Hoe (snel) kun je met lijnzaad afvallen?

Afvallen met lijnzaad, kan het echt? En hoe werkt dat dan? We vertellen je alles over dit superfood.

Vrouw wil met lijnzaad afvallen en goed voor lijnzaad darmen

Lijnzaad of flax seed, zit het al in jouw dieet? Lijnzaad is super easy om toe te voegen aan je maaltijden, ontzettend gezond, goed voor de lijn én ook nog goedkoop. Do we need to say more? Maar hoe kun je afvallen met lijnzaad?

Wij zetten de pro’s en con’s van lijnzaad op een rijtje. Laten we beginnen!

Wat is lijnzaad?

Lijnzaad is een voedingsrijk en vezelrijk product dat op verschillende manieren wordt gebruikt. Het wordt geteeld voor zijn zaden, die kunnen worden vermalen tot lijnzaadmeel, geperst tot olie of zelfs gesponnen tot linnen!

Werkt lijnzaad bij afvallen?

Ook lijkt lijnzaad in je dieet te helpen bij gewichtsverlies al zijn onderzoeken hiernaar tegenstrijdig. Toch kunnen we wel met zekerheid zeggen dat lijnzaad gezond voor je is! Door de hoeveelheid vezels krijg je langer een verzadigd gevoel, waardoor je minder onnodig gaat snaaien.

Lees ook: Wat zijn gezonde vetten & hoe helpen ze met afvallen?

Lijnzaad als superfood

Lijnzaad wordt vaak gezien als een superfood vanwege zijn hoge gehalte aan vezels, omega-3 vetzuren, antioxidanten, en andere voedingsstoffen die bijdragen aan verschillende gezondheidsvoordelen. Super healthy dus!

Hoeveel eetlepels lijnzaad per dag?

De aanbevolen hoeveelheid lijnzaad per dag varieert, maar over het algemeen wordt aangeraden om 1 tot 2 eetlepels lijnzaad per dag te consumeren. Dit komt neer op ongeveer 10 tot 20 gram. Overdrijf niet met je lijnzaad inname, dan kun je namelijk last krijgen van klachten zoals spijsverteringsproblemen. 

Wat doet lijnzaad met je lichaam?

Lijnzaad biedt vezels voor een gezonde spijsvertering, omega-3 vetzuren voor hartgezondheid, lignanen als antioxidanten, en kan helpen bij het reguleren van bloedsuiker en cholesterol. Omdat lijnzaad boordevol vezels zit, geeft het je een langer verzadigd gevoel waardoor je minder snel weer gaat eten. Zo kan het indirect dus zeker bijdragen aan afvallen!

Overmatige inname van lijnzaad

Overmatige inname kan spijsverteringsproblemen veroorzaken vanwege hoge vezelgehaltes. Overschrijd de dagelijkse hoeveelheid dus niet!

Leestip: Hoe verdwijnt je knorrende maag tijdens het afvallen?

Wat zijn de nadelen van lijnzaad?

Lijnzaad kan spijsverteringsproblemen veroorzaken bij overmatig gebruik vanwege het hoge vezelgehalte, zoals buikpijn en een opgeblazen gevoel. Lijnzaad kan in specifieke gevallen interactie hebben met medicijnen, overleg dit altijd met je huisarts. Als je maximaal 1 tot 2 eetlepels per dag aanhoudt, is er in principe niets aan de hand. 

Lijnzaad afvallen en lijnzaadolie afvallen

Voordelen van lijnzaad

Vol met vezels

Lijnzaad is rijk aan vezels. Als je voedsel eet dat rijk is aan vezels, heb je langer een vol gevoel. Dit kan helpen je eetlust te onderdrukken als je calorieën vermindert om af te vallen. Daarnaast wordt je spijsverteringskanaal gestimuleerd door vezelrijke voeding.

Goed voor je darmen

Het eten van vezels is essentieel om voedsel door je darmen te verplaatsen en je dikke darm vrij te houden van verstoppingen. Het is ook belangrijk bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en, ja, het helpt je óók om een gezond gewicht te bereiken!

Bron van omega-3 vetzuren

Lijnzaad zit ook boordevol omega-3 vetzuren, die bewezen gezondheidsvoordelen hebben. Zo zijn omega-3 vetzuren onder andere goed voor je hart, bloedvaten en cholesterol.* Schep dus maar wat lijnzaad bij je ontbijt morgenochtend! 

Lijnzaad is ongelofelijk rijk aan vezels, die je langer een verzadigd gevoel geven.

Lees ook: Afvallen door wandelen? 22 tips om nú te starten!

Hoe gebruik je lijnzaad?

Als je lijnzaad wilt gebruiken om af te vallen, zijn er drie makkelijke en populaire manieren om het te proberen. Houd er rekening mee dat ieders lichaam anders reageert op lijnzaadsupplementen en dat je resultaten qua gewichtsverlies kunnen variëren.

Onthoud daarnaast dat lijnzaad geen magisch ingrediënt is. Ze zullen niet vanzelf een calorietekort creëren, zonder een gezond dieet en lichaamsbeweging.

Lijnzaad in je ontbijt

Lijnzaad is heel eenvoudig toe te voegen aan je ontbijt. Schep 1 tot 2 eetlepels lijnzaad bij je yoghurt, havermout, overnight oats, smoothie of strooi het over je boterham of cracker. Sowieso kun je bij je ontbijt lekker veel superfoods toevoegen, zoals chiazaad, hennepzaad en andere zaden en pitten. 

Vrouw eet ontbijt met lijnzaad afvallen en lijnzaad darmen

Lijnzaad over je salade 

Wist je dat je lijnzaad ook heel makkelijk over je salade of maaltijd kunt strooien? Het geeft niet zoveel smaak, maar het levert wel een goede bite én natuurlijk alle gezondheidsvoordelen. Bovendien zorgen de extra vezels voor een verzadigd gevoel. Top die salade dus maar af met wat lijnzaad!

Leestip: 10 kilo afvallen met de loopband? Dat doe je zo!

Lijnzaad als vervanger voor ei

Eet je plantaardig? Dan kun je lijnzaad ook gebruiken als vervanger voor ei. Dit wordt ook wel een flax egg genoemd: mix 1 eetlepel gebroken lijnzaad of lijnzaadmeel met 3 eetlepels water. Laat even staan en gebruik het vervolgens in je maaltijden, zoals baked oats of groentepannenkoeken. 

Gemalen lijnzaaddrank

Je kunt ook je eigen lijnzaaddrank voor gewichtsverlies maken door lijnzaad te malen, of je kunt gemalen lijnzaad kopen. Dit drankje kan je helpen om je langer verzadigd te voelen en je spijsvertering te verbeteren.

Om dit drankje te maken heb je nodig:

  • 1 theelepel vers gemalen lijnzaad (je kunt de zaden van tevoren malen en in de koelkast zetten)
  • 1 citroenpartje
  • 150 tot 250 milliliter heet water

Combineer het gemalen lijnzaad met het hete water en roer goed. Voeg het partje citroen toe aan je glas en knijp erin voor wat smaak en een boost van vitamine C. Je kunt dit één keer per dag drinken terwijl je probeert af te vallen.

Gebruik lijnzaad heel easy in je ontbijt, over je salade of maak je eigen smoothie of drankje met lijnzaad. De keuze is reuze!

Lees ook: Hoe helpt een detox kuur jou met afvallen?

Waar kun je lijnzaad kopen?

Je kunt gemalen lijnzaad kopen bij bijna alle supermarkten, kruideniers en natuurvoedingswinkels. Je kunt lijnzaadproducten uiteraard ook online kopen. Lijnzaadolie capsules en pure lijnzaadolie zijn ook overal verkrijgbaar waar gezondheidsvoeding en voedingssupplementen worden verkocht. 

Potje met lijnzaad afvallen

Samenvatting: kun je met lijnzaad afvallen

Lijnzaad kan bijdragen aan gewichtsverlies vanwege hun unieke voedingsstoffen zoals vezels en omega-3. Hoewel ze echte voordelen hebben (zoals langer een verzadigd gevoel), zijn ze geen magisch ingrediënt. Lijnzaad werkt het beste als aanvulling op een gezond voedingspatroon en een bewegingsroutine, niet in plaats daarvan. Dus, voeg vooral een schep lijnzaad toe aan je gezonde ontbijt!

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

Lijnzaad afvallen

Extra informatie

Over dit artikel

Dit artikel over lijnzaad afvallen is voor het eerst gepubliceerd op 19 juni 2024. Afvallen afvallen en nog eens afvallen! Hoe doe je dat? Lijnzaad kan je helpen bij je stoelgang. Combineer bijvoorbeeld in een salade met basilicum. Ook past het perfect in een koolhydraatarm dieet. Pas echter wel op oxidatie van lijnzaad. Je kunt lijnzaad ook gebruiken in je baksels, zoals gezonde een muffin. De zaadjes geven bovendien een extra bite. De omega 3-vetzuren geven veel gezondheidsvoordelen. De omega 3 zit in lijnzaad, maar ook bijvoorbeeld in vis. Zet dus vooral lijnzaad op je boodschappenlijst, samen met groenten zoals rode kool. Ook vasten kan eventueel helpen bij afvallen.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Wat doet lijnzaad met je lichaam
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.