Hoe krijg je een platte buik? 10 tips voor een flat belly!

Klaar met dat buikvet en wil je deze zomer shinen in je bikini? Met deze 10 tips krijg jij de strakste buik!

Vrouw met platte buik

S.O.S.! De zomer begint bijna en dat vervelende buikvet wil maar niet weg! Je zag jezelf al helemaal voor je op het strand met je platte buik… Hoe ga je dat nog voor elkaar krijgen?

Gelukkig zijn er 10 simpele tips die je helpen jouw strakke buik te krijgen! Want hoe krijg je een platte buik? Wij verklappen alle geheimen, zodat jij zorgeloos de zomer in kan. Laten we meteen beginnen!

Waarom heb ik geen platte buik?

Waarom je geen platte buik hebt kan verschillende redenen hebben. Je kunt (te veel) buikvet hebben door te calorierijk eten, maar ook kunnen er andere oorzaken meespelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een opgeblazen buik door te veel stress, een voedselintolerantie of je maandelijkse cyclus? 

Zoals je leest, zijn er veel factoren die meespelen waarom je buik niet plat is. Maar hoe dan ook zijn er een aantal tips die je tóch een platte buik opleveren op de lange termijn. Ben je klaar voor de beste én eerste tip? 

Lees ook: Afvallen lukt niet? 18 tips die wél effectief zijn

Tips voor een platte en strakke buik

1. Glucomannan als wondermiddel

Allereerst hebben we goed nieuws! Want wist je dat er een supplement bestaat dat écht ondersteunt bij het afvallen? Iets wat zorgt dat je eetlust vermindert, waardoor je minder ongezond gaat snacken?

Daily Co Skinny Support, op basis van glucomannan, ondersteunt namelijk bij gewichtsverlies wanneer je een energiebeperkt dieet volgt.* Zeg maar hallo tegen een plattere buik!

Om alle gunstige effecten van glucomannan te ervaren dien je 3 gram per dag in te nemer, in drie doses van elk 1 gram. Neem de supplementen gewoon in met een groot glas water vóór de (energiebeperkte/caloriearme) maaltijd. 

2. Eet minder calorieën, maar schrap niet te veel

Als je wilt afvallen en een platte buik wil, moet je meestal je calorie-inname in de gaten houden.

Een goede aanpak is om je dagelijkse inname met zo’n 500 calorieën te verminderen, wat je kan helpen om ongeveer een halve kilo per week te verliezen (en dus snel een strakke buik te krijgen!).

Let wel op dat je nog steeds voldoende eet. Te weinig calorieën eten kan leiden tot een tekort aan essentiële voedingsstoffen, wat vervolgens nadelig is voor meerdere lichaamsprocessen. 

3. Eet meer vezels, vooral oplosbare vezels voor een platte buik

Oplosbare vezels absorberen grote hoeveelheden water en vertragen het passeren van voedsel door het spijsverteringskanaal. Hierdoor heb je langer een vol gevoel, en ga je minder snaaien. 

Voeding met veel vezels zijn niet-dierlijke en pure producten zoals groenten, fruit, noten, zaden, granen en peulvruchten. 

Leestip: 1 kilo per week afvallen? Met deze 9 tips ben jij summer ready!

4. Voeg meer cardio toe aan je dag

Cardio, ook wel aerobe lichaamsbeweging genoemd, is een perfecte manier om calorieën te verbranden.

Zorg dat je minstens een half uur per dag beweegt. Dit kan al laagdrempelig zijn zoals wandelen, hardlopen of fietsen. Bovendien ben je dan meteen even buiten!

Je kunt natuurlijk ook langer sporten en kiezen voor bijvoorbeeld fitness, een sportlesje in de sportschool, tennis, voetbal of een andere teamsport. 

Vrouw die cardio doet voor platte buik

5. Ga wandelen na het eten voor een platte buik

Wist je dat wandelen na het eten hartstikke goed is? Als je blijft zitten en niet beweegt nadat je eet, kan je buik opblazen omdat het voedsel geen goede doorgang heeft. Door licht te wandelen na je maaltijd breng je je spijsvertering op gang en kan je lichaam haar werk doen. Geen opgeblazen buik meer dus!

6. Beperk geraffineerde koolhydraten en bewerkte producten

Hoewel koolhydraatarme diëten populair zijn bij afvallen, hoef je niet per se alle koolhydraten uit je eetpatroon te schrappen. Vooral bewerkte producten met geraffineerde koolhydraten, zoals koek en gebak, zijn niet goed voor je gewicht. Bovendien bevatten ze veel suiker en lege calorieën. 

Doe aan krachttraining om je spieren sterker en zichtbaarder te maken, zo krijg je een strakkere buik!

Lees ook: Gezond afvallen? 32 Tips én het beste dieet

7. Krachttraining en weerstandstraining voor een strakke buik

Het verliezen van spiermassa is een veelvoorkomend gevolg van diëten. Maar je wilt juist een platte én strakke buik! 

Het regelmatig beoefenen van weerstandsoefeningen kan je vetvrije lichaamsmassa (vooral je spieren) behouden en je helpen om je stofwisseling op peil te houden of te verbeteren. Voeg dus vooral crunches toe aan je workout!

8. Drink geen frisdrank en koolzuurhoudende dranken

Dranken zoals frisdrank, vruchtensap, zoete thee en energiedrankjes bevatten vaak veel calorieën en toegevoegde suiker. Boosdoeners voor je gewicht!

Het is ook heel gemakkelijk om grote hoeveelheden van deze dranken tegelijk te drinken, wat je dagelijkse calorie-inname aanzienlijk kan verhogen en kan bijdragen aan gewichtstoename.

Dit komt omdat vloeistoffen minder effect hebben op verzadiging in vergelijking met vast voedsel, waardoor het gemakkelijker is om te veel ervan te drinken. Bovendien kan koolzuur je een opgeblazen gevoel geven, waardoor je buik nog minder plat lijkt. Beter vermijden dus!

Lees ook: Buikvet bevriezen gevaarlijk of geniaal? 7 bizarre feiten

Vrouw met strakke buik door fitness

Drink meer water

Kies in plaats van frisdrank gewoon voor water. Voeg eventueel een natuurlijk smaakje toe door wat fruit (citroen, limoen of sinaasappel) of bijvoorbeeld verse munt en komkommer. 

9. Verminder je stresslevel voor een platte buik

Langdurige of zelfs chronische stress kan ervoor zorgen dat je gaat overeten. Ook wordt het makkelijker om te grijpen naar kant-en-klare producten als je gestresst bent. Onderzoek waar je stress precies vandaan komt: is het je werk? Je relatie? Je woonsituatie? Je planning? Door de oorzaak aan te pakken zul je langdurig resultaat merken. 

Leestip: Hoe krijg je een platte buik? 25 tips voor een lekker lijf!

Opgeblazen buik

Bovendien kan stress zorgen voor een opgeblazen buik, omdat je lichaam van streek is en op scherp staat. Probeer dus je cortisol (stresshormoon) naar beneden te brengen, door bijvoorbeeld yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen. 

Zorg ook dat je voldoende en kwalitatief slaapt, zodat je alles van de dag kunt verwerken en je uitgerust wakker wordt. 

Is je buik opgeblazen? Ga dan na wat de oorzaak hiervan kan zijn, zoals stress, voeding of te snel eten.

10. Houd een eetdagboek bij 

Als je probeert af te vallen, kan het nuttig zijn om je voedselinname bij te houden.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar de meest populaire en effectieve opties zijn het tellen van calorieën of het bijhouden van een voedseldagboek. Dit kan zowel in een fysiek notitieboekje of bijvoorbeeld in een app. 

Je hoeft dit niet de hele tijd te doen, maar het kan goed zijn om elke paar weken een aantal dagen achter elkaar je inname bij te houden. Hierdoor word je je meer bewust van je calorie-inname en kun je je eetpatronen aanpassen als dat nodig is.

Lees ook: Beste manier om af te vallen? 11 tips voor de slankste jij!

Hoe krijg je zo snel mogelijk een platte buik?

Om zo snel mogelijk een platte buik te krijgen is het belangrijk een evenwichtig dieet aan te houden en veel te sporten. Introduceer ook bijvoorbeeld buikspieroefeningen en krachttraining in je routine. Zo train je je spieren, terwijl je ook calorieën verbrandt met cardio en let op je calorie-inname door gezonde voeding. Hoe meer je sport en let op je voeding, hoe meer je zult afvallen.  

Zo krijg je niet alleen een plattere maar ook een strakke buik!

Vrouw met plattere buik

Welke sport is goed voor een platte buik?

Sporten die veel calorieën verbranden zijn bijvoorbeeld hardlopen, fietsen en zwemmen. Ook kun je HIIT-trainingen (hoge intensiteit intervaltraining) introduceren in je week, deze trainingen staan bekend om de hoge verbranding van calorieën. 

Het belangrijkste is dat je een sport kiest die je leuk vindt, zodat je het ook écht volhoudt. Je kunt uiteraard ook verschillende sporten combineren om het uitdagend te houden!

Leestip: Pillen om af te vallen: welke werkt echt?

Samenvatting hoe krijg je een strakke buik

De zomer komt eraan en je wilt van dat vervelende buikvet af! Maar hoe krijg je nou een strakkere buik? Gelukkig zijn er diverse tips om een platte buik te krijgen. Zorg voor evenwichtige voeding, veel beweging, krachttraining en vermijd stress, koolzuur en bewerkte producten. 

Voor je het weet zijn jij en je belly ready om de zomer in te gaan!

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.