen. Kamillethee kan een reactie veroorzaken met bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners, omdat het de bloedstolling kan beïnvloeden. Gebruik je medicatie? Overleg dan eerst met je huisarts. 
  • Zzz… Slaapverwekkend effect. Hoewel het ontspannende effect van kamillethee vaak als een voordeel wordt gezien, kan het voor sommige mensen een nadeel zijn als ze het overdag drinken en juist alert moeten blijven.
  • Milde maagklachten. Heel soms kun je milde maagklachten krijgen als je veel kamille thee drinkt, maar dit komt bijna niet voor. 
  • Niet geschikt voor iedereen tijdens de zwangerschap. Ben je zwanger? Overleg dan eerst met je arts of kamille thee veilig is voor jou. 
Vrouw buiten wil afvallen kamille thee

Samenvatting kamille thee gezond voor afvallen

Kamillethee is een ontzettend lekkere kruidenthee gemaakt van gedroogde kamillebloemen. Het smaakt mild bloemig en ruikt zoet als heerlijke zoete appeltjes. Perfect om te ontspannen voor het slapengaan! 

Hoewel kamillethee niet direct gewichtsverlies beïnvloedt, kan het indirect toch helpen door je slaap te verbeteren en je eetlust te reguleren. Voeg dus vooral wat kopjes kamille thee toe aan je routine voor extra ontspanning!

*Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating.

Kamille thee afvallen

Over dit artikel

Dit artikel over kamille thee gezond is voor het eerst gepubliceerd op 28 juni 2024. Thee thee en nog eens thee! De wetenschap is er nog niet helemaal uit, maar ook oolong thee zou kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. Thee is ook perfect om dehydratatie tegen te gaan, vooral groene, witte en kruidenthee.

Bronnen kamille thee

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3600416/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22894890/
  • https://academic.oup.com/eurpub/article/25/6/1001/2467362

Je las een bericht in de categorie: 

  • Kamille thee afvallen
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.