Wow! Kun je echt met zwarte koffie afvallen?

Zwarte koffie is natuurlijk hartstikke lekker. Maar werkt het ook om af te vallen? Wij verklappen de geheimen van het zwarte bakkie pleur!

Vrouw die denkt dat zwarte koffie gezond is

Hmmm, ‘s ochtends wakker worden met een vers gezet bakkie. Wie wil dat niet? Koffie is één van de populairste dranken in ons land, zowel in de ochtend, in de middag als na het eten. Naast dat koffie simpelweg lekker is, bevat het ook het bekende stofje cafeïne dat ons een echte boost geeft. 

Maar hoe zit dat eigenlijk met afvallen? Kan koffie ons dan ook een boost geven en kun je echt met koffie afvallen? Wij namen het bewijs onder de loep!

Is koffie goed om af te vallen?

Ja, koffie kan helpen bij afvallen. Een kop van 250 milliliter zwarte koffie – dus zonder melk en suiker – bevat slechts 2 calorieën. Daarom past het prima in een afvaldieet, bovendien staat zwarte (filter)koffie ook in de Schijf van Vijf. 

Ook zijn er verschillende onderzoeken gedaan of cafeïne de vetverbranding stimuleert. Een aantal onderzoeken was positief, maar deze claim is nog niet goedgekeurd door de Europese toelating. 

Lees ook: Afvallen lukt niet door hormonen: 5 redenen waarom

Vrouw wilt met koffie afvallen

Wat helpt dan wel bij afvallen?

Hoewel koffie (nog) niet bewezen effectief lijkt tijdens het afvallen, is er inmiddels een hulpmiddel bekend dat écht werkt. Het helpt je eetlust te verminderen en je langer een verzadigd gevoel te geven, waardoor je minder gaat snaaien. Daily Co Skinny Support, met glucomannan, ondersteunt op deze manier jouw gewichtsverlies!* 

Effectiever dan koffie

Wel is het belangrijk dat je glucomannan gebruikt in de context van een energiebeperkt dieet.* Elke dag neem je 3 gram glucomannan onderverdeeld in 3 porties van 1 gram. Vóór de maaltijd met 1 tot 2 glazen water. En let the magic happen!

Is zwarte koffie gezond of ongezond?

Zwarte koffie is gewoon gezond. Hoe beter de koffie gefilterd is, hoe gezonder deze is. Je vindt filterkoffie daarom ook gewoon terug in de Schijf van Vijf. 

Ook gezonde dingen zijn alleen gezond wanneer je ze met mate consumeert. Dat geldt natuurlijk ook voor koffie! Te veel koffie kan zorgen voor hoofdpijn en slapeloosheid, dus dat willen we liever voorkomen. 

Zwarte (filter)koffie staat gewoon in de Schijf van Vijf en is dus zeker gezond te noemen! Maar alles met mate ;).

Leestip: Hoe vaak moet je sporten om af te vallen?

Wat zit er precies in zo’n kopje zwarte koffie?

Voedingswaarden
Energiewaarden1 of 2 kcal
Koolhydraten0,1 gram
Eiwit0 gram
Vetten0 gram
Calcium4 milligram
IJzer0,2 milligram
Kalium78 milligram
Koper0,01 milligram
Magnesium6 milligram
Zink0,01 milligram
Zout0,003 gram
Water99 gram
Vriendinnen drinken zwarte koffie met afvallen

Koffie bevat stimulerende stoffen

Er zitten veel verschillende en stimulerende stofjes in koffie. De bekendste is natuurlijk cafeïne, die je ook terugvindt in sommige thee, energiedrank en cacao. Maar naast cafeïne, zitten er ook andere stoffen in koffie.

In een kopje koffie vind je onder andere:

  • Cafeïne
  • Theobromine
  • Theofylline
  • Chlorogeenzuur

Hoe werkt cafeïne?

Cafeïne kennen we allemaal wel van naam, maar wat doet het eigenlijk in ons lichaam? Het blokkeert een neurotransmitter genaamd adenosine, die je normaal gesproken slaperig maakt. 

Dus, in plaats van je moe te voelen, blijf je alert en wakker. En dat is wat we willen in de ochtend! Plus, het triggert ook de afgifte van dopamine en noradrenaline, waardoor je je lekkerder voelt en scherper bent. Geen wonder dus dat we elke ochtend smachten naar een sterk bakkie!

Cafeïne geeft ons een wakker, alert en lekker gevoel. Geen wonder dat we graag opstaan met een kopje koffie!

Lees ook: Hoeveel afvallen per week is nog gezond?

Hoeveel koffie per dag?

Een gezond, volwassen persoon kan prima 5 kopjes koffie (125 milliliter) drinken als degene verder niet veel cafeïne rijke producten eet of drinkt. Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen wordt afgeraden koffie met cafeïne te drinken. 

Cafeïnetolerantie

Let op dat iedereen anders reageert op koffie en cafeïne. Zijn twee kopjes per dag voor jou het maximum? Dan is daar ook niks mis mee.

Is koffie slecht voor buikvet?

Nee, koffie is niet slecht voor buikvet. Koffie bevat haast geen calorieën, waardoor je van koffie alleen niet kunt aankomen en dus ook geen buikvet krijgt. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat koffie helpt de vetverbranding te stimuleren, maar hier is helaas nog te weinig bewijs voor. 

Lees ook: Snel en verantwoord afvallen? Voor áltijd slank met deze 13 tips!

Vrouw wilt koffie en afvallen combineren

Samenvatting koffie en afvallen

Koffie is natuurlijk verslavend lekker, maar het  bevat ook het bekende stofje cafeïne dat ons een flinke energy boost geeft. Kan koffie helpen bij afvallen? Ja, zwarte koffie bevat slechts 2 calorieën en past in een afvaldieet. Hoewel onderzoek suggereert dat cafeïne de vetverbranding kan stimuleren, is deze claim nog niet officieel goedgekeurd. 

Daily Co Skinny Support, met glucomannan, kan daarentegen wél ondersteunen bij gewichtsverlies.* Koffie drinken is dus gewoon gezond en niks mis mee, maar of je er daadwerkelijk van afvalt is nog niet bewezen. 

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

Zwarte koffie afvallen

Over dit artikel

Dit artikel over koffie afvallen is voor het eerst gepubliceerd op 6 juni 2024. Afvallen koffie en gezond eten. Het gouden duo om gewicht te verliezen? Je hoeft echt geen barista te zijn om een lekker kopje koffie te zetten. Koffie kan je metabolisme iets versnellen en bovendien zitten er antioxidanten in. Door de cafeïne kun je slechter slapen, waardoor je minder energie ervaart. Dat kan komen omdat een hormoon of bepaalde hormonen verstoord raken.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Zwarte koffie gezond
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.