Veroorzaakt Ozempic bijwerkingen & wat zijn de risico’s?

Er is geen medicijn waar meer over geschreven wordt dan Ozempic. Maar wat doet het precies en veroorzaakt Ozempic bijwerkingen?

bijwerkingen ozempic

Wat is Ozempic?

Ozempic (semaglutide) is een voorgeschreven injecteerbaar medicijn voor de behandeling van type 2 diabetes. Het valt onder de groep geneesmiddelen die bekend staan als glucagon-achtige peptide-1 (GLP-1) receptoragonisten, die zich richten op de GLP-1-receptoren in het lichaam om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

De werking van Ozempic omvat het stimuleren van insulineproductie en het verminderen van glucoseproductie door de lever. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel binnen gezonde grenzen, wat kan helpen bij het verlagen van risico’s op complicaties zoals hartziekten, beroertes en nierschade.

Lees verder om meer te weten te komen over veel voorkomende, milde en ernstige bijwerkingen die Ozempic kan veroorzaken.

Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen van Ozempic?

Zoals alle geneesmiddelen kan Ozempic bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken. De meest gemelde bijwerkingen van Ozempic zijn:

  • Buikpijn
  • Verstopping
  • Diarree
  • Misselijkheid of overgeven

Wat zijn de milde bijwerkingen van Ozempic?

Ozempic kan bij sommige mensen milde bijwerkingen veroorzaken. Deze kunnen bestaan uit:

  • Verandering in de manier waarop dingen smaken
  • Buikpijn
  • Boertjes laten
  • Constipatie of diarree
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Winderigheid
  • Vermoeidheid (gebrek aan energie)
  • Maagklachten of zure reflux
  • Reacties op de injectieplaats, zoals roodheid, verkleuring of ongemak van de huid
  • Misselijkheid of braken
  • Lichte verhoging van de hartslag

In de meeste gevallen zijn deze bijwerkingen tijdelijk. Sommige zijn ook gemakkelijk te behandelen. Maar als je symptomen hebt die aanhouden of waar je last van hebt, praat dan met je arts of apotheker. En stop niet met het gebruik van Ozempic, tenzij je arts dat aanraadt.

Ozempic kan ook andere milde bijwerkingen veroorzaken. Raadpleeg voor meer informatie de bijsluiter van Ozempic.

De meeste (milde) bijwerkingen van Ozempic zijn tijdelijk.

Lees ook: Wat is Wegovy?

Wat zijn de ernstige bijwerkingen van Ozempic?

In zeldzame gevallen kan Ozempic ernstige bijwerkingen veroorzaken. Bespreek voordat je met de behandeling begint met je arts hoe groot je risico is op ernstige bijwerkingen van dit geneesmiddel.

Ernstige bijwerkingen van Ozempic kunnen zijn:

  • Diabetische retinopathie (beschadigde bloedvaten in het oog)
  • Galblaasaandoeningen, waaronder galstenen of cholecystitis (galblaaspijn en -zwelling)
  • Nierproblemen
  • Pancreatitis (zwelling van de alvleesklier)
  • Allergische reactie
  • Hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel)

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft overigens in 2023 gemeld dat er geen bewijs is voor een oorzakelijk verband tussen GLP1 agonisten en schildklierkanker.

ozempic bijwerking

Lees tip: Kun je met Rybelsus afvallen?

Veelgestelde vragen

Zijn er voedingsmiddelen die je moet vermijden met Ozempic?

Nee, je hoeft geen specifiek voedsel te vermijden tijdens je Ozempic behandeling. Ook kan het medicijn met of zonder voedsel worden geïnjecteerd.

Ozempic wordt echter gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verbeteren bij volwassenen met diabetes type 2, en het wordt gebruikt in combinatie met een dieet en lichaamsbeweging. Om je bloedsuiker doelen te bereiken tijdens het gebruik van Ozempic, moet je de voedingsrichtlijnen volgen die je arts aanbeveelt.

Als je veranderingen hebt in je dieet, activiteitenniveau of gewicht, moet je diabetesbehandelplan mogelijk worden aangepast. Spreek met je arts als je een van deze veranderingen hebt.

Hoe lang duren de bijwerkingen van Ozempic?

Over het algemeen zijn milde bijwerkingen van Ozempic tijdelijk of beheersbaar terwijl je het geneesmiddel gebruikt.

Echter, na het stoppen met Ozempic kan het ongeveer 5 weken na je laatste dosis duren voordat je lichaam het geneesmiddel volledig uit je systeem heeft verwijderd. Tijdens deze periode kun je dus bijwerkingen hebben.

En je kunt een aantal ernstige bijwerkingen ervaren, zoals verergering van diabetische retinopathie, zelfs nadat Ozempic volledig uit je systeem is verdwenen.

Als je vragen of zorgen hebt over hoe lang de bijwerkingen van Ozempic kunnen aanhouden, neem dan contact op met je arts.

Lees ook: Wat is Saxenda?

Mag je Ozempic tijdens zwangerschap of borstvoeding?

Het is niet bekend of Ozempic veilig is om te gebruiken tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Als je van plan bent om zwanger te worden, moet je minstens 2 maanden voordat je zwanger probeert te worden stoppen met Ozempic. Deze wachtperiode zorgt ervoor dat je lichaam het geneesmiddel volledig uit je systeem heeft verwijderd.

Als je zwanger wordt terwijl je Ozempic gebruikt, contact dan meteen met je arts. Wanneer je borstvoeding geeft of van plan bent borstvoeding te geven, spreek dan met je arts over de risico’s door het gebruik van Ozempic.

obesitas indicaties

Veroorzaakt Ozempic haaruitval?

Nee, Ozempic zou geen haaruitval moeten veroorzaken. Haaruitval werd niet gezien in onderzoeken naar Ozempic. Haaruitval is echter wel in verband gebracht met diabetes type 1 en type 2.

Diabetesgerelateerde haaruitval wordt niet volledig begrepen, maar het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Deze kunnen zijn:

  • Beschadigde haarzakjes door lange periodes van hoge bloedsuikerspiegel of slechte bloedsomloop
  • Stress door het managen van een chronische (langdurige) aandoening
  • Hypothyreoïdie (lage schildklierhormoonspiegels) in combinatie met diabetes

Veel mensen met diabetes nemen ook medicijnen om andere chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten te behandelen. In zeldzame gevallen kunnen bepaalde medicijnen tegen hart- en vaatziekten, zoals statines of angiotensine-converterende enzymremmers, haaruitval veroorzaken.

Als je last hebt van haaruitval, neem dan meteen contact op met je arts. Als het te maken heeft met de bloedsuikerhuishouding, kan hij of zij je diabetesbehandelplan aanpassen. Als dat niet zo is, zal je arts controleren op andere oorzaken en behandelopties met je bespreken.

Haaruitval is geen bijwerking van Ozempic.

Wat kun je doen om de risico’s te verkleinen?

Overweeg om tijdens je behandeling met Ozempic aantekeningen bij te houden van bijwerkingen die je hebt, met name episodes van hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel). Je kunt deze informatie dan delen met je arts. Dit is vooral handig als je voor het eerst nieuwe medicijnen gaat gebruiken of een combinatie van behandelingen.

Je bijvoorbeeld notities over bijwerkingen opschrijven zoals:

  • Welke dosis van het medicijn je nam toen je de bijwerking kreeg
  • Hoe snel na het starten van die dosis je de bijwerking kreeg
  • Wat je symptomen waren van de bijwerking
  • Hoe het je dagelijkse activiteiten beïnvloedde
  • Welke andere medicijnen je ook gebruikte
  • Alle andere informatie die je belangrijk vindt

Door aantekeningen bij te houden en deze te delen met je arts komt je arts meer te weten over hoe Ozempic jou beïnvloedt. En je arts kan deze informatie gebruiken om je behandelplan aan te passen indien nodig.

Conclusie

Ozempic kan bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken, al zijn over het algemeen de bijwerkingen van Ozempic mild. In zeldzame gevallen kan dit geneesmiddel ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Als je vragen hebt over mogelijke bijwerkingen van Ozempic, spreek dan verder met je arts of apotheker. Zij kunnen je antwoorden geven zodat je je zeker voelt over dit medicijn.

Lees verder over: Mounjaro

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.