Omad dieet: schema, ervaringen & resultaten

Ken jij het one-meal-a-day (omad) dieet al? Sommigen zweren dat dit hét dieet is om af te vallen. Maar is dat wel zo?

Vrouw die omad dieet volgt

Omad wie? Heb jij al ooit gehoord van het omad dieet? Omad staat voor one-meal-a-day en betekent dus dat je slechts één maaltijd eet per dag. Val je er vanaf? Waarschijnlijk wel! Maar is het gezond en wat zijn eigenlijk de ervaringen?

Wij leggen je alles uit over deze extreme vorm van intermittent fasting. Want hoe effectief is het omad dieet? Let’s find out!

Wat is het omad dieet?

Veel mensen zweren bij het eten van één maaltijd per dag om af te vallen en hun gezondheid te verbeteren. Het “One-Meal-A-Day” dieet wordt ook wel OMAD genoemd.

Hoewel de inhoud en timing van de maaltijd variëren op basis van persoonlijke voorkeur, beperken mensen die een OMAD dieet volgen hun calorie-inname meestal tot één maaltijd per dag. 

Lees ook: Kun je écht met zwemmen afvallen? 9 tips & trainingsschema!

Vorm van intermittent fasting

Eén maaltijd per dag eten is een vorm van intermittent fasting waarbij het calorieverbruik gedurende een bepaalde periode wordt beperkt. Het kan gewichtsverlies ondersteunen en andere gezondheidsvoordelen bieden.

De potentiële voordelen van OMAD voor de gezondheid hebben vooral te maken met vasten – het beperken van de calorie-inname gedurende een bepaalde periode – en calorierestrictie in het algemeen.

Hoe werkt het omad dieet?

Er zijn vele soorten intermittent fasting en meerdere manieren om OMAD toe te passen.

Voorbeelden zijn het eten van slechts één maaltijd en de rest van de dag vasten of het nuttigen van één maaltijd en het eten van beperkte hoeveelheden voedsel tijdens de vastenperiode. Dit type dieet creëert een calorietekort, waardoor je waarschijnlijk gaat afvallen

1 maaltijd per dag

Vergeleken met andere vastenkuren, zoals de 16/8 methode, waarbij je 8 uur eet en 16 uur vast, is het eten van slechts één maaltijd per dag een van de meest extreme methoden van intermittent fasting.

De meeste mensen die OMAD volgen kiezen ervoor om alleen het avondeten te nuttigen, hoewel anderen het ontbijt of de lunch als hun enige maaltijd kiezen. Sommige versies van dit eetpatroon staan naast de ene maaltijd ook een of twee tussendoortjes toe.

Leestip: Hoe kun je écht snel vet verbranden? 10 tips!

Vrouw eet een maaltijd per dag met omad

Hoeveel afvallen met het omad dieet?

Om af te vallen moet je een energietekort creëren. Je kunt dit doen door het aantal calorieën dat je verbrandt te verhogen of door je calorie-inname te verminderen. Calorierestrictie, hoe je het ook bereikt, zal uiteindelijk leiden tot vetverlies!

Mensen die de OMAD-methode gebruiken, zullen waarschijnlijk gewicht verliezen, simpelweg omdat ze in totaal minder calorieën binnenkrijgen dan ze normaal zouden doen tijdens een regelmatig eetpatroon.

Spierbehoud bij het omad dieet

Deze eetmethode is misschien niet ideaal voor het behouden of opbouwen van spiermassa. Door te weinig calorieën te eten verbrand je niet alleen vet, maar kun je ook vetvrije lichaamsmassa verliezen zoals je spieren. Let er dus op dat je wel voldoende eet en voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. 

Het omad dieet staat slechts één maaltijd per dag toe, waardoor je waarschijnlijk een calorietekort creëert.

Voordelen omad

Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar specifiek het omad dieet, de meeste onderzoeken zijn gebaseerd op intermittent fasting in het algemeen. Wel weten we dat omad ervoor kan zorgen dat je afvalt, simpelweg omdat je minder calorieën eet en drinkt dan normaal.

Ook geven sommigen aan een geconcentreerder en alerter gevoel te ervaren, maar hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. 

Lees ook: 1200 calorieën dieet: weekmenu, uitleg & tips

Nadelen 1 maaltijd per dag

Hoewel onderzoek vasten en calorierestrictie in verband heeft gebracht met verschillende voordelen voor de gezondheid, zijn er aanwijzingen dat te veel calorierestrictie – waaronder ook het nuttigen van slechts één maaltijd per dag kan vallen – meer kwaad dan goed kan doen.

Het belangrijkste nadeel is dat je een voedingstekort kunt krijgen, omdat je niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt met slechts één maaltijd per dag. 

Ook kan het nuttigen van slechts één maaltijd per dag leiden tot symptomen, zoals:

  • misselijkheid
  • duizeligheid
  • prikkelbaarheid
  • weinig energie
  • verstopping

Het OMAD dieet is ook niet geschikt voor veel groepen mensen, waaronder mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven, kinderen en tieners, oudere volwassenen en mensen met eetstoornissen.

Voedingsmiddelen die je moet eten en vermijden

Welk voedingspatroon je ook kiest, je inname moet voornamelijk bestaan uit pure, voedzame voedingsmiddelen.

Hoewel de meeste gezondheidsdeskundigen niet zouden aanraden om maar één maaltijd per dag te eten, is het, als je toch voor dit eetpatroon kiest, essentieel om ervoor te zorgen dat je een verscheidenheid aan voedzame voedingsmiddelen binnenkrijgt, waaronder:

  • fruit, zoals bessen, citrusvruchten en bananen
  • groenten, zoals boerenkool, broccoli, bloemkool, asperges en paprika’s
  • zetmeelrijke groenten en granen, zoals zoete aardappelen, muskaatpompoen, haver, quinoa en gerst
  • gezonde vetten, zoals avocado’s, olijfolie en ongezoete kokosnoot
  • Peulvruchten, zoals erwten, kikkererwten, linzen en zwarte bonen
  • zaden, noten en notenboters, zoals cashewnoten, macadamianoten, amandelen en pompoenpitten
  • zuivel en plantaardige alternatieve producten, ongezoete yoghurt, kokosmelk en cashewmelk
  • eiwitbronnen, zoals kip, vis, tofu en eieren

Leestip: Eiwitrijk dieet: afvallen, schema & tips!

Beperk sterk bewerkte voedingsmiddelen, zoals:

  • fastfood
  • suikerhoudende gebakken producten
  • wit brood
  • suikerhoudende granen
  • frisdrank
  • chips

Deze voedingsmiddelen bieden weinig voedingswaarde en het te vaak eten ervan kan leiden tot gewichtstoename en een verhoogd gezondheidsrisico.

Vrouw eet 1 maaltijd per dag met omad dieet

Omad recepten

Het is onwaarschijnlijk dat je met één maaltijd per dag de calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft om te gedijen, tenzij je dit zorgvuldig plant. Door ervoor te kiezen om binnen een langere periode te eten, kun je de inname van voedingsstoffen verhogen.

Als je ervoor kiest om het eten van één maaltijd per dag uit te proberen, moet je dit waarschijnlijk niet 7 dagen per week doen en het is belangrijk om je plan te bespreken met je huisarts of diëtist.

De meeste mensen volgen het OMAD patroon een paar dagen per week en combineren het met een normaal voedingspatroon of een minder beperkend intermittent fasting schema zoals de 16/8 methode.

Maak een voedzame maaltijd

Als je één maaltijd per dag eet, probeer dan de maaltijden zo voedzaam mogelijk te maken. Deze maaltijden moeten ten minste 1200 calorieën leveren, wat voor sommigen moeilijk kan zijn om binnen te krijgen tijdens een normale maaltijd.

Als je het een uitdaging vindt om voldoende calorieën in één maaltijd te eten, overweeg dan om je eetmoment met ongeveer een uur te verlengen en je maaltijd in twee kleinere maaltijden te splitsen. Dit kan je helpen om voldoende voedingsstoffen en calorieën binnen te krijgen zonder overvol te raken.

Lees ook: Hoe kun je op gewicht blijven na afvallen? 7 tips!

Hier zijn enkele qua voedingswaarde complete maaltijdideeën:

  • Gebakken kip met zoete aardappelpuree overgoten met boter en geroosterde broccoli met olijfolie, gevolgd door volvette Griekse yoghurt overgoten met bessen, noten, zaden en honing.
  • Gegrilde zalm met guacamole, salade van bruine rijst en zwarte bonen en geroosterde bakbananen, gevolgd door fruit met notenboter, hennepzaad en kokosvlokken.
  • Ei-omelet met geitenkaas, avocado en in kokosolie gebakken gegrilde groenten, knapperig gebakken aardappelpartjes, gevolgd door fruit gedoopt in pure chocolade en slagroom.

Zoals je kunt zien, moet elke maaltijd rekening houden met alle voedselgroepen en bestaan uit:

  • (complexe) koolhydraten
  • (gezonde) vetten
  • eiwitten

Op een dag is het eten van 1200 calorieën een algemeen minimum. De meeste volwassenen hebben veel meer nodig om op gewicht te blijven.

Artsen en diëtisten raden omad over het algemeen af, omdat het lastig is alle voedingsstoffen binnen te krijgen in één maaltijd.

Is het omad dieet gezond?

Eén maaltijd per dag eten kan een populaire manier zijn om af te vallen, maar het is waarschijnlijk geen goed idee voor de algehele gezondheid.

Het beperken van de inname tot één maaltijd per dag kan ook leiden tot eetstoornissen, iemands sociale leven beïnvloeden en voor de meeste mensen extreem moeilijk zijn om zich aan te houden.

Bovendien kan het erg moeilijk zijn om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen in één maaltijd. Dit kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen, wat je gezondheid negatief kan beïnvloeden en tot ernstige risico’s kan leiden.

Leestip: Val je af van zweten?

Omad dieet ervaringen

Sophie, 30 jaar

“Ik volg het omad dieet nu ongeveer twee maanden. Het is superhandig omdat ik niet de hele dag hoef na te denken over eten, maar het was moeilijk om in het begin honger te weerstaan. Ik merkte bijvoorbeeld dat ik sneller geïrriteerd raakte. Ik val wel af, maar tegelijkertijd mis ik soms de flexibiliteit om samen met vrienden te eten zonder te veel poespas.”

Fatima, 45 jaar

“Het omad dieet helpt me om mijn calorie-inname te beperken en ik ben al 5 kilo kwijtgeraakt! Maar ik merk eerlijk gezegd dat ik moeite heb met concentreren in de late ochtend. Soms voel ik me ook duizelig, vooral als ik een stressvolle dag heb gehad. Het is daarnaast best een uitdaging om alle voedingsstoffen binnen één maaltijd te krijgen.”

Anne-Marie, 52 jaar

“Voor mij werkt omad goed omdat ik altijd druk ben en geen tijd heb voor meerdere maaltijden. Ik voel me energiek tijdens mijn werkdag en heb eigenlijk geen behoefte meer aan tussendoortjes. Het enige nadeel is dat het moeilijk is om voedzame maaltijden te plannen die alle voedingsstoffen bevatten die ik nodig heb.”

Vrouw met omad dieet ervaringen

Waarom val ik niet af als ik maar één keer per dag eet?

Als je maar één maaltijd per dag eet, kun je tijdens die ene maaltijd te veel eten als je niet op je voedselinname let.

Het is belangrijk dat je enige maaltijd bijzonder evenwichtig is. Met een toename in honger kan de verleiding om te veel te eten van sterk bewerkte, koolhydraatrijke voedingsmiddelen moeilijker te weerstaan zijn (zoals fastfood!), wat leidt tot een netto toename in calorieën, vooral als je niet lichamelijk actief blijft.

Lees ook: Afvallen: Wat mag je niet eten bij een vetarm dieet?

Wat is elke dag 23 uur vasten?

Dit is een soort OMAD dieet waarbij je één maaltijd per dag beperkt tot één uur en je de rest van de dag niets eet. Je kunt vasten zelf insteken zoals je wilt, je kunt ook voor de 16/8 methode gaan, waarbij je 16 uur vast en 8 uur lang eet. Kies wat bij jou past en zorg dat je wél al je voedingsstoffen binnenkrijgt.

Samenvatting omad

Hoewel vasten in het algemeen – inclusief langdurig vasten – de gezondheid op een aantal manieren ten goede kan komen, kunnen mensen dezelfde gezondheidsvoordelen bereiken met veel duurzamere methoden.

Duurzamere eetplannen zijn onder andere 16/8 intermittent fasting of gewoon het volgen van een gezond, lager calorie dieet. De meeste professionals in de gezondheidszorg raden OMAD dieetpatronen af vanwege hun extreme aard. Kies dus liever voor een andere vorm van vasten als je toch graag vasten wilt proberen.

Omad

Over dit artikel

Dit artikel over het omad dieet is voor het eerst gepubliceerd op 24 juli 2024. Wat zijn eigenlijk de bijwerkingen van omad? Je kunt je onder andere duizelig, misselijk of zwak voelen. Zorg dat je in je maaltijd voldoende eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels stopt. Denk aan verse groenten, zoals tomaten en kies bij eiwitten voor kipfilet. Gebruik ook genoeg specerijen om je maaltijd smaakvol te maken. Wil je iets anders proberen? Kies dan voor het Mediterraan dieet. Wellicht helpt het je!

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Omad dieet
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.