Door koud douchen afvallen? 14 tips & voordelen!

Dat een koude douche goed is voor je gezondheid heb je vast wel eens gehoord, maar helpt het ook bij afvallen? En hoe dan?

Vrouw vraagt val je af van koud douchen

Brrr… Het klinkt niet zo verleidelijk, een ijskoude douche. Maar wist je dat zo’n koude plons best wat voordelen heeft? En zou het ook daadwerkelijk helpen bij het afvallen? Wij leggen je de voordelen uit én of je inderdaad kilo’s kwijtraakt door koud te douchen. Laten we beginnen!

Kun je van koud douchen afvallen?

Koud douchen op zich zorgt niet direct voor gewichtsverlies, maar het kan wel enkele effecten hebben die het afvallen kunnen ondersteunen. Zoals:

  • Verhoogde stofwisseling. Koud water kan je lichaam stimuleren om harder te werken om warm te blijven, wat je stofwisseling (tijdelijk) kan verhogen. Kort gezegd betekent dit dat je lichaam meer calorieën verbrandt om je temperatuur op peil te houden.
  • Bruin vet activeren. Kou kan bruin vet activeren, een type vet dat calorieën verbrandt om warmte te produceren. Zo kun je nóg meer calorieën verbruiken. 
  • Betere doorbloeding. Koud douchen kan de bloedcirculatie verbeteren, wat kan bijdragen aan je gezondheid en het geeft je waarschijnlijk een echte energy boost voor de dag. 

Koud douchen draagt dus indirect bij aan afvallen, maar het blijft belangrijk om evenwichtig te eten, voldoende te bewegen en goed te slapen. 

Welke voordelen kent koud douchen nog meer?

Koud douchen voordelen

Voordelen van een koude douche zijn onder andere:

  • het kalmeren van een jeukende huid
  • je wakker maken
  • verhoging van de bloedsomloop
  • vermindering van spierpijn na de training
  • mogelijk gewichtsverlies stimuleren
  • stralend haar en huid

Lees ook: Afvallen door minder te eten? Dit kun jij volhouden!

Koude douches kalmeren een jeukende huid

Heb je een geïrriteerde of jeukende huid? Dan kan koud water helpen deze pijn te verlichten en de jeuk (tijdelijk) uit te schakelen. Bovendien kan warm water de huid nog meer uitdrogen, wat het jeuken of de irritatie erger kan maken. 

Kies dus voor een koude douche als je huid snel geïrriteerd is of jeukt!

Vrouw die met koud douchen afvallen

Koud douchen helpt je ‘s ochtends wakker te worden

Wanneer die koude douchestraal je lichaam raakt, is er een soort schok. Deze schok verhoogt:

  • zuurstofopname
  • hartslag
  • alertheid

Ruil je bakkie koffie in de ochtend dus maar in voor een koude douche! 

Koude douches verhogen je bloedsomloop

Een betere bloedsomloop is een van de belangrijkste redenen waarom koude douches worden aangeraden. Als koud water je lichaam en uitwendige ledematen raakt, vernauwt het de bloedsomloop aan de oppervlakte van je lichaam. Hierdoor gaat het bloed in je diepere weefsels sneller circuleren om de ideale lichaamstemperatuur te behouden.

In die zin heeft een koude douche het tegenovergestelde effect van een warme douche voor iemand met hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten, omdat blootstelling aan koude temperaturen de bloedsomloop stimuleert om ontstekingen te verminderen en hart- en vaatziekten kan helpen voorkomen.

Koud douchen geeft je echt een energy boost in de ochtend!

Leestip: Kun je echt met de hoelahoep afvallen? Hoe dan?

Koud douchen kan gewichtsverlies bevorderen

Sommige vetcellen, zoals bruin vet, kunnen warmte genereren door vet te verbranden. Ze doen dit wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan koude omstandigheden zoals onder de douche.

Koude douches geven je huid en haar een gezonde gloed

Hoewel wetenschappelijk onderzoek beperkt is over het effect van koud water op je huid en haar, lijkt het voor veel mensen toch een positief effect te hebben. Ook droogt koud water, in tegenstelling tot warm water, de talglaag niet uit, een natuurlijk gesmeerde barrière die bescherming biedt aan je huid en haar.

Als gevolg van de effecten van koud water is de kans groter dat je haar na verloop van tijd sterker en gezonder wordt.

Lees ook: (Hoe) helpt stoppen met alcohol tegen buikvet?

Vrouw die wil afvallen en koud hebben

Koud douchen nadelen

Koud douchen is misschien geen goed idee als je het al koud hebt, want de koelere temperatuur helpt je helemaal niet om op te warmen. Het kan je zelfs nog kouder maken en de tijd verlengen die je lichaam nodig heeft om weer op te warmen.

Ze zijn misschien ook geen goed idee als je ziek bent. In het begin kan de koude temperatuur te zwaar zijn voor je immuunsysteem, dus je kunt het beste rustig aan doen met de koelere temperaturen.

De kou is niet voor iedereen geschikt

Koud douchen wordt afgeraden voor mensen met bepaalde medische aandoeningen of omstandigheden. Denk aan: 

  • Mensen met hartproblemen.
  • Mensen met ernstige astma.
  • Mensen met een zwak immuunsysteem.
  • Mensen met een (hele) hoge bloeddruk.
  • Mensen met onderliggende vaatziekten.
  • Oudere mensen.
  • Mensen die het al koud hebben.

Twijfel je? Overleg dan met een arts of een koude douche geschikt is voor jou. 

Lees ook: Appeldag: Hoe kun je met het appel dieet afvallen?

Tips om te beginnen met een koude douche

Koud douchen kan in het begin uitdagend zijn, want brrr.. Het is zo koud! Maar met de juiste aanpak kun je er geleidelijk aan wennen. Met deze tips word jij een echte koudedouchepro!

  1. Begin rustig en geleidelijk. Start je douchesessie eerst met warm water en eindig met koud water. Begin bijvoorbeeld met de laatste 30 seconden koud water en verleng dit elke dag met 10 tot 15 seconden.
  2. Adem diep. Concentreer je op je ademhaling. Adem diep in door je neus en langzaam uit door je mond. Dit helpt je lichaam te ontspannen en kalmeert je zenuwstelsel. Breath, baby!
  3. Stap voor stap. Als het te intens voelt om meteen je hele lichaam onder koud water te zetten, begin dan met alleen je voeten en benen, werk daarna langzaam naar je armen en bovenlichaam toe.
  4. Gebruik lauw water als overgang. Als de overgang van warm naar koud te groot is, probeer dan eerst lauw water en werk geleidelijk aan naar kouder water. Alle kleine stapjes helpen!
  5. Focus op iets anders. Denk aan iets anders of luister naar vrolijke muziek tijdens het koude gedeelte van de douche. Dit kan helpen om je af te leiden van het ongemakkelijke gevoel van koud water. 
  6. Wees consistent. Probeer echt iedere dag koud te douchen, ook al zijn het maar een paar seconden. Consistentie helpt je lichaam te wennen!
  7. Wees geduldig. Verwacht niet dat je meteen comfortabel bent met je koude douche. Het kan een paar weken duren voordat je lichaam en mentale staat volledig gewend zijn aan koud douchen.
  8. Gebruik positieve affirmaties. Herinner jezelf eraan waarom je koud doucht en welke voordelen het heeft. Stay positive!
  9. Warm op na het douchen: Zorg ervoor dat je jezelf na de koude douche warm aankleedt of een warme bak thee drinkt om je lichaam weer op te warmen.

Bouw koud douchen langzaam op, begin klein!

Is elke dag koud douchen goed?

Ja, elke dag koud douchen is zeker goed. Het brengt veel voordelen met zich mee, zoals een verbeterde bloedcirculatie, energie, vetverbranding, alertheid en een gezonde huid en glanzend haar. Koud douchen is alleen wel even wennen, dus bouw het langzaam op zodat je lichaam zich kan aanpassen aan de koude stralen. 

Leestip: Helpt chiazaad bij afvallen & wat zijn de ervaringen?

Wat doet 10 minuten koud douchen?

Wanneer je 10 minuten koud doucht, ervaar je al de voordelen van koud douchen. Denk aan betere bloedcirculatie, energieboost en eventuele vetverbranding om je lichaam op temperatuur te houden. 

Vrouw met koude douche afvallen

Wat is beter: een koude douche in de ochtend of avond?

Feitelijk gezien maakt het niet uit of je ‘s ochtends of ‘s avonds (koud) doucht. Maar omdat koud douchen je een energy boost geeft, is het natuurlijk verstandig om in de ochtend te douchen. Zo sta je meteen lekker op en ben je ready voor de dag!

In de avond koud douchen kan ook, maar omdat het je extra energie kan geven kom je misschien minder makkelijk in slaap. Kies vooral wat werkt voor jou! 

Koud douchen, onzin of waarheid?

Koud douchen is duszeker geen onzin! En er worden steeds meer onderzoeken gedaan naar koud douchen en dompelen in koud water. Hoewel koud douchen misschien niet voor iedereen geschikt is en de voordelen kunnen variëren, is het zeker de moeite waard om het te proberen. 

Lees ook: Afvallen lukt niet & geen discipline? Probeer dit!

Samenvatting koude douche & afvallen

Koud douchen klinkt misschien niet als het meest aantrekkelijke plan, maar het heeft verrassend veel voordelen! Het kan onder andere je stofwisseling verhogen, bruin vet activeren en je bloedcirculatie verbeteren, wat indirect kan helpen bij afvallen. 

Verder kan het spierpijn verminderen, je huid en haar verbeteren, en je ‘s ochtends een energieboost geven. Begin geleidelijk en luister naar je lichaam. Koud douchen is dus zeker geen onzin!

Koude douche afvallen

Over dit artikel

Dit artikel over koud douchen afvallen is voor het eerst gepubliceerd op 27 juni 2024. Wil je meer afvallen? Ga dan meer bewegen en zweten, zoals fitness of schakel een personal trainer of personal training in. Verander je rituelen en pas je lifestyle (holistisch) aan door ‘s ochtends koud te douchen. Warm vervolgens op in de zon, perfect voor je bloedbaan en andere voordelen die erbij komen kijken. Ook kun je winterzwemmen in plaats van een koude douche in je badkamer, waarbij je een koude plons in natuurwater neemt. Er bestaan veel fabels, maar het is zeker goed voor je gezondheid. Voelt je huid droog na een koude douche? Gebruik dan producten met hyaluronzuur.

Bronnen koude douche afvallen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Afvallen en koud hebben
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.