Hoe kun je op gewicht blijven na afvallen? 7 tips!

Afvallen is voor de meeste mensen niet het lastigst, maar op gewicht te blijven. Daarom in dit artikel onze 7 beste tips om je kilo’s na het afvallen voorgoed eraf te houden.

vrouwen die op gewicht blijven

We weten allemaal dat gezond afvallen lastig genoeg is. Maar de waarheid is dat het nóg lastiger kan zijn om het gewicht eraf te houden. Geschat wordt dat slechts 20% van de mensen die afvallen uiteindelijk hun nieuwe gewicht behouden. 

Dus hoe kun je voorkomen dat je weer kilo’s aankomt na het afvallen, aangezien je juist enorm hard hebt gewerkt om ze kwijt te raken?

7 tips om op gewicht te blijven na het afvallen

Op een gezond gewicht blijven na het afvallen is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hebben we de 7 belangrijke tips voor je op een rij gezet.

  1. Eet kleinere maaltijden. Door 5 kleine maaltijden per dag te eten in plaats van 3 grote, blijft je stofwisseling langer werken en kun je je gewicht beter onder controle houden. Gebruik eventueel kruiden die je stofwisseling bevorderen.
  2. Stop met eten als je vol zit. Je hoeft niet alles op je bord op te eten alleen omdat het er ligt. Zelfs als er restjes zijn, stop met eten als je je verzadigd voelt.
  3. Houd het bij gezonde snacks. Als je trek krijgt tussen maaltijden door, grijp dan niet terug naar je oude gewoonte om calorierijke snacks te eten. Houd het bij gezondere opties zoals fruit, groenten, vetvrije yoghurt en volkoren crackers.
  4. Blijf gehydrateerd. Het drinken van 8 glazen water per dag helpt je niet alleen calorieën te verbranden door je stofwisseling op gang te houden, het lest ook sneller en beter je dorst dan al het andere, vooral dieetdrankjes en suikerhoudende dranken.
  5. Blijf voldoende bewegen. De beste manier om je nieuwe gewicht te behouden is om een routine op te bouwen en je daaraan te houden. Hoe actiever je bent, hoe groter de kans dat je het gewicht eraf houdt. Trek elke dag 30 minuten uit voor lichaamsbeweging.
  6. Slaap voldoende. Slecht slapen kan negatieve effecten hebben op je algehele gezondheid en ook je niveau van de hongerregulerende hormonen leptine en ghreline beïnvloeden. Volgens recente onderzoeken zouden volwassenen moeten streven naar 7 tot 9 uur slaap per nacht.
  7. Winkel slimmer. Boodschappen doen is belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed eet en niet in de verleiding komt om iets te pakken dat gewichtstoename bevordert. Maak van tevoren een lijst met gezonde voedingsmiddelen en blijf uit de buurt van de afdelingen die je in de verleiding brengen. Kies in plaats daarvan voor magere proteïne, fruit, groenten en caloriearme snacks.

Lees ook: Hoe werkt het afvallen met injecties?

Waarom is het zo moeilijk om op gewicht te blijven?

Je hersenen en lichaam zijn erop ingesteld om verloren gewicht terug te krijgen, dat maakt het zo ontzettend lastig. Zeker in combinatie met de overvloed aan calorierijk voedsel in de meeste winkels, maakt dit het maar al te gemakkelijk om die oude kilo’s er weer aan te laten komen.

Nadat je bent afgevallen, kan je stofwisseling vertragen, waardoor je minder calorieën verbrandt dan verwacht, zelfs als je in rust bent. Dit gebeurt omdat je hersenen merken dat je vetvoorraden laag zijn en signalen naar het lichaam sturen om voorraden aan te leggen.

Dus als je stopt met nieuwe gezonde eet- en beweeggewoonten en teruggaat naar calorierijk voedsel en weinig lichaamsbeweging, is het maar al te gemakkelijk om het gewicht dat je bent kwijtgeraakt weer terug te krijgen.

En hoewel je misschien een tijdje calorierijk voedsel kunt weerstaan, is het vaak moeilijk om dit vol te houden als je eenmaal je streefgewicht hebt bereikt. Als je eenmaal niet meer de beloning ziet van het zien afvallen van de kilo’s, kan dat ervoor zorgen dat je niet meer zo hard je best doet.

Dus als puntje bij paaltje komt, is de beste manier om af te vallen het maken van een duurzaam, realistisch dieet en trainingsprogramma waar je je langdurig aan kunt houden.

weegschaal op gewicht blijven na het afvallen

Hoeveel lichaamsbeweging per dag is genoeg om af te vallen?

Lichamelijk actief blijven en evenwichtig eten zijn belangrijk voor de algehele gezondheid en kunnen je helpen om gewichtsverlies vast te houden. Maar hoeveel tijd je besteedt aan lichaamsbeweging hangt af van je persoonlijke doelen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat mannen met matig overgewicht die 30 minuten per dag hard genoeg trainden om te zweten, gemiddeld 8 kilo afvielen in 3 maanden. Maar mannen die 60 minuten per dag sportten, verloren gemiddeld 6 kilo in dezelfde periode. Het hangt er dus echt vanaf wat voor soort lichaamsbeweging je doet, evenals factoren zoals je startgewicht, fitnessniveau, metabolisme, enz.

Over het algemeen kan gematigde lichamelijke activiteit gedurende 30 tot 60 minuten per dag je helpen om zowel je gezondheid als je gewichtsverlies duurzaam op peil te houden.

Lees ook: Afvallen door wandelen, hoe werkt het?

Veelgestelde vragen

Vitamines.com krijgt dagelijks veel vragen over afslanken, die we in blogs zoals deze proberen te behandelen. Heb jij een vraag voor dit artikel? Dan hoor ik graag van je op [email protected], alvast veel dank voor je input!

Waarom zijn kleinere maaltijden beter voor mijn stofwisseling?

Door vijf kleine maaltijden per dag te eten in plaats van drie grote, blijft je stofwisseling langer actief. Dit helpt bij het reguleren van je energie en gewicht. Kleinere, frequentere maaltijden kunnen ook helpen om honger en eetbuien te voorkomen, waardoor je beter je gewicht onder controle kunt houden.

Vijf kleine maaltijden is beter dan drie grote maaltijden.

Welke kruiden kunnen mijn stofwisseling bevorderen?

Kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en kurkuma kunnen je stofwisseling stimuleren. Kaneel helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, nootmuskaat kan de spijsvertering verbeteren en kurkuma heeft ontstekingsremmende eigenschappen die bijdragen aan een gezonde stofwisseling. Deze kruiden toevoegen aan je dieet kan gunstig zijn.

Lees ook: Hoe kun je jouw stofwisseling verhogen?

Hoe weet ik wanneer ik moet stoppen met eten?

Stop met eten zodra je je verzadigd voelt. Dit betekent dat je geen honger meer hebt en je comfortabel vol voelt. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaamssignalen en niet te eten alleen omdat er nog voedsel op je bord ligt, zelfs als er restjes zijn.

Wat zijn gezonde snacks die ik tussen maaltijden door kan eten?

Gezonde snacks zijn onder andere fruit, groenten, vetvrije yoghurt en volkoren crackers. Deze snacks zijn laag in calorieën maar rijk aan voedingsstoffen, wat helpt om je energieniveau op peil te houden zonder dat je te veel calorieën binnenkrijgt. Ze kunnen ook helpen om je hongergevoel te verminderen.

twee vrouwen die samen afvallen

Hoeveel water moet ik per dag drinken om mijn stofwisseling op gang te houden?

Het drinken van acht glazen water per dag is essentieel. Water helpt niet alleen bij het verbranden van calorieën door je stofwisseling te ondersteunen, maar lest ook beter je dorst dan suikerhoudende dranken. Genoeg water drinken kan bijdragen aan gewichtsverlies en algemene gezondheid.

Hoe kan voldoende slaap mijn gewicht beïnvloeden?

Voldoende slaap, namelijk zo’n 7 tot 9 uur per nacht, is echt cruciaal voor een goede gezondheid en gewichtsbeheersing. Slecht slapen kan de balans van de hormonen leptine en ghreline verstoren, wat je eetlust beïnvloedt en kan leiden tot gewichtstoename. Kortom, goede slaapgewoonten ondersteunen een gezonde levensstijl.

Voldoende slaap is essentieel voor gewichtsbeheersing.

Conclusie

Om succesvol op gewicht te blijven na het afvallen, is het cruciaal om gezonde eet- en leefgewoonten te handhaven. Door regelmatig kleine maaltijden te eten, gezonde snacks te kiezen, voldoende water te drinken en actief te blijven, kun je je metabolisme ondersteunen en gewichtstoename voorkomen.

Daarnaast spelen voldoende slaap en slimme boodschappen een belangrijke rol. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de uitdagingen zoals een vertraagde stofwisseling en de verleiding van calorierijk voedsel. Een realistisch en duurzaam dieet- en trainingsprogramma kan helpen om je nieuwe gewicht langdurig te behouden.

Verder lezen: Wat is een virtuele maagband?

Afvallen

Over dit artikel

Dit artikel over op gewicht blijven na afvallen is voor het eerst gepubliceerd op zondag 14 juli 2024. Op gewicht blijven na afvallen vereist een consistente aanpak. Vermijd het jojo-effect door af te zien van een crashdieet. Focus op zelfeffectiviteit en houd je brein gefocust op je streefgewicht. Integratie van krachttraining en intervaltraining in je dagelijks leven helpt om spieren op te bouwen en spiermassa te behouden, wat je metabolisme ondersteunt. Kies voor een duurzame afslankmethode, zoals een ketogeen dieet, om je gewichtsbeheersing te vergemakkelijken. Door deze strategieën te volgen, blijf je niet alleen op gewicht, maar verbeter je ook je algehele gezondheid en welzijn.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Na afvallen op gewicht blijven
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.